Nat League-blog
NOS VoetbalAangepast

Olympische droom spat uiteen voor Oranje • Superieur Spanje wint Nations League

De climax van de Nations League voor vrouwen:

Automatisch updates ontvangen van dit liveblog? Klik op het belletje!

liveblog gesloten

Tot morgen!

We besluiten deze roerige voetbalavond met de samenvatting van de finale van de eerste editie van de Nations League. Daarin bleek wereldkampioen Spanje een maatje te groot voor Frankrijk. Voor Nederland eindigt een knappe campagne in 'nèt niet'.

Donderdag zijn we uiteraard terug met een liveblog rond de tweede halve finale in het toernooi om de KNVB-beker. Feyenoord neemt het daarin op tegen FC Groningen.

Bedankt voor het volgen en graag tot morgen!

Bekijk de samenvatting van de Nations League-finale Spanje - Frankrijk

Ondertussen in Frankrijk: Woudenberg en Venema (ondanks penaltymisser) naar laatste vier

Ook in Frankrijk was er een bekerduel. In de kwartfinales van de Coupe de France nam Valenciennes (met de Nederlanders Lucas Woudenberg en Nick Venema) het op tegen FC Rouen.

Tweededivisionist Valenciennes leek het duel met derdedivisionist Rouen al in reguliere speeltijd te beslissen, maar de thuisclub maakte in de 91ste minuut nog 1-1. Damien Loppy miste een strafschop, maar schoot in de rebound alsnog raak.

Uiteindelijk moesten strafschoppen de beslissing brengen. Daarin bleek de in de verlenging ingevallen Venema toch geen fenomenema (zoals zijn bijnaam ooit bij FC Utrecht luidde): hij was de enige speler van Valenciennes die miste, maar dat bleef zonder gevolgen.

Dinsdag plaatste Olympique Lyonnais zich ook via strafschoppen voor de halve finales.

Ondertussen in Engeland: United ontsnapt in FA Cup en treft nu Liverpool

Casemiro heeft Manchester United in de 89ste minuut voorbij Nottingham Forest gebracht.

Liverpool en Manchester United hebben de kwartfinales van de FA Cup bereikt. Liverpool versloeg - drie dagen na het winnen van de League Cup door een doelpunt van Virgil van Dijk - Southampton in eigen huis met 3-0. Beide doelpuntenmakers van The Reds, Lewis Koumas en Jayden Danns, zijn 18 jaar oud.

Het United van trainer Erik ten Hag won bij Nottingham Forest met 1-0 dankzij een doelpunt van de Braziliaan Casemiro, vlak voor tijd.

In de kwartfinales stuit Manchester United op aartsrivaal Liverpool. De loting leverde nog een topduel op: Manchester City - Newcastle United.

Kwartfinales FA Cup

Manchester City - Newcastle United
Manchester United - Liverpool
Chelsea - Leicester City (2)
Wolverhampton Wanderers - Coventry City

Jeugdige Kaptein: 'Bijzonder om in de basis te starten, maar mocht niet zo zijn'

Jeugdige Kaptein: 'Bijzonder om in de basis te starten, maar mocht niet zo zijn'

Uitblinkster Van Domselaar: 'Poule des doods overleefd, maar net niet goed genoeg'

Uitblinkster Van Domselaar: 'Poule des doods overleefd, maar net niet goed genoeg'

Janssen: 'Ken deze Duitse meiden door en door, dit doet gewoon pijn'

Janssen: 'Ken deze Duitse meiden door en door, dit doet gewoon pijn'

Bekijk de samenvatting van Nederland-Duitsland (0-2)

Bekijk de samenvatting van Nederland - Duitsland, de Nations League-troostfinale

Geen Olympische Spelen voor Spitse: 'Doet zeer, maar Duitsland was beter'

Geen Olympische Spelen voor Spitse: 'Doet zeer, maar Duitsland was beter'

Geen Parijs, maar in april begint alweer de EK-kwalificatie

Komende zomer hebben de Nederlandse speelsters voor het eerst in drie jaar eens rust. Maar volgende week is ook alweer de loting voor de EK-kwalificatie, de eerste duels worden al in april gespeeld.

Bondscoach Jonker: 'Duitsland een maatje te groot'

Bondscoach Andries Jonker was teleurgesteld, maar ook realistisch na de 2-0 nederlaag tegen Duitsland. "Vorige week tegen Spanje werd duidelijk dat zij nog veel te goed zijn. Vandaag hadden we er meer van gehoopt. Maar dan merk je dat we zeker zonder onze rechterkant met Roord en Pelova gewoon nog tekort komen."

Aan het begin van de Nations League Finals liet Jonker zich ontvallen dat hij aan de vermoeide speelsters had voorgelegd om misschien wel niet per se die Olympische Spelen te hoeven halen. "We hebben besloten met zijn allen: we gaan ervoor. We hebben hemel en aarde bewogen om de Nations League-poule te winnen en hier te mogen staan. Maar weer stranden we in het zicht van de haven, net als op het WK. Toen stuitten we op de latere wereldkampioen Spanje, maar had je het gevoel: als we dit winnen, dan komen we heel dichtbij."

De teleurstelling is groot, maar toch ziet Jonker perspectief: "Fysiek zit er nog steeds rek in. Maar we moeten ook onder druk beter gaan voetballen."

Jonker na mislopen olympisch ticket: 'In deze samenstelling niet goed genoeg'

Ondertussen in de Serie A: koploper Inter walst over Atalanta heen

Internazionale heeft thuis eenvoudig van Atalanta gewonnen. De koploper van Italië versloeg de nummer vijf met 4-0. Inter had een flink veldoverwicht voor rust en op de 2-0 voorsprong was weinig af te dingen.

Matteo Darmian opende de score: na een redding van Marco Carnesecchi trof hij in de rebound doel. Lautaro Martinez pegelde daarna op de lat om er in blessuretijd alsnog 2-0 van te maken met een zuiver schot.

Een ongelukkige handsbal van Hans Hateboer bij een voorzet van Denzel Dumfries leverde Inter een penalty op: Carnesecchi bokste de inzet van Martinez weg, maar de bal kwam voor de voeten van Federico Dimarco en die aarzelde niet. Een kopbal van Davide Frattesi uit een vrije trap leverde de 4-0 op.

Stefan de Vrij (Inter) en Hateboer (Atalanta) speelden de hele wedstrijd. Dumfries (Inter) en Mitchel Bakker (Atalanta) kwamen na rust in het veld, Teun Koopmeiners (Atalanta) ging er na een uur juist uit.

Eerder op de avond boekte uittredend kampioen Napoli ook al een heel dikke zege: 6-1 tegen Sassuolo. Lees het wedstrijdverslag.

De stand in de Serie A.

Tien van twaalf deelnemers bekend voor Spelen in Parijs

Naast Duitsland, gastland Frankrijk en Spanje plaatsten ook de Verenigde Staten, Canada, Brazilië, Colombia, Nieuw-Zeeland, Australië en Japan zich al voor de Spelen in Parijs. Twee Afrikaanse landen voegen zich na beslissende wedstrijden in april nog bij de deelnemers aan het olympisch voetbaltoernooi.

Het toernooi duurt van 24 juli tot 10 augustus en wordt gespeeld in Parijs, Marseille, Lyon, Bordeaux, Saint-Étienne, Nice en Nantes.

NED-DUI | Wedstrijdverslag

Het Nederlands elftal is er in Heerenveen niet in geslaagd zich te plaatsen voor de Olympische Spelen van Parijs. Oranje verloor in de troostfinale van de Nations League voor vrouwen met 0-2 van Duitsland.

De Duitsers voegen zich bij gastland Frankrijk en Nations League-winnaar Spanje als Europese deelnemers aan het olympisch voetbaltoernooi.

NED-DUI | Veel tranen bij Oranje

We zien heel veel tranen bij de speelsters van Nederland, die zich verzameld hebben in een kring bij de middencirkel. Bondscoach Jonker spreekt zijn speelsters moed in, dat is hem wel toevertrouwd.

De Duitse bondscoach Horst Hrubesch, die net ook de meeste Nederlandsen een hand heeft gegeven, knuffelt zijn speelster een voor een. Vreugde en verdriet liggen nu heel dicht bij elkaar, maar helaas was dat niet zo in het spelbeeld vanavond.

Vreugde en verdriet gevangen in een beeld.

NED-DUI | Afgelopen

De olympische droom spat uiteen voor Oranje, dat met 2-0 verliest van Duitsland. En daar is eigenlijk geen speld tussen te krijgen.

EINDSTAND: Nederland-Duitsland 0-2

NED-DUI | 90'+2 Ook geen frommelgoal

De vijf minuten extra tijd beginnen met een dreigende sprint langs de lijn van Van de Sanden. Maar haar voorzet levert niets op. Daarna krijgt Oranje een vrije trap die leidt tot een klutssituatie op een meter van het doel met Wilms in de hoofdrol. Zij frommelt de bal tegen de paal, maar heeft onderweg ook hands gemaakt.

Het zit er niet in vandaag voor Oranje.

Nederland-Duitsland 0-2

NED-DUI | Bekijk de Duitse treffers

NED-DUI | 84' Laatste strohalm: Van de Sanden en Snoeijs

Parijs lijkt voor Oranje nu toch echt wel heel ver. Maar met Shanice van de Sanden en Katja Snoeijs zet bondscoach Jonker nu toch zijn laatste troeven in. Verdedigster Sherida Spitse en de vanavond wat tegenvallende Lieke Martens gaan eruit.

Bij Duitsland mag doelpuntenmaakster Klara Bühl naar de kant, haar vervangster is debutante Vivienne Endemann.

Nederland-Duitsland 0-2

NED-DUI | 78' GOAL DUITSLAND

En dan is het toch raak: Lea Schüller, die uitstekend ingevallen is deze tweede helft, torent uit boven Egurrola en kopt de 2-0 achter Van Domselaar. Nu heeft Oranje echt een wonder nodig om de Spelen nog te halen.

Nederland-Duitsland 0-2

NED-DUI | 75' Drie enorme kansen voor Duitsland

Langs de lijn slaat Horst Hrubesch nog maar eens de handen voor de ogen, want zijn ploeg verzuimt het duel te beslissen. Drie grote kansen kregen de Duitsen in de laatste drie minuten.

Nederland-Duitsland 0-1

NED-DUI | 69' Daar is Damaris!

Andries Jonker zet zijn joker in. Of misschien moeten we gewoon constateren dat de pijp na een uur leeg is bij de niet-fitte Daniëlle van de Donk. Hoe dan ook, Damaris Egurrola is in de ploeg gekomen.

En we weten allemaal nog wat zij deed in blessuretijd in de beslissende groepswedstrijd tegen België.

Nederland-Duitsland 0-1

Van Tilburg naar Glasgow: bekijk bizarre ontknoping van duels Oranje en Engeland

NED-DUI | 66' GOAL DUITSLAND

Het kon niet uitblijven, want Duitsland kreeg a zoveel kansen deze wedstrijd. En nu ligt de bal er ook echt in: Klara Bühl krijgt de bal uit de kluts voor de voeten en de middenveldster van Bayern München twijfelt geen moment.

Het is de vijfde treffer van Bühl deze Nations League, daarmee is ze topscoorster aan Duitse zijde.

Nederland-Duitsland 0-1

Klara Bühl heeft Duitsland op 1-0 geschoten tegen Nederland.

NED-DUI | 65' Weer een bedankje voor Van Domselaar

We vallen in herhaling, maar het is tijd om opnieuw een bedankje te sturen aan Daphne van Domselaar. Met gevaar voor lijf en leden stort ze zich op de bal en houdt ze invalster Schüller zo van een treffer.

Nederland-Duitsland 0-0

Daphne van Domselaar houdt Lea Schüller van een treffer.

NED-DUI | 60' Gele kaart voor Janssen

Dominique Janssen speelt een bijna foutloos duel, maar net was ze even slordig in de opbouw en moest ze vervolgens een overtreding maken om de boel te herstellen. Het kost de verdedigster een gele kaart.

Nederland-Duitsland 0-0

NED-DUI | 53' Dijkstra naar de kant, Wilms erin

Caitlin Dijkstra (volgend jaar Wolfsburg) is geblesseerd geraakt en wordt vervangen door Lynn Wilms (nu al spelend bij Wolfsburg). Wilms neemt haar plek in als rechtsback in een viermansverdediging, want Andries Jonker heeft in de tweede helft Esmee Brugts wat verder naar voren geposteerd.

Oranje is de schrik van het begin van de tweede helft trouwens wat te boven gekomen. Sterker, net zagen we het eerste schot van Oranje binnen de palen van de Duitsers. Maar echt gevaarlijk is het schotje van Beerensteyn niet.

Nederland-Duitsland 0-0

  • Reuters
    Caitlin Dijkstra is geblesseerd geraakt en moet naar de kant tegen Duitsland.
  • ANP
    Caitlin Dijkstra wordt opgevangen door bondscoach Andries Jonker.

NED-DUI | 49' Doelpunt Duitsland afgekeurd

Invalster Schüller ontsnapt even aan de aandacht van Sherida Spitse, loopt weg uit haar rug en klopt Van Domselaar in de lange hoek. Maar gelukkig voor Oranje gaat meteen de vlag omhoog. En uit de beelden blijkt dat die beslissing correct is.

Nederland-Duitsland 0-0

  • NOS
    Invalster Schüller passeert keepster Van Domselaar....
  • NOS
    ...maar blijkt een halve meter buitenspel te hebben gestaan.

NED-DUI | 48' Van Domselaar redt!

Allemaal even Van Domselaar bedanken (vrij naar Frank Snoeks in 2010), want de keepster duwt met een knappe reflex een schot van Nüsken over de lat. Bijna was dat dan toch de 1-0 voor Duitsland.

Nederland-Duitsland 0-0

NED-DUI | Tweede helft

De Duitse speelsters stonden al een tijdje op het veld, maar nu staat ook Nederland klaar. De Duitse bondscoach Hrubesch heeft een wissel doorgevoerd: Sydney Lohmann, de maakster van de enige goal in het oefenduel van vorig jaar in Sittard gaat eruit. Haar vervangster is een echte spits: Lea Schüller.

Nederland-Duitsland 0-0

SPA-FRA | Hermoso met de Nations League-trofee

In Sevilla is het feest inmiddels verlegd van het veld naar de catacomben. Maar natuurlijk willen we jullie de podiumscène niet onthouden.

Jenni Hermoso tilt de Nations League-trofee in de lucht.

NED-DUI | Rust

En dan zit de eerste helft erop in Heerenveen. Nederland en Duitsland hebben niet gescoord in de eerste helft, waarin Nederland fysiek en voetballend zeker niet onderdeed voor de Duitsen. Maar, eerlijk is eerlijk: de beste kansen waren voor Duitsland. Twee stuks.

Nederland-Duitsland 0-0

NED-DUI | 43' Hrubesch had deze erin gekopt!

De tweede grote kans voor Duitsland is voor Alexandra Popp. Ze kan vrij inkoppen, maar weet de bal niet genoeg richting mee te geven. En dus kan Van Domselaar redding brengen.

Het is een beetje makkelijk met een fenomeen langs de kant, maar.... 'das Kopfballungeheuer' had deze erin gekopt.

Nederland-Duitsland 0-0

NED-DUI | 42' Janssen staat pal

Nederland kan dan wel het overwicht hebben, het blijft oppassen voor de uitvallen van Duitsland. Zoals net bijvoorbeeld, maar gelukkig wint Dominique Janssen het een-tegen-eenduel met Giulia Gwinn. De maakster van de late aansluitingstreffer tegen Frankrijk wordt zo geneutraliseerd.

Nederland-Duitsland 0-0

NED-DUI | 37' Eerste geel is voor Duitse Hendrich

Ook Lineth Beerensteyn (die natuurlijk een verleden heeft bij Bayern München) heeft het vanavond op haar heupen. Ze bezorgt de Duitse verdedigsters veel werk met haar handige dribbels, al is het lastig om de weg naar het doel ook echt te vinden. Als dat dan een keer lukt, trekt Hendrich aan de noodrem.

Het kost de verdedigster van Wolfsburg een gele kaart, de eerste van de avond. Oranje wordt sterker in de loop van deze eerste helft.

Nederland-Duitsland 0-0

Kathrin Hendrich trekt aan de noodrem bij Lineth Beerensteyn

NED-DUI | 33' Kaptein speelt als een routinier

Ook Wieke Kaptein speelt, net als Nüsken, volgend jaar in Londen bij Chelsea. Vandaag speelt ze een opvallende rol bij Oranje: ze gaat voorop in de strijd, schuwt de duels allerminst en waar het kan zorgt ze voor rust aan de bal. En dat is niet niks voor een 18-jarige!

Nederland-Duitsland 0-0

NED-DUI | 25' Duitsland raakt de paal!

Dat had de 1-0 van Duitsland kunnen zijn. Chelsea-speelster Sjoeke Nüsken, net als bondscoach Hrubesch afkomstig uit Hamm in het Ruhrgebied, neemt het doel van Oranje onder vuur vanaf een meter of twintig. Keepster Daphne van Domselaar is geklopt, maar ziet de schuiver via de binnenkant van de paal terug het veld in stuiten.

Nederland-Duitsland 0-0

NED-DUI | 21' Oranje staat zijn mannetje

Er zit veel spanning op het duel in Heerenveen, dat is te merken. Van goed voetbal is amper sprake, van strijd des te meer. En op dat vlak staat Oranje zijn mannetje!

De speelsters van beide ploegen kennen elkaar natuurlijk ook door en door. Zo treft Dominique Janssen liefst zes teamgenoten van Wolfsburg in de basis vanavond.

Nederland-Duitsland 0-0

Danielle van de Donk in actie tegen Duitsland

NED-DUI | 12' Bijna eigen goal Dijkstra

Voetballend heeft Duitsland nog niet zoveel gedaan, maar bij standaardsituaties is het oppassen. Zojuist voorkwam Caitlin Dijkstra op het laatste moment dat Popp de bal kon inkoppen, maar miste zelf maar net het doel.

Dat ging net goed.

Nederland-Duitsland 0-0

NED-DUI | 10' Eerste kans is voor Oranje

Terwijl de Spaanse voetbalsters feest vieren, is de eerste kans in de troostfinale voor Oranje. Wieke Kaptein probeert met een bekeken schot keepster Merle Frohms te verrassen. MAar die ziet de bal rakelings langs de kruising vliegen.

Nederland-Duitsland 0-0

Sydney Lohmann zet zich af op de rug van Wieke Kaptein.

SPA-FRA | Afgelopen: Spanje wint de Nations League

In Sevilla is de finale van de Nations League afgelopen: Spanje verovert na de wereldtitel ook overtuigend de eerste Nations League-titel. Het wint met 2-0 van Frankrijk!

AFGELOPEN: Spanje-Frankrijk 2-0 (finale)

De Spaanse vrouwen vieren de zege in de finale van de Nations League.

NED-DUI | 5' Onrustig begin

Het is een onrustig begin in Heerenveen, waar met name Daniëlle van de Donk meteen te maken krijgt met de fysieke kracht van de Duitsen. Eerst kreeg ze een elleboog in haar gezicht en net werd ze een vervelend tikje van Popp. De toon is gezet.

Nederland-Duitsland 0-0

NED-DUI | Aftrap

De bal rolt in Heerenveen bij Nederland-Duitsland! Ten overvloede: de winnaar van dit duel verdient een ticket voor de Olympische Spelen in Parijs.

Nederland-Duitsland 0-0

NED-DUI | Volksliederen klinken!

De volksliederen van Duitsland en Nederland hebben geklonken in Heerenveen. Het belangrijkste duel van de Nederlandse voetbalvrouwen sinds het WK staat op het punt van beginnen!

Aanvoersters Sherida Spitse en Alexandra Popp hebben net ook de toss verricht onder leiding van misschien wel de beste vrouwelijke scheidsrechter: Stéphanie Frappart.

De speelsters van Nederland en Duitsland luisteren naar de volksliederen.

SPA-FRA | 80' Slotfase aangebroken

We zitten inmiddels in de laatste tien minuten in Sevilla. Een comeback van Frankrijk heeft er geen moment in gezeten. Sterker, Spanje heeft nog twee grote kansen gekregen om de score op te voeren, maar dat leed bleef Frankrijk bespaard.

Spanje-Frankrijk 2-0

Delphine Cascarino wordt op de huid gezeten door Ona Battle.

NED-DUI | Kijk nu live naar de voorbeschouwing (en de wedstrijd)

Op NPO 3 is de voorbeschouwing op Nederland -Duitsland begonnen! Kijk live mee op televisie of via deze livestream.

SPA-FRA | Ruim 32.000 toeschouwers, Spaans record

Zojuist werd het officiële aantal toeschouwers in La Cartuja omgeroepen. Nog nooit waren zoveel mensen getuige in Spanje getuige van een wedstrijd van de nationale voetbalploeg: 32.657 toeschouwers.

Spanje-Frankrijk 2-0

Ondertussen in de Serie A: Napoli haalt uit tegen Sassuolo (6-1)

Napoli heeft zijn eerste overwinning onder coach Francesco Calzona geboekt. Victor Osimhen, die vorige week de 1-1 maakte in het Champions League-duel met Barcelona, tekende voor een hattrick bij de bezoekers.

Uros Racic schoot Sassuolo vroeg op voorsprong, maar Napoli draaide de wedstrijd binnen de kortste keren om. Na een mooie assist van André-Frank Zambo Anguissa maakte Amir Rrahmani de 1-1.

Osimhen zorgde nog voor rust met twee treffers voor een geruststellende voorsprong (1-3). De spits voltooide zijn hattrick twee minuten na rust, waarna Chvitsja Kvaratschelia met twee fraaie schoten de score opvoerde naar 1-6.

Ondanks de zege blijft Napoli op de negende plaats staan. Sassuolo zakt naar de achttiende positie. Om 20.45 uur is ook nog de topper tussen Internazionale en Atalanta Bergamo, een duel met ongetwijfeld veel Nederlandse inbreng.

Victor Osimhen maakte een hattrick tegen Sassuolo.

NED-DUI | Ook Duitsland heeft een bijzondere bondscoach: 'Das Ungeheuer'

Duitse bondscoach Hrubesch grapt over 'Kopbalmonster' en hoopt op Parijs

Soms is een bijnaam om te lachen. Neem 'Jhonny van de Burger King' over de iets te zware Jhonny van Beukering bij Feyenoord. Soms dekt een bijnaam precies de lading, zoals bij Manchester United-legende George 'de vijfde Beatle' Best, de rockster op voetbalschoenen.

En soms weet je niet helemaal wat je met een bijnaam aan moet. Dat is het geval bij Horst Hrubesch, bijgenaamd 'Das Ungeheuer', oftewel het monster. Het is liefkozend bedoeld, maar klinkt toch een tikkie lomp.

Want als de Nederlandse bondscoach Andries Jonker vanavond zijn collega aan Duitse zijde een fijne wedstrijd wenst, schudt hij een hand vol voetbalhistorie. Hrubesch, EK-held van weleer, is de huidig interim-bondscoach van de Duitse voetbalsters.

SPA-FRA | 58' Dubbele wissel Frankrijk

Hervé Renard grijpt in bij Frankrijk, dat met 2-0 achter staat tegen Spanje in deze finale. Controleur Amandine Henry, bezig aan haar honderdste interland, wordt vervangen door Kenza Dali. En ook spits Marie-Antoinette Katoto maakt plaats voor Delphine Cascarino.

Geen familie van de voormalige spits van Ierland, Tony Cascarino trouwens. Al speelde de Ier wel vele jaren in Frankrijk trouwens, bij Olympique Marseille en Nancy.

Spanje-Frankrijk 2-0

De bondscoach van de Franse voetbalsters Hervé Renard.

SPA-FRA | 53' GOAL SPANJE

Net nu Frankrijk met meer pit uit de kleedkamer was gekomen en voorzichtig wat kansjes bijeen speelde, slaat Spanje bij de eerste de beste kans toe. Mariona Caldentey schiet een teruggetrokken voorzet vanaf rechts met overtuiging in het Franse doel: 2-0.

Het gaat heel lastig worden voor Frankrijk om hier nog van terug te komen. Zeker omdat de ploeg van Hervé Renard nog geen schot op doel heeft gelost deze wedstrijd.

Spanje-Frankrijk 2-0

  • Reuters
    Mariona Caldentey schiet Spanje op 2-0 in de finale van de Nations League.
  • Reuters
    Spanje viert de tweede treffer in de Nations League-finale tegen Frankrijk.

NED-DUI | Oranje wacht fysieke strijd tegen Duitsen: 'Als het moet, kunnen wij terug beuken'

Jonker, Spitse en Casparij over fysieke Duitsers: 'Wordt een pittige wedstrijd'

Laten we eens wat inzoomen op de tegenstander van Oranje vanavond: Duitsland. Die ploeg is niet meer de grootmacht van vroeger en dat bleek wel bij het vorige WK, waar de Duitsen al in de groepsfase bleef steken na een dikke zege op Marokko, een nederlaag tegen Colombia en een remise tegen Zuid-Korea.

Spits Alexandra Popp scoorde in alle drie die duels (zelfs twee tegen Marokko). De teamgenote van Lynn Wilms, Dominique Janssen en Fenna Kalma bij VfL Wolfsburg zei gisteren bij de persconferentie dat niet alleen het olympisch ticket, maar ook 'gezichtsverlies' op het spel stond.

Wat Nederland kan verwachten? Een fysieke strijd. "Duitsland is een van de weinige vrouwenteams die min of meer spelen als een mannenteam", zei bondscoach Andries Jonker zondag in Studio Voetbal. "Ze gooien er af en toe overtredingen in die tegen een gele kaart aan zitten of geel zijn. Ik verwacht zeker een fysieke wedstrijd, die Duitsers gaan ons niet laten voetballen."

"Als het moet, kunnen wij terug beuken", zegt aanvoerder Sherida Spitse zelfverzekerd. "Wij kunnen onder druk goed ons lichaam gebruiken, dat hebben we al heel vaak laten zien."

SPA-FRA | Tweede helft

De tweede helft is begonnen in de finale in Sevilla. Beide ploegen gaan ongewijzigd verder, Spanje leidt met 1-0.

Spanje-Frankrijk 1-0

NED-DUI | Opstelling Duitsland

De elf van Duitsland tegen Oranje

NED-DUI | Opstelling Oranje

Danielle van de Donk is fit en staat in de basis. Zij schuift een plekje naar voren als vervanger van Vivianne Miedema. Op het middenveld is daarom plaats voor de 18-jarige Wieke Kaptein, die de voorkeur krijgt boven Damaris Egurrola.

Verder kiest bondscoach Andries Jonker voor dezelfde namen als tegen Spanje.

De opstelling van Nederland tegen Duitsland

SPA-FRA | Rust

Het is rust in Sevilla, waar Spanje met 1-0 leidt tegen Frankrijk. Op slag van rust moest VAR Rob Dieperink nog bijna in actie komen, toen Laia Aleixandri uit een corner de bal wel of niet via een Franse arm rakelings naast kopte.

De Zweedse arbiter Tess Olofsson zag er geen kwaad in en floot voor het einde van de eerste helft.

Spanje-Frankrijk 1-0

NED-DUI | Rivkah blikt vooruit op Nederland - Duitsland

'Nederland heeft al jaren niet in eigen land verloren'

SPA-FRA | 32' GOAL SPANJE

Het kon niet uitblijven! Aitana Bonmatí, de winnares van de Gouden Bal, staat aan het einde van een snelle en knappe aanval van Spanje en duwt de bal met een subtiele voetbeweging in de verre hoek.

Een heel mooie goal! En de terechte voorsprong, want het is alleen Spanje dat de klok slaat in deze finale voorlopig.

Spanje-Frankrijk 1-0

Aitana Bonmatí viert haar 1-0 in de finale van de Nations League.

SPA-FRA | 25' Hier gaat het allemaal om...

Op een kleine Franse opleving na is het nog altijd Spanje dat de lakens uitdeelt in La Cartuja. Dat het nog 0-0 staat mag haast wel een wonder heten, zeker als je bedenkt dat aanvoerster Irene Paredes de bal net uit een corner tegen de buitenkant van de paal kopte.

Spanje-Frankrijk 0-0

De trofee van de eerste Nations League voor vrouwen wordt door speelster Virginia Torrecilla naar binnen gedragen.

SPA-FRA | 10' Spanje heer en meester

La Cartuja, het stadion in Sevilla dat uitsluitend voor interlands en bekerfinales gebruikt wordt, is opvallend goed gevuld. En dat publiek laat zich ook zeker horen, met hun stemmen en toeters.

Daar is ook wel reden toe want de wereldkampioenen zijn uit de startblokken geschoten en drukken de Françaises direct met de rug tegen de muur. De grootste kans zagen we zojuist voor Salma Paralluelo, die een teruggetrokken voorzet hard op het doel mikte. Haar inzet werd echter onderweg aangeraakt en werd daardoor geen treffer.

Spanje is voorlopig heer en meester in deze Nations League-finale.

Spanje-Frankrijk 0-0

  • AFP
    Salma Paralluelo achtervolgt Maelle Lakrar in de finale van de Nations League.
  • AFP
    Supporters op de tribune in Sevilla bij de Nations League-finale tussen Spanje en Frankrijk.

SPA-FRA | Aftrap

Spanje heeft het spel in gang gezet in Sevilla. De finale van de Nations League tussen Spanje en Frankrijk is begonnen!

  • AFP
    De elf van Spanje voor de Nations League-finale tegen Frankrijk.
  • AFP
    De elf van Frankrijk voor de Nations League-finale tegen Spanje.

SPA-FRA | Nederlandse inbreng in finale: VAR Dieperink

De UEFA heeft Rob Dieperink aangewezen als VAR bij de finale van de UEFA Women's Nations League tussen Spanje en Frankrijk. De wedstrijd wordt geleid door Tess Olofsson uit Zweden.

De Zweedse Almira Spahic en de Italiaanse Francesca Di Monte zijn de assistent-scheidsrechters, de Roemeense Iuliana Demetrescu is vierde official. VAR Dieperink wordt bijgestaan door AVAR Katrin Rafalski uit Duitsland.

Voor de finaleronde was er geen VAR in de Nations League.

Rob Dieperink is normaal scheidsrechter in de eredivisie.

SPA-FRA | Smetteloos overhemd aan de Franse zijlijn

De opstelling van de Franse voetbalsters is gemaakt door Hervé Renard. En die ken je misschien nog wel als de man achter de sensationele zege van Saudi-Arabië op de latere wereldkampioen Argentinië bij het WK in Qatar.

In maart 2023 kreeg hij toestemming van de Saudische bond om bondscoach van de Franse vrouwenploeg te worden en zo werd hij de eerste bondscoach die binnen een jaar op twee verschillende wereldkampioenschappen uitkwam.

Frankrijk werd bij het WK trouwens in de kwartfinales na strafschoppen geëlimineerd door een van de gastlanden, Australië. Desondanks blijft Renard zweren bij zijn smetteloos witte geluksoverhemd.

Hoe dat zit met die shirts en wat Renard heeft met Sonny Silooy, Jan Poortvliet, Zinedine Zidane en Mathieu van der Poel lees je hieronder.

SPA-FRA | Zo bereikten Spanje en Frankrijk de finale

Vijf dagen geleden bereikte wereldkampioen Spanje de finale door een overtuigende 3-0 zege op Nederland. Frankrijk was tegelijkertijd Duitsland met 2-1 de baas.

Voor de liefhebbers hieronder de samenvattingen.

Na AZ ook Feyenoord uitgeschakeld in Youth League

Straks komen we natuurlijk uitgebreid terug op de wedstrijd van Oranje tegen Duitsland. Maar eerst maken we een uitstapje naar de UEFA Youth League, waar deze week de achtste finales zijn gespeeld.

Twee Nederlandse clubs schopten het tot de laatste zestien, maar voor zowel AZ (vorig jaar verrassend winnaar van de Champions League voor spelers onder-19) als Feyenoord was dat ook het eindstation.

AZ verloor dinsdag na strafschoppen van FC Porto (1-1, 4-3 na strafschoppen). En vandaag ging Feyenoord met 3-2 ten onder tegen de jeugd van Bayern München. De grote verrassing van de achtste finales was Mainz, dat de leeftijdsgenoten van Manchester City de baas was.

NED-DUI | Jonker over Duitse tegenstander: 'Horen echt bij de Europese top. Punt'

Duitsland van toen is niet Duitsland van nu, weet Jonker: 'Maar horen bij Europese top'

Andries Jonker weet nog precies wanneer het Nederlands elftal onder zijn leiding weer doorkreeg: wij kunnen het absolute topniveau aan. Op een voorjaarsavond in Sittard, vorig jaar tijdens een oefenduel met Duitsland, hervond Oranje het vertrouwen.

Op de grote toernooien daarvoor was Nederland immers steeds uitgeschakeld tegen toplanden. "Wat we nodig hadden, was een goede wedstrijd tegen een topland", zegt Jonker. "En tegen Duitsland was dat het geval."

Oranje won niet, maar het spel in een van de eerste wedstrijden in de nu zo vertrouwde 5-3-2-formatie, was veelbelovend.

"Achteraf was ik heel blij met die 0-1. Geen euforie, maar wel een bevestiging dat die trainer misschien weleens gelijk kon hebben. Een belangrijke ontwikkeling voor het team: hé, wij kunnen weer tegen dit soort landen op."

NED-DUI | Oranje zonder sterspelers Miedema, Pelova en Roord

Vivianne Miedema en Victoria Pelova komen niet in actie in de belangrijke Nations League-wedstrijd tegen Duitsland, waarin Oranje strijdt om het laatste ticket voor de Olympische Spelen. Beide speelsters zijn niet fit genoeg en hebben de selectie van het Nederlands elftal verlaten.

Ook Jill Roord is niet beschikbaar. De aanvallende middenveldster kampt met een knieblessure. Daniëlle van de Donk is ondanks fysieke klachten vermoedelijk wel beschikbaar.

NED-DUI | Oranjespeelsters dromen van olympische tattoo

Emoties bij Van den Berg na het mislopen van de Spelen

Meedoen aan de Olympische Spelen, dat is wat alle Oranje-speelsters vanavond willen bereiken. In 2016 leefde mogelijke deelname aan de Spelen behoorlijk bij het Nederlands elftal. Mandy van den Berg speelde toen met Oranje op een olympisch kwalificatietoernooi zo'n allesbeslissende wedstrijd tegen Zweden.

Oranje moest winnen om naar de Spelen van Rio de Janeiro te gaan. "We droomden hardop over de Spelen. Een groepje speelsters zei: als we gaan, laten we een tattoo zetten van de olympische ringen. Ja, ik ook." De tatoeage is er nooit gekomen. Het werd 1-1, waardoor niet Nederland maar Zweden naar Rio ging. De Zweden bereikten daar de finale, maar verloren die van Duitsland.

"Ikzelf kreeg nooit meer de kans om naar de Spelen te gaan, hoewel ik toen dacht dat ik voor altijd zou blijven voetballen", zegt Van den Berg met enige weemoed.

Oranje plaatste zich daarna wél voor de Spelen van Tokio, die in 2021 werd gehouden. Een groot deel van de huidige selectie was daarbij, maar wel onder coronarestricties. En een tatoeage zetten op 1,5 meter afstand is niet mogelijk.

NED-DUI | Do or die...en jij hoeft er geen seconde van te missen!

De wedstrijd tussen Nederland en Duitsland is woensdagavond live te zien op NPO 3, of via de livestream op NOS.nl, de NOS-app en de app op je smart-tv. Het duel begint om 20.45 uur in Heerenveen, vanaf 20.20 uur is de voorbeschouwing te zien. Het duel is ook te horen op NPO Radio 1.

Warm onthaal in Nijmegen

Spelers NEC warm onthaald na halen bekerfinale

Even terug naar gisteren: NEC naar finale KNVB-beker

Kodai Sano en Koki Ogawa, de Japanners die NEC naar de zege schoten tegen Cambuur.

Ook gisteren was er al een allesbeslissend duel in Friesland, waar Cambuur het in de halve finale van het bekertoernooi opnam tegen NEC. Het liep uit op een verlenging, waarin NEC uiteindelijk aan het langste eind trok.

NEC won met 2-1, dankzij twee goals van Japanse makelij. Donderdag is de tweede halve finale in De Kuip tussen Feyenoord en FC Groningen.

Welkom!

Ga er maar eens goed voor zitten! De wedstrijd die de Nederlandse voetbalsters vanavond om 20.45 uur in Heerenveen spelen tegen Duitsland wordt er een voor de eeuwigheid.

Want behalve de derde plaats in de eerste editie van de Nations League voor vrouwen staat vanavond het laatste ticket voor de Olympische Spelen in Parijs op het spel. Zoals ABBA ooit zong: "The winner takes it all!"

Natuurlijk richten we ons vooral op die allesbeslissende wedstrijd in Friesland. Ook volgen we vanaf 19.00 uur de finale van de Nations League tussen Spanje en Frankrijk.

En we zullen je her en der op de hoogte houden van de ontwikkelingen op de internationale velden bij de mannen. Een vol programma, kortom. Welkom bij het liveblog!

Lieke Martens