EK-voetbalblog
EK voetbal
NOS VoetbalAangepast

Donnarumma verricht geen enkele redding • 60.000 Oranje-fans in Hamburg

Het Europees kampioenschap voetbal in Duitsland is begonnen. 24 landen strijden om de EK-titel. In dit blog houden we je op de hoogte van al het nieuws rond het toernooi.

liveblog gesloten

Hamburg kleurt oranje

  • ANP
    Op de beroemde Reeperbahn bouwen Nederlandse fans een feestje
  • ANP
    Zingende oranjefans in het centrum van Hamburg

Het belooft nog een lange avond te worden in Hamburg, waar naar schatting 60.000 Nederlanders toeleven naar de wedstrijd tegen Polen. De politie heeft de Reeperbahn eerder vandaag tijdelijk afgesloten, omdat het te druk dreigde te worden.

Morgen om 10.30 uur begint de oranjemars richting het stadion. Daar worden zo'n 40.000 supporters verwacht. Om 15.00 uur begint het EK voor Nederland.

We zijn er dan uiteraard weer bij met een liveblog, livestream en al het andere nieuws rondom het EK in Duitsland. Graag weer tot dan!

Een treffer per 22,5 minuten

De tweede EK-dag zit erop. Net als gisteren was het vandaag vooral doelpuntrijk, met minstens drie treffers per duel.

De eerste vier wedstrijden leverden in totaal zestien doelpunten op. Een snelle rekensom leert dat er tot nu toe dit EK elke 22,5 minuten een goal valt.

Olympiastadion is nu voetbalfestival

Heilige EK-grond uit 1988: hoe ziet het er nu uit in München?

ITA-ALB | Rustig avondje Donnarumma

Na de 0-1 na 23 seconden wist Albanië niet meer een doelpoging tussen de palen te produceren. De Italiaanse doelman Donnarumma verrichtte geen enkele redding vanavond.

Gianluigi Donnarumma

Van Dijk test de nieuwe grasmat

Van Dijk inspecteert het veld in Volksparkstadion: 'Laat los'

De grasmat in Hamburg waar op morgen Nederland-Polen wordt gespeeld, werd vorige week nieuw gelegd. Het veld verkeert ogenschijnlijk niet in geweldige conditie.

Oranje-aanvoerder Virgil van Dijk: "Of het veld heel slecht is, dat weet ik niet. Het lijkt er wel op alsof het veld snel loskomt, dat is balen. Maar beide teams moeten hiermee dealen, dus dat zullen we dan ook doen."

Lees verder:

ITA-ALB | 90+5' Afgelopen!

Schluss in Dortmund! Het duel begon uiterst spectaculair met de 0-1 van Albanië na welgeteld 23 seconden. Italië zette aan en draaide het in een ijzersterk kwartier om naar 2-1.

Daarna was de titelverdediger de betere ploeg en waren er kansen op meer. Maar echt imponeren deed Italië zeker niet vanavond. N

ITA-ALB | 90' Dat had hem moeten zijn!

De supporters van Albanië schreeuwen het uit. Manaj krijgt de ultieme kans op de gelijkmaker, maar het mag niet zo zijn voor Albanië.

Het is nog niet zo makkelijk, maar de invaller van Albanië neemt de bal knap aan en stift de bal over de uitkomende doelman Donnarumma heen. Maar de hoek is te lastig en de bal hobbelt voorlangs.

ITA-ALB | 80' Shirtje trekken

Albanië dringt wat meer aan, maar echt gevaarlijk wordt het nog niet. Wel moet de Italiaanse verdediger Bastoni nu flink aan het shirt van Manaj trekken, maar scheidsrechter Zwayer vindt het niet zwaar genoeg voor een strafschop.

ITA-ALB | 71' Verse krachten

Italië lijkt een beetje op twee gedachten te hinken: doordrukken richting de 3-1, of te 2-1 voorsprong consolideren?

Misschien kan Albanië van die twijfel profiteren. Er zijn enkele frisse aanvallers in de ploeg gekomen en de underdog probeert wat hoger druk te zetten op de Italianen.

ITA-ALB | 60' Weer niet

Albanië weet even niet waar het het zoeken moet. De derde Italiaanse treffer hangt in de lucht. Federico Chiesa schiet rakelings voorlangs.

ITA-ALB | 56' Frattesi weer niet

Frattesi trof in de eerste helft al de paal en nu krijgt de Italiaanse rechtsbuiten opnieuw een flinke kans. Zijn aanname is echter niet geweldig, waardoor de Albanese doelman met de voet kan ingrijpen.

Daarna klinkt een fluitsignaal. Frattesi stond buitenspel, dus het was allemaal voor niets.

ITA-ALB | 52' Een voor het team

Albanië krijgt een vrije trap op een mooie plek. Bajrami haalt hard uit, maar Bastoni neemt er één voor het team: de Italiaan staat in het muurtje en krijgt de bal vol in het gezicht,

Scheidsrechter Zwayer legt het spel stil, zodat de Italiaan kan worden opgelapt.

Italië op voorsprong

In de gehele EK-geschiedenis verloor Italië slechts eenmaal nadat het op voorsprong was gekomen. Dat was meteen wel een hele dure: in de EK-finale van 2000 in Rotterdam tegen Frankrijk.

Hoe dan ook, Albanië weet dat het een zwaar karwei wordt de komende 45 minuten. De tweede helft is zojuist begonnen.

Trezeguet na zijn Golden Goal in 2000

Van Basten haalt herinneringen op aan Hamburg

Van Basten over het befaamde tenue uit 1988: 'Meesten vinden het een mooi shirt'

Stemming peilen in Hamburg

Nog een uurtje of 17, dan begint het EK voor Oranje. De fans die naar Hamburg zijn gereisd, komen alvast in de stemming.

Oranjefans in Hamburg hebben er zin in: 'Bijzonder om hier te zijn'

ITA-ALB | 45+3' Rust

Pellegrini krijgt nog een flinke kopkans voor Italië, maar hij raakt de bal op de schouder en ziet zijn poging naast gaan.

Kort daarna wordt gefloten voor de rust. Albanië begon sensationeel, maar daarna was het Italië dat de klok sloeg. Een terechte 2-1 tussenstand halverwege.

ITA-ALB | 43' Eindelijk weer eens Albanië

Na de 0-1 is er weinig meer vernomen van de aanvallers van Albanië. Dus probeert Asani het maar eens van afstand. Hij mikt op de kruising, maar zijn schot gaat een meter of twee naast.

Een teken van leven, zullen we maar zeggen.

ITA-ALB | 40' Grote kans

Doelman Strakosha houdt Albanië in deze fase in de wedstrijd. De bij PSV en PEC Zwolle mislukte spits Scamacca komt in kansrijke positie, maar hij stuit op de keeper.

Italië buigt snelle achterstand binnen vijf minuten om: Barella maakt 2-1

ITA-ALB | 33' Paal!

Na de 2-1 controleert Italië het duel en komt Albanië er nauwelijks nog uit. We zien lange tijd geen kansen, maar daar is het bijna 3-1.

Frattesi wordt vrijgespeeld en probeert te scoren met een mooi stiftje. Albanië-doelman Strakosha kan de bal nog schampen en daardoor treft Frattesi slechts de paal.

Terugkijken: de 1-1 van Italië

Bastoni zet Italië op gelijke hoogte (1-1) tegen Albanië na razendsnelle tegengoal

Bekijk de razendsnelle openingstreffer van Albanië

Bajrami zet Albanië na 23 seconden op 0-1 tegen Italië, snelste EK-doelpunt ooit

ITA-ALB | 16' GOAL Italië!

De goals vallen als rijpe appelen uit de boom in Dortmund. Italië heeft de achterstand razendsnel omgebogen in een voorsprong.

Nicolò Barella kan van randje zestien uithalen en schiet hard en zuiver raak: 2-1.

De 2-1 van Barella

ITA-ALB | 11' GOAL Italië!

Daar is de Italiaanse gelijkmaker al. Na een kort genomen hoekschop geeft Pellegrini de bal hoog voor en verdediger Bastoni kopt raak bij de tweede paal: 1-1.

Bastoni (23) kopt de 1-1 binnen

ITA-ALB | 23 seconden

23 seconden had Bajrami nodig om te scoren. Je raadt het al: de snelste EK-treffer aller tijden.

  1. Nedim Bajrami (0.23) Italië-Albanië in 2024
  2. Dmitri Kirichenko (1.07) Rusland-Griekenland in 2004
  3. Emil Forsberg (1.22) Zweden-Polen in 2021
Bajrami schiet al na 22 seconden raak

ITA-ALB | 1' GOAL Albanië!

Wat gebeurt hier?! Uit een ingooi van Italië komt Albanië al direct op voorsprong. Dimarco gooit de bal zomaar in de voeten bij Nedim Bajrami en die schiet kiezelhard raak in de korte hoek.

ITA-ALB | Voetballen maar!

De volksliederen hebben geklonken, Italië en Albanië zijn klaar om te beginnen.

Bij de voorgaande drie duels dit EK vielen er steeds minimaal drie treffers. Eens kijken wat deze wedstrijd in petto heeft...

Vierde EK-duel Hysaj

Elseid Hysaj is de enige Albaniër die op het EK in 2016 alle drie de wedstrijden speelde én vandaag weer in de basis staat. De 30-jarige verdediger is al ruim tien jaar een vaste waarde in de Serie A, bij achtereenvolgens Empoli, Napoli en de laatste drie jaar bij Lazio.

Hysaj

Opstelling Albanië

En dit zijn de namen van Albanië.

De bekendste namen: voormalig Vitesse-aanvaller Armando Broja (tegenwoordig Fulham), Kristjan Asllani (internazionale), Berat Djimsiti (Atalanta) en Elseid Hysaj (Lazio).

Opstelling Italië

Dit zijn de elf spelers die om 21.00 uur aan de aftrap staan namens Italië.

Van de gewonnen EK-finale tegen Engeland van drie jaar geleden zijn er nog maar vijf basisspelers bij vandaag: Gianluigi Donnarumma, Giovanni Di Lorenzo, Nicolò Barella, Jorginho en Federico Chiesa.

Door naar Dortmund

Tijd om door te schakelen naar Dortmund, waar over een klein uur de vierde wedstrijd van dit EK begint. Titelverdediger Italië neemt het op tegen voetbaldwerg Albanië.

Voor Albanië, een land met 2,8 miljoen inwoners, wordt het de tweede deelname aan een EK. In 2016 werd in de groepsfase verloren van Zwitserland en Frankrijk en gewonnen van Roemenië. Het was niet voldoende voor een plek in de volgende ronde.

Italiaanse fans

De omstreden vlag is terug

De omstreden vlag van Groot-Albanië

Gesignaleerd in Dortmund: de gewraakte vlag van Groot-Albanië, een kopie van de vlag aan de drone van Ismail 'Ballist' Morina, waardoor de wedstrijd Servië-Albanië in 2014 ontspoorde. Of deze vlag ook het stadion van Dortmund ingesmokkeld zal worden is de vraag.

Lees hier alles over de drone van 2014:

SPA-KRO | 90+6' Over en uit

Scheidsrechter Oliver fluit af, de Spaanse zege is een feit. 3-0 is wellicht een tikkeltje geflatteerd, want Kroatië kreeg ook enkele flinke kansen, waaronder de afgekeurde treffer uit een penalty. Zowel qua balbezit (53% om 47%) als qua doelpogingen (15 om 11) had Kroatië een overwicht.

Spanje was zeer efficiënt en scoorde in de eerste helft driemaal uit een handvol kansen. Daardoor werd het geen moment spannend in Berlijn, maar dat zal ze bij Spanje uiteraard een zorg zijn. De drievoudig Europees kampioen kan zich met goed gemoed voorbereiden op de kraker tegen Italië.

SPA-KRO | 90' Blessuretijd

Er komen nog vijf minuten bij in Berlijn, maar de winnaar staat al een tijdje vast. Spanje kent een vliegende start van het EK. Bij Kroatië is het na vandaag alle hens aan dek,

Persconferentie Koeman

Bondscoach Ronald Koeman en aanvoerder Virgil van Dijk blikken vooruit op de wedstrijd tegen Polen. Kijk hier mee in een livestream.

SPA-KRO | 86' Blessure

Na aanvoerder Morata moet ook reserve-aanvoerder Rodri met pijn naar de kant bij Spanje.

Het ziet er niet per se heel ernstig uit allemaal, maar laten we even afwachten. Met een 3-0 voorsprong vijf minuten voor tijd ga je in elk geval geen risico's nemen.

SPA-KRO | 79' GOAL Kroatië afgekeurd

Simon keert de strafschop van Petkovic, maar Perisic brengt de bal opnieuw voor het doel en Petkovic scoort met een intikker.

Maar na lang beraad wordt de treffer afgekeurd door de VAR. Perisic kwam te vroeg inlopen en dus krijgt Spanje een vrije trap.

SPA-KRO | 77' Penalty!

De Kroaten krijgen een strafschop na een fout van doelman Simon. Rodri legt Petkovic neer en krijgt slechts geel. Al was het contact echt minimaal en ging de Kroaat gretig naar de grond.

Ondertussen bij Oranje

Bondscoach Ronald Koeman wil een dag voor de eerste EK-wedstrijd tegen Polen (zondag om 15.00 uur) zijn opstelling nog niet prijsgeven.

"Ik heb al aangegeven dat ik wat in mijn hoofd heb en dat ik wat nieuwe inzichten heb gekregen, maar jullie zien het morgen wel", liet hij weten.

SPA-KRO | 65' Blessure

Aanvoerder en doelpuntenmaker Alvaro Morata vraagt om een wissel. De Spanjaard heeft een blessure opgelopen, al kan je er bij deze tussenstand ook uit voorzorg uit natuurlijk.

Ondertussen werpt Kroatië de handdoek in de ring. Sterspelers Modric en Kovacic worden naar de kant gehaald. Ze zijn in de komende duels met Albanië en Italië harder nodig dan vandaag.

Morata ligt geblesseerd op het gras

SPA-KRO | 55' Flipperkast

Chaos troef achterin bij Spanje, maar hij wil er simpelweg niet in voor Kroatië. Stanisic, Budimir en Kramaric krijgen de bal er niet in van dichtbij.

Het strafschopgebied van Simon is even een flipperkast, maar de Spaanse keeper houdt met meerdere reddingen zijn doel schoon.

SPA-KRO | 52' Yamal nét niet

Lamine Yamal, de jongste speler ooit op het EK, gaf al een assist, maar had nu ook kunnen scoren. De 16-jarige krijgt een enorme kans, maar doelman Livakovic redt met de vingertoppen.

SPA-KRO | 46' Tweede helft

De tweede helft begint in Berlijn. Kan Kroatië er nog een wedstrijd van maken?

Beide ploegen hebben niet gewisseld.

Bekijk de 3-0 van Spanje

Spanje loopt nog voor rust uit naar 3-0 tegen Kroatië

Lewandowski traint mee bij Polen

Kan Robert Lewandowski dan toch nog meespelen tegen Oranje? Daar leek het even op, want de spits verscheen vanmiddag tegen de verwachting op het trainingsveld van Polen. Lewandowski is herstellende van een blessure.

Lewandowski zal morgen op de bank plaatsnemen, het is onduidelijk of hij kan invallen of er voor de moraal gaat zitten.

De Poolse bondscoach Michal Probierz was op de persconferentie de vele vragen over Lewandowski snel zat. "Ik heb het net al gezegd, maar ik zal het nog één keer verwoorden", sprak Probierz. "Robert is een van de beste spelers ter wereld. Natuurlijk missen we hem, daar zal ik niet omheen draaien. Geblesseerde spelers zitten bij ons ook op de bank. Op blessures heb ik geen invloed. De andere spelers zullen het moeten doen."

Alle 26 selectiespelers mogen bij het EK op de bank zitten. Het is niet ongebruikelijk dat geblesseerde spelers tussen hun teamgenoten op de bank plaatsnemen, en niet op de tribune.

SPA-KRO | 45+2' GOAL Spanje!

Na de Champions League-finale scoort Dani Carvajal ook op het EK. De rechtsback krijgt de punt van zijn schoen tegen een voorzet van Yamal.

3-0 bij rust, wat een weelde voor de Spanjaarden. Meteen na de aftrap fluit scheidsrechter Oliver voor het einde van de eerste helft.

SPA-KRO | 42' Grote kans

Oh Budimir, dat had hem moeten zijn! De Kroatische spits komt een teen tekort om een voorzet van Gvardiol vlak voor het doel het laatste zetje te geven.

Na die dubbele mokerslag van Spanje is Kroatië helemaal opgeleefd. De Balkanploeg is nog allerminst verslagen.

Bekijk de 1-0 van Morata

SPA-KRO | 34' Zijnet

Een grote kans voor de Kroaten om iets terug te doen. Een schot van Brozovic wordt maar half gekeerd door de Spaanse keeper Simon. In de rebound kan Majer uithalen, maar de rechtsbuiten schiet in het zijnet.

SPA-KRO | 32' GOAL Spanje!

En meteen is het 2-0. Fabian Ruiz was net nog de aangever, nu scoort de middenvelder zelf. Hij kapt en draait zich het Kroatische strafschopgebied binnen en schiet door de benen van Sutalo raak.

Ruiz viert zijn doelpunt bij de cornervlag

SPA-KRO | 29' GOAL Spanje!

Morata schuift de 1-0 binnen. Bij een snelle uitval van de Spanjaarden ligt het helemaal open achterin bij Kroatië. Morata kan de bal afgeven op een ploeggenoot, maar hij is een echte spits en schiet zelf raak.

Het is al het derde EK waarop Morata trefzeker is. Geen enkele Spanjaard deed hem dat ooit voor. In totaal maakte de spits zeven doelpunten op een EK. Ook in 2016 en 2021 scoorde de huidige aanvoerder van Spanje tegen Kroatië

Morata loopt juichend weg nadat hij de 1-0 heeft gemaakt

SPA-KRO | 20' Aftasten

Het is vooral aftasten voorlopig in Berlijn. Kroatië komt iets beter in de wedstrijd, maar erg dreigend is het allemaal nog niet.

De Kroatische fans veren op bij een mooie voorzet van de rechterflank, maar de geblokte spits Budimir kopt ruim naast.

SPA-KRO | 6' Spanje dicteert

Spanje heeft veelal de bal in deze openingsfase. Tot grote kansen leidt dat nog niet. Een steekpassje van Rodri is net niet scherp genoeg om Morata in stelling te brengen.

Even later kan Morata wel schieten van een meter of zestien. Zijn inzet levert de Kroatische doelman Livakovic geen grote problemen op.

SPA-KRO | 1' Aftrap

De volksliederen hebben geklonken, de derde wedstrijd van dit EK kan beginnen. Spanje, de Europees kampioen van 1964, 2008 en 2012 en wereldkampioen van 2010 neemt het op tegen Kroatië, dat op het WK in Qatar derde werd en in 2018 WK-zilver pakte.

Kortom: het eerste topduel dit EK. Hopelijk krijgen we net als in de voorgaande twee wedstrijden flink wat goals.

De spelers van Kroatië luisteren naar hun volkslied

Ondertussen in Hamburg

  • Reuters
  • Reuters
  • ANP
  • ANP

Morgen rond deze tijd weten we de uitslag van Nederland - Polen al. In aanloop naar de eerste groepswedstrijd van Oranje zijn naar schatting zo'n 40.000 Nederlanders naar Hamburg gereist. De Reeperbahn en directe omgeving kleuren alvast oranje.

SPA-KRO | Warming-up

Nog een half uur tot de aftrap in Berlijn, de warming-up is in volle gang. Dit duel in groep B is een herhaling van de finale van de Nations League, vorig jaar in de Rotterdamse Kuip.

De wedstrijd eindigde toen in 0-0, waarna de Spanjaarden de penalty's beter namen. Lovro Majer en Bruno Petkovic misten voor de Kroaten, Majer begint vandaag als rechtsbuiten, Petkovic zit op de bank.

Opstelling Kroatië

Een van de drie eredivisie-Kroaten heeft een basisplaats: Josip Sutalo start centraal achterin. Zijn Ajax-ploeggenoot Borna Sosa begint op de bank, evenals Feyenoorder Luka Ivanusec.

Voor aanvoerder Luka Modric wordt het zijn vijfde EK (2008, 2012, 2016, 2021, 2024). Daarmee wordt hij Kroatisch recordhouder. Darijo Srna speelde vier EK's: (2004, 2008, 2012, 2016). De 38-jarige Modric gaat zijn 176ste interland spelen. In Europa zijn maar twee spelers met meer caps: Cristiano Ronaldo (207) en Sergio Ramos (180). Gianluigi Buffon speelde ook 176 interlands.

Opstelling Spanje

SPA-KRO | Yamal de jongste

Tijd om over te schakelen naar de volgende wedstrijd: Kroatië tegen Spanje. Hoe dit duel ook afloopt, er zal sowieso geschiedenis worden geschreven. Lamine Yamal staat namelijk in de basis bij Spanje en wordt de jongste speler ooit op een EK.

De vleugelspits is vandaag welgeteld 16 jaar en 338 dagen. Hij neemt het record over van Kacper Kozlowski, de Pool die dit seizoen bij Vitesse speelde.

  1. Lamine Yamal (Spanje, 2024) 16 jaar en 338 dagen
  2. Kacper Kozlowski (Polen, 2021) 17 jaar en 246 dagen
  3. Jude Bellingham (Engeland, 2021) 17 jaar en 349 dagen
  4. Jetro Willems (Nederland, 2012) 18 jaar en 71 dagen
  5. Enzo Scifo (België, 1984) 18 jaar en 115 dagen
  6. Jamal Musiala (Duitsland, 2024) 18 jaar en 117 dagen
Yamal

Vincic fluit af in Keulen

En daar blijft het ook bij. Scheidsrechter Vincic fluit af in Keulen. Hongarije toonde zich nog wel strijdbaar door het offensief te zoeken in de tweede helft, maar dat leverde ondanks een paar goede voorzetten te weinig op. En dus wint Zwitserland verdiend met 3-1 van Hongarije.

HON-ZWI | 93' Embolo scoort!

Dan is het nu de beurt aan Embolo. Sommer schiet de bal keihard naar voren. De verdediger Fiola kopt de bal in het luchtledige, waarna Embolo alleen op de keeper af kan. En die blijft ijskoud. 1-3 voor Zwitserland!

Embolo maakt de 1-3

HON-ZWI | 91' Nóg een grote kans

Fijne pass van Embolo in de diepte. Maar invaller Fabian Rieder moet veel te wijd om de keeper heen om bij het doel te komen en loopt de bal zowat over de achterlijn. Dit was toch wel een erg grote kans op 3-1 hoor.

HON-ZWI | 90' Bijna nog een doelpunt van de Zwitsers

Zo! Wat een reactie van Gulácsi de keeper. Een keiharde corner komt bij de eerste paal op het hoofd van Xhaka die in knikt. Maar de Hongaarse doelman tikt 'm uit de doelmond.

HON-ZWI | 86' Nog wat wissels

Vincent Sierro komt erin bij Zwitserland voor Remo Freuler. En Fabian Rieder voor Dan Ndoye.

Bij Hongarije zijn Martin Adam en Márton Dárdai binnen de lijnen gekomen voor Attila Szalai en Milos Kerkez (ex-AZ).

HON-ZWI | 81' Prachtige actie van Sallai

Sallai toont keer op keer aan een fijne voorzet met links in de benen te hebben. Maar hij heeft kennelijk ook een trukendoos. Hij speelt geniepig zijn man door de benen. Zijn voorzet is goed aangesneden, maar de verdediging van Zwitserland is óók scherp.

Hongarije - Zwitserland: 1-2

HON-ZWI | De 1-2 van Hongarije

Hongarije komt via Varga terug in de wedstrijd op aangeven van Szoboslai

HON-ZWI | 68' Wissels

Leonidas Stergiou en Zeki Amdouni komen erin bij Zwitserland voor doelpuntenmaker Kwadwo Duah en Silvan Widmer. Even later volgt ook nog Breel Embolo, de blessuregevoelige spits van Zwitserland. Vargas wordt gewisseld.

Bij de Hongaren is László Kleinheisler in het veld gekomen voor Ádám Nagy.

HON-ZWI | 66' Doelpunt Hongarije!

Ja, daar is dan toch de goal van Hongarije. En dit keer kopt Varga wel raak, uit een prachtig aangesneden voorzet van aanvoerder Szoboszlai.

Wordt het dan toch nog spannend?

Hongarije - Zwitserland: 1-2

HON-ZWI | 63' Enorme kans Hongarije

Zo, dat scheelt heel weinig voor Hongarije. Spits Varga krijgt de bal panklaar op zijn hoofd, maar kopt net aan mis. En ja, gaat zo'n kans erin, dan wordt het nog knap spannend. Maar vooralsnog blijft het gewoon 2-0 voor de Zwitsers.

HON-ZWI | Nog even de 2-0 van Zwitserland in de herhaling

Aebischer schiet Zwitserland vlak voor rust naar 2-0 tegen Hongarije

Ondertussen: International Thuram roept op om te strijden tegen opkomst extreemrechts

Marcus Thuram heeft er bij de Franse burgers op aangedrongen om "dagelijks te strijden" tegen de opkomst van extreemrechts in de Franse politiek.

Zijn teamgenoot Ousmane Dembélé vroeg de Fransen twee dagen eerder al om naar de stembus te gaan, nadat president Emmanuel Macron plotseling verkiezingen had uitgeschreven.

"Ik vind de situatie triest. Het is heel ernstig", zei Thuram. "Ik hoorde erover na de vriendschappelijke wedstrijd van zondag tegen Canada. We waren allemaal geschokt in de kleedkamer."

Thuram: "Het is de trieste realiteit van onze hedendaagse samenleving. Zoals Ousmane zei: we moeten iedereen vertellen dat ze moeten gaan stemmen. We moeten allemaal dagelijks vechten, zodat dit niet gebeurt en dat de National Rally niet slaagt."

Macron verraste Frankrijk zondagavond toen hij verkiezingen uitschreef voor de National Assembly, nadat de anti-immigratie-partij National Rally van Marine Le Pen historische winsten boekte bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.

HON-ZWI | 48' Kansje Duah

Daar is-ie weer. Ditmaal met links. De Zwitserse spits Duah zoekt de linkerhoek, maar de Hongaarse keeper staat paraat en verwerkt het schot tot corner.

HON-ZWI | 46' Tweede helft onderweg

Zwitserland heeft afgetrapt voor de tweede helft. De Hongaarse verdediger Ádám Lang is vervangen door Bendegúz Bolla.

Hongarije - Zwitserland: 0-2

Rust in Keulen

Scheidsrechter Slavko Vincic fluit voor de rust. Zwitserland gaat soeverein aan de leiding tegen Hongarije: 2-0.

HON-ZWI | 45' Aebischer maakt de 2-0!

Aebischer krijgt de bal op randje zestien. Even houdt hij in. Hij lijkt de bal diep te schuiven op de opkomende back. Maar dan besluit hij toch anders. Hij kapt naar binnen en schiet verfijnd en bekeken in de verre hoek. Het is ook zijn eerste goal voor de Zwitsers: 2-0. En hij gaf ook al de assist op de 1-0 van Duah.

Overigens, wist u dat: de 27-jarige middenvelder Aebischer voetbalt in Italië bij Bologna samen met Oranje-spits Joshua Zirkzee. De Zwitser wist overigens bij zijn Italiaanse club in 40 duels nooit te scoren.

HON-ZWI | 40' Grote kopkans Hongarije

Een prachtig aangesneden vrije trap van aanvoerder Szoboszlai. Verdediger Orbán doet eigenlijk alles goed, maar weet net niet genoeg kracht achter zijn kopbal te zetten. Doelman Sommer kan 'm klemmen.

HON-ZWI | De 0-1 niet gezien?

Duah maakt de openingstreffer voor Zwitserland in het EK-duel met Hongarije

HON-ZWI | 20' Opnieuw gevaarlijke Zwitsers

Bijna was het meteen al 2-0 voor de Zwitsers. Aanvaller Ruben Vargas stuit echter nu wel op de snel uitkomende doelman Gulácsi.

HON-ZWI | 12' Doelpunt Duah!

Een prachtige goal van Kwadwo Duah. De 27-jarige spits wordt slim weggestoken door Aebischer en blijft heel koel voor doelman Gulácsi. En dat in pas zijn tweede interland. Het is 1-0 voor Zwitserland. De grensrechter fluit aanvankelijk voor buitenspel, maar de VAR ziet dat de spits van Zwitserland keurig op een lijn staat met de Hongaarse verdediging.

Hongarije - Zwitserland: 0-1

Duah maakt de 0-1 voor Zwitserland

HON-ZWI | 9' Hongaren laten zich even zien

Wingback Fiola van Hongarije breekt uit over rechts. Hij legt de bal goed af op Roland Sallai die helemaal vrij staat op randje zestien. Zijn schot is echter erbarmelijk te noemen. Hoog over.

HON-ZWI | Szoboszlai jongste aanvoerder ooit op een EK

Leuk feitje tussendoor: de vedette van Hongarije is Dominik Szoboszlai, spelend voor Liverpool. Hij is de aanvoerder van de Hongaren en met zijn 23 jaar de jongste captain ooit op een Europees kampioenschap.

HON-ZWI | 2' Aebischer helemaal vrij in de zestien

Meteen een aardige kans voor wingback Michel Aebischer van Zwitserland. Hij staat plots helemaal vrij, maar zijn schot is belabberd. Bovendien blijkt hij buitenspel te staan.

Hongarije en Zwitserland zijn begonnen

De Zwitserse en Hongaarse volksliederen zijn gezongen. We zijn begonnen in Keulen. Barnabás Varga heeft zojuist de aftrap verricht namens Hongarije.

De fans zijn er klaar voor in Keulen: Hongarije - Zwitserland

In het spoor van Oranje #7: Brobbey's blessure, jongensdroom Zirkzee en het EK begint

Oranje maakt zich op voor de eerste wedstrijd op het EK. Daar is Brian Brobbey niet bij met een blessure en zo kreeg Joshua Zirkzee toch nog een uitnodiging voor het toernooi.

In het spoor van Oranje #7: Brobbey's blessure, jongensdroom Zirkzee en het EK begint

Opstelling Zwitserland

En dan nog Zwitserland. Daar zijn de blikvangers natuurlijk Manuel Akanji van Manchester City en aanvoerder Granit Xhaka die kampioen van Duitsland werd met Bayer Leverkusen.

Bondscoach Murat Yakin heeft best een aardige bank, met onder andere Xherdan Shaqiri (Chicago Fire FC), Noah Okafor (AC Milan) en Breel Embolo (AS Monaco).

De opstelling van Zwitserland tegen Hongarije

Opstelling van Hongarije

Het is tijd voor de opstellingen, Hongarije tegen Zwitserland gaat zo beginnen, om 15.00 uur.

Hongarije speelt onder andere met Milos Kerkez die we kennen van zijn tijd bij AZ. Tegenwoordig speelt hij bij Bournemouth in de Engelse Premier League. Evenals de aanvoerder Dominik Szoboszlai die bij Liverpool voetbalt.

Oranje-fans onderweg

Ook vandaag zijn veel Oranje-fans onderweg naar Duitsland, en ja, dat leidt af en toe tot files, en controles bij de grensovergang.

Een Oranje-feitje tussendoor

We kruipen zo langzamerhand naar de 15.00 uur. Dan begint Zwitserland tegen Hongarije.

Morgen rond die tijd speelt Nederland tegen Polen. En dat is voor het eerst op een eindtoernooi. Ook op een WK troffen beide landen elkaar nog nooit.

Verder is het lang geleden dat Polen won van Oranje. De laatste keer was in mei 1979, voor de kwalificatie van het EK (2-0). Polen versloeg Oranje eerder in 1969 (2-1) en 1975 (4-1).

Van de laatste twaalf wedstrijden tegen Polen won het Nederlands elftal er zeven en werd het vijf keer gelijk. De laatste ontmoeting was in september 2022. Onder leiding van bondscoach Louis van Gaal won Oranje toen in Warschau, in de Nations League, met 2-0 door doelpunten van Cody Gakpo en Steven Bergwijn.

Steven Bergwijn viert de 0-2 tegen Polen in 2022 in de Nations League

Modric, Kroatische volksheld van 38 jaar: 'Mijn leeftijd, mijn leeftijd, ik ben het zat'

Luka Modric, de grote man van Kroatië, is al 38 jaar. Maar begin niet over zijn leeftijd. "Ze blijven maar zeggen: zijn leeftijd, zijn leeftijd, zijn leeftijd. Ik ben het zat", verzuchtte de frêle middenvelder na de Champions League-finale van begin deze maand, toen hij de oudste Champions League-winnaar ooit werd.

"Ik voel me heel goed, zowel fysiek als mentaal', zei de Real Madrid-speler na zijn zesde Champions League-zege, een record. "Laat anderen denken en zeggen wat ze willen, ik ben blij met mezelf. Ik zit nog steeds op het hoogste niveau."

Memphis met nummer 10 op de zweetband

Daar issie weer, de zweetband. Memphis heeft een detail toegevoegd en draagt ondertussen, als nummer 10 van de selectie, een witte zweetband met nummer 10 erop.

Brobbey mist wedstrijd tegen Polen

Brian Brobbey mist het eerste duel van het Nederlands elftal op het EK. De verwachting is dat de 22-jarige spits zaterdagmiddag wel met zijn ploeggenoten naar Hamburg reist.

In een regenachtig Wolfsburg is Oranje begonnen aan de laatste training voor het duel met Polen, zondag om 15.00 uur in Hamburg. Brian Brobbey was niet terug te vinden op het veld tijdens de warming-up. De 22-jarige spits werkt nog individueel aan zijn herstel van een hamstringblessure.

Joshua Zirkzee is wel van de partij tijdens de training. Hij werd woensdag aan de selectie van Oranje toegevoegd.

Oranje traint zonder Brobbey, spits mist EK-duel met Polen

Waarom de zweetband van Depay juist in Nederland zoveel losmaakt

Van een stortvloed aan spottende sneren op sociale media tot een zegen voor marketeers. Afgelopen week maakte de zweetband van voetballer Memphis Depay op zijn zachtst gezegd veel los in de media. De nieuwe look van de Oranje-aanvaller heeft de zweetband razend populair gemaakt.

Afgaande op de feestwinkels en de inhakende reclamespotjes van grote bedrijven lijkt het erop dat de witte zweetband hét EK-item van 2024 gaat worden in Nederland.

Beluister iedere speeldag van het EK de NOS voetbalpodcast

De commentatoren en verslaggevers van de NOS bespreken iedere speeldag al het nieuws rondom het Europees Kampioenschap in Duitsland.

Beluister iedere speeldag van het EK de NOS voetbalpodcast

Sutalo: 'Misschien kan ik van buitenkant voet Modric leren'

Ajacied Josip Sutalo kreeg dit seizoen veelvuldig stevige kritiek op zijn tegenvallende spel. Maar om 18.00 uur staat de verdediger 'gewoon' in de basis bij Kroatië in de wedstrijd tegen Spanje.

Bekijk hieronder een reportage over Sutalo.

Sutalo: 'Misschien kan ik van buitenkant voet Modric leren'

Nagenieten van de doelpunten

Vaak is de openingswedstrijd een ietwat saaie schaakwedstrijd met weinig doelpunten. Dat was Duitsland-Schotland allesbehalve. Daarom nog even de samenvatting in de herhaling.

De samenvatting van het EK-openingsduel Duitsland - Schotland

Musiala: 'Zo'n start wilden we allemaal'

Jamal Musiala was een van de grote uitblinkers aan Duitse zijde vrijdagavond. De 21-jarige middenvelder genoot van wat zijn ploeg op het veld liet zien. "Zo'n start van het toernooi wilden we allemaal. We gingen ook het veld op met het idee dat we alles wilden geven om het toernooi goed te starten."

Musiala maakte na ongeveer 20 minuten de 2-0, maar was daarvoor ook een paar keer slordig. Alleen had trainer Julian Nagelsmann al gezegd dat fouten maken mocht. "En dat is voor mij ook belangrijk, dat hoort bij mijn spel. Ik neem risico's, dus ik zal ook altijd fouten maken. Het zal in ieder geval niet aan mijn zelfvertrouwen gaan knagen."

De overwinning zorgt dus voor een goed gevoel in Duitsland, maar de middenvelder wil nog niet te hard van stapel lopen. "We gaan kijken wat we de volgende wedstrijd weer beter kunnen doen, want de tegenstand wordt ook sterker en sterker."

Uitblinker Musiala geniet van Duitsland: 'Zo'n start wilden we allemaal'

Nagelsmann: 'Ik moet mijn ploeg een heel groot compliment maken'

Niet alleen de media zijn in jubelstemming. Ook bondscoach Julian Nagelsmann is zeer tevreden met de klinkende overwinning van Duitsland op Schotland (5-1).

"Ik moet mijn ploeg een heel groot compliment maken", zei hij. "Ik denk dat iedereen wel weet hoeveel druk er op deze openingswedstrijd stond. Maar we hebben met heel veel intensiteit gespeeld. Die twee snelle doelpunten in de openingsfase hebben ons ook wel geholpen."

"We moeten natuurlijk nog veel meer laten zien op dit EK. Ik ben ook blij dat ik niet een speler in het zonnetje hoef te zetten. Er waren heel veel uitblinkers. Het is heerlijk om zoveel goede spelers te laten invallen."

Vice-aanvoerder Aké steekt voelsprieten uit: 'Kleine irritaties kunnen ontstaan'

In een één-op-één-gesprek kreeg Nathan Aké van bondscoach Ronald Koeman te horen dat hij de nieuwe tweede aanvoerder is van het Nederlands elftal. "Ik was wel verrast", zegt de verdediger. "En trots en blij. Het is een eer. Ik zei dankjewel. Ik hoop deze taak zo goed mogelijk uit te voeren."

'Geile Tor-Party'

"Geile Tor-Party", kopt de Duitse krant Bild vanochtend. In Duitsland is lyrisch gereageerd op de 5-1 overwinning van Die Mannschaft op Schotland.

"Deze galavoorstelling was bijna goed genoeg voor een titel. De ploeg van bondscoach Julian Nagelsmann domineerde de wedstrijd, liet achterin nauwelijks iets toe en speelde de overweldigde Schotten uit elkaar. Een prestatie die alle angsten en zorgen van ons EK wegneemt."

Sportmagazine Der Kicker schrijft: "Deze overwinning kan iets ontketenen in het land. Nagelsmann en zijn team zijn nu al vijf wedstrijden ongeslagen en na een zege in de eerste groepswedstrijd, ging het nooit eerder nog mis in de groepsfase van EK. Tegen Hongarije wacht woensdag in Stuttgart een veel moeilijkere opgave. Maar: Nagelsmann en zijn team lijken er klaar voor."

In de herhaling: de pass-nauwkeurigheid van Kroos

Nog even in de herhaling, dé statistiek van vrijdagavond: 101 van zijn 102 passes van Toni Kroos kwamen aan.

Direct kraker in Berlijn en titelhouder Italië trapt af

Op wie moeten we letten?

Álvaro Morata is de aanvalsleider bij de Spanjaarden in het duel met Kroatië. Als de 31-jarige spits van Atlético Madrid vandaag trefzeker is in Berlijn, passeert hij David Silva op de Spaanse topscorerslijst aller tijden.

Guten Morgen!

De tweede dag van het EK in Duitsland is aangebroken. Vandaag geven we gas met drie wedstrijden. De eerste is al om 15.00 uur. Volg alle ontwikkelingen van vandaag in dit liveblog.