Voetbalblog
NOS VoetbalAangepast

Ajax neemt afstand van zwak Jagiellonia (1-4) • Hattrick Akpom, Godts scoort en mist strafschop

Vanavond de heenwedstrijden in de play-offs van de Europa League en Conference League om een ticket in het hoofdtoernooi:

Updates op je telefoon gepusht krijgen? Tik op het belletje bovenaan.

liveblog gesloten

Tot de volgende keer!

Chuba Akpom mag na zijn drie goals de bal mee naar huis nemen. Hierbij sluiten we dit liveblog af. Bedankt voor het volgen en tot de volgende keer!

Chuba Akpom

Chelsea mede dankzij Madueke pas na rust langs Servette

Chelsea heeft in de play-offs van de Conference League pas in de tweede helft het net gevonden tegen het Zwitserse Servette. Christopher Nkunku opende de score vanaf de strafschopstip en invaller Noni Madueke (ex-PSV) maakte er een kwartier voor tijd 2-0 van.

Enkele overige uitslagen Conference League:

Fiorentina (Ita) - Puskás Akadémia (Hon) 3-3

Kryvbas (Oek) - Real Betis (Spa) 0-2

Partizan (Ser) - KAA Gent (Bel) 0-1

Wisla Kraków (Pol) - Cercle Brugge (Bel) 1-6

Sankt Gallen (Zwi) - Trabzonspor (Tur) 0-0

Lens (Fra) - Panathinaikos (Gri) 2-1

FC Kopenhagen - Kilmarnock 2-0 (1 goal Kevin Diks)

Vrij weekend voor Ajax

Om zich optimaal voor te bereiden op de return had Ajax al een vrij weekend gekregen in de eredivisie. De volgende wedstrijd van de Amsterdammers is daarom het duel met Jagiellonia Bialystok in Amsterdam van volgende week donderdag.

Ajax zou dit weekend tegen Fortuna Sittard spelen, maar de KNVB verschoof de wedstrijd om Ajax extra rust te gunnen. Ook de wedstrijd tussen FC Twente en sc Heerenveen werd verplaatst, hoewel dat door de uitschakeling van Twente tegen Red Bull Salzburg in de voorronde van de Champions League nu niet meer nodig is.

Besiktas van Van Bronckhorst verspeelt voorsprong

Besiktas heeft in de play-offs van de Europa League een ruime voorsprong verspeeld. De ploeg van coach Giovanni van Bronckhorst stond in Thun tegen het Zwitserse FC Lugano met 1-3 voor, maar speelde met 3-3 gelijk.

Uitslagen play-offs Europa League:

LASK (Oos) - FCSB (Roe) 1-1

RFS (Let) - Apoel Nicosia (Cyp) 2-1

Molde (Noo) - Elfsborg (Zwe) 0-1

Viktoria Plzen (Tsj) - Heart of Midlothian (Sch) 1-0

PAOK (Gri) - Shamrock Rovers (Ier) 4-0

Loedogorets (Bul) - Petrocub (Mol) 4-0

Maccabi Tel Aviv (Isr) - TSC Backa Topola (Ser) 3-0

Lugano (Zwi) - Besiktas (Tur) 3-3

Jagiellonia Bialystok (Pol) - Ajax 1-4

Dinamo Minsk (Blr) - Anderlecht (Bel) 0-1

Ferencváros (Hon) - Borac Banja Luka (Bos) 0-0

SC Braga (Por) - Rapid Wien (Oos) 2-1

JAG-AJA | Klaar in Bialystok

Ajax heeft in de uitwedstrijd bij Jagiellonia Bialystok een mooi voorschot genomen op een plek in de groepsfase van de Europa League: 1-4.

JAG-AJA | 84' Bergwijn vervangt Godts

Ook Bergwijn mag nog wat minuten maken. De international vervangt de moegestreden Godts.

Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-4

JAG-AJA | 79' Godts mist strafschop!

Weer een strafschop voor Ajax na een overtreding van Churlinov op invaller Gaaei en dit keer gaat Godts achter de bal staan (Akpom is al vervangen door Brian Brobbey).

De Belg mist! Doelman Slawomir Abramowicz stopt de strafschop van de aanvaller.

Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-4

Mika Godts baalt

JAG-AJA | 69' DOELPUNT Ajax!

Akpom benut de strafschop en maakt daarmee zijn derde goal van de avond.

De strafschop werd gegeven na een overtreding van Dieguez op Van den Boomen.

Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-4

Ajax viert de 1-4 van Chuba Akpom

JAG-AJA | 64' Eerste wissels Ajax

Branco van den Boomen (voor Taylor) en Bertrand Traoré (voor Forbs) komen erin.

JAG-AJA | 61' DOELPUNT Ajax!

Daar is de derde goal. Kenneth Taylor schiet, doelman Slawomir Abramowicz tredt, maar Akpom benut de rebound. Het is de tweede goal van de Brit.

Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-3

Chuba Akpom (r) en Mika Godts (l) vieren de 1-3

JAG-AJA | 55' Twee keer geel

Ondertussen heeft Ajax in de tweede helft al twee keer geel gehad. Eerst is het Taylor die op de bon gaat voor een charge op Skrzypczak en Hato voor een overtreding op Miki Villar. Het zijn vrij lichte vergrijpen, maar arbiter Rade Obrenovic vindt het nodig de kaarten te trekken.

JAG-AJA | 53' Megakans Forbs

De eerste grote kans van de tweede helft is voor Forbs. De vleugelspeler kan een voorzet van Godts bij de tweede paal binnentikken, maar invaller Nguiamba zit er net bij en voorkomt dat de inzet van de Portugees in het doel gaat.

Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-2

JAG-AJA | Tweede helft

De tweede helft begint in Polen. Bij Ajax geen wijzigingen, bij Jagiellonia Bialystok vervangt de Fransman Aurélien Nguiamba de Portugees Moutinho.

Kevin Diks trefzeker voor FC Kopenhagen

In de play-offs van de Conference League heeft FC Kopenhagen met 2-0 gewonnen van het Schotse Kilmarnock. De Nederlandse verdediger Kevin Diks maakte vanaf de strafschopstip in de 77ste minuut het eerste doelpunt en in blessuretijd zorgde Rasmus Falk Jensen voor de 2-0.

Kevin Diks viert zijn goal

JAG-AJA | Rust

Na de vroege tegenslag met de tegengoal heerst Ajax in Polen en buigt het de vroege achterstand om in een voorsprong. Op het middenveld speelt Steven Berghuis tot nu toe een belangrijke rol in het goede spel van de Amsterdammers.

Ruststand: Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-2

JAG-AJA | 45+1' Nog een kans

Ook Akpom laat de kans liggen op een tweede goal. Op slag van rust draait de Brit goed weg, maar schiet hij wild over.

Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-2

JAG-AJA | 38' Bijna weer Godts

Daar is Godts bijna met zijn tweede goal na een combinatie in het Poolse strafschopgebied. Waar de Belg de bal in de verre hoek wil plaatsen, gaat de bal echter recht in de handen van keeper Slawomir Abramowicz.

Godts is absoluut de gevaarlijkste man aan Ajax-zijde. De Belg is ook gevaarlijk met een scherpe voorzet op Akpom en schiet later van dichtbij naast.

Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-2

JAG-AJA | 28' DOELPUNT Ajax!

Godts kopt Ajax op voorsprong! De buitenspeler kopt bij de tweede paal een voorzet van Rensch van de achterlijn binnen.

Het is voor de 19-jarige Godts zijn eerste doelpunt op het hoogste niveau. In de eredivisie bleef hij in 18 duels doelpuntloos.

Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-2

Mika Godts viert zijn goal

JAG-AJA | 25' Overwicht

Na de gelijkmaker heeft Ajax het heft in handen genomen. Met een groot overwicht en veel balbezit, maar zonder meer kansen te creëren.

Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-1

JAG-AJA | 10' DOELPUNT Ajax!

Dit is de manier om re reageren voor Ajax: een snelle goal. Berghuis heeft een goede pass in huis, Akpom neemt goed aan en schiet even knap binnen. Ajax weer gelijk!

Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-1

Ajax viert de 1-1

JAG-AJA | 5' DOELPUNT Jagiellonia!

En we zijn nog geen vijf minuten bezig en het staat al 1-0. Jagiellonia Bialystok neemt een hoekschop snel en Pasveer kan het schot van Miki Villar maar half keren. Dan kopt Adrián Diéguez de rebound binnen. Een rampstart voor Ajax!

Jagiellonia Bialystok - Ajax 1-0

Jagiellonia Bialystok vier de 1-0

JAG-AJA | 3' Schot Berghuis

We zijn nog geen drie minuten bezig en Berghuis, die op het middenveld speelt, heeft al een schot op doel afgevuurd. Het schot is een makkelijke prooi voor doelman Slawomir Abramowicz, die de bal net voor de stuit kan pakken.

Jagiellonia Bialystok - Ajax 0-0

JAG-AJA | Aftrap

In het sfeervolle stadion in Bialystok klinkt het startsignaal: Jagiellonia - Ajax is begonnen!

PSV-target Van den Berg voor miljoenenbedrag naar Brentford, Zwolle profiteert mee

Even een transfernieuwtje tussendoor. Sepp van den Berg is gepresenteerd als nieuwe aanwinst van Premier League-club Brentford. De Nederlandse verdediger komt over van het Liverpool van Arne Slot en heeft voor vijf jaar getekend bij 'The Bees.' Vorig seizoen speelde hij op huurbasis voor het Duitse FSV Mainz.

JAG-AJA | Glimlach bij Farioli

Met een brede glimlach betreedt Ajax-trainer Francesco Farioli het veld in Bialystok. De vraag is hoe het humeur van de Italiaan na de wedstrijd zal zijn. Na de 2-1 nederlaag bij NAC Breda heeft Ajax een goed resultaat nodig.

Francesco Farioli

JAG-AJA | Opstelling Jagiellonia Bialystok

Drie Polen in de basis bij de Poolse kampioen en onder meer ook drie Spanjaarden.

De naam João Moutinho klinkt als een goede bekende, maar dit is niet de bekende Portugese middenvelder. Die 146-voudig international speelt op 37-jarige leeftijd tegenwoordig voor Sporting Braga. De João Moutinho van Jagiellonia is 26 jaar en speelde in Portugal nooit op het hoogste niveau.

Hier de elf van Jagiellonia Bialystok: Slawomir Abramowicz (Pol), Michal Sácek (Tsj), Mateusz Skrzypczak (Pol), Adrián Diéguez (Spa), João Moutinho (Por), Miki Villar (Spa), Jaroslaw Kubicki (Pol), Nené (Por), Darko Churlinov (Mac), Jesús Imaz (Spa), Lamine Diaby (Fra).

JAG-AJA | Ajax start met Berghuis, zonder Bergwijn, Brobbey

Francesco Farioli heeft zijn opstelling voor het duel met Jagiellonia Bialystok bekendgemaakt. In vergelijking met het verloren duel met NAC zeven wijzigingen.

Remko Pasveer, Josip Sutalo, Jorrel Hato en Mika Godts behouden hun plek, Devyne Rensch, Jordan Henderson, Kenneth Taylor, Chuba Akpom, Carlos Forbs, Youri Baas en Steven Berghuis zijn nieuw. Laatstgenoemde start op het middenveld.

Verder keren Anton Gaaei, Dies Janse, Sivert Mannsverk, Branco van den Boomen, Brian Brobbey en Bertrand Traoré terug naar de bank. Steven Bergwijn begint evenals in Breda als reserve en Kristian Hlynsson is er vandaag vanwege een blessure niet bij.

Ook Kian Fitz-Jim ontbreekt vanwege een blessure. De nieuwe aanwinst Daniele Rugani begint op de bank, evenals de 16-jarige Belg Jorthy Mokio, overgekomen van KAA Gent.

Opstelling Ajax

Chelsea in Conference League

Ook in de Conference League worden vanavond de heenwedstrijden in de play-offs afgewerkt. Onder meer Fiorentina, finalist van vorig seizoen, en Premier League-gigant Chelsea komen in actie. Hieronder enkele wedstrijden die opvallen:

Fiorentina (Ita) - Puskás Akadémia (Hon)

Kryvbas (Oek) - Real Betis (Spa)

Partizan (Ser) - KAA Gent (Bel)

Wisla Kraków (Pol) - Cercle Brugge (Bel)

Sankt Gallen (Zwi) - Trabzonspor (Tur)

Lens (Fra) - Panathinaikos (Gri)

Chelsea (Eng) - Servette (Zwi)

Cole Palmer van Chelsea

Programma play-offs Europa League

19.00 uur: LASK (Oos) - FCSB (Roe), RFS (Let) - Apoel Nicosia (Cyp), Molde (Noo) - Elfsborg (Zwe), Viktoria Plzen (Tsj) - Heart of Midlothian (Sch)

19.30 uur: PAOK (Gri) - Shamrock Rovers (Ier)

20.00 uur: Loedogorets (Bul) - Petrocub (Mol), Maccabi Tel Aviv (Isr) - TSC Backa Topola (Ser)

20.30 uur: Lugano (Zwi) - Besiktas (Tur)

20.45 uur: Jagiellonia Bialystok (Pol) - Ajax, Dinamo Minsk (Blr) - Anderlecht (Bel)

21.00 uur: Ferencváros (Hon) - Borac Banja Luka (Bos)

21.30 uur: SC Braga (Por) - Rapid Wien (Oos)

Kan Ajax voor het Nederlands voetbal beter verliezen?

Dan nog even dit. Een club wil normaal gesproken op het hoogst mogelijke niveau spelen. Voor Ajax is dat dit seizoen de Europa League. Lukt dat niet? Dan is de Conference League, het derde Europese toernooi, het toneel waarop Ajax dit jaar acteert.

Dat zou natuurlijk een teleurstelling zijn voor de Amsterdammers, maar voor het Nederlands voetbal eigenlijk best gunstig kunnen zijn. Hoe zit dat? We zochten het uit.

