NOS Sport

Meerkamper Roosen dankzij geweldige meerkamp in Götzis naar Spelen

Sven Roosen heeft zich dankzij een geweldig optreden bij de prestigieuze meerkamp van Götzis geplaatst voor de Olympische Spelen in Parijs.

De 22-jarige Eindhovenaar, die in het verleden al zilver en brons won bij EK's onder 23 jaar, kwam bij de prestigieuze Oostenrijkse tienkamp tot een totaal van 8.517 punten en voldeed zo ruimschoots aan de eis (8.460 punten).

Vetter wint weer in Götzis, Roosen kwalificeert zich voor Spelen

Roosen werkte een geweldige meerkamp af. Op zaterdag was hij op alle vijf onderdelen goed voor een persoonlijk record en op zondag voegde hij daar nog een PR met de speer aan toe. Vorig week in Lisse gooide hij met 63,09 meter verder dan ooit, nu ging het nog wat verder: 64,04 meter.

Net geen Nederlands record

Op de afsluitende 1.500 meter leek hij zelfs op weg naar een verbetering van het Nederlands record van Eelco Sintnicolaas uit 2017, maar dat lukte net niet. Uiteindelijk kwam hij 22 punten (zo'n drie seconden op de 1.500 meter) tekort voor dat record.

In de sterk bezette meeting was zijn totaal goed voor de tweede plaats achter de Canadese olympisch kampioen Damian Warner (34), die vorig jaar voor de vierde keer op het podium stond bij het WK.

Sven Jansons eindigde bij zijn debuut in Götzis als zestiende. Zijn eindscore (7.850 punten) was wel een persoonlijk record.

Sven Roosen wordt gefeliciteerd door coach Ingmar Vos na de afsluitende 1.500 meter in Götzis.

De afgelopen tijd werkte Roosen in Zuid-Afrika met coach Ingmar Vos (21ste bij de Spelen van Londen in 2012) toe naar de belangrijke afspraken deze zomer. In het sterk bezette Götzis groeide het zelfvertrouwen elk onderdeel.

Op zondag werd het lastiger voor hem. Zo moest hij het discuswerpen afwerken op een bijveldje, waar hij pas bij zijn derde poging een respectabele afstand liet noteren.

Ruimte voor verbetering

En het polsstokhoogspringen brak hij voortijdig af op een hoogte van 4.70 meter. De reden: kniepijn. "Een oude blessure", verklaarde Roosen achteraf. "We dachten dat we die helemaal onder controle hadden. Maar bij de eerste sprong op 4.70 meter voelde ik het opkomen en heb ik besloten geen risico te nemen."

Bij het speerwerpen pakte hij de draad weer op en in de afsluitende 1.500 meter werkte hij zich ten koste van Lindon Victor (brons bij de WK in Boedapest) en Ashley Moloney (brons bij de Spelen in Tokio) nog op naar de tweede plek.

Zelfs in de bijna perfecte meerkamp zat dus nog ruimte voor verbetering. Roosen, met een brede lach: "Het schijnt dat er nog wat doelen zijn deze zomer. Komt goed".

Vetter weer de beste

Bij de vrouwen wist Anouk Vetter, net als in 2022, de zevenkamp te winnen. De nummer twee van de Olympische Spelen van Tokio en de WK van 2022 kwam tot een totaal van 6.642 punten. Dat was 225 punten onder haar eigen nationale record, maar wel de beste zevenkamp van het seizoen.

Vetter (31) had geen uitschieters in het Oostenrijkse meerkampwalhalla, maar zorgde met een meerkamp van hoog niveau wel voor de beste seizoensprestatie.

NOS-verslaggever Joris van den Berg volgde Anouk Vetter en Emma Oosterwegel vrijdag en zaterdag tijdens de meeting in Götzis en maakte onderstaande reportage.

Vetter en Oosterwegel klaar voor meerkamp in Götzis: 'Was trainen helemaal zat'

Na de eerste dag stond Vetter tweede achter de Amerikaanse Michelle Atherley, maar dankzij haar specialiteit (57,91 meter bij het speerwerpen) steeg ze naar de eerste plaats. Emma Oosterwegel, die in Tokio stuntte met een bronzen medaille, klom op zondag van de tiende naar de vierde plaats.

Bij de vrouwen ontbraken toppers als Anna Hall, Nafissatou Thiam, Katarina Johnson- Thompson, Noor Vidts en Carolin Schäfer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl