Vivianne Miedema en Danique Kerkdijk treuren na het verlies

Oranjevrouwen spelen gelijk en missen Rio

De Nederlandse voetbalsters hebben zich niet weten te kwalificeren voor de Olympische Spelen. Oranje sloot het OKT in eigen land af met een 1-1 gelijkspel tegen Zweden, dat zich zo verzekerde van het olympische ticket.

De ploeg van bondscoach Arjan van der Laan, die er zaterdag tegen Noorwegen niet veel van bakte, speelde een prima eerste helft. Al na vijf minuten scoorde Vivianne Miedema uit een voorzet van Manon Melis. Even later was het bijna 2-0, maar na uitstekend voorbereidend werk van Daniëlle van de Donk schoot Miedema de bal rakelings naast.

Pas vijf minuten voor rust kreeg Zweden zijn eerste kans. Sofia Jakobsson kapte Mandy van den Berg uit, maar keepster Sari van Veenendaal redde.

Blunder

In de laatste minuut voor rust ging het verschrikkelijk mis toen Kelly Zeeman de bal zomaar in de voeten schoof van Olivia Schough, die eenvoudig raak kon schieten.

Na rust werd Zweden langzaam sterker en Van Veenendaal kon nog net een inzet van Lotta Schelin over de lat tikken. Ook het ingevallen talent Stina Blackstenius miste het Nederlandse doel op een haar.

Omdat het ook bij Noorwegen-Zwitserland lang 1-1 bleef (en uiteindelijk 1-2 werd) had Oranje nog maar één goal nodig om Rio te halen.

Na twee grote Zweedse kansen (en een fraaie redding van Van Veenendaal) was Oranje in de slotfase dicht bij succes: een voorzet van Sherida Spitse plofte boven op de lat en de doorgebroken Miedema schoot over.

Het Nederlands vrouwenelftal voor het duel met Zweden

Bondsridder

De KNVB heeft oud-international Dyanne Bito benoemd tot bondsridder. De 34-jarige voetbalster speelde 146 interlands voor Oranje, waarin ze zes doelpunten maakte. Bito zette vorig jaar, na het WK in Canada, een punt achter haar interlandloopbaan.

De geboren Antilliaanse debuteerde in 2000 in de nationale ploeg. Bito bereikte met Oranje in 2009 de halve finales van het EK. In de aanloop naar het WK van afgelopen jaar raakte ze haar basisplaats in de nationale ploeg kwijt.

Uit handen van KNVB-voorzitter Michael van Praag ontving Bito woensdag voorafgaand aan de olympische kwalificatiewedstrijd tegen Zweden een oorkonde, behorend bij haar benoeming tot bondsridder. Alleen Annemieke Kiesel-Griffioen, goed voor 156 interlands, speelde vaker in Oranje dan Bito.