Lees hieronder verder:

Hoe spreek je Jagiellonia Bialystok uit?

Met Jagiellonia Bialystok treft Ajax een club met een lange naam. Hoe spreek je die naam nou uit? Fonetisch wordt het: Ja-Gje-Loonja Bjawi-Stok, vertelde Arek Radomski, de Poolse oud-voetballer die onder meer bij sc Heerenveen en NEC speelde.

Maar in Polen zien ze ook heus dat dat alsnog een hele mond vol is, en dus korten supporters de naam graag liefkozend af tot Jaga.

Ajax treft verrassende Poolse kampioen: 'Maar het is geen topteam'

Voor het eerst in de 104-jarige historie kroonde Jagiellonia zich afgelopen seizoen tot landskampioen. De club eindigde met evenveel punten als de nummer twee in de Poolse Ekstraklasa, maar trok aan het langste eind op onderling resultaat.

Hoe moeten we de kampioen van Polen kwalitatief inschatten? We vroegen het Arek Radomski en Stijn Vreven, die als coach van het Litouwse FK Panevezys dit seizoen op de Poolse club stuitte.

Lees hieronder meer:

Farioli sluit debuut Rugani niet uit in Polen: 'Hij gaat natuurlijk niet starten'

Rugani reisde mee naar Bialystok, een stad in het oosten van Polen niet ver van de grens met Belarus en is inzetbaar. "Hij gaat natuurlijk niet starten, maar misschien wel wat minuten maken", vertelde coach Francesco Farioli gisteravond. "Hij is een speler die ervaring en een winnaarsmentaliteit meebrengt."

Daniele Rugani

Ajax haalt met Rugani ervaren Italiaan: ideale twaalfde man van Juve en Sarri is fan

Om de verdediging te versterken legde Ajax deze week Daniele Rugani vast. De 30-jarige verdediger komt over van Juventus en wordt voor een seizoen gehuurd.

Trainer Maurizio Sarri haalde zo'n tien jaar geleden bij Empoli het beste in Rugani naar boven. Daarna maakte de verdediger bij Juventus zijn grote belofte niet waar. Blaast Rugani zijn loopbaan onder zijn Italiaanse landgenoot Francesco Farioli bij Ajax nieuw leven in?

Lees hieronder meer:

Farioli klinkt strijdbaar

"We hebben geen tijd om bij de pakken neer te zitten", klonk het woensdagavond strijdvaardig uit de mond van Ajax-trainer Francesco Farioli. Na de blamerende nederlaag tegen NAC Breda moeten de Amsterdammers snel de rug rechten.

"Het was duidelijk dat niemand blij was en het resultaat was pijnlijk", aldus Farioli bij de persconferentie in Polen. "We hebben de wedstrijd geanalyseerd en de dingen meegenomen waarvan we denken dat ze nuttig zijn voor de wedstrijdvoorbereiding richting morgen. En aan de andere kant om de spelers klaar te krijgen. Zoals je weet is er weinig tijd om feest te vieren na een wedstrijd, maar ook weinig tijd om bij de pakken neer te zitten."

Francesco Farioli

Acht spelers wisselen, is dat wel zo'n goed idee van Ajax-trainer Farioli?

Coach Francesco Farioli kreeg het na de wedstrijd tegen NAC zwaar te verduren. De Italiaan was met acht andere spelers aan de wedstrijd begonnen ten opzichte van de Europa League-wedstrijd tegen Panathinaikos. "Maar ik sta nog steeds achter mijn gemaakte keuzes", stelde Farioli.

Is acht spelers wisselen een goed idee? We vroegen het onder anderen Gertjan Verbeek en Foppe de Haan.

Lees hieronder meer:

Echec in Breda: armetierig Ajax verliest in blessuretijd van NAC

Na de euforie over de zege op Panathinaikos ging het het afgelopen zondag NAC Breda helemaal mis. Door een doelpunt in blessuretijd verloor Ajax met 2-1. Zo werd de eerste nederlaag in de competitie na twee speelrondes al een feit.

Lees hieronder meer:

Terug naar vorige week donderdag: Ajax na bizarre strafschoppenserie door

Ajax ging vorige week de wereld over. Een bizarre strafschoppenserie van 34 strafschoppen bracht de beslissing in de wedstrijd tegen Panathinaikos in de derde kwalificatieronde. Remko Pasveer ontpopte zich tot de held van Amsterdam door liefst vijf strafschoppen te keren. Anton Gaaei schoot de winnende penalty uiteindelijk tegen de touwen.

Lees hieronder meer:

Welkom!

Welkom bij ons liveblog. We volgen vanavond de heenwedstrijden in de Europa League en Conference League met natuurlijk speciale aandacht voor Ajax tegen Jagiellonia Bialystok in Polen. Dat del begint om 20.45 uur.

Mika Godts