Zo werd Adou aangetroffen door de Spaanse douane in Ceuta
NOS Nieuws

'Kofferjongetje' in Spaanse televisieserie

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

  • Jessica van Spengen

    Correspondent Spanje en Portugal

Het verhaal van de 8-jarige Adou, die bekend werd als het 'kofferjongetje', wordt in Spanje gebruikt voor een televisieserie. Het wordt onderdeel van een mini-serie over mensensmokkel.

Een paar weken geleden werd Adou ontdekt in een koffer aan de grens van Marokko en Ceuta, een Spaanse enclave in het noorden van Afrika. Een 19-jarige Marokkaanse probeerde de grens over te steken. Toen haar koffer langs het scanapparaat werd gehaald, bleek dat er een mens in haar koffer zat: de 8-jarige Adou uit Ivoorkust.

5000 euro

De ouders van Adou zijn al jaren in Spanje en probeerden hun zoon al meerdere malen vergeefs naar zich toe te halen. De vader verdient te weinig om in aanmerking te komen voor de juiste papieren die gezinshereniging mogelijk maken. Het jongetje verbleef al die tijd bij familie.

Om hem toch naar Spanje te laten komen betaalden de ouders naar eigen zeggen 5000 euro aan een organisatie, die hem een visum zou geven en hem op het vliegtuig naar Madrid zou zetten. Zijn vader wachtte hem daar op, maar Adou kwam nooit aan. Later kreeg de vader te horen dat zijn zoon inmiddels in de buurt van de grens bij Ceuta verbleef.

Slachtoffer

Sinds het kofferincident zit de 19-jarige smokkelaarster vast. Ook Adous vader wordt nog vastgehouden, omdat hij betrokken zou zijn geweest bij de smokkel van zijn zoon. Zelf zegt de vader dat hij Adou alleen maar naar Spanje wilde halen en dat hij het slachtoffer is geworden van mensensmokkelaars.

Adou verblijft nog altijd in een opvangcentrum in Ceuta. Vorige week mocht hij zijn moeder even zien.

Beide kanten

In de mini-serie willen de makers beide kanten van het verhaal laten zien. Enerzijds het verhaal van de smokkelaars, die proberen mensen op allerlei manieren illegaal de grens over te krijgen. En anderzijds de kant van de slachtoffers, die soms heel ver gaan en er veel voor over hebben om hun land uit te komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl