HDP-aanhangers vieren feest in Istanbul
NOS Nieuws

Vreugde onder Nederlandse Koerden na Turkse verkiezingsuitslag

De linkse pro-Koerdische partij HDP bracht president Erdogan gisteravond een nederlaag toe bij de Turkse parlementsverkiezingen. De partij behaalde maar liefst 13 procent van de stemmen. "De HDP deed voor het eerst mee. En dan deze uitslag, dat is heel bijzonder", zegt Besime Ogretmen van de Federatie Koerden Nederland.

De partij haalde de kiesdrempel van 10 procent en komt in het parlement. Erdogans AK-partij raakte na twaalf jaar zijn absolute meerderheid kwijt. Naast Koerden stemden ook veel andere minderheden en linkse Turken op HDP. De uitslag zorgde voor veel vreugde onder Koerden, ook in Nederland. "Gisteravond was het op verschillende plekken feest. En vanavond ook nog een keer in Den Haag."

Klap voor AK-partij in Turkije

Er zijn al decennialang spanningen tussen Turkije en het Koerdische volk. De Koerden willen meer autonomie, maar Turkije weigert die te geven. Ogretmen hoopt dat de positie van de Koerden zal verbeteren, nu de HDP in het parlement komt. "Ze kunnen daar aandringen op een versnelling van het vredesproces. Dat is aan de gang, maar onder de huidige regering is er weinig voortgang geboekt."

Dictatuur

De afgelopen jaren wist Erdogan steeds meer macht naar zich toe te trekken. Ogretmen hoopt dat daar nu verandering in komt. "Er moet meer democratisch en links gedachtegoed in het parlement komen. Tot nu toe werkte de AK-partij toe naar een dictatuur. Dat gaat hopelijk veranderen. En dankzij de HDP gaan er 31 vrouwen het parlement in."

Erdogan moet een coalitie vormen om een meerderheid in het parlement te halen. Als dat binnen 45 dagen niet lukt, dan komen er nieuwe verkiezingen. "Erdogan kan ervoor kiezen dat proces te belemmeren. Bij nieuwe verkiezingen wordt het dan weer spannend of de kiesdrempel gehaald wordt. Ik ben bang dat Erdogan er alles aan zal doen, net zoals afgelopen periode, om dat te voorkomen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl