Dominique Janssen, Renate Jansen en Sherida Spitse
NOS Voetbal

Knokken voor olympisch ticket: hoe wapent Oranje zich tegen Duitse krachtpatsers?

Soms voetbal je zo'n wedstrijd waarvan je weet dat het er één vol strijd zal zijn. De Nederlandse voetbalsters spelen vanavond tegen het fysiek sterke Duitsland. Een direct duel om een een ticket voor de Olympische Spelen. Hoe wapent Nederland zich tegen de Duitse krachtpatsers?

"Duitsland is een van de weinige vrouwenteams die min of meer spelen als een mannenteam", zei bondscoach Andries Jonker zondag in Studio Voetbal. "Ze gooien er af en toe overtredingen in die tegen een gele kaart aan zitten of geel zijn. Ik verwacht zeker een fysieke wedstrijd, die Duitsers gaan ons niet laten voetballen."

Jonker, Spitse en Casparij over fysieke Duitsers: 'Wordt een pittige wedstrijd'

"Als het moet, kunnen wij terug beuken", zegt aanvoerder Sherida Spitse zelfverzekerd. "Wij kunnen onder druk goed ons lichaam gebruiken, dat hebben we al heel vaak laten zien."

"Wij hebben er wel een paar hoor, die van wanten weten", beaamt Jonker. "Qua fysieke duels aangaan kunnen we Daniëlle van de Donk boven aan de lijst zetten." De bondscoach hoopt dat zij woensdag fit genoeg is. Dinsdag trainde ze niet mee omdat ze ziek is.

Naast fysieke kracht is er nog een tactiek die de Nederlandse ploeg gaat toepassen: de bal snel rondspelen. Met die strategie speelde Spanje afgelopen vrijdag Nederland de eerste helft finaal van de mat.

"Wij moeten het baltempo hoog houden, zodat zij ons niet in de duels kunnen dwingen", zegt Jonker. Dat past ook bij het spel van Oranje. "Ons handelsmerk is de bal hebben en voetballen."

Toch had Nederland in slechts de helft van de Nations League-wedstrijden meer balbezit dan de tegenstander. Duitsland is ook een ploeg die graag de bal heeft. In alle zes wedstrijden van de Nations League was de ploeg dominant. Ook vrijdag in de met 2-1 verloren halve finale tegen Frankrijk noteerde Duitsland 53 procent balbezit.

Op adem komen

Kerstin Casparij, die tegen Spanje de geblesseerde Victoria Pelova verving in de basis, hoopt dat Oranje tegen Duitsland kan domineren. Zolang Nederland de bal in bezit heeft, is dat goed nieuws voor haar.

"We moeten het verdedigend zo neer zetten, dat ze überhaupt niet aan de bal komen. Als we slim spelen, kan ik even op adem komen", aldus de 23-jarige rechtsback van Manchester City, die bij Oranje de hele rechterflank bestrijkt.

Friese roots van Spitse en Casparij

Oranje heeft het thuisvoordeel. De wedstrijd wordt gespeeld in het Abe Lenstra stadion in Heerenveen. Spitse, die vijf jaar lang uitkwam voor de Friese club, woonde op twintig minuten van het stadion.

Familie Spitse

Betekent dit dat de hele familie Spitse op de tribune zit? "Ja die zijn er allemaal morgen. Mijn ouders, mijn zusje, mijn broertje, met aanhang."

Het ouderlijk huis van Casparij, ook ex-sc Heerenveen, zit op vijf minuten lopen. "Dit is letterlijk een thuiswedstrijd voor mij. Mijn moeder heeft een maand geleden al heel veel kaartjes voor familie en vrienden geregeld", zegt ze lachend.

Hoewel ze in Duitsland een taaie tegenstander ziet en "flink aan de bak moet", verheugt ze zich op de oranje gekleurde tribunes. "Het publiek is onze twaalfde man. Als we de middenlijn over komen is er altijd zoveel kabaal, natuurlijk helpt ons dat. Ik denk dat wij Duitsland kunnen verslaan."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl