voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Twente speelt gelijk tegen Fenerbahçe • AZ verliest na lang verzet van Athletic

Dit is ons liveblog over de tweede speelronde in de Europa League:

Een push krijgen bij een nieuw bericht in dit blog? Tik op het belletje.

liveblog gesloten

The Annoyed One

José Mourinho zag er chagrijnig en soms zelfs wat opgefokt uit langs de zijlijn. Het lukte de Portugees, die zichzelf ooit 'The Special One' noemde, niet om met zijn Fenerbahçe te winnen bij FC Twente.

Databureau Opta laat weten dat Nederlandse teams ongeslagen bleven in drie van de laatste vijf ontmoetingen met teams van Mourinho. Een prima balans tegen de Portugees, die toch vooral grote ploegen traint.

Wat gebeurde er verder op de Europese velden?

Naast AZ en FC Twente kwamen er natuurlijk veel meer clubs in actie in de Europa League en Conference League. Daar zaten wel een paar opvallende uitslagen tussen.

Zo gaf Galatasaray op bezoek bij het Letse RFS een 2-0 voorsprong weg (2-2) en verloor het Besiktas van Giovanni van Bronckhorst opnieuw (vorige week 4-0 tegen Ajax, nu 3-1 tegen Frankfurt).

Verder zal ook Erik ten Hag met gemengde gevoelens terugkijken op deze Europese avond. Op bezoek bij FC Porto kwam zijn ploeg met 0-2 voor, om vervolgens met 3-2 achter te komen. In de laatste minuut redde Harry Maguire tien man van United nog door de 3-3 te maken.

TWE-FEN | 90+4' Afgelopen

Ook in Twente is het klaar. De thuisploeg kwam op voorsprong tegen Fenerbahçe, maar incasseerde uiteindelijk de gelijkmaker van Dusan Tadic.

Opnieuw een prima resultaat voor Twente, na de 1-1 tegen Manchester United. Toch zal deze remise misschien wel een beetje zuur voelen, want de winst zat er echt in. Twente was lang de betere ploeg.

ATH-AZ | 90+4' Afgelopen

Het zit erop in Bilbao. AZ hield lang stand tegen Athletic Club en wist zelf ook het een en ander te creëren. In het laatste kwart van de wedstrijd werd de individuele klasse van Nico Williams de Alkmaarders echter te veel.

Twee acties van de linksbuiten bezorgen Athletic de winst. Wat een speler hebben zij in huis, een parel voor het voetbal.

TWE-FEN | 90' Gallery play!

Als je niet beter zou weten, zou je zeggen dat FC Twente met 6-0 voor staat in een trainingspartijtje. Ze laten namelijk mooie dingen zien.

In dezelfde aanval is het eerst Sayf Ltaief met een ouderwetse panna, en daarna Sam Lammers die probeert te scoren met een balletje achter zijn standbeen. Esthetisch erg fraai, maar een goal levert het niet op.

TWE-FEN | 86' Golvend spel

Het spel golft op en neer in de slotfase. Twente gaat volle bak voor de overwinning, maar Fenerbahçe geeft zich absoluut niet gewonnen.

Twente-aanvaller Sayf Ltaief maakt een goede indruk als invaller en was een aantal keer gevaarlijk. Aan de andere kant laat Edin Dzeko sporadisch zijn klasse zien. De spits is niet van de bal te krijgen.

ATH-AZ | 86' GOAL ATHLETIC

Het wordt 2-0 in Bilbao en dat is terecht. Weer staat Nico Williams aan de basis met een geweldige actie langs de linkerflank. Zijn schot wordt in eerste instantie nog gestopt door Owusu-Oduro.

De rebound is echter een prooi voor Oihan Sancet, die net nog een goede kans miste. Eerherstel voor de middenvelder.

Sancet heeft gescoord

ATH-AZ | 80' AZ ontsnapt

Het Alkmaars verzet lijkt wel gebroken. Athletic Club ktijgt veel ruimte en moet nu eigenlijk gewoon de 2-0 maken.

Iñaki Williams kapt zich vrij en bedient Oihan Sancet. Die kan vrij inschieten, maar raakt de bal niet goed. Het schot gaat naast.

TWE-FEN | 71' GOAL FENERBAHCE

Dat was even een slechte minuut voor het Nederlandse voetbal, want ook Twente krijg een tegengoal.

Sofyan Amrabat geeft een waanzinnige assist. Met een splijtende pass over een meter of 50 zet hij Dusan Tadic alleen voor de keeper. Die stift de bal mooi over Unnerstall en zet de gelijkmaker zo op het bord.

ATH-AZ | 72' GOAL ATHLETIC

De muur van AZ is dan eindelijk gebroken. De broertjes Williams zetten Athletic Club op voorsprong.

Het is Nico met de strakke voorzet, en Iñaki die geroutineerd afrondt. Mooi voor de romantici dat de Ghanees-Baskische broers het samen doen, minder mooi voor de AZ-fan.

De Williams-broertjes vieren hun treffer

TWE-FEN | 68' Hoogstandje Lammers

Sam Lammers laat nog maar eens zien hoe goed hij kan voetballen. Langs de zijlijn tikt hij zich knap vrij tussen twee verdedigers.

Rodrigo Becao ziet geen andere optie dan Lammers maar naar de grond te trekken. Hij krijgt geel en dat is alweer de zesde van de wedstrijd (twee voor Twente, vier voor Fenerbahçe).

ATH-AZ | 65' AZ in de verdediging

Het is voor AZ momenteel 'alle hens aan dek', om nog maar eens een mooi cliché te gebruiken. De Alkmaarders moeten de ene na de andere voorzet verdedigen en worden nu opgeschrikt door een schot van Gorka Guruzeta. Dat gaat, gelukkig voor AZ, over het doel.

TWE-FEN | 61' Aanwijzingen van Mourinho

José Mourinho wordt steeds onrustiger en komt maar eens van de bank om aanwijzingen te geven. Hij voert bovendien twee wissels door.

Allan Saint-Maximin komt in het veld en dat is best interessant. De Fransman is een waanzinnige dribbelaar en een garantie op mooie acties. Verder komt ook Edin Dzeko erin, de geroutineerde Bosniër (38) die in zijn loopbaan al zoveel goals maakte voor clubs als Manchester City, AS Roma en Inter.

Mourinho wijst

ATH-AZ | 52' Van Bommel schampt het doel

Het eerste gevaar van AZ in de tweede helft komt van Ruben van Bommel. Hij schiet vanaf een meter of 25 en dat schot gaat echt maar net naast.

TWE-FEN | 50' Van Bergen schiet

Mitchell van Bergen is de hele wedstrijd al een plaag voor zijn directe tegenstander Mert Müldür. De Turks international heeft moeite met de snelheid van de Nederlander.

Nu komt Van Bergen voor het eerst in een goede positie voor een schot, nadat hij langs Müldür is gesneld. Het schot is laag in de korte hoek, maar wordt gestopt.

Van Bergen is erlangs

ATH-AZ | 48' Geen penalty Athletic

We zijn nog geen drie minuten onderweg in de tweede helft en Nico Williams danst alweer door de AZ-defensie. Tot tweemaal toe lijkt hij te worden aangetikt en de tweede keer gaat hij ook naar de grond.

Iedereen kijkt naar de scheidsrechter, maar leidsman Berke uit Hongarije wuift het weg. Geen penalty.

TWE-FEN | 46' Tweede helft

Ook Twente en Fenerbahçe beginnen aan de tweede helft.

Fenerbahçe-trainer José Mourinho oogt chagrijnig. Heeft hij een meesterplan bekokstoofd om de wedstrijd om te draaien in het tweede bedrijf?

ATH-AZ | 46' Tweede helft

Athletic Club en AZ komen het veld weer op. De tweede helft in het Baskenland kan elk moment beginnen.

Kan AZ de inzet en strijdlust in de tweede helft volhouden?

TWE-FEN | Twee gewonden bij rellen

Op het voetbalveld is het momenteel een goednieuwsshow in Enschede, maar dat was buiten het stadion wel even anders. Voorafgaand aan het duel zijn twee mensen gewond geraakt bij rellen tussen supporters.

TWE-FEN | 45+2' Rust

Ook in Enschede is het tijd voor de thee. Twente krijgt een daverend applaus bij het ingaan van de kleedkamers. Het publiek is duidelijk tevreden.

Dat is best te begrijpen, want Twente is gewoon de betere ploeg tegen Fenerbahçe en staat terecht met 1-0 voor.

ATH-AZ | 45' Rust

In Bilbao is het rust. AZ speelt een prima wedstrijd tegen een ploeg die op papier veel beter is.

Beide clubs kwamen tot kansjes, maar echt uitgespeelde mogelijkheden hebben we vooralsnog niet gezien in San Mamés. Het is nog 0-0.

ATH-AZ | 44' Mogelijkheden Parrott en Van Bommel

AZ is gevaarlijk in de zestien van Athletic Club. Een lage voorzet komt terecht bij spits Troy Parrott, die wat ruzie heeft met de bal. Hij komt niet echt tot een schot en de bal stuitert voor de voeten van Ruben van Bommel.

Die schiet wel, maar is misschien iets te beleefd. Met zijn binnenkant produceert hij slechts een rollertje, dat wordt gepakt door de keeper.

TWE-FEN | 43' Kopbal Hilgers

Weer komt Twente in scoringspositie. Een vrije trap van Michel Vlap landt op het hoofd van Mees Hilgers, die echter naast kopt. De Tukkers blijven de betere ploeg.

Hilgers kopt

ATH-AZ | 37' Ongewijzigd spelbeeld

Het spelbeeld in Bilbao is al een tijd hetzelfde. AZ werkt hard en komt er af en toe ook veelbelovend uit, maar Athletic Club is wel de betere ploeg.

Op links speelt Spaans international Nico Williams een goede pot. De AZ-defensie heeft moeite met zijn dribbels en handige passjes, maar weet hem tot nu toe van goals en assists af te houden.

TWE-FEN | 32' Bijna de tweede

Vlak na de 1-0 wordt het bijna al 2-0 voor FC Twente. Youri Regeer speelt weer een hoofdrol: hij dribbelt zich door de defensie het strafschopgebied in en schiet met links. Keeper Dominik Livakovic redt ternauwernood.

Het publiek in de Grolsch Veste gaat er nog eens flink achter staan. Hun ploeg speelt tot nu toe een uitstekende wedstrijd.

TWE-FEN | 28' GOAL FC TWENTE

Michel Vlap zet Twente op voorsprong tegen Fenerbahçe! Een beetje mazzel heeft hij wel, maar geen Tukker die daarom maalt.

Sem Steijn heeft een lekkere steekpass op Youri Regeer in huis, die de bal in één keer voorgeeft op Michel Vlap. Die kopt de bal op de grond, waardoor die over keeper Livakovic in het doel stuitert. Curieuze kopbal, belangrijke goal!

TWE-FEN | 23' Oosterwolde op de lat

Twente is eigenlijk lange tijd de betere ploeg, maar dan is Fenerbahçe plots tweemaal dichtbij. Eerst schiet Youssef En Nesyri van dichtbij in, maar brengt Lars Unnerstall knap redding.

Daarna kan de opgestoomde Jayden Oosterwolde uithalen. Hij passeert Unnerstall, maar raakt de lat. Twente komt twee keer goed weg.

Oosterwolde baalt

ATH-AZ | 15' Redding Owusu-Oduro

Rome-Jayden Owusu-Oduro noteert een goede redding. Het is wederom Yuri Berchiche die kan schieten namens Athletic Club en die poging wordt van richting veranderd. De AZ-keeper reageert echter snel en stopt de bal. Knappe save.

AZ probeert wel degelijk te voetballen, maar het kwaliteitsverschil is duidelijk. Athletic Club is in het eerste kwartier gevaarlijker.

Aan Sven Mijnans de ondankbare taak om Nico Williams te verdedigen

TWE-FEN | 12' Geel Oosterwolde

Zo! Jayden Oosterwolde, voormalig Twente-speler en nu rechtsback van Fenerbahce, komt keihard in op Bart van Rooij. Hij raakt de bal niet, maar zijn tegenstander wel. De scheidsrechter trekt een terechte gele kaart. Oosterwolde kan zich niet veel meer permitteren.

Twente is de betere ploeg in de openingsfase. Het geeft Fener geen ruimte om te voetballen en is zelf dominant in balbezit.

ATH-AZ | 5' Hoge druk AZ, schot op de lat Athletic

Ook AZ laat zich zien in de openingsfase. Op bezoek bij Athletic Club zetten de Alkmaarders hoog druk, wat al tot een paar goede balveroveringen leidde.

Daar staat wel een gevaarlijke doelpoging van de Basken tegenover. Linksback Yuri Berchiche, voormalig Paris Saint-Germain-speler, haalt hard uit met zijn linkerbeen. Tot opluchting van AZ spat het schot op de lat uiteen.

TWE-FEN | 2' Eerste kans Twente

FC Twente laat zich direct zien. Een verzorgde aanval over verschillende schijven eindigt met een passje op Michel Vlap. Die haalt op zich hard uit, maar het schot is wel recht op de keeper.

Goed moment van de thuisploeg, die de intenties duidelijk maakt aan de bezoekers uit Istanboel.

TWE-FEN & ATH-AZ | 1' Begonnen

De wedstrijden van FC Twente en AZ zijn begonnen. Beide clubs mogen op deze Europese donderdag een prachtig duel spelen.

Twente speelt in eigen huis tegen het Fenerbahçe van José Mourinho, waar oud-spelers Dusan Tadic en Jayden Oosterwolde in de basis staan. Ook de in Huizen geboren Sofyan Amrabat speelt.

AZ neemt het in het prachtige San Mamés op tegen Athletic Club uit Bilbao. Dat zal voor veel AZ-spelers een duel zijn waar ze naar hebben uitgekeken.

SLA-AJA | 90+8' Einde

Ajax houdt stand in Praag en sleept er een puntje uit tegen Slavia. Het was kwalitatief geen hoogwaardige wedstrijd, maar omdat de ploegen veel strijd leverden was het wel vermakelijk om te bekijken.

Farioli zal niet tevreden zijn. Met name in de tweede helft heeft Ajax totaal geen vuist kunnen maken.

SLA-AJA | 90' Provocaties over en weer

Voetballend gebeurt er weinig noemenswaardigs in de slotfase, maar toch is het best vermakelijk.

Spelers van Slavia gaan gillend naar de grond bij elk wissewasje, wat tot irritatie leidt bij Ajax. Ondertussen weigert Owen Wijndal een bal van een ballenjongen aan te nemen om zo tijd te rekken en laat Anton Gaaei zich uit de tent lokken door wat supporters op de eerste rij. Hebben zij voorwerpen op hem gegooid of maakt hij theater?

SLA-AJA | 81' Ajax panikeert

Het lijkt wachten op de tweede goal van Slavia Praag. Ajax is de draad volledig kwijt en maakt vooral paniekerige beslissingen. Het lukt niet om de bal goed uit te verdedigen en er worden veel overtredingen gemaakt.

SLA-AJA | 75' Rode kaart Youri Baas

Youri Baas krijgt zijn tweede hele kaart van de wedstrijd en mag inrukken.

Was het een grove overtreding? Dat niet. Baas ging met zijn been vooruit een duel in en raakte wel degelijk de bal, maar het is de manier van inkomen die wordt bestraft.

Baas krijgt de beslissing van de scheidsrechter niet omgepraat

SLA-AJA | 68' GOAL SLAVIA

Slavia Praag maakt de gelijkmaker. En die zat er al wel een tijdje aan te komen, want Ajax staat al de hele tweede helft met de rug tegen de muur.

De ingevallen Tomas Chory, een boomlange aanvaller van 1.99 meter, kopt de bal binnen. Pasveer is kansloos.

ATH-AZ | De opstellingen

AZ speelt vanavond een prachtig duel op bezoek bji Athletic Bilbao. Beide clubs maken de opstellingen bekend.

De grootste verrassing bij AZ is Zico Buurmeester, die als rechtsbuiten ingezet wordt. Hij vervangt Ibrahim Sadiq, die niet fit is.

De blikvangers bij de Basken zijn de broertjes Williams. Linksbuiten Nico was een van de sterren van het EK in Duitsland afgelopen zomer, rechtsbuiten Iñaki is een pijlsnelle dribbelaar met een goed scorend vermogen.

SLA-AJA | 56' Driedubbele wissel Ajax

Het is nog niet veel soeps bij Ajax in de tweede helft, dus wisselt trainer Farioli drie spelers tegelijk. Geen halve maatregelen van de Italiaan.

Chuba Akpom, Owen Wijndal en Anton Gaaei komen erin. De gehele voorhoede gaat eruit: Mika Godts, Brian Brobbey en Christian Rasmussen. Op het oog wordt de opstelling van Ajax hier wel wat defensiever door.

SLA-AJA | 51' Redding Pasveer

Ajax staat flink onder druk aan het begin van de tweede helft. Nu is het Remko Pasveer die een geweldige redding in huis heeft op een van richting veranderd schot.

Pasveer is bijna 41, maar aan deze prachtige duik zie je dat niet af. De doelman is nog bijzonder flexibel.

TWE-FEN | De opstellingen

FC Twente en Fenerbahce trappen om 21.00 uur af in de Grolsch Veste en hebben allebei de opstelling bekendgemaakt,

Twente speelt met dezelfde als als tegen Manchester United, dus met Sam Lammers én Ricky van Wolfswinkel.

Bij Fenerbahce is de bekendste naam in de basis Dusan Tadic. Ook Nederlander Jayden Oosterwolde, voormalig Twente-speler, heeft een basisplaats gekregen van José Mourinho.

SLA-AJA | 46' Tweede helft

De bal rolt weer in Praag, de tweede helft is begonnen. Ajax heeft niet gewisseld.

SLA-AJA | 45+4' Rust

Het is rust in Praag. Ajax en Slavia maken er vooralsnog geen hoogstaande wedstrijd van, maar er gebeurt genoeg.

Door een rake strafschop van Branco van den Boomen leiden de Amsterdammers met 0-1 in de Fortuna Arena.

SLA-AJA | 45' Grote kans Brobbey

Na een geweldige uittrap van Remko Pasveer kan Brian Brobbey opeens op de keeper van Slavia af. Hij wordt wel wat gehinderd door een verdediger, maar de spits komt toch tot een schot.

De poging gaat net naast. Dit was Brobbeys grootste kans van de wedstrijd.

SLA-AJA | 43' Hlynsson eraf, Tahirovic erin

Een tegenvaller voor Ajax-trainer Francesco Farioli. Hij had al niet veel opties vandaag, en nu valt Kristian Hlynsson ook nog geblesseerd uit.

Benjamin Tahirovic is zijn vervanger. Het ligt voor de hand dat de Bosniër als controleur gaat spelen en dat Taylor of Van den Boomen naar de '10-positie' doorschuift.

Het gaat niet meer bij Kristian Hlynsson

SLA-AJA | 40' Hlynsson schiet voorlangs en raakt geblesseerd

Brian Brobbey doet waar hij goed in is: de bal vasthouden en de defensie bezighouden tot er versterking is.

Brobbey legt de bal af op Kristian Hlynsson, die hem voorlangs schiet. De IJslander wordt aardig gebeukt bij die poging en moet voor verzorging naar de kant. Kan hij nog wel door?

SLA-AJA | 36' Rasmussen ongelukkig

Het is voorlopig nog niet de wedstrijd van Christian Rasmussen. Hij versierde weliswaar de strafschop waaruit Ajax scoorde, maar verder is het nog ongelukkig wat hij laat zien.

De Deense rechtsbuiten heeft na 36 minuten nog geen succesvolle pass verstuurd en ook zijn acties lopen vooral uit op balverlies.

SLA-AJA | 31' Beste kans Slavia

Een vrije trap van Slavia Praag leidt bijna tot de gelijkmaker. De bal wordt voorgegeven en spits Mojmir Chytil prikt de bal knap richting doel. Het schot gaat maar net voorlangs.

SLA-AJA | 27' Slavia pakt controle

Na de openingstreffer van Ajax is het vooral Slavia Praag dat de bal heeft. De Tsjechen komen steeds dichter bij het doel van Remko Pasveer.

Het opvallendste moment vond enkele minuten geleden plaats. Toen schreeuwde Slavia om een strafschop nadat Kenneth Taylor zijn tegenstander Simion Michez het schieten belette. Er leek inderdaad wel contact te zijn, maar de scheidsrechter vond het niet genoeg voor een penalty.

SLA-AJA | 18' GOAL AJAX

Branco van den Boomen ontfermt zich over de strafschop en schiet hem onberispelijk binnen. Laag in de hoek, buiten bereik van de keeper die ook nog eens de verkeerde kant op duikt.

Het is 1-0 voor Ajax en dat is wel terecht te noemen.

SLA-AJA | 16' Penalty Ajax

Penalty Ajax! Een minuut geleden vroegen ze er al om toen aanvoerder Tomas Holes de bal met zijn arm schampte, maar kregen ze hem niet.

Nu snelt Christian Rasmussen voorbij Ondrej Zmrzly, die hem aantikt. De Deen gaat naar de grond en krijgt een penalty.

SLA-AJA | 9' Gele kaart Holes, schot Brobbey

Binnen tien minuten heeft scheidsrechter Treimanis uit Letland al een kaart getrokken. Brian Brobbey wil wegdraaien bij Slavia-captain Tomas Holes, die de spits naar de grond trekt. Gele kaart.

Enkele tellen later is Brobbey fysiek sterker dan David Zima en kan hij tot een schot komen. Het is uit een wat moeilijke hoek en bovendien raakt Brobbey de bal maar half. De bal hobbelt ongevaarlijk voor het doel langs.

Brobbey gaat neer

SLA-AJA | 4' Taaie Tsjechen

Slavia Praag speelt met een aantal spelers die normaal gesproken geen basisplaats hebben. Die lijken vastbesloten om hun plekje te verdienen en beginnen erg fanatiek aan de wedstrijd.

Onder anderen Christian Rasmussen en Jorrel Hato verslikten zich al in een Tsjechische tegenstander die bijzonder fel een duel aanging en de bal veroverde. "Spelen met het mes tussen de tanden", luidt het hier wel toepasselijke cliché.

SLA-AJA | 1' Aftrap

De Europa League-hymne heeft geklonken, de foto's zijn gemaakt en de scheidsrechter heeft gefloten. De wedstrijd is begonnen!

Voorafgaand aan het duel lieten de Slavia-fans een indrukwekkend spandoek zien. Een stukje Tsjechische supporterskunst op de donderdagavond.

Het spandoek van de Slavia Praag-fans

Flamingo en Timber in Champions League-team

Een mooie uitverkiezing voor Ryan Flamingo (PSV) en Quinten Timber (Feyenoord). De Nederlanders zijn door de UEFA opgenomen in het Champions League-team van de week.

Flamingo dankt die uitverkiezing aan een ijzersterk duel tegen Sporting CP, waarin hij de gevaarlijke spits Viktor Gyökeres 90 minuten lang onschadelijk maakte. Timber speelde een prima pot tegen Girona, waarin hij onder meer een strafschop won voor zijn ploeg.

De plaats waar het gaat gebeuren

Ajax en Slavia Praag trappen zometeen af in dit stadion, de Fortuna Arena. Met circa 20.000 plaatsen is het qua capaciteit te vergelijken met het Parkstad Limburg Stadion van Roda JC.

Niet alleen Slavia Praag heeft het stadion als thuishaven, ook de Tsjechische nationale ploeg werkt er zijn thuiswedstrijden af. En in 2023 was de Fortuna Arena het decor van de Conference League-finale tussen Fiorentina en West Ham United.

  • Pro Shots
    Het stadion van Slavia Praag
  • Pro Shots
    Het stadion van Slavia Praag

Ajax won nog nooit van Slavia

Ajax speelde drie keer eerder tegen Slavia Praag in Europees verband en won nog nooit (twee nederlagen, een gelijkspel).

In 2007 speelden Ajax en Slavia tegen elkaar in de voorrondes van de Champions League. Het Ajax van onder anderen Luis Suárez en Klaas Jan Huntelaar kon het niet bolwerken en verloor tweemaal van de Tsjechen.

De opstelling van Slavia Praag

Ook Slavia Praag maakt de opstelling bekend. Zoals eerder in dit blog aangekondigd is het voornamelijk de B-garnituur van de Tsjechen die vanavond speelt.

De bekendste naam voor de eredivisievolger is Ondrej Lingr. De middenvelder speelde vorig jaar voor Feyenoord, maar kwam weinig aan bod in Rotterdam-Zuid. Deze zomer keer hij terug op het oude nest bij 'zijn' Slavia Praag.

De opstelling van Ajax

De opstelling van Ajax is bekend! Gezien het aantal afwezigen zijn dit de verwachte namen.

Branco van den Boomen speelt dus centraal op het middenveld, terwijl de 21-jarige Deen Christian Rasmussen een basisplaats heeft als rechtsbuiten.

De opstelling van Ajax

Ajax mist viertal

Jordan Henderson, Kian Fitz-Jim, Wout Weghorst en Bertrand Traoré zijn niet met Ajax meegereisd naar Tsjechië voor de Europa League-wedstrijd tegen Slavia Praag. Door de lijst van afwezigen maken de 18-jarige talenten Jan Faberski en Don-Angelo Konadu voor het eerst hun opwachting in de Europese selectie.

Als controleur moet Van den Boomen doseren bij Ajax: 'Nadenken en organiseren'

Ajacied Branco van den Boomen heeft een handelsmerk: zijn strakke lange pass. Ballen vol op de wreef van de ene naar de andere kant van het veld. Maar die gaat hij vanavond in het Europa League-duel met Sparta Praag (18.45 uur) niet geven.

Van den Boomen staat in Praag, in absentie van Jordan Henderson, in de basis als enige controleur op het middenveld. En zijn trainer Francesco Farioli heeft voor de controleur een heel specifiek takenpakket in gedachten.

Inhouden

Lange passes horen daar (nauwelijks) bij, weet ook Van den Boomen inmiddels. Farioli's controleur moet korte passjes geven en leidinggeven in verdedigend opzicht.

Selectie Duitsland voor Nations League-duel met Nederland bekend

Op de plek (onder de lat) van de geblesseerde Marc-André Ter Stegen staat op 14 oktober tegen Nederland misschien wel Janis Blaswich, die een paar jaar geleden nog bij Heracles Almelo speelde.

Aanvaller Tim Kleindienst is voor het eerst geselecteerd voor het Duitse elftal. Verder zien we dezelfde namen als in de vorige interlandperiode.

In september werd Nederland - Duitsland 2-2.

Mourinho nog altijd even ambitieus, vertelt hij in Enschede

"Ik heb nog hetzelfde vuur en dezelfde ambitie. Ik doe nog steeds emotionele dingen, krijg nog dezelfde gele kaarten. Alleen mijn uiterlijk is wat veranderd." Bij die laatste woorden strijkt José Mourinho door zijn grijze haren. Zijn streken is hij allerminst verloren, wil de trainer van Fenerbahçe in Enschede nog maar eens duidelijk maken.

De 61-jarige Portugese succescoach praat een dag voor de wedstrijd in de Europa League tegen FC Twente (21.00 uur) kalm en gedecideerd. In de Grolsch Veste zit een gentleman achter de microfoon. Het is de andere kant van de coach die zich zondag nog liet gaan tijdens een competitieduel en demonstratief zijn laptop voor een camera plaatste.

Twente pragmatisch

Na die wedstrijd ging het vizier op FC Twente. "Niet op hoge intensiteit, daar was geen tijd voor. Maar tactisch weten we precies wat we willen doen", aldus Mourinho. Wat hij in korte tijd over Twente heeft geleerd?

"Hun grootste kracht is dat ze een echt team zijn. Je kunt het werk dat er achter ligt aflezen aan het spel. Ze weten hoe goed te verdedigen. Als ieder Nederlands team genieten ze van balbezit. Ze hebben Nederlandse kwaliteiten, maar zijn pragmatisch. Ze weten ook hoe met een laag blok te spelen, compact, wachten op de kans voor een tegenaanval. Dat pragmatisme maakt ze een heel goed team."

Tsjechische journalist verwacht B-ploeg Slavia: 'Derby met Sparta belangrijker dan Ajax'

Tsjechische journalist verwacht B-ploeg Slavia: 'Derby met Sparta belangrijker dan Ajax'

Welkom!

Welkom in ons tweede Europa League-blog van het seizoen. De eerste speelronde verliep vanuit Nederlands perspectief uitstekend. Ajax veegde de vloer aan met Besiktas, AZ won van Elfsborg en FC Twente pakte een heroïsch punt op bezoek bij Manchester United.

Vanavond speelt Ajax uit tegen Slavia Praag, Twente thuis tegen Fenerbahçe en AZ uit tegen Athletic Club.