NOS SportAangepast

3x3-basketballers door na zege op Litouwen • Hockeysters winnen weer

Dit is ons liveblog over de Olympische Spelen:

Een push ontvangen bij een nieuw bericht in het blog? Vink het belletje aan!

liveblog gesloten

Einde van dit liveblog, welkom bij het nieuwe

We gaan dit liveblog afsluiten en gaan verder in een nieuw liveblog voor de rest van deze zevende dag bij de Olympische Spelen in Parijs. Bedankt voor het volgen!

Gouden zeilduo verklaart totale verwarring: 'Finish op andere plek dan normaal'

Zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz lieten bijna een gouden medaille door de vingers glippen na een fout in de finale. "Het is nog steeds een beetje onwerkelijk."

Onwerkelijk vanwege de manier waarop het gebeurde. "We hebben deze baan in de afgelopen vier jaar altijd hetzelfde gevaren, maar vandaag was de finish op een andere plek dan normaal."

Lees hier het hele verhaal:

Paardensport | Van der Vleuten niet foutloos

Maikel van der Vleuten is de eerste van de drie Nederlanders die over de piste springt. Hij doet dat net buiten de tijd en pakt onderweg wat strafpuntjes mee.

Dat is nog geen ramp. Tot nu toe is er nog geen ruiter foutloos geweest. Nederland staat momenteel vijfde in de tussenstand, maar er zijn nog veel ruiters aan de beurt.

Tienkamper Roosen springt verder dan ooit, zevende na twee onderdelen

Tienkamper Roosen springt verder dan ooit, zevende na twee onderdelen

Hockey | Vrouwen blijven ongenaakbaar

De Nederlandse hockeysters hebben ook hun vierde groepsduel op de Olympische Spelen gewonnen. Tegen België, dat tot vandaag ook nog foutloos was, wordt een afgetekende 3-1 zege geboekt.

De derde goal, vlak voor rust, was de mooiste van de dag. Een razendsnelle combinatie over meerdere schijven werd knap binnengetikt door Maria Verschoor. De Belgen maakten daarna nog een eretreffer (3-1), maar konden de wedstrijd niet meer spannend maken.

Paardensport | Springruiters beginnen

De finale van het springen in teams gaat beginnen. Één voor één gaan de springruiters de piste in Parijs over. De kunst is om dat zo snel én nauwkeurig mogelijk te doen.

Het Nederlandse team is op de volgende momenten aan de beurt:

  • 6. Maikel van der Vleuten
  • 16. Kim Emmen
  • 26. Harrie Smolders

3x3-basketbal | Nederland wint en gaat door!

Jan Driessen in het duel met Litouwen.

Het werd nog even spannend op het einde, maar uiteindelijk maakt Arvin Slagter met een tweepunter het verschil tegen Litouwen: 18-16.

Met deze vierde zege dit toernooi zijn de basketballers zeker van de tussenronde. Maar ook de tweede plaats - en daarmee rechtstreekse plaatsing voor de halve finales - is nog mogelijk.

Stand olympisch 3x3-basketbal

winst verlies
1. Letland 4 0
2. Servië 3 1
3. Nederland 4 2
4. Frankrijk 2 2
5. Litouwen 3 3
6. Polen 2 3
7. China 1 4
8. Verenigde Staten 0 4
1 en 2 naar halve finales, 3-6 naar tussenronde

Zeilen of Zwemmen?

Na het behalen van de gouden medaille kan Odile van Aanholt het niet laten: ze duikt met een brede grijns het water in. En dat levert een fraai plaatje op.

Zeilster Odile van Aanholt neemt een duik in het water na het winnen van goud

3x3-basketbal | Nederland doet het prima

Het ziet er goed uit voor de 3x3-basketballers tegen Litouwen. Mede dankzij ijzersterk verdedigen hebben de Nederlanders de touwtjes stevig in handen. Met nog 2.46 te gaan leidt Nederland met 16-9!

Bij een zege is Nederland zeker van de tussenronde. En wellicht zit de tweede plaats achter het ongenaakbare Letland er ook nog in. Na dit duel wacht alleen nog het duel met de Verenigde Staten. En die Amerikanen zijn - al klinkt het gek - nog puntloos.

Worthy de Jong aan de bal tegen Litouwen.

Zeilen | Lambriex en Van de Werken zesde na medalrace

Bart Lambriex en Floris van de Werken hebben een prima medalrace gevaren, waarin ze als tweede eindigden. Ze mochten onverwacht meedoen nadat de Chinese boot regels had overtreden, maar konden geen medailles meer veroveren.

Uiteindelijk worden de Nederlanders zesde in het eindklassement, en dat is een prima prestatie!

Van Aanholt en Duetz verklaren chaotisch slot: 'Finish was op een andere plek dan normaal'

Van Aanholt en Duetz verklaren chaotisch slot: 'Finish was op een andere plek dan normaal'

Tumult bij kwartfinale van judolegende Riner

De Franse judoka Teddy Riner plaatst zich voor de halve finales van het olympisch judotoernooi. Na afloop wordt het echter even ongezellig tussen hem en zijn Georgische opponent.

Tumult bij kwartfinale van judolegende Riner

3x3-basketbal | Nederlanders tegen Litouwen om plek in knock-outronde

Jan Driessen bij de toss voor het duel met Litouwen.

We gaan weer naar de Place de la Concorde, want daar zijn de 3x3-basketballers begonnen aan de wedstrijd tegen Litouwen, hun tweede duel van vandaag. Bij een zege is het Nederlandse viertal zeker van een plek in de knock-outronde.

Er zitten in ieder geval genoeg Oranje-fans op de tribune! En jij kunt ook meekijken op NPO 1 of de livestream.

Nog even terugkijken hoe de wedstrijd tegen de Polen verliep vanochtend? Dat kan hieronder.

3x3-basketballers zetten stap richting volgende ronde na zege op Polen

Paardensport | Springfinale vanaf 14.00 uur

Onze blik gaat ook langzaam richting de paardensport. Vanaf 14.00 gaan de springruiters in teamverband om de medailles strijden. Ook Nederland doet mee in deze finale.

De aankleding is in ieder geval geweldig, dus aan de piste zal het niet liggen.

  • NOS
    De piste in Parijs
  • NOS
    De piste in Parijs
  • NOS
    De piste in Parijs

Roeien | De reacties na een gouden race

Clevering en Meester na soeverein roeigoud: 'Ongelooflijk, staan er ook van te kijken'

Zwemmen | Gemengde estafettezwemmers bereiken olympische finale 4x100 meter wisselslag

Gemengde estafettezwemmers bereiken olympische finale 4x100 meter wisselslag

Atletiek | Roosen gooit verder dan ooit met kogel, blijft zevende

Sven Roosen is bezig aan een geweldige tienkamp. Nadat hij eerder al een persoonlijk record vestigde bij het verspringen, komt hij ook bij het kogelstoten verder dan ooit: 15,10 meter. Na drie onderdelen blijft Roosen zevende, maar het verschil met de atleten voor hem is miniem.

Rik Taam kwam tot 14,27 meter en is na drie onderdelen 13de. De Duitser Leo Neugebauer stootte de kogel 16,55 meter ver en nam de leiding over van Damian Warner, die niet verder kwam dan 14,45 meter.

Hockey | Droomstart

Het eerste kwart zit er bijna op bij de hockeysters van Nederland en België. Oranje leidt met 2-0.

Pien Sanders maakte de openingstreffer met een handige tip-in, daarna verdubbelde strafcornerkanon Yibbi Jansen de score. Oranje op rozen!

De wedstrijd is te zien via de stream.

Zeilen | De gouden race met het chaotische slot

Chaos in zeilfinale: Van Aanholt en Duetz lopen goud in ultiem slot bijna mis

Atletiek | Ta Lou en Fraser-Pryce snel op 100 meter

In de series van de 100 meter heeft Shelly-Ann Fraser-Pryce zich met speels gemak geplaatst voor de volgende ronde. De vijfvoudig wereldkampioene en tweevoudig olympisch kampioene op de 100 meter werd tweede in haar serie achter de Ivoriaanse Marie-Josée Ta Lou.

Zij liepen ook meteen de snelste tijden van het veld: 10,87 om 10,92.

  • NOS
    Shelly-Ann Fraser-Pryce eindigt in haar serie als tweede achter Marie-Josée Ta Lou.
  • NOS
    De snelste vrouwen in de series van de 100 meter.

Atletiek | Geen finale voor Comenentia

Het is inmiddels duidelijk: het olympische avontuur van Denzel Comenentia eindigt in de series. De Pool Pawel Fajdek slingert de kogel in zijn derde poging 76,56 meter ver. En dat betekent dat Comenentia niet bij de beste twaalf hoort.

Sterker, hij eindigt als veertiende. De beste worp was van de Canadese favoriet Ethan Katzberg: hij kwam in zijn tweede beurt tot 79,93 meter.

Denzel Comenentia eindigt als veertiende in de kwalificaties van het kogelslingeren.

Atleten Laros en Nillessen naar halve finales op 1.500 meter

Atleten Laros en Nillessen naar halve finales op 1.500 meter

Atletiek | Kogelslingeraar Comenentia op de wip: nu 12de

In zijn derde poging is Denzel Comenentia tot een afstand van 74,31 meter gekomen en daarmee staat hij voorlopig twaalfde. Dat zou voldoende zijn voor een finaleplaats, maar dan mag niemand meer verder gooien.

Hockey | Vrouwen tegen België

Over gouden medailles gesproken: van de Nederlandse hockeyvrouwen wordt verwacht dat ze die gaan binnenhalen. Maar eerst spelen ze nog een laatste groepsduel, met België.

Die wedstrijd is in zijn geheel te zien via de stream en in delen op NPO1.

Zeilen | Gouden medaille!

GOUD! Annette Duetz en Odile van Aanholt doen het. De zeilsters slepen de gouden medaille in de wacht in de 49er FX klasse.

Dat ging op een vrij bizarre manier. De Nederlandse dames waren de hele medalrace ongenaakbaar en voeren constant op kop. Ze schatten de finish echter verkeerd in. Terwijl Duetz en Van Aanholt denken dat ze er al zijn en dus stoppen met zeilen, worden ze nog door een aantal boten ingehaald.

Na minutenlange onzekerheid blijkt dat dat geen verstrekkende gevolgen voor de medailles heeft, maar het was wel even schrikken.

Atletiek | Kogelslingeraar Comenentia heeft nog een kans op finale

Ook kogelslingeraar Denzel Comenentia heeft zijn olympische debuut gemaakt. Hij is pas de derde Nederlander op dit onderdeel op de Spelen, na Henk Kamerbeek (1924 en 1928) en Hans Houtzager (1936 en 1948).

Hij gaat proberen zich te plaatste voor de finale van het kogelslingeren. Daarvoor moet hij minimaal 77 meter slingeren.

Comenentia verbeterde dit jaar in Los Angeles zijn vijf jaar oude Nederlands record met een worp van 79,09 meter, dus die afstand ligt binnen de mogelijkheden. Op grote toernooien wil het echter niet altijd vlotten.

Kogelslingeraar Denzel Comenentia bij de Europese kampioenschappen in Rome.

Als er minder dan 12 atleten die afstand halen, dan kan ook een afstand minder dan 77 meter volstaan. En dat zou best eens kunnen, want tot nu toe hebben slechts vier atleten de vereiste afstand overtroffen.

Comenentia heeft na twee pogingen 72,17 als beste worp staan voorlopig en dat is zeker niet genoeg. Hij krijgt nog één kans.

Zeilen | Goede start Duetz en Van Aanholt

De Nederlandse zeilsters Annette Duetz en Odile van Aanholt beginnen goed aan de medalrace in de 49'er klasse. Na de eerste 'mark' staan ze virtueel eerste en dus op een gouden medaille.

Zweden, toevallig de trainingspartners van Nederland, hijgen de Nederlanders in de nek. Het is zeker nog geen gelopen race.

Atletiek | Tienkamper Roosen zevende na verspringen, Taam twaalfde

Tienkamper Sven Roosen bij het verspringen.

Sven Roosen en Rik Taam hebben inmiddels ook het verspringen, het tweede onderdeel van de tienkamp afgerond. Roosen sprong 7,56 meter, Taam 7,27 meter. Na twee onderdelen staat Roosen zevende, Taam twaalfde.

Niet geheel onverwacht staat titelverdediger Damian Warner na twee onderdelen bovenaan. Zijn grootste bedreiging komt van de jonge Duitser Leo Neugebauer, die na twee onderdelen tweede staat. Ayden Owens-Delerme uit Puerto Rico is voorlopig derde.

Wereldrecordhouder Kévin Mayer uit Frankrijk ontbreekt dit toernooi, net als de Canadese wereldkampioen Pierce Lepage trouwens.

Roeien | De gouden race van Clevering en Meester

Clevering en Meester soeverein naar olympische titel twee-zonder, derde goud Nederland

Hockey | Mannen verslaan Spanje

Ondanks de vroege 0-2 achterstand, boeken de hockeyers een overtuigende zege op Spanje. Na een goede tweede helft staat er een 5-3 eindstand op het bord. Een prima resultaat voor de mannen, die zich nu kunnen opmaken voor de kwartfinales.

Zeilen | Genoeg wind

Het lijkt erop dat er genoeg wind staat (10 knopen), dus gaan we zeilen! Het Nederlandse duo Annette Duetz en Odile van Aanholt staat bij het ingaan van deze laatste dag tweede, op een puntje van koploper Frankrijk. Alle kans op medailles dus in deze medalrace!

Judo | De partij en reactie van Snippe

Atletiek | Sprintsters bezig aan serie 100 meter

In het Stade de France zijn de series van de 100 meter vrouwen bezig. De 100 meter op de Spelen wordt bij de vrouwen doorgaans gedomineerd door Jamaica. In Parijs is Sha'Carri Richardson (VSt) favoriet.

Dat komt ook door de afwezigheid van titelhouder Elaine Thompson-Herah en omdat Shericka Jackson zich volledig focust op de 200 meter. De laatste Amerikaanse met goud op de 100 meter was Gail Devers in 1996.

Fun fact: in de voorrondes van de 100 meter eerder vanochtend sneuvelden al de nationale sprintrecords van Nicaragua, Amerikaans Samoa en Guinee.

Roeien | Goud voor Clevering en Meester!

Ymkje Clevering en Veronique Meester zorgen voor het derde Nederlandse roeigoud in Parijs.

Heer en meester! Zo kun je de gouden race van Ymkje Clevering en Veronique Meester wel noemen. Ze houden de Roemeense boot bijna 4,5 seconden achter zich. Australië is derde.

Het is het eerste Nederlandse goud ooit in de vrouwendubbeltwee-zonder! De derde gouden roeimedaille, de vijfde in totaal al!

Roeien | Nog 500 meter: onbedreigd

Nog 500 meter voor Clevering en Meester en het gat op de rest blijft gigantisch! Wat een zegetocht!

Roeien | Clevering en Meester op koers voor goud?!!

Het gaat prima met Clevering en Meester. De wereldkampioenen hebben halverwege een enorme voorsprong van liefst 3,78 op Australië! Dit kan bijna niet meer mis!

Ymkje Clevering en Veronique Meester genieten tijdens hun race al.

Roeien | Meester en Clevering in olympische finale!

Het is zover! Roeisters Ymkje Clevering en Veronique Meester zijn begonnen in de olympische finale van twee-zonder. Kijk mee op NPO 1 en de livestream!

Zwemmen | Steenbergen klaar op 200m wisselslag

Marit Steenbergen heeft op de 200 meter wisselslag een teleurstellend resultaat geboekt. Ze wordt zevende in haar serie in 2.13,21.

Om de halve finales te halen moest ze bij de beste zestien zitten, maar dat is niet gelukt. Ze is twintigste en daarmee uitgeschakeld.

Atletiek | Nillessen ook door naar halve finales!

Ook Stefan Nillessen plaatst zich voor direct voor de halve finales van de 1.500 meter! Sterker, hij wint gewoon de serie met daarin ook het Noorse fenomeen en titelverdediger Jakob Ingebrigtsen.

Nillessen loopt trouwens 3.36,77, dus dat is wel een stukje langzamer dan Laros (3.35,38). Maar dat doet er niet toe: beiden zien we terug op zondag in de halve eindstrijd.

Stefan Nillessen wint zijn serie op de 1.500 meter.

Hockey | Remontada!

Nu gaat het hard in het Yves-du-Manoir stadion, waar de hockeyers tegen Spanje spelen. Ze maken de 0-2 achterstand helemaal ongedaan en staan inmiddels op een 3-2 voorsprong. Remontada, zeggen de Spanjaarden dan.

Floris Wortelboer scoort met een fraaie backhand. Knappe goal!

Hockey | Mannen op gelijke hoogte

De hockeyers hebben de 2-0 achterstand tegen Spanje knap weggepoetst. In het tweede kwart scoorde Jip Jansen uit een strafbal, in het derde kwart maakt Tjep Hoedemakers er 2-2 van met een uitstekende forehand.

Een overwinning zit er nog altijd in, waarmee de hockeyers nog kunnen stijgen in de poule. Daarmee zouden ze theoretisch een minder zware tegenstander krijgen in de kwartfinales.

Atletiek | Laros rechtstreeks naar halve finale 1.500 meter

Niels Laros eindigt als vierde in zijn serie op de 1.500 meter in een tijd van 3.35,38 (zijn beste seizoenstijd) en dat betekent dat hij rechtstreeks geplaatst is voor de halve finales op zondag!

Zometeen is het de beurt aan Stefan Nillessen.

De laatste meters van Niels Laros in de series van de 1.500 meter.

Judo | Kamps eruit, 'tragische' balans Nederlandse judoka's

Marit Kamps heeft niet kunnen stunten tegen Raz Hershko, de Israelische nummer twee van de wereld in de gewichtsklasse 78+ kilogram. Na een waza-ari wordt ze tien seconden in de houdgreep gehouden, wat een tweede waza-ari oplevert. Daarmee is de wedstrijd beslist.

Kamps verliest in de achtste finales en heeft dus ook geen herkansing. Voor haar zit het judotoernooi erop.

Voor het eerst in 40 jaar heeft geen enkele Nederlander een individuele medaille in de wacht gesleept. "Tragisch", zegt oud-judoka en NOS-commentator Henk Grol.

Atletiek | Laros en Nillessen in series 1.500 meter

Het is tijd voor de series op de 1.500 meter met daarin twee Nederlanders: Niels Laros en Stefan Nillessen. De beste 6 atleten per serie plaatsen zich voor de halve finales op zondag 4 augustus. Kom je niet bij de beste zes, dan volgt zaterdag nog een herkansing.

Niels Laros is een toptalent op de middellange afstanden. Als junior (onder 18) liep hij het Europees record van Jakob Ingebrigtsen uit de boeken. Vorig jaar haalde Laros knap de WK-finale op deze afstand, waarin hij tiende werd.Op de incourante 1.000 meter werd Niels Laros tijdens de FBK-games de snelste Nederland ooit. Hij zette met een tijd van 2.14,39 op de stadionklok tevens een nieuw wereldrecord junioren neer, dat met 2.15,00 al 25 jaar op naam stond van Benjamin Kipkurui uit Kenia.

Ook Stefan Nillessen loopt de 1.500 meter. Het gaat snel met Nillessen. Als kind combineerde hij tennis, voetbal en atletiek. Dat hij nu al op de Spelen staat, had hij misschien zelf ook niet verwacht. Vorig jaar liet hij nog een Diamond League-voorprogramma schieten omdat hij moest werken in de kroeg tijdens de Vierdaagsefeesten in Nijmegen.

De 21-jarige atleet verraste vorig jaar door Europees kampioen U23 te worden en had met zijn NK-titel eerder deze zomer net genoeg rankingpunten om zijn olympisch debuut te mogen maken.

Niels Laros staat klaar voor de series van de 1.500 meter.

Zwemmen | Korstanje door naar halve finales

Nyls Korstanje zwom zojuist de series in de 100 meter vlinderslag. In zijn race eindigt Korstanje als vierde in een tijd van 51.17, wat genoeg is om door te gaan.

Korstanje, een 25-jarige Fries, mag zich dus opmaken voor de halve finales. Hij plaatste zich met de achtste tijd voor de halve eindstrijd.

Zwemmer Korstanje door naar halve finales 100 meter vlinderslag

3x3-basketbal | Nederland zet grote stap naar knock-outfase

De 3x3 basketballers na de zege op Polen.

Jawel! De Nederlandse 3x3-basketballers winnen met 21-17 van Polen en zetten daarmee een grote stap richting in ieder geval de tussenronde in dit olympisch toernooi. Het einde was een beetje vreemd: Arvin Slagter was op weg naar het beslissende punt, maar zijn lay-up werd boven de ring weggehaald door een Poolse opponent. Dat mag niet en dus wordt het 21ste punt geteld!

Nederland komt door de zege op gelijke hoogte met Litouwen, dat vanmiddag om 13.35 uur de opponent is. De nummers 1 en 2 gaan direct naar de halve finales, de nummer 3 tot en met 6 spelen een tussenronde om een plek in die halve eindstrijd.

Stand olympisch 3x3-basketbal

winst verlies
1. Letland 4 0
2. Servië 3 1
3. Litouwen 3 2
4. Nederland 3 2
5. Frankrijk 2 2
6. Polen 2 3
7. China 1 4
8. Verenigde Staten 0 4

Hockey | Mannen moeten aan de bak

Vlak voor het einde van het eerste kwart komen de hockeymannen zelfs op een 2-0 achterstand tegen Spanje. Het is een knappe goal met een schot uit de draai.

Dat doet denken aan de halve finale van het EK 2019, want toen kwam Oranje ook al in het eerste kwart met 2-0 achter tegen Spanje. De einduitslag: 3-4 voor de Spanjaarden.

Zit er vandaag wel een succesvolle comeback in?

Atletiek | Tienkamper Roosen derde na 100 meter, Taam tiende

  • NOS
    De stand in de olympische tienkamp voor mannen na het eerste onderdeel, de 100 meter.
  • NOS
    Rik Taam is tiende na de 100 meter, het eerste onderdeel van de tienkamp.

3x3-basketbal | Nederland begonnen aan duel met Polen

Intussen zijn de Nederlandse 3x3-basketballers ook bezig aan hun vijfde groepsduel. Na de zeges op China en Frankrijk en nederlagen tegen Letland en Servië kan dit weleens een cruciale wedstrijd worden voor de Nederlanders.

Later vandaag staat ook het duel met Litouwen op het programma. Zondag wordt de groepsfase afgesloten tegen de Verenigde Staten.

Hockey | Mannen verrassend op achterstand

Oei, een valse start voor de hockeyers tegen Spanje. In het eerste kwart komen ze, na wat geklungel achterin, op een 1-0 achterstand.

Geen man overboord, de wedstrijd is nog lang, maar dit is wel even een tegenvallertje.

Judo | Kamps door naar volgende ronde

Een Nederlands succesje op de judomat in Parijs: in de gewichtsklasse +78 kilogram bereikt Marit Kamps de volgende ronde. Ze is veel sterker dan haar Oekraïense opponente Khrystyna Homan en dwingt haar tot het maken van drie fouten.

In het judo staan drie fouten gelijk aan een ippon, waarmee de wedstrijd beslist is. Kamps is door naar de achtste finales!

Daarin treft ze wel een wereldtopper: Raz Hershko, de nummer twee van de wereld in deze gewichtsklasse. Kan Kamps stunten?

Marit Kamps (rechts, in het wit)

Hockey | Mannen begonnen tegen Spanje

De hockeymannen zijn begonnen! Ze spelen hun laatste groepswedstrijd, tegen Spanje.

De wedstrijd is in zijn geheel te zien via de extra livestream en deels op NPO1.

Zeilen | Twee medaillekansen bij het zeilen

Als de wind wil meewerken, krijgen we een drukke dag op het water in Marseille.

  • Het is de bedoeling dat Odile van Aanholt en Annette Duetz om 12.10 uur beginnen aan hun medalrace in de 49erFX-klasse.
  • Een uur later beginnen ook Bart Lambriex en Floris van de Werken aan hun medalrace, maar zij kunnen geen medaille meer halen in de 49er klasse.
  • Om 14.20 uur begint Luuc van Opzeeland in de IQFoil-klasse aan de kwartfinale. Die moet hij winnen om door te stromen naar de halve finale waar hij hetzelfde kunstje moet uitvoeren om door te mogen gaan naar de finale.

Kortom, twee medaillekansen voor Nederland in de baai van Marseille vandaag. MAAR: alleen als de wind wil meewerken. Wordt vervolgd...

De olympische zeilvloot ligt nog voor anker in de haven van Marseille.

Atletiek | Roosen start ook goed

Sven Roosen, afkomstig uit een echte atletiekfamilie, werd afgelopen week 23 jaar. En het lijkt erop dat hij voor de start van zijn olympische tienkamp zijn feestje al viert. Hij geniet in ieder geval met volle teugen.

Roosen maakte heel veel indruk bij de meerkamp van Götzis en ook nu begint hij goed. Hoewel hij moeilijk uit de startblokken komt, maakt Roosen in de laatste 50 meter nog wel wat goed en finisht in 10.52.

Dat is wel op grote afstand van de grote favoriet, de Canadees Damian Warner. Die eindigt in 10,25 en daarmee is hij veruit de snelste.

Sven Roosen

Judo | Snippe verliest in achtste finales

Helaas! Voor Jelle Snippe zit het judotoernooi in de gewichtsklasse +100 kilo er snel op. De zwaargewicht heeft het in de achtste finales moeilijk tegen zijn Tsjechische opponent Lukas Krpalek en komt eigenlijk nooit lekker in de partij. Na een waza-ari weet de Tsjech de Nederlander ook op zijn rug te werpen: ippon.

Atletiek | Taam begint uitstekend

De kop is eraf voor Rik Taam! En de Noord-Hollander mag tevreden zijn: hij wordt derde in zijn serie in een tijd van 10,64. Taam werd in 2023 13de bij de WK in Boedapest.

Tienkamper Rik Taam voor de start van de 100 meter.

Atletiek | Legende Beamon opent atletiektoernooi

Het belletje rinkelt in het Stade de France, dat zelfs nu al gevuld is met zo'n 50.000 mensen. En dat betekent dat het atletiektoernooi op het punt van beginnen staat. Niemand minder dan Bob Beamon, die in 1968 olympisch kampioen verspringen werd in Mexico met een tot 1991 onbereikbaar wereldrecord van 8,90 meter, opent het toernooi met een paar ferme stokslagen.

De eerste tienkampers staan klaar voor hun eerste onderdeel, de 100 meter. In de tweede serie gaan we Rik Taam zien, in de derde Sven Roosen.

Verspringlegende Bob Beamon opent het atletiektoernooi in Parijs.

Atletiek | Hoe werkt de tienkamp eigenlijk?

Vanaf vandaag kun je elke dag genieten van de 'moeder aller sporten' atletiek in het Stade de France. Tienkampers Rik Taam en Sven Roosen bijten het spits af voor de omvangrijke Nederlandse équipe.

Taam loopt om 10.13 uur de 100 meter, het eerste onderdeel van de tienkamp. Sven Roosen is om 10.21 uur aan de beurt voor zijn sprintafstand.

Maar hoe werkt dat eigenlijk, die tienkamp? Dat leggen we in onderstaande sportexplainer haarfijn uit.

Sportexplainer: zo werkt de meerkamp op de Olympische Spelen

Judo | Even voorstellen: Jelle Snippe

Rond 10.12 uur begint judoka Jelle Snippe aan de achtste finales in de gewichtsklasse 100+ kilo. Een echt zwaargewicht dus.

Snippe boekte zijn grootste successen in 2021 en 2022, toen hij de European Open toernooien in Malaga en Madrid wist te winnen. Hij is in zijn gewichtsklasse de nummer dertien van de wereldranglijst en maakt dit jaar zijn debuut op de Olympische Spelen.

Vandaag mag Snippe zijn borst overigens nat maken: hij komt in de achtste finales uit tegen de Tsjech Lukas Krpalek, de nummer elf van de wereld. Ze staan voor het eerst tegenover elkaar, dus dat zal voor beide mannen even aftasten zijn.

Jelle Snippe

Hockey | Belangrijke dag voor hockeyers

Dubbel hockeyplezier vandaag! De Nederlandse mannen spelen om 10.30 uur tegen Spanje, de vrouwen komen om 12.45 uur in actie tegen België.

Beide teams zijn al geplaatst voor de kwartfinales, maar dat betekent niet dat er niets op het spel staat. De eindstand in de groepsfase bepaalt namelijk wie de tegenstander in de kwartfinales wordt: als je eerste wordt in je groep, speel je tegen de nummer vier van de andere groep. En andersom.

De wedstrijd van de mannen om 10.30 uur is te zien op NPO1 en als stream op de website en in de app.

Verder kun je hieronder nog eens kijken naar een rondleiding op de camping in Parijs door Jacques Brinkman, oud-tophockeyer en vader van Oranje-aanvoerder Thierry.

Op de camping met vader Brinkman: oud-tophockeyer geeft rondleiding

Tennis | Afscheid nemen op z'n Schots...

Na de uitschakeling van Rafael Nadal nam gisteren nog een tennislegende afscheid. Andy Murray verloor aan de zijde van Dan Evans in de kwartfinales van het het mannendubbelspel van de Amerikanen Taylor Fritz en Tommy Paul.

"Dit is heel emotioneel", zei Murray na de wedstrijd. "Je beseft dat je iets achter je gaat laten waar je heel veel van houdt. Dat is iets heel moeilijks."

Later toonde de Schot op X dat hij zijn gevoel voor (onderkoelde) humor in ieder geval nog niet kwijt is.

Murray won twee keer olympisch goud in het enkelspel, in 2012 in Londen en in 2016 in Rio de Janeiro.

Daarnaast pakte hij de titel bij drie grandslamtoernooien: twee keer Wimbledon (2013 en 2016) en één keer de US Open (2012).

Atletiek | Bol en co testen paarse atletiekbaan, waar Nederlandse medailles worden verwacht

Femke Bol

Stade de France, daar moet het vanaf vandaag gaan gebeuren voor de atleten op de Olympische Spelen. Femke Bol en Sifan Hassan zijn voor de Nederlandse ploeg de grote blikvangers en moeten voor medailles gaan zorgen, denken oud-atleten Dafne Schippers en Gregory Sedoc.

De Nederlandse atletiekploeg kan een dag van tevoren alvast een kijkje nemen en trainen op de baan. Lieke Klaver komt als eerste van de Nederlanders het stadion binnenlopen. Met open mond kijkt ze om zich heen. Bol volgt niet veel later. Zij kijkt eveneens verwonderd het stadion rond.

Ook Schippers en Sedoc kijken hun ogen uit. Met name de paarse kleur van de baan valt op. "Dit is een van de mooiste banen die ik heb gezien", zegt Sedoc, voormalig hordenloper. "Dit is wel heel tof", vindt ook Schippers.

Wielrennen | Van der Poel trekt Glasgow-parallel voor de Spelen

Mathieu van der Poel

Mathieu van der Poel is klaar voor de Olympische Spelen. De wereldkampioen verwacht een open wegwedstrijd, die al vroeg open kan breken. "We moeten heel attent zijn."

Aankomende zaterdag staat het hoofddoel van de Nederlander al op het programma, slechts twee weken na het einde van een teleurstellende Tour de France. Een slecht teken? Niet per se. "Ik had verwacht dat ik niet op topniveau de Tour de France uit zou komen en nog flink bij zou moeten trainen."

Algemeen | IOC belooft na kritiek minder vaak fans in beeld te brengen

Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) en Olympic Broadcasting Services (OBS) passen de beeldregistratie voor het restant van de Olympische Spelen aan. Vanaf nu zijn de camera's meer op de sporters gericht en minder op de fans op de tribunes.

Het IOC en OBS kregen de eerste dagen van de Spelen het verwijt dat de tv-kijker veel belangrijke sportmomenten miste, omdat op dat moment de camera's op de tribunes gericht waren.

"Omdat er drie jaar terug tijdens de Olympische Spelen in Tokio geen fans op de tribunes aanwezig waren, wilden we er zeker van zijn dat onze camera's de geweldige sfeer op de locaties van de Spelen in Parijs vastlegden. We moeten nu echter toegeven dat onze uitzendingen in sommige gevallen te veel beelden van juichende toeschouwers bevatten" aldus een woordvoerder van IOC-dochter OBS.

"We hebben dit samen met de productieteams van onze locaties aangepakt en zullen ons primair blijven concentreren op de atleten en de belangrijkste momenten van het sportevenement."

Roeien | Waar komt al dat roeisucces vandaan?

Het olympisch succes voor Nederland wordt in de eerste week van de Spelen vooral gevierd op de roeibaan. Een nieuwe trainingsmethode in combinatie met een enorme teamgeest heeft ervoor gezorgd dat de Nederlandse roeiploeg nu al de beste Olympische Spelen ooit beleeft. De teller staat al op twee keer goud en twee keer zilver. En als het goed is komen er nog meer medailles aan.

"Lekker ladies!" Lisa Scheenaard en Martine Veldhuis zijn op de roeibaan in Vaires-sur-Marne, even buiten Parijs, helemaal door het dolle heen. Ze beseffen aan de waterkant dat hun roeimaatjes van de vrouwen vier-zonder na een zinderende race het goud, waar vooraf niet helemaal op was gerekend, hebben gewonnen.

Algemeen | De medaillespiegel

Door het goud van de vrouwen vier-zonder en het zilver van de mannendubbeltwee op de roeibaan van Vaires-sur-Marne plus het brons op de 200 meter schoolslag van zwemster Tes Schouten in de La Défense Arena staat Nederland op twee goud, twee zilver en twee brons.

Daarmee wordt de tiende plaats in het medailleklassement gedeeld met Duitsland, dat hetzelfde aantal medailles heeft behaald.

Welkom!

Welkom in ons blog over de Olympische Spelen in Parijs! Nederland harkte tot nu toe zes medailles binnen en staat inmiddels in de top tien in de medaillespiegel.

En dan begint vandaag het volgende vijf sterren-onderdeel nog: het olympische atletiektoernooi. De Nederlandse hoop is gevestigd op atleten als Femke Bol en Sifan Hassan. Laatstgenoemde loopt vanavond om 18.10 uur in de eerste ronde op de vijf kilometer.

Wanneer welke Nederlanders verder allemaal in actie komen vandaag, zie je in onderstaande sliders:

  • NOS
    Programma 2 aug 1
  • NOS
  • NOS
  • NOS
  • NOS
    Programma
  • NOS
  • NOS