'Koerden steken bij Erdogan stok tussen de spaken'
Een kleine linkse partij, een Koerdische partij nog wel, heeft president Erdogan een nederlaag toegebracht bij de parlementsverkiezingen in Turkije. Na twaalf jaar is zijn AK-partij de absolute meerderheid kwijt.
De Democratische Volkspartij (HDP) heeft de kiesdrempel van 10 procent gehaald en komt in het parlement. Opvallend is dat veel Turken nu op deze partij hebben gestemd, terwijl die eerst werd geassocieerd met terreur en geweld, met de PKK. "Maar ze vinden Erdogan nog enger", zegt correspondent Lucas Waagmeester. "Stemmen op de HDP was de enige manier om Erdogan een hak te zetten."
"Die lijn van de afgelopen twee jaar, waarin Erdogan steeds opnieuw de macht naar zich toe wist te trekken, daar komt nu een flinke knik in. Zijn plan was om na deze verkiezingen de macht over te hevelen naar het presidentschap. Het is nu nota bene een kleine Koerdische partij die de stok steekt in de spaken van dat plan."
Charmant
Maar het zijn niet alleen de stemmen tegen Erdogan die de HDP op weg hebben geholpen. Volgens Waagmeester heeft de partij ook op eigen kracht stemmen binnengehaald. "Het draait niet meer alleen om Koerdische kwesties bij de HDP. De partij heeft zich verbreed, het is echt een landelijke partij geworden." Eerder deden Koerdische partijen het alleen echt goed in het Koerdische oosten van Turkije.
Niet onbelangrijk ook is de rol van de HDP-leider Selahattin Demirtas, zegt Waagmeester. "Hij spreekt aan. Het is een on-Turkse politieke leider. Hij heeft humor, praat losjes en is charmant."
Veranderen
In 2011 haalde de AKP nog wel een absolute meerderheid. Volgens Waagmeester was dat een andere tijd en is er sindsdien veel veranderd. "De regering heeft met harde hand gereageerd op protesten, vrijheden zijn ingeperkt en de rechterlijke macht is aangepakt." De enige partij die Erdogans groeiende macht een halt toe kon roepen, was de HDP.
Waagmeester verwacht niet dat er meteen heel veel zal veranderen. Want eerst moet er nog een coalitie worden gevormd, en gezien de politieke geschiedenis in Turkije heeft dat nog wel wat voeten in de aarde.