NOS Nieuws

Recordaantal aardbeien geplukt: 54 miljoen kilo

Met 54 miljoen kilo is vorig jaar een recordaantal aardbeien geoogst in Nederland, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Een jaar eerder was dat nog 51 miljoen kilo.

Nooit eerder was de aardbeienoogst zo groot. Sinds 2000 worden bijna elk jaar meer aardbeien geplukt. In 2000 was de oogst nog 34,5 miljoen kilo.

Meer dan de helft, 29 miljoen kilo, wordt inmiddels in kassen en plastic tunnels geteeld. Tien jaar geleden was dit nog 17 miljoen kilo, op een totaal van 39 miljoen kilo.

In kassen en tunnels kunnen de planten dichter op elkaar staan. Daarnaast hebben ze minder te lijden onder ongunstige weersomstandigheden. Verreweg de meeste aardbeien worden in Noord-Brabant geteeld.

12 miljoen kilo naar België

Het grootste deel van de Nederlandse oogst, 30 miljoen kilo, is bestemd voor de export, vooral naar andere Europese landen. Vooral in België komen veel Nederlandse aardbeien terecht. Zo'n 12 miljoen kilo wordt uitgevoerd naar onze zuiderburen. Oorzaak daarvan is dat er een belangrijke veiling is net over de grens bij het Brabantse Zundert.

De aardbei is inmiddels een van onze meest geëxporteerde tuinbouwgroentes. In zes jaar tijd verdubbelde de exportwaarde naar 308 miljoen euro. Alleen de export van tomaten, paprika's en komkommers levert meer op. De tomaat staat met 1,5 miljard euro op de eerste plaats.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl