NOS Voetbal

Oranje niet naar Spelen door Nations League-nederlaag tegen Duitsland

Bekijk de samenvatting van Nederland - Duitsland, de Nations League-troostfinale

Het Nederlands elftal is er in Heerenveen niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs. Oranje verloor in de troostfinale van de Nations League voor vrouwen met 0-2 van Duitsland.

De Duitsers voegden zich zo bij gastland Frankrijk en Nations League-winnaar Spanje als Europese deelnemers aan het olympisch voetbaltoernooi.

Oranje werd in een volgepakt Abe Lenstra Stadion lang overeind gehouden door keeper Daphne van Domselaar, maar creëerde nauwelijks kansen en werd in de tweede helft door de lucht geklopt door de Duitsers.

Bekijk hieronder de reacties na de wedstrijd.

Het mislopen van de Spelen is een domper voor het Nederlands elftal, dat onder bondscoach Andries Jonker het afgelopen jaar weer kleur op de wangen kreeg. Oranje durft onder zijn bewind weer te voetballen en bouwde met een derde centrale verdediger ook meer zekerheid in.

Na de uitschakeling in de kwartfinales van het WK door latere wereldkampioen Spanje was de groei zichtbaar in de Nations League. In de groepsfase hield Nederland Europees kampioen Engeland knap onder zich. In de halve finales was Spanje opnieuw te sterk, maar daarmee was de 'hoofdprijs' van de Nations League nog niet uit zicht.

Winst in het duel om de derde plaats in de Nations League was namelijk ook goed geweest voor een olympisch ticket.

Jonker kon in Heerenveen naast de langdurig geblesseerde Jill Roord niet beschikken over Vivianne Miedema en Victoria Pelova. Het Arsenal-duo reisde na de verloren halve finale tegen Spanje, waarin Miedema in de rust werd gewisseld, geblesseerd terug naar Londen.

Het leverde een puzzel op voor de positie achter aanvalsduo Lieke Martens-Lineth Beerensteyn. Jonker schoof Daniëlle van de Donk naar die plek en gaf een basisplaats aan Wieke Kaptein.

Het 18-jarige talent, vastgelegd door Chelsea maar nu nog spelend voor FC Twente, betaalde dat vertrouwen al snel bijna uit. Kaptein kreeg de eerste kans van een gespannen eerste helft. Ze probeerde keepster Merle Frohms te verrassen, maar schoot net langs het Duitse doel.

Duitse druk

Het was een opleving in een voor Nederland lastige openingsfase, waarin Duitsland veel druk uitoefende en krachtiger was in duels. Het duurde even voordat Oranje manieren vond om onder de druk uit te voetballen, maar Duitse kansen bleven onbenut. Keeper Van Domselaar bracht redding op een schot van Jule Brand en zag Sjoeke Nüsken tegen de paal schieten.

Bekomen van de schrik kreeg Nederland na een half uur iets meer controle over de wedstrijd. Het spel werd beter, de hoogspanning leek eraf. Beerensteyn probeerde veel, maar kwam er niet doorheen, aanvalspartner Martens bleef onzichtbaar. De beste kansen waren telkens weer voor Duitsland.

Nederland had het aan keeper Van Domselaar en verdediger Dominque Janssen te danken dat de stand bij rust nog altijd in evenwicht was. Janssen redde de meubelen door zich na een lange sprint nog voor Brand te werpen.

Van Domselaar blijft reddingen maken

Van Domselaar kreeg het na rust nog drukker dan ervoor. Met de vingertoppen tikte de doelvrouw van Aston Villa een schot van Nüsken over de lat. Met alles wat ze had gooide Van Domselaar zich even later voor Lea Schüller.

De eerste Duitse goal, van Schüller, werd afgekeurd wegens buitenspel. Na ruim een uur spelen werd het verschil alsnog gemaakt. Sherida Spitse en Kaptein werden in de lucht geklopt door Lena Oberdorf, waarna Klara Bühl kon binnenschieten: 0-1.

Bekijk hieronder de twee Duitse doelpunten:

Tien minuten later werd de 0-2 gemaakt door Schüller, die hoger sprong dan invaller Damaris Egurrola en raak kopte. Oranje moest van heel ver komen om er, op z'n minst, nog een verlenging uit te slepen. Maar ook met invallers Shanice van de Sanden en Katja Snoeijs bleef de voorhoede ondermaats.

Het slotoffensief van Oranje zorgde voor dreigende momenten, scrimmages en gefrommel voor het Duitse doel, maar de olympisch kampioen van 2016 gaf niets toe en greep daarmee het felbegeerde laatste ticket voor de Spelen van Parijs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl