PKK-strijders in het oosten van Turkije
NOS Nieuws

'PKK gaat wapens neerleggen'

De Koerdische terreurbeweging PKK gaat mogelijk de wapens neerleggen. Dat melden Turkse media. De politieke partij van de Koerden, de HDP, heeft vanochtend tijdens een persconferentie in aanwezigheid van een aantal Turkse ministers woorden van PKK-leider Öcalan geciteerd: "Dit is een wilsverklaring om de gewapende strijd te verruilen voor democratische politiek."

Öcalan, die in de gevangenis zit, heeft de PKK gevraagd dit voorjaar bij elkaar te komen om het neerleggen van de wapens te bespreken. PKK-commandanten in het oosten van Turkije luisteren over het algemeen goed naar orders van Öcalan.

Het neerleggen van de wapens zal bijdragen aan de democratische ontwikkeling van Turkije, zei plaatsvervangend premier Akdogan op de persconferentie.

Staakt-het-vuren

De Turkse regering en de Koerden onderhandelen sinds eind 2012 over beëindiging van de strijd in het land. Sindsdien geldt er ook een staakt-het-vuren, maar dat wordt soms geschonden.

Abdullah Öcalan was tot 1999 de leider van de PKK toen Turkije hem oppakte in Kenia. De PKK vecht sinds 1984 voor meer autonomie in het oosten van Turkije. Bij die strijd zijn tienduizenden mensen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl