NOS SportAangepast

Lavreysen tegen Richardson in finale sprint (18.00) • Hoogland strijdt met Carlin om brons

Dit is ons liveblog over de Olympische Spelen:

Push ontvangen bij een nieuw blogbericht? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Lees je mee verder in een nieuw blog?

Om jullie zo goed mogelijk op de hoogte te blijven houden van al het olympische nieuws, openen wij een nieuw blog. Dat is hier te vinden.

Zien we je daar voor het vervolg van de rest van de veertiende sportdag? Harrie Lavreysen gaat voor goud op de sprint, Sifan Hassan staat in de finale van de 10.000 meter en de Nederlandse hockeysters hopen net als de mannenploeg het goud te veroveren.

Golf | Van Dam imponeert opnieuw niet

Anne van Dam heeft ook op de derde dag van het olympische golftoernooi in Parijs niet kunnen imponeren. De nummer 115 van de wereldranglijst leverde een scorekaart in van +6. Halverwege de derde dag staat ze met +11 op plek 49, van de zestig.

Van Dam, veertigste na de tweede dag, leverde op de tweede hole al een slag in en noteerde net als een dag eerder op de vierde hole een double bogey. Ze maakte nog wel een birdie, maar was op de backnine goed voor vier bogeys.

Anne van Dam

Voetbal | Duitse voetbalsters veroveren brons na zege op Spanje

Giulia Gwinn (rechts) krijgt een dankbare kus van Sara Doorsoun na haar treffer vanaf de stip tegen Spanje.

De Duitse voetbalsters hebben het brons veroverd bij de Olympische Spelen in Parijs. Giulia Gwinn maakte halverwege de tweede helft het enige doelpunt vanaf de stip tegen wereldkampioen Spanje. Tenminste, dat dachten ze.

In de laatste seconden van de zeven toegevoegde minuten kreeg Spanje een cadeautje van de arbitrage na een vermeende overtreding op Lucia Gracia en kreeg zelf ook nog een strafschop. Sterspeelster Alexia Putellas ging achter de bal staan, maar zag haar inzet gekeerd worden door Ann-Kathrin Berger.

Ann-Kathrin Berger stopt de strafschop van Alexia Putellas.

Duitsland, gecoacht door oud-international Horst Hrubesch, bereikte de Spelen door Oranje in de troostfinale van de Nations League met 2-0 te verslaan.

De troostfinale werd voor zeer matig gevulde tribunes in Lyon gespeeld. Dat zal vanavond anders zijn als gastland Frankrijk het in de finale bij de mannen het in het Parc des Princes opneemt tegen Spanje. Dat duel begint om 18.00 uur.

De finale bij de vrouwen tussen Brazilië en de Verenigde Staten is zaterdag om 17.00 uur, ook in het Parc des Princes.

Hockey | Brons hockeysters Argentinië, België weer onderuit na shoot-outs

De Argentijnse hockeysters vieren de zege op België in de troostfinale van het olympisch hockeytoernooi.

De Argentijnse hockeysters hebben de bronzen medaille veroverde. In de troostfinale tegen België (2-2) moesten shoot-outs de beslissing brengen. Daarin trokken de Belgischen, gecoacht Raoul Ehren die tot 2022 de successen aaneenreeg met Den Bosch, net als in de halve finale tegen China aan het kortste eind.

Vanavond om 20.00 uur spelen de Nederlandse hockeysters de finale tegen China, de ploeg van voormalig bondscoach Alyson Annan.

Terugkijken | Lavreysen naar finale sprinttoernooi, Hoogland verliest

Breaking | Sardjoe in kwalificaties

India Sardjoe begint zo aan de kwalificaties. Ze treft Talash, die uitkomt voor het vluchtelingenteam.

Sardjoe werd in 2022 de jongste wereldkampioen breaking ooit en hoopt in Parijs haar olympische droom te vervullen. Meer weten over de inmiddels 18-jarige Sardjoe? Lees dan dit artikel.

India Sardjoe

Baanwielrennen | Richardson treft Lavreysen in finale, Hoogland strijdt om brons

Hoogland deed wat hij kon tegen Richardson. In de eerste heat probeerde hij het met een heel lange sprint, nu dwingt hij zijn tegenstander bijna tot stilstand. Maar zo makkelijk laat de Australiër zich niet foppen.

Richardson is gewoon te snel en wint eenvoudig. Hij neemt het vanavond (18.00 uur) op tegen Harrie Lavreysen om het goud. Jeffrey Hoogland treft Jack Carlin in de strijd om het brons.

Matthew Richardson klopt Jeffrey Hoogland in de eerste rit

Baanwielrennen | Lavreysen naar finale!

Met twee vingers in de neus plaatst Harrie Lavreysen zich voor de finale van morgen. Neemt hij het daarin op tegen rivaal Richardson of kan Hoogland daar een stokje voor steken?

Harrie Lavreysen verslaat Matthew Richardson ook in de tweede heat van de halve finales.

Baanwielrennen | Lavreysen staat alweer klaar!

De laatste rit levert dan toch nog een kleine verrassing op als de Colombiaanse Martha Bayona Pineda de Canadese Lauriane Genest uitschakelt.

Deze ronde in het sprinttoernooi voor vrouwen zit erop, we gaan weer naar de mannen. Harrie Lavreysen staat alweer klaar!

Baanwielrennen | Terugkijken: Van de Wouw door, Van der Peet naar herkansingen

Baanwielrennen | Van der Peet redt het niet

Van der Peet maakte het de Australische niet makkelijk, maar moet uiteindelijk toch het hoofd buigen voor Clonan. Voor Van der Peet wachten de herkansingen.

Baanwielrennen | Van der Peet is aan de beurt

Na Van de Wouw hebben ook Shaane Fulton en Kelsey Mitchell zich eenvoudig geplaatst voor de volgende ronde. Nu is het de beurt aan Steffie van der Peet tegen de Australische Kristina Clonan.

Baanwielrennen | Van de Wouw wint, maar vlekkeloos ging het niet

Van de Wouw wint de heat van de Mexicaanse, maar bij het ingaan van de laatste ronde gaat het wel bijna mis. De Mexicaanse laat een gaatje aan de binnenkant, waar de Brabantse induikt maar daarbij de Nederlandse bijna klem rijdt. Gelukkig gaat het goed.

Van de Wouw is door naar de tweede ronde.

Hetty van de Wouw komt bijna in aanraking met haar Mexicaanse tegenstandster.

Baanwielrennen | Daar is Van de Wouw!

Normaal gesproken zou Van de Wouw het duel met de Mexicaanse Daniela Gaxiola Gonzalez eenvoudig moeten winnen. Lukt dat ook? We gaan het zien!

Baanwielrennen | Verwachte winnaressen

De eerste zes heats hebben geen verrassingen opgeleverd. Lea Friedrich, Emma Finucane, Ellesse Andrews, Sophie Capewell en Emma Hinze hebben zich zoals verwacht rechtstreeks geplaatst voor de volgende ronde van het sprinttoernooi.

Zojuist zagen we wel een spannende strijd tussen de Française Taky Marie Divine Kouamé (die je nog zou kunnen kennen van het hartstochtelijk meezingen van het Franse volkslied, toen ze in 2022 op deze baan wereldkampioene werd) en de Japanse Mina Sato.

Het Franse publiek stond op de banken, maar genoeg om Sato te verslaan was het niet. En nu is het tijd voor Hetty van de Wouw!

Baanwielrennen | Meteen door naar vrouwen

Zoals gebruikelijk ligt het tempo hoog bij het baanwielrennen. We zijn al toe aan de eerste ronde van het sprinttoernooi bij de vrouwen. Hetty van de Wouw is in de vijfde rit gekoppeld aan de Mexicaanse Daniela Gaxiola Gonzalez. Steffie van der Peet heeft een op papier zwaardere opponente in de Australische Kristina Clonan.

De winnaars gaan door naar de volgende ronde, de rest krijgt nog een herkansing.

  • NOS
    Hetty van der Wouw rijdt tegen de Mexicaanse Daniela Gaxiola Gonzalez
  • NOS
    Steffie van der Peet neemt het op tegen de Australische Kristina Clonan.
  • NOS
    En voor de volledigheid ook de overige ritten in de knockoutfase van het sprinttoernooi voor vrouwen.

Baanwielrennen | Hoogland verliest nipt

Jeffrey Hoogland begint twee ronden voor het einde al met versnellen en geeft Matthew Richardson zo bijna een lead-out naar de streep. En toch houdt Hoogland het nog bijna vol, maar net niet lang genoeg.

Richardson komt er nog net over en wint de eerste heat van deze halve finale.

Matthew Richardson klopt Jeffrey Hoogland met een paar centimeter.

Baanwielrennen | Lavreysen wint eerste heat halve finale moeiteloos

Harrie Lavreysen begint zijn sprint bij het horen van de bel en gaat zo hard dat Jack Carlin niet eens in zijn wiel kan komen. Het staat 1-0 voor de regerend olympisch en wereldkampioen.

Nu komt Jeffrey Hoogland tegen Matthew Richardson.

Harrie Lavreysen verlsaat Jack Carlin in de eerste heat van de halve finale.

Baanwielrennen | Mitchell valt tegen: Van de Wouw 8ste, Van der Peet 14de

Nee hoor, Kelsey Mitchell valt tegen en rijdt de tiende tijd. Wat dat betekent voor de indeling van de eerste knock-outronde zullen we je zo vertellen.

Maar eerst krijgen we de halve finales in het sprinttoernooi bij de mannen.

Jeffrey Hoogland

Baanwielrennen | Finucane tweede, alleen Mitchell nog

Emma Finucane rijdt de voorlopig tweede tijd. Alleen de voormalig wereldrecordhoudster kan Friedrich nu nog bedreigen.

Baanwielrennen | Friedrich rijdt 10,038!

De Duitse Lea Friedrich haalt nog maar eens een hap uit het kersverse wereldrecord. Ze komt akelig dicht in de buurt bij de grens van 10 seconden: 10,038.

Baanwielrennen | Andrews rijdt wereldrecord

Ellesse Andrews, de Nieuw-Zeelandse winnares van de olympische titel op de keirin gisteren, is de eerste die onder het wereldrecord (10,154) van Kelsey Mitchell duikt. Andrews rijdt een tijd van 10,108 over de 200 meter met vliegende start.

De Canadese Mitchell is straks als laatste aan de beurt. En wat te denken van de Britse wereldkampioene Emma Finucane, partner van wegwielrenner Casper van Uden trouwens?

Worstelen | Egyptische worstelaar gearresteerd wegens aanranding

De Egyptische worstelaar Mohamed El-Sayed is gearresteerd omdat hij in een dronken bui een vrouw zou hebben betast. De aanklager meldde dat de 26-jarige Egyptenaar "zijn handen had geplaatst op het zitvlak van een vrouw."

In Tokio pakte de worstelaar een bronzen medaille in de klasse tot 67 kilogram. In Parijs werd hij woensdag in de achtste finales uitgeschakeld.

Baanwielrennen | Toptijd Van de Wouw!

Van de Wouw zet een toptijd neer in Saint-Quentin-en-Yvelines! Ze rijdt 10,263 en dat is 0,055 sneller dan Fulton. Een nieuw olympisch record dus! Maar er moeten nog 12 vrouwen komen en de eerste van hen, de Japanse Mina Sato, is al iets sneller.

Coach Mehdi Kordi is blij met de kwalificatietijd van Hetty van de Wouw.

Baanwielrennen | Daar is Van de Wouw!

Daar is Hetty van de Wouw! Wat kan de winnares van de zilveren medaille op de keirin?

Hetty van de Wouw maakt zich klaar voor de kwalificaties van de sprint.

Baanwielrennen | Van der Peet voorlopig tweede

Steffie van der Peet zet voorlopig de tweede tijd neer 10,492, dat is sneller dan ze ooit geweest is in de 200 meter met vliegende start. Maar het is wel ruim twee tienden langzamer dan de Nieuw-Zeelandse Shaane Fulton, die met 10,281 een olympisch record heeft neergezet.

Dat betekent dat straks het wereldrecord van de Canadese Kelsey Mitchell (10,154) weleens zou kunnen sneuvelen als de echte grote kanonnen komen. Maar in feite maakt dat natuurlijk niet uit, het gaat er vooral om zo hard mogelijk te rijden zodat je de beste tegenstanders niet meteen tegen komt.

Steffie van der Peet in actie in de kwalificaties van de sprint voor vrouwen.

Baanwielrennen | Van der Peet maakt zich klaar

Steffie van der Peet is bijna aan de beurt voor haar kwalificatiesprint. Tot nu toe is het een beetje behelpen met de tijdwaarneming, die niet even betrouwbaar op het scherm verschijnt. De officials beschikken gelukkig wel over de juiste tijden.

Na vijf rensters is de Chinese Bao Shanju - pupil van bondscoach Theo Bos - de snelste met 10,744.

Baanwielrennen | Vanaf 14.41 uur: Lavreysen en Hoogland in halve finales

Na de kwalificaties in het sprinttoernooi voor vrouwen is het om 14.41 uur tijd voor de halve finales in het sprinttoernooi voor mannen. De torenhoge favoriet Harrie Lavreysen neemt het als eerste op tegen de Schot Jack Carlin, de nummer drie van de Olympische Spelen in Tokio.

Daarna krijgt Jeffrey Hoogland te maken met de ijzersterke Australiër Matthew Richardson. In de halve finales gaat het erom twee duels te winnen van je tegenstander. Staat het 1-1 na twee heats, dan volgt een allesbeslissende derde race.

In het baanwielrennen noemen ze dat met een fraaie term 'belle'.

Lavreysen soeverein naar halve finales, wint in twee wedstrijden van Rudyk

Atletiek | Zevenkamp: Vetter emotioneel na opgave

Vetter is teleurgesteld dat ze de zevenkamp niet kan afmaken. Ze stapte vanochtend na het vijfde onderdeel (verspringen) uit het toernooi. "Toen voelde ik dat het mis was. Toen merkte ik dat ik twee dagen op hoog niveau aan het sporten ben. Dat was net te veel."

De Amsterdamse is 31 jaar oud en dit is wellicht de laatste keer dat ze meedeed aan de olympische zevenkamp. "De kans dat ik over vier jaar weer op de Spelen sta, is heel klein", aldus Vetter, die in Tokio de zilveren medaille pakte. "Die plak geeft veel rust. Ik ben al een heel tevreden atlete."

Vetter emotioneel na opgave in zevenkamp: 'Het is gewoon shit'

Baanwielrennen | 'Hetty Raketty' en Van der Peet in actie

Om 14.00 uur gaat het olympisch toernooi in het baanwielrennen weer verder. We beginnen met de kwalificatie voor het sprinttoernooi voor vrouwen met Steffie van der Peet en Hetty van de Wouw.

Alle rensters rijden een afstand van 200 meter (met vliegende start). De 24 snelsten plaatsen zich vervolgens voor de knock-outfase.

Van der Peet, die gisteren na de finish hard ten val kwam op de keirin, is als negende aan de beurt. Hetty 'Raketty' reed heel knap naar het zilver.

Kanovaren | Twee keer brons bij kanovaren

De jury heeft nog eens goed gekeken naar de finishfoto bij het kanovaren. En omdat er geen verschil te zien is tussen de punt van de Duitse en de tweede Hongaarse boot, wordt er twee keer brons uitgereikt.

Dus ook Noemi Pupp en Sara Fojt mogen straks naar het podium. Gratulálok!

De finishfoto van de finale 500 meter K2 voor vrouwen.

Atletiek | Zevenkamp: stand van zaken na zesde onderdeel

De zevenkampsters hebben zes onderdelen afgerond. Alleen de race over 800 meter staat nog op het programma. Die begint vanavond om 20.25 uur.

Sofie Dokter en Emma Oosterwegel zullen dan namens Nederland aan de start staan. De derde Nederlandse zevenkampster, Anouk Vetter, heeft de zevenkamp verlaten.

Vetter liep in aanloop naar de Olympische Spelen een hamstringblessure op, kwam gisteren en vanochtend toch in actie, maar stapte vanochtend na het verspringen (het vijfde onderdeel) uit het toernooi.

In het tussenklassement staat Dokter momenteel op de zesde plaats, met 5.538 punten. Oosterwegel staat met 5.402 punten op plek acht.

Op de 800 meter komen Dokter en Oosterwegel beiden uit in de tweede en laatste heat. De huidige top drie in het tussenklassement zit ook in deze heat.

Stand in de zevenkamp na zes onderdelen

1. Nafissatou Thiam (België) 5.924 punten
2. Katarina Johnson-Thompson (Groot-Brittannië) 5.803
3. Annik Kaelin (Zwitserland) 5.694
4. Noor Vidts (België) 5.689
5. Anna Hall (Verenigde Staten) 5.567
6. Sofie Dokter (Nederland) 5.538
8. Emma Oosterwegel (Nederland) 5.402

Atletiek | Terugkijken: zevenkampsters Oosterwegel en Dokter bij het speerwerpen

Zevenkampster Oosterwegel tweede bij speerwerpen met worp van 52,39 meter

Kanovaren | Goud, zilver en brons bekend

Daar is de definitieve uitslag: achter de ongenaakbare Carrington en Hoskin grijpen de Hongaarsen Tamara Csipes en Alida Dora Gaszo het zilver. Het brons is voor de Duitsen Paulina Paszek en Jule Marie Hake, die hun kano een fractie voor de Hongaarsen Noemi Pupp en Sara Fojt over de streep duwen.

Selma Konijn en Ruth Vorsselman worden achtste.

  • NOS
    De uitslag van de finale bij het kanovaren.
  • NOS
    De finishfoto van de finale 500 meter K2 voor vrouwen.

Kanovaren | Konijn en Vorsselman achtste, zevende (!) goud voor Carrington

Helaas, een medaille zat er niet in voor Selma Konijn en Ruth Vorsselman. Ze worden achtste in de finale, die opnieuw gedomineerd wordt door de Nieuw-Zeelanders met Lisa Carrington en Alicia Hoskin. Dat is het zevende (!) olympische goud voor Carrington, ongelooflijk!

Wie tweede en derde worden is nog niet duidelijk.

  • NOS
    Lisa Carrington en Alicia Hoskin vieren de winst in het kanosprinten.
  • NOS
    De Duitse kanosprinters hebben het niet meer in afwachting van de uitslag van de olympische finale.

Kanovaren | Konijn en Vorsselman in finale!

Konijn en Vorsselman liggen klaar voor de finale van de K2 kanosprint! Wat kunnen ze?

Selma Konijn en Ruth Vorsselman voor de finale van de 500 meter sprint.

Atletiek | Derde worp is de beste van Dokter, die wel plekje zakt

In haar derde en laatste beurt gooit Sofie Dokter de speer 42,46 meter ver en dat is opnieuw een (kleine) verbetering. Dokter zakt wel een plekje in het klassement en staat zesde met alleen de 800 meter nog voor de boeg.

Emma Oosterwegel maakt juist een sprong in het klassement, dankzij een indrukwekkende derde worp van 52,39 meter. Zij klimt naar de achtste plek.

De tussenstand na zes van de zeven onderdelen op de olympische meerkamp.

De strijd om het goud lijkt heel spannend te gaan worden: de Britse Katarina Johnson-Thompson moet zo'n 8,5 seconde goed maken op de Belgische Nafi Thiam. En dat lijkt lastig, maar niet helemaal onmogelijk.

De Zwitserse Annik Kaeling staat nog derde, maar voelt de hete adem van een andere Belgische Noor Vidts in de nek. Twee Belgischen op het podium van de olympische zevenkamp, het lijkt niet onmogelijk.

De afsluitende 800 meter is vanavond om 20.25 uur. Met Anouk Vetter ongetwijfeld weer op de tribune.

Vetter staakt olympische zevenkamp vanwege blessure, neemt plaats op tribune

Atletiek | Terugkijken: Visser door naar finale 100 meter horden, Tjin-A-Lim strandt

Visser plaatst zich voor finale 100 meter horden, Tjin-A-Lim uitgeschakeld

Atletiek | Dokter verbetert zichzelf iets, Oosterwegel ongeldig

De aanwijzingen van Vetter hebben wellicht iets opgeleverd, want Dokter gooit de speer bij haar tweede poging een centimetertje verder: 42,26 meter.

De tweede poging van Oosterwegel, die met 51,78 meter nog altijd de tweede afstand van het hele veld heeft staan, is ongeldig.

Atletiek | Vetter helpt teamgenoten bij speerwerpen

Zonder de vaandeldraagster van de Nederlandse meerkamp Anouk Vetter zijn Sofie Dokter en Emma Oosterwegel begonnen aan het voorlaatste onderdeel van de olympische meerkamp. Maar dat wil niet zeggen dat Vetter zich afzijdig houdt.

Sterker, we zien haar op de tribune als een soort extra coach (naast haar vader Ronald Vetter, de bondscoach) aanwijzingen aan Dokter die een veilige eerste worp heeft afgeleverd met 41,23 meter. Vetter gooit op een goede dag over de 60 meter, dus zij kan zeker wel een tip geven.

Oosterwegel gooide in haar eerste poging trouwens 51,78 meter en dat is voorlopig de tweede worp. Alleen Nafissatou Thiam, op zoek naar haar derde olympische titel op rij, gooide verder (54,04 meter).

De geblesseerde Anouk Vetter geeft aanwijzingen aan Sofie Dokter na diens eerste worp bij het speerwerpen.

Atletiek | Tjin-A-Lim redt het niet

Voor Tjin-A-Lim is de halve finale op de 100 meter horden het eindstation. Ze begint niet goed aan haar race en finisht als zevende en laatste. De Amerikaanse Cindy Sember komt ten val en finisht niet.

Maayke Tjin-A-Lim

Atletiek | Tjin-A-Lim nu in halve finale

Maayke Tjin-A-Lim gaat nu beginnen aan haar halve finale op de 100 meter horden. Een plek bij de snelste twee levert een direct ticket voor de eindstrijd op.

Atletiek | Vetter staakt zevenkamp

Anouk Vetter komt vandaag niet meer in actie op de zevenkamp. De 31-jarige atlete liep in aanloop naar de Spelen een hamstringblessure op, kwam gisteren en vanochtend toch in actie, maar start niet meer aan de laatste twee onderdelen.

Anouk Vetter vanochtend tijdens het verspringen

Breakdancen | Hoe werkt dat eigenlijk?

Vanmiddag om 16.00 uur gaan we iets nieuws zien. Breakdancen - in olympische termen 'breaking' genoemd - maakt namelijk zijn debuut op de Olympische Spelen.

De Nederlandse B-girl India Sardjoe moet zich eerst nog kwalificeren voor de poulefase. Daarom danst ze eerst om 16.00 uur in de voorronde tegen Manizha Talash, die in 2021 na de machtsovername door de Taliban haar geboorteland Afghanistan ontvluchtte en via Pakistan in Spanje terecht kwam. In Parijs komt ze uit voor het vluchtelingenteam van het IOC.

Als Sardjoe die battle wint, dan komt ze terecht in groep A waar ze gaat battelen met de Amerikaanse Grace 'Sunny' Choi (de nummer twee van de laatste World Games in 2022), de Portugese Vanessa Marina en de Chinese Liu Qingyi, die in de breaking-wereld bekend staat als 'B-girl 671'.

Hoe werkt het?

Tot zover is het overzichtelijk voor de gemiddelde sportvolger. Maar wist jij dat de dansers niet weten welke muziek er gedraaid wordt en dus voortdurend moeten improviseren? En dat het kopiëren van een 'signature move' van een andere not done is?

Waar moet je eigenlijk op letten? Onze verslaggever Suzanne Morren legt het je haarfijn uit.

Sportexplainer: Zo werkt breaking op de Olympische Spelen

De beste twee van die poules plaatsen zich voor de kwartfinales. En dan gaat het door tot en met de finale, die vanavond om 21.19 uur op het programma staat. Alles op een dag dus.

Meer over India Sardjoe en Menno van Gorp (die morgen bij de mannen in actie komt) lees je hieronder.

Atletiek | Visser naar finale 100 meter horden

Visser staat in de finale van de 100 meter horden. Ze komt als tweede over de eindstreep, achter de Amerikaanse Alaysha Johnson.

Visser loopt een uitstekende race en wordt met nog twee hordes te gaan ingehaald door de Amerikaanse.

Nadine Visser (midden) op het moment dat ze over de eindstreep komt

Atletiek | Halve finales 100 meter horden begonnen

De halve finales op de 100 meter horden zijn begonnen. De eerste race is net voorbij, de winst ging naar de Amerikaanse Grace Stark, Devynne Charlton uit de Bahama's kwam als tweede over de finish. De snelste twee plaatsen zich direct voor de eindstrijd.

Nadine Visser komt zo in de tweede race in actie, Maayke Tjin-A-Lim start in de derde en laatste race.

Worstelen | Worstelaar die te zwaar was wil alsnog zilveren medaille

De Indiase worstelaar Vinesh Phogat heeft het Hof van Arbitrage voor Sport (CAS) gevraagd haar diskwalificatie terug te draaien. De 29-jarige Phogat werd woensdag na het winnen van de halve finale gediskwalificeerd omdat ze bij het laatste weegmoment voor de eindstrijd te zwaar was.

Phogat vocht haar toernooi in de klasse tot 50 kilogram vrije stijl. Ze zou strijden om het goud en bij een nederlaag het zilver krijgen, maar door de diskwalificatie ontving ze helemaal geen medaille. Ze is naar het CAS gestapt om die plak alsnog te krijgen. De beslissing wordt naar verwachting voor het einde van de Spelen genomen, aldus het Hof.

Meer lezen kan hier.

Atletiek | Terugkijken: estafettevrouwen naar finale 4x400 meter

Nederlandse estafetteploeg plaatst zich nog zonder Bol voor finale 4x400 meter

Atletiek | Tjin-A-Lim en Visser in halve finales 100 meter horden

Maayke Tjin-A-Lim en Nadine Visser staan over een half uur in de halve finales op de 100 meter horden. Visser start in de tweede halve finale, Tjin-a-Lim is bij de derde en laatste halve finale ingedeeld.

Voor een directe finaleplaats moeten Tjin-A-Lim en Visser als eerste of tweede over de finish komen. Ook op basis van tijd is een finaleplaats mogelijk: ook de twee beste verliezers gaan door naar de eindstrijd.

Van alle deelneemsters in haar race heeft Visser (12,36 seconden) het snelste persoonlijk record achter haar naam staan. Tjin-A-Lim heeft een persoonlijk record van 12,66. In haar race heeft alleen de Japanse Mako Fukube een langzamer persoonlijk record staan.

Nadine Visser na haar eerste race op de 100 meter horden

Hockey | Pikant weerzien met oud-bondscoach Annan in olympische finale

Over de hockeysters gesproken: Oranje staat vanavond in de finale voor een pikant weerzien met oud-bondscoach Alyson Annan. Jarenlang trainde ze de Nederlandse hockeysters en won ze alles wat er te winnen viel, nu is ze tegenstander van datzelfde team in de olympische finale.

De Australische vertrok in 2022 op een pijnlijke manier uit Nederland. Onder haar bewind was sprake van een angst- en zwijgcultuur, zo bleek na de Olympische Spelen in Tokio. Nu is Annan de bondscoach van de Chinese hockeysters.

Algemeen | Beetje dromen mag: Nederland op koers voor recordaantal goud

Harrie Lavreysen

Het kan vandaag (al) een historische dag worden voor de Nederlandse sport. Mocht Nederland vandaag nog twee olympische titels aan het totaal toevoegen, dan zou dat met 13 gouden medailles een verbetering betekenen van het record van Sydney in 2000.

Destijds waren er wel iets minder onderdelen: in 2000 precies 300 medaille-evenementen, nu 329. Relatief was de score in Sydney dus nog net iets beter (1 keer goud per 25 onderdelen in Sydney, tegen 1 keer per 25,30 in Parijs).

Pas bij een 14de goud is het record ook dubbel en dwars verbeterd. En met de hockeyvrouwen, Harrie Lavreysen én Sifan Hassan in actie vandaag is zelfs dat scenario niet ondenkbaar.

Doelman Sreejesh Parattu Raveendran wordt bejubeld na zijn hoofdrol in de shoot-outs tegen Spanje in de strijd om het brons.

De hockeysters kunnen trouwens zorgen voor iets unieks. Nog nooit slaagde een land erin om zowel bij de mannen als bij de vrouwen in hetzelfde jaar olympisch kampioen te worden. Bovendien lost Nederland India af als succesvolste hockeyland bij de Olympische Spelen.

Sinds hockey werd geïntroduceerd bij de Olympische Spelen van 1908 in Londen sleepten de Indiase mannen 8 gouden, 1 zilveren en 4 bronzen medailles in de wacht. Nederland (mannen en vrouwen) staat nu nog op 8 goud, 6 zilver en 6 brons.

De laatste olympische titel van India was trouwens bij de Spelen van Moskou in 1980. Daarna speelde de voormalig grootmacht veertig jaar geen rol van betekenis, maar zowel in Tokio als Parijs haalden de hockeymannen weer brons.

Atletiek | Zevenkamp: speerwerpen volgende onderdeel

Emma Oosterwegel, Sofie Dokter en Anouk Vetter hervatten de zevenkamp straks met het zesde onderdeel: speerwerpen. De drie zitten in groep B en beginnen om 12.30 uur.

Dokter heeft de goede vorm van gisteren meegenomen naar vandaag en kwam vanochtend bij het vorige onderdeel (verspringen) tot 6,26 meter, nipt onder haar persoonlijk record. Ze staat nog steeds vijfde in het tussenklassement.

Bij het speerwerpen heeft Vetter een persoonlijk record van 59,81 meter staan. Dat is hoger dan dat van Oosterwegel (56,66 meter) en Dokter (47,17 meter).

Stand in de zevenkamp na vijf onderdelen

1. Katarina Thompson-Johnson (Groot-Brittannië) 5.030 punten
2. Nafissatou Thiam (België) 4.985
3. Noor Vidts (België) 4.926
4. Annik Kaelin (Zwitserland) 4.870
5. Sofie Dokter (Nederland) 4.823
10. Anouk Vetter (Nederland) 4.654
14. Emma Oosterwegel (Nederland) 4.496

Kanovaren | Konijn/Vorsselman naar finale kanosprint

Kanosprinters Konijn/Vorsselman naar finale op 500 meter

Selma Konijn en Ruth Vorsselman hebben zich geplaatst voor de finale van de kanosprint! Ze worden derde in de halve finale en varen vandaag om 13.10 uur de finale.

De winst in de halve eindstrijd ging uiteraard naar de Nieuw-Zeelandse kano van Lisa Carrington en Alicia Hoskin, maar het verschil met Duitsland en ook Nederland is helemaal niet zo groot. Dat biedt perspectief.

  • De uitslag van de tweede halve finale
    De uitslag van de tweede halve finale
  • NOS
    De acht finalisten op de 500 meter K2 voor vrouwen.

Kanovaren | Daar is de Nederlandse kanohoop!

Daar zijn Selma Konijn en Ruth Vorsselman!

Ze nemen het wel op tegen de succesvolste Nieuw-Zeelandse sporter aller tijden. Lisa Carrington behaalde gisteren namelijk haar zesde gouden medaille op vier verschillende Olympische Spelen. Zij zit op dit onderdeel in de boot met Alicia Hoskin.

Selma Konijn en Ruth Vorsselman.

Atletiek | Estafettevrouwen naar finale

De estafettevrouwen staan in de finale van de 4x400 meter. Lisanne de Witte komt als laatste loopster als tweede over de finish, achter Jamaica.

Nederland kwam met Eveline Saalberg moeizaam op gang, maar als tweede loopster maakte Lieke Klaver de achterstand goed. Myrte van der Schoot en Lisanne de Witte maakten het vervolgens af.

De Ierse loopsters worden derde en plaatsen zich ook rechtstreeks.

De volgende acht landen staan morgenavond in de finale:

  • Verenigde Staten
  • Groot-Brittannië
  • Frankrijk
  • Jamaica
  • België
  • Nederland
  • Ierland
  • Canada

De Verenigde Staten, Groot-Brittannië en Jamaica noteren in de series de beste prestatie van hun seizoen. Nederland noteert de zesde tijd van de series.

Kanovaren | Konijn/Vorsselman bijna aan de beurt in halve finale

De kanovaarsters liggen klaar voor de eerste halve finale op de 500 meter sprint. In de tweede halve finale zien we straks de Nederlandsen Selma Konijn en Ruth Vorsselman. De beste vier in beide halve finales gaan door naar de finale.

Konijn en Vorsselman zijn het eerste Nederlandse kanoduo dat uitkomt op een sprintnummer sinds Jan-Dirk Nijkamp en Marc Weijzen op de Spelen van 1992 in Barcelona.

Vorsselman plaatste zich gisteren ook al individueel voor de halve finales, die morgen gevaren worden.

Atletiek | Series 4x400 meter begonnen, zo Nederland

De eerste heat op de 4x400 meter is begonnen. De Nederlandse ploeg komt zo in de tweede en laatste heat in actie. Eveline Saalberg, Lieke Klaver, Myrte van der Schoot en Lisanne de Witte moeten bij de snelste drie eindigen om direct naar de finale te gaan.

Een finaleplaats is ook mogelijk op basis van tijd. De beste twee verliezende ploegen plaatsen zich ook. In de eerste heat eindigde België (3.24,92) als vierde, Spanje werd met 3.28,29 vijfde. Dat zijn dus eventueel tijden om in de gaten te houden.

Atletiek | Zevenkamp: alleen Oosterwegel verbetert zichzelf met laatste poging

Met 6,08 meter verbetert Dokter zichzelf niet met haar laatste poging. Dat betekent dat ze het verspringen afsluit met een beste poging van 6,26 meter, goed voor 930 punten.

Vetter (6,12 meter) evenaart haar beste poging met haar laatste sprong. Daarvoor krijgt ze 887 punten. Oosterwegel zet met haar derde poging haar beste sprong neer: 5,68 meter. Daar ontvangt ze 753 punten voor.

Het volgende onderdeel is speerwerpen en begint om 11.20 uur.

Bekijk hier de beste sprong van Dokter:

Atlete Dokter nadert persoonlijk record op onderdeel verspringen in olympische zevenkamp

Atletiek | Zevenkamp: nog één poging

Vetter komt met haar tweede poging tot 6,10 meter, twee centimeter onder haar eerste poging.

Oosterwegel noteert met haar tweede sprong 5,65 meter, acht centimeter beter dan haar eerste poging. De tweede sprong van Dokter is ongeldig.

Ze hebben nog één kans om een verbetering neer te zetten.

Atletiek | Heel Botswana halve dag vrij vanwege goud op 200 meter

De president van Botswana heeft deze vrijdagmiddag uitgeroepen tot nationale feest(mid-)dag om het succes van Letsile Tebogo te vieren. De 21-jarige sprinter schreef donderdag historie op de 200 meter door het Afrikaanse land het eerste olympische goud ooit te schenken.

President Mokgweetsi Masisi kondigde de vrije middag ter ere van 'Botswana's Sensation' aan op X.

Donderdag had Masisi al via X laten weten dat hij zijn stem 'volledig kwijt' was na het zien van de gouden race van Tebogo. Hij won in een tijd van 19,46, de vijfde tijd ooit op de 200 meter

Hoe Tebogo zelf denkt over het eerbetoon is niet helemaal duidelijk. Bij de persconferentie na zijn gouden race was hij in ieder geval wars van sterallures. Op de vraag of hij een van de blikvangers van de atletiek zou willen zijn, gaf hij een niet mis te verstaan antwoord.

"Ik kan het gezicht van de atletiek niet zijn", zei Tebogo, "want ik ben geen arrogant en luidruchtig persoon zoals Noah (Lyles, red.)."

Atletiek | Zevenkamp: Dokter ook goed bij verspringen

De 21-jarige Dokter begint met een fraaie vijfde plaats in het tussenklassement aan de tweede dag en neemt haar goede vorm vooralsnog mee. Op het eerste onderdeel van de dag, het verspringen, komt ze met haar eerste sprong tot 6,26 meter. Daarmee benadert ze haar persoonlijk record, dat met 6,31 vijf centimeter hoger ligt.

Vetter komt met haar eerste poging tot 6,12 meter, Oosterwegel noteert 5,57 meter. De atletes springen elk drie keer.

Atletiek | Bol niet in series 4x400 meter

Femke Bol loopt vrijdagochtend niet mee in de Nederlandse estafetteploeg van de 4x400 meter. De winnares van brons op de 400 meter horden mag uitrusten van bondscoach Laurent Meuwly. Myrte van der Schoot is haar vervanger en maakt haar olympisch debuut. De series beginnen om 10.52 uur.

Lieke Klaver, die een pijnlijke uitschakeling in de halve finales van de 400 meter heeft moeten verwerken, staat wel in de opstelling. Eveline Saalberg en Lisanne de Witte completeren het kwartet.

Bol kon vrijdagavond de hoge verwachtingen niet waarmaken in de finale van de 400 meter horden. Ze liep zich in de finale stuk op het moordende tempo van de Amerikaanse Sydney McLaughlin-Levrone, die het goud won in een wereldrecord. Bols benen verzuurden zo erg, dat ze in de laatste meters nog werd ingehaald en ook het zilver zag vervliegen.

De Nederlandse vrouwen zijn wereldkampioen en Europees kampioen op het estafettenummer.

Femke Bol na de finale van de 400 meter horden in Parijs.

Atletiek | Zevenkamp: Nederlanders beginnen aan tweede dag

De zevenkampsters beginnen zo meteen aan het vijfde onderdeel: verspringen. De grote vraag is vooral hoe het vandaag met Anouk Vetter gaat. Na de onderdelen van gisteren vertelde Vetter voorafgaand aan de Spelen een blessure te hebben opgelopen. Haar kracht komt normaal vooral op dag twee naar voren, maar lukt dat ook na deze suboptimale voorbereiding?

Vetter staat in het tussenklassement op de negende plaats, één plekje boven Emma Oosterwegel. Sofie Dokter begint op een schitterende vijfde plaats aan de dag.

Stand in de zevenkamp na vier onderdelen

1. Katarina Johnson-Thompson (GB) 4.055 punten
2. Nafissatou Thiam (Bel) 4.007
3. Anna Hall (VSt) 3.956
4. Noor Vidts (Bel) 3.951
5. Sofie Dokter (Ned) 3.893
9. Anouk Vetter (Ned) 3.767
10. Emma Oosterwegel (Ned) 3.743

Hockey | Toch medaille voor Van Heijningen

"Ik heb er geen woorden voor. Het is in één keer allemaal zo snel gegaan." Hockeyer Steijn van Heijningen was er na de gewonnen finale tegen Duitsland nog steeds een beetje beduusd van. Hij was als reserve nog niet in actie gekomen op de Olympische Spelen, maar kreeg door een enkelblessure van Tjep Hoedemakers (na de halve finale tegen Spanje) alsnog zijn kans. Uitgerekend in de belangrijkste wedstrijd, dus.

"We verbleven met de reserves buiten het dorp", vertelde de 27-jarige middenvelder na afloop. "Daar hadden we bewust voor gekozen, zodat we wat meer vrijheid hadden en niet alleen in dat dorp zouden zitten." Zodoende kreeg hij de kans om andere sporten in de Franse hoofdstad te bezoeken.

Reserves komen niet in aanmerking voor een medaille als ze niet in actie komen. Maar na de gewonnen eindstrijd heeft hij die plak toch. "Ineens hoor je dat je in de finale moet invallen en hangt die gouden medaille om je nek. Ik heb de olympische ervaring van twee kanten meegemaakt."

Tragisch nieuws uit Texas bij 'andere' Spelen

Terwijl een groot deel van de wereld in de ban is van de Olympische Spelen in Parijs, wordt in Fort Worth in Texas ook gestreden om de medailles bij Spelen. De CrossFit Games om precies te zijn, een soort WK voor sporters die zich meten in verschillende fitness-disciplines (van gewichtheffen tot hardlopen en allerlei mogelijke disciplines daartussenin).

Opvallend genoeg horen de deelnemers pas kort voor het evenement welke onderdelen er op het programma staan. Dit jaar bestond de opening uit één onderdeel, waarbij de sporters eerst 3,5 mijl (5,6 kilometer) moesten rennen en daarna nog 800 meter zwemmen.

En bij het zwemmen ging het vreselijk mis voor de Serviër Lazar Djukic. Op nog geen honderd meter van de wal kwam de Serviër - een kandidaat voor het podium - in problemen, zonk weg in het troebele en diepe water en kwam niet meer boven.

De tragedie voltrok zich onder de ogen van de organisatie, maar die was niet op tijd om het leven van de Serviër te redden. De organisatie van de CrossFit Games heeft alle onderdelen van deze vrijdag uitgesteld, maar laat weten zaterdag verder te gaan.

Openwaterzwemmen | Hongaar Rasovszky wint!

Het is hem gelukt, Kristóf Rasovszky! Na het zilver in Tokio wint de Hongaar nu goud in Parijs op de 10 kilometer openwaterzwemmen. Het zilver is voor de Duitser Oliver Klemet, het brons - na wel een bloedstollend sprintje - voor een andere Hongaar, Dávid Betlehem.

Titelverdediger Florian Wellbrock eindigt als achtste, vlak voor Gregorio Paltrinieri die nog een flink stuk is teruggevallen aan het einde. En ook Daniel Wiffen is binnen, als 18de op 6,27 van de winnaar.

Winnaar Kristof Rasovsky (groene badmuts) wordt geknuffeld door landgenoot David Bethlehem (brons).

Openwaterzwemmen | Bloedstollende finale

Net als bij Sharon van Rouwendaal gisteren is de ontknoping bij de mannen in het openwaterzwemmen bloedstollend spannend. De Hongaar Kristóf Rasovszky (regerend wereldkampioen en drie jaar geleden zilver in Tokio) leidt nog altijd de dans en het lijkt erop dat hij de Italiaan Gregorio Paltrinieri en de Hongaar David Bethlehem nu toch op afstand weet te zwemmen.

Alleen de Duitser Oliver Klemet kan de Hongaar nog van het goud houden, zo lijkt het.

Openwaterzwemmen | Zátopek, Hassan en Game of Thrones

Emil Zátopek (die in Helsinki olympisch kampioen werd op de 5.000 meter, 10.000 meter en de marathon) evenaren gaat Sifan Hassan niet meer lukken. Maar vanavond kan de atlete wel haar tweede medaille pakken deze Spelen, op de 10.000 meter, en daarna heel even op adem komen voor haar hoofddoel in Parijs: de marathon.

In de atletiek is die combinatie zeer uitzonderlijk, maar in het zwemmen zijn er best wel wat sporters die het zwembad en de Seine combineren. Florian Wellbrock, bijvoorbeeld, werd 12de op de 800 meter vrije slag en 14de op de 1.500 meter vrije slag.

Gregorio Paltrinieri haalde zelfs brons op de 800 meter en zilver op de 1.500 meter. Beide zwemmers maken nu nog kans op eremetaal in het openwaterzwemmen.

Daniel Wiffen (rechts) en Gregorio Paltrinieri (links) flankeren winnaar Bobby Finke na de 1.500 meter vrije slag.

Dat geldt niet voor het Noord-Ierse fenomeen Daniel Wiffen. De voor Ierland uitkomende zwemmer werd in Parijs al olympisch kampioen op de 800 meter en won brons op de 1.500 meter. Een serieuze krachtmeting in het openwater deed hij nog nooit.

Game of Thrones

Maar Wiffen draait zijn hand niet om voor een uitdaging hier en daar. Wist jij bijvoorbeeld dat Wiffen, samen met zijn tweelingbroer Nathan (ook een verdienstelijk zwemmer trouwens) ooit acteerde in een aflevering van de populaire serie Game of Thrones?

De zwemtweeling maakte er vorig jaar een video over op hun YouTube-kanaal:

In Game of Thrones waren de broertjes Wiffen slechts figurant en helaas geldt dat ook voor Daniel in het openwaterzwemmen. Hij heeft zojuist de bel gehoord voor de laatste ronde en ligt voorlopig op de 20ste plaats op bijna vijf minuten van de leider.

Golf | Van Dam begint aan dag 3

Golfster Anne van Dam begint vandaag aan dag drie van het individuele toernooi. De achttien holes van Le Golf Nationale zijn nog niet haar favoriete holes. De 28-jarige Arnhemse presteert vooralsnog wisselvallig.

Gisteren sloeg ze, net als op dag één, iets slechter dan het gemiddelde aantal slagen voor de baan in Guyancourt.

Met 74 slagen (+2) op dag twee staat Van Dam, na haar 75 slagen (+3) op de openingsdag, gedeeld op de veertigste plek (+5). In totaal doen er zestig golfsters mee.

Het toernooi start vandaag weer om 09.00 uur. Van Dam begint om 10.11 uur aan haar ronde. Naar verwachting zal ze rond 15.00 uur klaar zijn.

Openwaterzwemmen | Spanning in de Seine bij openwaterzwemmers

Terwijl we ons langzaam gaan opmaken voor de eerste Nederlandse optredens op deze laatste vrijdag van de Spelen, richten we onze blik even op de Seine. Want daar zijn de openwaterzwemmers al bijna toen aan apotheose van hun 10 kilometer.

Met nog anderhalve ronde te gaan is er nog van alles mogelijk. De Hongaar Kristof Rasovszky ligt op kop, maar zijn voorsprong op titelverdediger Florian Wellbrock uit Duitsland en de Italiaan Gregorio Paltrinieri is te verwaarlozen.

Kristof Rasovszky leidt de dans bij de 10 kilometer openwaterzwemmen.

Atletiek | Lyles niet meer in actie op Spelen

Noah Lyles verliet de baan in een rolstoel

Hij had vijf dagen eerder de finale van de 100 meter gewonnen en was ook in de eindstrijd van de 200 meter een van de favorieten voor de olympische titel. Maar het lukte Noah Lyles gisteren niet om de dubbel te pakken. Het werd brons.

De 27-jarige Amerikaan kwam uitgeput over de finish, achter de nog maar 21-jarige winnaar Letsile Tebogo uit Botswana. Wat ongetwijfeld een rol heeft gespeeld: Lyles had corona. Met een rolstoel verliet hij de atletiekbaan.

"Ik werd dinsdagochtend rond 5 uur wakker en ik voelde me echt verschrikkelijk", verklaarde hij bij de Amerikaanse zender NBC. "Ik wist dat het meer was dan alleen pijn van de 100 meter. We hebben de artsen wakker gemaakt en we hebben getest. Helaas bleek dat ik positief op corona was getest."

Lyles maakt ook deel uit van het estafetteteam op de 4x100 meter, waar hij voor zijn derde medaille zou gaan. "Maar ik denk dat dit het einde is van mijn Olympische Spelen in 2024", schreef hij vanochtend op Instagram.

Welke Nederlanders zien we vandaag in actie?

De medaillespiegel

De Olympische Spelen zijn precies twee weken onderweg en Nederland staat op de achtste plaats van de medaillespiegel. De hockeyers pakten gisteren de olympische titel, er was brons voor Femke Bol op de 400 meter horden en in het kitefoilen pakte Annelous Lammerts verrassend een bronzen medaille.

Ook vandaag zijn er weer medaillekansen. Om 20.00 uur hopen de hockeysters voor een unieke dubbel te zorgen door de finale te winnen van China. Een ander hoofdgerecht vinden we op de atletiekbaan. Om 20.57 uur beginnen Sifan Hassan en Diana van Es aan de 10 kilometer, de afstand die Hassan in Tokio wist te winnen.

Ook baanwielrenners Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland komen weer in actie in het individuele sprinttoernooi. Pakt Lavreysen vanavond zijn tweede gouden medaille van deze Spelen?

De medaillespiegel na 8 augustus

Welkom!

Goedemorgen en welkom bij het liveblog van de veertiende dag van de Olympische Spelen in Parijs. Van atletiek tot baanwielrennen, breaking en synchroonzwemmen. Maar zeker ook: de finale van de hockeysters tegen China! Ook deze dag biedt weer veel moois.

Via dit blog en de uitzendingen op tv en radio blijf je van alles op de hoogte. Veel plezier!