Zo zat de 8-jarige jongen opgepropt toen de Spaanse douane de koffer openmaakte
NOS Nieuws

'Kofferjongetje' herenigd met zijn moeder

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

De 8-jarige Adou uit Ivoorkust, bekend als 'het kofferjongetje', is herenigd met zijn moeder. Hij verwelkomde haar vanuit het raam van het asielzoekerscentrum voor minderjarigen waar hij verbleef. Toen zij eenmaal binnen was vloog hij haar dolenthousiast in de armen en begon de moeder te huilen.

Enige tijd later kwamen ze samen naar buiten.

Kofferjongetje herenigd met moeder

Een maand geleden werd de jongen ontdekt door de Spaanse marechaussee in een koffer. Een 19-jarige Marokkaanse wilde met de koffer de grens van Marokko naar Ceuta oversteken, de Spaanse enclave in het noorden van Afrika. Toen de koffer door het scanapparaat werd gehaald, waren de contouren van een mensenlichaam te zien. Bij het openmaken kwam er een jongetje uit. "Hallo, ik heet Adou", zei hij.

Gezinshereniging

Zijn familie in Ivoorkust had geld ingezameld en de jongen zou daarmee door een organisatie op het vliegtuig naar Spanje worden gezet, waar zijn ouders verblijven. Maar hij kwam niet verder dan Marokko.

De ouders van Adou zijn al jaren in Spanje en probeerden hun zoon al meerdere malen tevergeefs naar Spanje te laten komen. Voor hulp bij gezinshereniging kwamen ze niet in aanmerking omdat de vader daarvoor 56 euro te weinig verdient. De grens ligt bij 1331 euro per maand.

Mensensmokkel

De vader van Adou wordt verdacht van mogelijke betrokkenheid bij mensensmokkel en zat een maand vast. Vandaag werd een borg betaald van 5000 euro, gedoneerd door een Duitse familie, om de man voorlopig vrij te krijgen.

Adou is inmiddels dus bij zijn moeder. Eerder al werd bekend dat hij een jaar in Spanje mag blijven, vanwege uitzonderlijke omstandigheden.

Zijn verhaal wordt in Spanje gebruikt voor een mini-serie over mensensmokkel.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl