Erdogan roept de partijen op tot stabiliteit
NOS Nieuws

Erdogan: laten we stabiliteit behouden

President Erdogan heeft alle politieke partijen opgeroepen mee te werken aan het behoud van de stabiliteit in Turkije. Hij schrijft dat hij ervan uitgaat dat iedereen "gezond en realistisch" op de verkiezingsuitslag reageert.

Het is zijn eerste reactie op de verkiezingen, waarbij de regerende AK-partij na twaalf jaar de absolute meerderheid is kwijtgeraakt. Erdogan constateert dat met deze resultaten geen enkele partij in zijn eentje kan regeren.

Wat Erdogan precies wil, wordt uit de verklaring niet duidelijk, zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Er is geen heldere richting aangegeven."

Hakken

De AKP lijkt er intern nog niet uit te zijn wat de volgende stap zou moeten zijn. "Sommigen zetten de hakken in het zand en zeggen dat het met deze uitslag onmogelijk is een regering te vormen. Anderen zeggen dat moet worden gezocht naar een coalitiepartner", zegt Waagmeester.

Correspondent Lucas Waagmeester over Erdogan

Een mogelijkheid is dat de drie andere partijen in het parlement samen gaan regeren, maar de verschillen tussen hen zijn groot en het belangrijkste dat hen bindt is de afkeer van de AK-partij en van Erdogan.

Beleggers hebben nerveus gereageerd op de Turkse verkiezingsuitslag. De aandelenbeurs is vanochtend scherp gedaald. De graadmeter voor de beurs daalde in eerste instantie met 8 procent, enkele uren later was het verlies zo'n 6 procent. Ook de Turkse lira daalde flink in waarde ten opzichte van de euro en de dollar.

Nederlaag voor de AK-partij

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl