HDP-aanhangers vieren feest op straat in Diyarbakir
NOS Nieuws

'AKP blijft ruggengraat van de samenleving'

De AK-partij van president Erdogan is nog steeds de ruggengraat van de samenleving. Dat zei premier Davutoglu in reactie op de uitslag van de parlementsverkiezingen in Turkije. De partij werd de grootste in 56 provincies en zes regio's en kreeg ruim 40 procent van de stemmen.

Daarmee eindigde de AKP op 258 zetels. Dat kunnen er nog meer worden als de reststemmen van de partijen die de kiesdrempel niet haalden, worden verdeeld. De 276 zetels die nodig zijn voor een absolute meerderheid, zal de AK-partij echter niet halen.

Dictatuur

De pro-Koerdische HDP trok door het halen van de kiesdrempel stemmen weg bij de AKP. De leider van HDP zegt dat zijn partij geen coalitie wil met de AKP van president Erdogan.

Ook zei Selahattin Demirtas dat er met deze verkiezingsuitslag een einde is gekomen aan de discussie over het toekennen van meer macht aan de president, die door de oppositie als een dictatuur wordt gezien. AKP wilde deze verandering doorvoeren, maar had daarvoor een absolute meerderheid nodig in het parlement.

Vuurwerk

Tijdens de toespraak van Demirtas riepen HDP-aanhangers "het is ons gelukt om hem geen president te maken". In Diyarbakir, de bakermat van de pro-Koerdische HDP in het zuidoosten van Turkije, dansen duizenden aanhangers van de partij op straat en steken vuurwerk af.

Volgens een van de leiders van de seculiere oppositiepartij CHP laat de verkiezingsuitslag zien "dat de kiezers president Erdogans poging om meer macht te krijgen duidelijk hebben verworpen". Ook zei hij dat de "democratie overwonnen heeft".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl