NOS Voetbal

Uitblinkende Aebischer helpt Zwitserland aan verdiende EK-zege op Hongarije

Bekijk hier de samenvatting van Hongarije-Zwitserland

Gaat Zwitserland net als bij het vorige EK voetbal voor een stunt zorgen? De kwartfinalist van de corona-editie van 2021 heeft daarvoor in ieder geval de basis gelegd door zijn eerste groepswedstrijd met 3-1 te winnen van Hongarije.

De grootste dank ging uit naar middenvelder Michel Aebischer, die met een doelpunt en een assist zeer belangrijk was.

Door de overwinning meldt Zwitserland zich naast Duitsland aan kop van groep A. Duitsland won gisteren de openingswedstrijd van dit EK met 5-1 van Schotland.

Daarmee is de ploeg van bondscoach Murat Yakin behoorlijk op weg naar de knock-outfase, nu ook vier van de zes nummers drie van de groepsfase zich plaatsen.

De stand in groep A

Bondscoach Yakin zette enkele bekendere namen op de bank. Zo moesten spelers als Noah Okafor (AC Milan), Xherdan Shaqiri (clubloos), Breel Embolo (AS Monaco) en zelfs de topscorer van de kwalificatie, Zeki Amdouni (Burnley), toekijken.

Dat zorgde er wel voor dat andere spelers konden excelleren. Aebischer was zo'n speler. De middenvelder van Bologna had een prachtige steekpass in huis bij de 1-0 van Kwadwo Duah, die in zijn tweede interland voor Zwitserland koel kon afronden.

Diezelfde Aebischer had tot vandaag ook nog nooit gescoord voor zijn land, maar daar bracht hij verandering in. Vlak voor rust schoot hij in de verre hoek raak (2-0) en leek er helemaal niets aan de hand voor het Alpenland.

Bekijk in de carrousel hieronder alle doelpunten van de wedstrijd.

Hongarije, dat van tevoren nog wel werd bestempeld als een land waar rekening mee gehouden moest worden, viel zwaar tegen. In de eerste helft kwamen de Hongaren amper in de buurt van het Zwitserse goal en werd er belabberd verdedigd.

Szoboslai belangrijk

Dat was na rust wel anders. Dominik Szoboslai, de middenvelder van Liverpool, ging zich nadrukkelijker met het spel bemoeien en was belangrijk bij de aansluitingstreffer.

Een perfect aangesneden voorzet van hem belandde op het hoofd van Barnabás Varga, die van dichtbij raak kon koppen (2-1).

Doordat Hongarije meer energie in de wedstrijd stak, kwamen de Zwitsers nog behoorlijk onder druk te staan in de slotfase van het duel. Maar de Hongaren kwamen kwaliteit tekort om nog echt tot gevaarlijke kansen te komen.

Zwitserland kwam nog wel tot gevaar en zelfs in de slotminuten nog tot een doelpunt. Embolo profiteerde van een inschattingsfout achterin en besliste het duel: 3-1.

Volg het EK voetbal 2024

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl