Eredivisieblog
NOS VoetbalAangepast

Feyenoord simpel langs Sparta • Ruime zege PSV, Ajax onderuit in Heerenveen

liveblog gesloten

Stand en uitslagen

En daarmee komt ook dit eredivisieweekend ten einde. Tijd voor een blik op de ranglijst, en voor het gemak nog eens alle uitslagen op een rijtje.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog! De eredivisie gaat, na een midweek Europees voetbal, vrijdagavond weer verder. Fijne avond.

  • NOS
  • NOS
    Uitslagen speelronde 21

FEY-SPA | 90+4' Feyenoord wint Rotterdamse derby

Het zit erop in De Kuip. Feyenoord schrijft drie punten bij, daar was tegen dit defensieve Sparta niet eens veel voor nodig. Nadat de ban gebroken werd vanaf de penaltystip, speelde Feyenoord de wedstrijd simpel uit.

Feyenoord - Sparta 2-0

FEY-SPA | 88' Hancko voorkomt 2-1

Dan toch nog een zuinig slotoffensief van Sparta. Het levert een kans op uit een dood spelmoment, maar Hancko staat op de juiste plek om de trage inzet van Brym vlak voor de lijn weg te werken.

Feyenoord - Sparta 2-0

FEY-SPA | 80' Wieffers 3-0 afgekeurd

Na een luchtduel valt de bal voor de voeten van Wieffer, die droog binnen knalt. Maar de 3-0 gaat niet door, er is hands gezien van Wieffer.

Feyenoord - Sparta 2-0

FEY-SPA | 73' Wisselen maar

Feyenoord heeft een comfortabele voorsprong en wisselt nog twee spelers. Beelen en Minteh kunnen gaan zitten, Nieuwkoop en Jahanbakhsh komen het veld in.

Ook een dubbele wissel bij Sparta, dat toch echt meer vooruit moet als het nog iets wil bereiken vanavond. Van der Kust en Metinho komen voor Saito en Mito.

Feyenoord - Sparta 2-0

FEY-SPA | 63' 2-0 Feyenoord!

En dan gaat het ineens snel. Na het eerste doelpunt besluit Slot te wisselen. Paixão en Stengs worden vervangen door Milambo en Ivanusec. Laatstgenoemde is direct belangrijk. De Kroaat levert de assist voor de 2-0 van Geertruida.

Feyenoord - Sparta 2-0

FEY-SPA | 57' Doelpunt Feyenoord

Bij afwezigheid van spits Gimenez gaat Hancko achter de bal staan, en scoort! Hij stuurt de bal met zijn linkervoet keurig de linkerhoek in, Sparta-keeper Olij koos de voor hem linkerhoek en zit dus verkeerd.

Feyenoord - Sparta 1-0

David Hancko verzilvert de strafschop.

FEY-SPA | 55' Strafschop Feyenoord

Het gevaar van Feyenoord komt vanavond vooral over rechts, van Minteh. Het leverde al een paar dreigende situaties op, en nu zelfs een strafschop! Minteh wordt onderuit gehaald, op advies van de VAR gaat de bal op de stip.

Feyenoord - Sparta 0-0

FEY-SPA | 48' Kopkans Paixão

Dit geeft het publiek in Rotterdam-Zuid vertrouwen. Aan het begin van de tweede helft krijgt Feyenoord meteen een grote kans. Uit een scherpe voorzet van Minteh kopt Paixão maar net langs de paal.

Feyenoord - Sparta 0-0

FEY-SPA | 46' Tweede helft begint

Tot op het veld pept trainer Slot zijn spelers op, we gaan zien wat het Feyenoord oplevert. Gewisseld is er niet in de rust. Beide ploegen gaan verder met dezelfde spelers.

Feyenoord - Sparta 0-0

FEY-SPA | 45+2' Rust in De Kuip

0-0, Sparta gaat zonder kleerscheuren naar de kleedkamer. Feyenoord kan niet tevreden zijn met deze ruststand, want is veel beter dan de stadsgenoot. Maar van de 13 schoten die de overmacht van de 'stadionclub' tot nu toe oplevert, ging er pas eentje tussen de palen.

Feyenoord - Sparta 0-0

FEY-SPA | 42' Beelen en Hartman schieten

Nog altijd spaarzaam, maar ze zijn er: kansen voor Feyenoord.

Beelen, spelend voor de geblesseerde Trauner, probeert eerst de bal te plaatsen, maar zijn schot gaat recht op doelman Olij af, de keeper tikt de bal simpel over de lat. Uit twee corners die volgen wordt Feyenoord niet meer dan dreigend.

Hartman doet het even later minder op gevoel, hij vuurt de bal over het doel.

Feyenoord - Sparta 0-0

Thomas Beelen aan de bal.

FEY-SPA | 34' Keeper maakt hands

Twee gekke momenten achter elkaar. Eerst, compleet uit het niets, een kansje voor Sparta. Wellenreuther heeft er weinig moeite mee, maar gaat vervolgens in de fout.

De Duitse doelman van Feyenoord loopt met de bal in zijn handen het zestienmetergebied uit. Dat is hands, en dus een indirecte vrije trap voor Sparta. Weer een kans? Niet echt, Verschueren knalt de bal tegen de eerste uitlopende Feyenoorder aan.

Feyenoord - Sparta 0-0

Muurligger Quilindschy Hartman heeft er lol in.

FEY-SPA | 24' Eerdhuizen precies op tijd

Feyenoord begint sluiproutes te vinden door het woud van Sparta-verdedigers. Linksback Hartman lijkt de eerste treffer op te zetten met een harde lage voorzet. Maar net voordat Ueda de bal over de doellijn kan lopen, ruimt Eerdhuizen op.

Feyenoord - Sparta 0-0

FEY-SPA | 17' Pijntjes

Feyenoord mist al Trauner en Gimenez in deze wedstrijd, dus zal Slot niet blij zijn dat hij zijn spelers op de grond ziet liggen.

Eerst krijgt Paixão een tik, hij wordt behandeld en gaat nu hinkend verder. Even later ligt Zerrouki op de grond na tik tegen zijn hoofd. Ook hij lijkt verder te kunnen.

De eerste kans is ondertussen voor Stengs, zijn afstandsschot gaat naast.

Feyenoord - Sparta 0-0

FEY-SPA | 11' Half veld

Er wordt nog maar één helft van het veld in De Kuip gebruikt. Feyenoord valt aan, Sparta houdt het voorlopig op tegenhouden en vormt een blok voor de eigen zestien.

Sparta doet dat aardig, kansen hebben we nog niet gezien.

Feyenoord - Sparta 0-0

Spartaan Django Warmerdam duelleert met Yankuba Minteh

FEY-SPA | '1 Atrap

De Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Sparta is begonnen.

Blessure Gimenez vervelend voor Slot: 'Des te blijer dat Ueda terug is'

Trainer Arne Slot geeft voor de laatste wedstrijd van dit voetbalweekend uitleg over de blessure van Feyenoord-spits Santiago Gimenez. "Hij kwam met klachten uit de vorige wedstrijd, kon gisteren niet mee trainen en deze wedstrijd kwam te vroeg. Hij zit niet eens op de bank, omdat hij last van zijn kuit heeft."

"Dat is heel vervelend, omdat we net weer over twee spitsen konden beschikken", gaat Slot verder. "Maar dan zijn we des te blijer dat we Ueda na de Azië Cup weer terug hebben."

Slot vindt dat Sparta, de tegenstander vanavond, "minder punten heeft dan ze zouden moeten hebben", "Voor ons is elke wedstrijd kantje boord, dus we zullen keihard moeten werken."

Arne Slot voor Feyenoord-Sparta

Na krankzinnige rollercoaster staat Ivoorkust in finale: 'Als in een film'

"De reis van Ivoorkust is een groot hoogtepunt. Hoe we ten dode waren opgeschreven, toch in leven bleven en nu in de finale staan. Het is als in een film."

Yacine Idriss Diallo, voorzitter van de Ivoriaanse voetbalbond, praat nog steeds met ongeloof als hem wordt gevraagd naar de ontwikkeling van zijn elftal tijdens deze Afrika Cup, waarin Ivoorkust het vanavond (21.00 uur) opneemt tegen Nigeria.

Lees hier meer over de 'film' van Ivoorkust op weg naar de finale:

Na Twente en Ajax wint ook nummer drie PSV in eredivisie vrouwen

PSV heeft het goede voorbeeld van koplopers FC Twente en Ajax gevolgd door uit bij FC Utrecht met 2-0 te winnen in de eredivisie voor vrouwen. De ploeg uit Eindhoven kruipt daarmee tot op drie punten van Ajax, maar PSV heeft wel een wedstrijd extra gespeeld.

Lees verder via onderstaande link:

Fans laten West Ham United al na één helft in de steek tegen superieur Arsenal

Ze hadden er vooraf zo'n zin in, de fans van West Ham United. Arsenal kwam immers op bezoek, met onder meer 'hun' Declan Rice in de gelederen, en die Londense broer zou warm worden onthaald. Maar vele honderden toeschouwers vertrokken in de rust al huiswaarts. Ze lieten de oorwassing in de maak liever aan zich voorbij gaan.

Lees verder via onderstaande link:

Wel of niet over de lijn? Onbegrip bij Ajax, Van Beek blij: 'Niet weer de wereld over'

Wel of niet over de lijn? Dat was de grote vraag die na de eredivisiewedstrijd sc Heerenveen-Ajax (3-2) leidde tot onbegrip en opluchting.

De bal ging in de slotminuut richting het Friese doel en was, op het moment dat Pawel Bochniewicz hem wegwerkte, niet volledig over de doellijn. Tenminste, zo oordeelde de grensrechter aan de zijlijn. De VAR in Zeist kon uit verschillende camerabeelden geen bewijs vinden dat het wel een doelpunt was.

En dus kwam er geen gelijkmaker van Ajax en bleef het bij een overwinning voor Heerenveen: 3-2.

'Honderd procent doelpunt'

Na het bekijken van de herhalingen uitte Ajax-middenvelder Jordan Henderson zijn onbegrip. "Snap jij het wel? Ik weet niet wie er bij de VAR naar kijkt, maar ik snap niet waarom hier geen doelpunt wordt gegeven. Als je naar de beelden kijkt is het honderd procent een doelpunt."

Lees via onderstaande link alle reacties:

FEY-SPA | Opstellingen in Rotterdam

De opstellingen zijn binnen. Bij Feyenoord was al wel bekend dat Trauner er niet bij zou zijn. Hij haakte af in het bekerduel met AZ. Maar nu moet Feyenoord ook spits Gimenez missen. De Mexicaan is ook geblesseerd.

De Japanse spits Ueda vervangt Gimenez. Beelen speelt in plaats van Trauner.

VOL-PSV | 90+5' Klaar!

Het is afgelopen in Volendam. PSV begon moeizaam, maar na rust was het een eitje. De koploper legde er vier in en won uiteindelijk met 1-5.

PSV wint voor de negentiende keer dit seizoen en komt op 59 punten. Het verschil met nummer twee Feyenoord is nu dertien punten, maar de Rotterdammers spelen straks nog tegen Sparta.

Boven Volendam zien we donkere wolken, het gat van de nummer zeventien met de nummer zestien loopt op naar zes punten.

VOL-PSV | 85' Goal PSV!

Het was al beslist, maar Babadi maakt er ook nog eentje. De jongeling valt goed in de tweede helft, hij mocht vanaf de rust beginnen. Een doelpunt is een opsteker, want na een indrukwekkend begin van het seizoen, kwam Babadi maar weinig meer in actie.

Volendam - PSV: 1-5

Teze en Babadi vieren de 1-5

VOL-PSV | 79' Goal PSV!

Tuurlijk, schiet maar eens! Pepi krijgt de bal voor het eerst voor zijn voeten en haalt maar direct uit. Niet vanuit een makkelijke hoek. Maar het schot is zo hard, en stuitert net op het moment waar Backhaus hem wil pakken. Strak in de hoek. Zo doe je dat: de vierde voor PSV.

Volendam - PSV: 1-4

Pepi viert de 1-4

VOL-PSV | 75' Goal PSV!

En daar is de 1-3. Teze knikt 'm binnen, nadat hij van achteruit maar de tweede paal was gesprint. Saibari zag het gebeuren en legde de bal zo bij de tweede paal neer. Overigens ging aan de hele aanval nog een opening op Dest vooraf, die stond secondelang te zwaaien op de linksbuitenpositie.

Volendam - PSV: 1-3

Teze en Babadi vieren de 1-3

VOL-PSV | 64' Volendam-trainer Simons maakte er ooit vier

Regilio Simons

Scoren tegen PSV, dat is toch weinigen gegeven. Maar Volendam-trainer Regilio Simons, de vader van Xavi Simons, weet er alles van. Simons senior had heerlijk kunnen voetballen in het PSV, waar hij nu tegen speelt. Aanvallend ingesteld, vertrouwend op intuïtie.

Hij speelde bij NAC, Willem II en Fortuna. En bij die laatste club - in het seizoen 1998/99 - voetbalde hij beter dan ooit. Hij scoorde er twee tegen Ajax en vier (!) in een wedstrijd tegen PSV, toen Fortuna thuis met 6-4 won van PSV.

Regilio Simons, in het seizoen 1998/99

Volendam - PSV: 1-2

VOL-PSV | 60' Weer niet De Jong

Luuk de Jong is niet helemaal bij de les vanavond. Net een grote kans verprutst (paal) en nu kan de spits weer aanleggen. Vogelvrij, maar de bal hobbelt naast. Bosz zal met 1-2 toch niet helemaal ontspannen op de bank zitten.

Volendam - PSV: 1-2

VOL-PSV | 53' De Jong raakt paal

Oei, ook al bijna de 1-3. Babadi is oog in oog met doelman Backhaus geen egoïst en speelt zijn aanvoerder De Jong aan. Maar de spits controleert eerst, wat een beetje lang duurt en mikt dan op de paal.

Volendam - PSV: 1-2

VOL-PSV | 52' Goal PSV!

En daar is de 2-1 voor PSV. Schouten kan zomaar op de borst aannemen midden in het strafschopgebied van Volendam en tikt sierlijk met buitenkant rechts raak. De assist is van De Jong, die terugkopte na een corner die naar de tweede paal dwarrelde. Knappe afwerking.

Volendam - PSV: 1-2

Schouten viert de 1-2

VOL-PSV | 49' PSV puzzelend op Volendamse helft

Het beeld van de wedstrijd dat ontstond na de snelle goal van Volendam (in de eerste minuut) zal ook na rust hetzelfde zijn. Volendam tegenhoudend. PSV aanvallend, zoekend naar de 2-1. De Eindhovenaren puzzelen zichzelf naar voren op de Volendamse helft.

Volendam - PSV: 1-1

VOL-PSV | 46' Spelen maar!

We zijn weer begonnen in Volendam. Zijn er nog wissels? Jazeker, bij PSV:

  • Veerman eruit;
  • Babadi erin.

Maar ook bij Volendam:

  • Maulun en Johnson eruit;
  • Semedo en Van Driel erin.

Volendam - PSV: 1-1

VOL-PSV | 45+4' Rust in Volendam

Je kunt niet zeggen dat PSV in topvorm is. Ook de terugkeer van Veerman en Saibari in de basis betekent niet dat de Brabantse Bosz-magie ineens weer terug is. Het oogt toch een beetje stroperig allemaal. Van Volendam moet je zeggen: knap dat je de koploper het zo moeilijk maakt, en dat het bij rust nog 1-1 staat.

Volendam - PSV: 1-1

VOL-PSV | 45+1' Lozano? Nee

PSV is wel de baas in Volendam, maar tot enorme kansen leidt het allemaal niet. Bakayoko schoot net nogal wild over. En nu werkt Lozano de bal net naast, wel een van zijn beste mogelijkheden voor rust.

Volendam - PSV: 1-1

VOL-PSV | 33' PSV overtuigt niet

De Eindhovenaren hebben dan wel veel meer de bal, heel overtuigend is het allemaal niet. De echte controle ontbreekt toch een beetje, ook omdat PSV bij vlagen te slordig is. Het is te statisch en het baltempo is te laag om de Volendamse defensie echt nerveus te maken.

Volendam - PSV: 1-1

Mirani zit Saibari op de hielen

VOL-PSV | 21' Volendam raakt paal

De druk van PSV neemt af, en Volendam oogt vlijmscherp. Zach Booth krijgt zojuist een reuzekans op de 2-1. Hij frommelt de bal langs Benitez, maar net te ver naar de zijkant om in een keer te schieten. Een lastige bal vanaf links raakt de paal. Het scheelt niks.

Volendam - PSV: 1-1

VOL-PSV | 14' Goal PSV!

PSV doet al wat terug: 1-1 dankzij Sabari. En dat is wel verdiend hoor, PSV heeft de wedstrijd in handen. Al moeten we zeggen: in de omschakeling is Volendam best wel gevaarlijk.

Volendam - PSV: 1-1

PSV viert de 1-1

VOL-PSV | 6' PSV voert druk op

Deze weken krijgt PSV niets vanzelf. Ieder duel gaat moeizaam, of kent een moeizame periode. Ook in Volendam is de ploeg van Bosz al meteen wakker geschud. Er zit niets anders op dan geduldig aanvallen, wachtend tot-ie een keer goed valt.

Het wordt ruim 90 minuten beuken tegen een oranje muur van vijf, maar toch eigenlijk acht Volendam-verdedigers.

Volendam - PSV: 1-0

VOL-PSV | 1' Goal Volendam!

Hij ligt er al in! Volendam komt na een minuut spelen op 1-0. Johnson werkt 'm binnen, of was het een eigen doelpunt? Teze krijgt de eer van een eigen goal toegekend. Dat is een fijn begin van de wedstrijd. Krijgen weer een spectaculair duel?

Volendam - PSV: 1-0

Volendam viert de 1-0

VOL-PSV | 1' Aftrap!

De voorlaatste wedstrijd van deze speelronde is begonnen!

Volendam - PSV: 0-0

VOL-PSV | Warming-up in Volendam

  • Pro Shots
    Warming-up in Volendam
  • Pro Shots
    Warming-up in Volendam
  • Pro Shots
    Warming-up in Volendam
  • Pro Shots
    Warming-up in Volendam
  • Pro Shots
    Warming-up in Volendam

HEE-AJA | 90+9' Klaar in Heerenveen!

Het is afgelopen in Heerenveen: 3-2 voor . De Friezen winnen thuis van Ajax, voor het eerst sinds 5 oktober 2008. En dat wordt groots gevierd. Heerenveen-aanvoerder Van Beek rent over het veld alsof de Champions League gewonnen is. Het zal ongetwijfeld zo voelen.

HEE-AJA | 90+8' Geen goal Ajax!

Het is geen 3-3. We herhalen: geen 3-3. De VAR keek ernaar en stelde vast dat de bal de doellijn niet heeft gepasseerd.

Heerenveen - Ajax: 3-2

HEE-AJA | 90+6' Goal Ajax?

Was die bal over de lijn? Maakt Ajax hier de 3-3? Het scheelt heel weinig. Het is in de allerlaatste seconden van de wedstrijd.

Heerenveen - Ajax: 3-2

Is dit over de lijn?

UTR-FOR | 90+3' Klaar in Utrecht

In Utrecht is het afgelopen: de thuisploeg wint makkelijk, met 4-0.

HEE-AJA | 88' Kan Ajax nog wat?

Na de 3-2 slaagt Ajax er toch niet echt in om door te drukken. Ja, ze hebben de Friezen teruggedrongen op eigen helft. Maar kom er maar eens doorheen. Zomaar gaat dat niet. Het is wachten op die ene grote kans, die altijd nog eens gaat komen.

Heerenveen - Ajax: 3-2

UTR-FOR | 81' Goal Utrecht!

En ook nog de 4-0 in Utrecht. Sam Lammers schiet schitterend raak, vanuit een onmogelijke hoek. Zo onmogelijk dus ook weer niet, want hij hangt. Knappe goal. In het dak van het doel.

FC Utrecht - Fortuna Sittard: 4-0

HEE-AJA | 80' Goal Ajax!

Ajax komt terug: 3-2! Akpom schiet 'm binnen, nadat Gooijer zichzelf goed vrijspeelde in de Friese zestien. Het gaat nog stormen deze laatste minuten.

Heerenveen - Ajax: 3-2

Akpom viert de 3-2

UTR-FOR | 75' Goal Utrecht

En ook de 3-0 voor Utrecht, weer over rechts, een doelpunt bijna identiek aan de 2-0, alleen schiet nu Booth raak.

FC Utrecht - Fortuna Sittard: 3-0

HEE-AJA | 74' Oei, Brobbey

Ajax is na rust sterker, nog altijd op zoek naar de aansluitingstreffer. Maar het gaat o zo moeizaam. Brobbey krijgt net een grote kans, niet eenvoudig want hij moet snel knikken, maar zijn kopbal stuitert net naast.

Even later moet Van der Hart ingrijpen, voordat Berghuis erbij kan komen. Ajax wordt gevaarlijker.

Heerenveen - Ajax: 3-1

UTR-FOR | 65' 'Brobbeast' in de tang

Braude hangt aan Brobbey

Brian Brobbey, alias 'Brobbeast', de man in vorm bij Ajax, zit behoorlijk in de tang van de Friese defensie. Soms reglementair, vaak ook niet. Braude maakt net ook even kennis met Brobbeys kosmische kracht.

Hangend aan het shirt, dat wonderbaarlijk genoeg niet scheurt, werkt de ielige Noorse back het Griekse standbeeld dat Brobbey heet tegen de vlakte. Wel pas nadat Brobbey Braude enkele meters had meegesleurd op zijn rug. Het Abe Lenstra-stadion kon Brobbeys uit het beste marmer gehakte kuiten en bovenbenen horen kraken.

Overigens hebben nu alle Heerenveen-verdedigers een gele kaart gehad. Misschien is het tijd voor een wissel...

UTR-FOR | 70' Goal Utrecht

En ook de 2-0 voor Utrecht! Het is een alleraardigste aanval, over rechts en Boussaid staat aan het eind van de aanval.

FC Utrecht - Fortuna Sittard: 2-0

HEE-AJA | 62' Even naar 2008

Zonder te 'jinxen', gaan we toch even noemen dat we naar iets speciaals zitten te kijken. De laatste keer dat Heerenveen in de eredivisie thuis won van Ajax is ruim 15 jaar geleden. Op die dag, 5 oktober 2008:

  • werd het 5-2, de Ajax-goals waren van Huntelaar en Suarez.
  • was Jan Peter Balkenende nog premier van Nederland en George Bush president van de VS
  • bestond de iPhone net één jaar
  • was Jorrel Hato twee jaar oud

Heerenveen - Ajax: 3-1

HEE-AJA | 51' Goal Ajax!

Het gaat hard nu, Ajax komt op 3-1, de aanval is aardig, via Taylor en Brobbey, maar het doelpunt wordt gemaakt door een Friese voet. Bochniewicz tikt 'm achter zijn eigen doelman.

Vanaf de Ajax-tribune klinkt het snoeihard: "Voetballen, voetballen, voetballen!"

Heerenveen - Ajax: 3-1

HEE-AJA | 46' Goal Heerenveen!

En ook al de 3-0! Het is weer Van Amersfoort. Een assist van Sahraoui. Wat een begin van de tweede helft.

Heerenveen - Ajax: 3-0

Heerenveen viert de 3-0

HEE-AJA | 46' Gaan we weer!

Ook in Heerenveen zijn we begonnen aan de tweede helft. Een wissel aan Ajax-kant: Forbs is eraf, Akpom is erbij gekomen.

Heerenveen - Ajax: 2-0

UTR-FOR | 46' Gaan we weer in Utrecht

In Utrecht gaan we beginnen aan de tweede helft. Twee wissels bij het worstelende Fortuna: Peterson en Siovas gaan eruit, Da Cruz en Dijks komen erin.

FC Utrecht - Fortuna Sittard: 1-0

'Mislintat benaderde eerst Jansen'

Het eerste half jaar van Ajax in het seizoen 2023/24 blijft maar nieuws opleveren, ook nu Ajax - langzaam, want tegen Heerenveen staat het nu 2-0 achter - uit het dal klimt. Zaakwaarnemer Nathan van Kooperen zei vanochtend bij ESPN dat Sven Mislintat, de oud-directeur voetbalzaken van Ajax, afgelopen seizoen de inmiddels bij AZ vertrokken trainer Pascal Jansen heeft benaderd om trainer te worden in Amsterdam.

"Het klopt dat Pascal Jansen op poleposition stond", vertelde Van Kooperen. Dit alles speelde voordat Ajax Maurice Steijn benaderde.

Jansen zit momenteel zonder club, onder meer het Griekse Olympiakos ziet misschien wel iets in hem. "Het klopt dat er concrete interesse was afgelopen week, maar we hebben bewust de keuze gemaakt om het niet te doen. Olympiakos is vrij onrustig op dit moment. We hebben besloten om tot de zomer te wachten", aldus Van Kooperen.

HEE-AJA | 45+1' Rust in Heerenveen

In Heerenveen gaan ze ook rusten. Na de 2-0 ging Ajax door waar het gebleven was, met zoeken naar een goal, maar het was moeilijk om dit Friese fort te doorbreken. In echt grote problemen is Heerenveen niet geweest. De Amsterdammers zullen iets moeten verzinnen voor de tweede helft.

Uitblinker voor rust? Heerenveen-doelman Micky van der Hart. De oud-keeper van Ajax heeft toch zeker drie, vier doelpunten voorkomen.

Heerenveen - Ajax: 2-0

Taylor en Ramaj puffen uit

UTR-FOR | 45' Rust in Utrecht

In De Galgenwaard gaan ze aan de thee. De thuisploeg is beter, en staat met recht op een 1-0 voorsprong.

FC Utrecht - Fortuna Sittard: 1-0

HEE-AJA | 38' Goal Heerenveen!

Heerenveen viert de 2-0

Heerenveen komt op 2-0! En dat ging even heel snel, een aanval van achteruit, zoals Ajax het graag ziet, het gaat via Haye naar Braude naar Van Amersfoort die Sahraoui in de zestien bedient. Na een blok peert Sahraoui in de rebound hard raak.

De Friezen staan met 2-0 voor en dat is helemaal niet onterecht.

Heerenveen - Ajax: 2-0

HEE-AJA | 28' Sosa?! Bijna

Oei, de vrije trap van Haye net was mooi, maar deze van Sosa mag er ook zijn. Iets zachter en subtieler was de bal op weg naar de bovenhoek. Maar wéér is het oud-Ajax-keeper Micky van der Hart die redt. Hij zweeft en tikt 'm zo uit de bovenhoek.

Heerenveen - Ajax: 1-0

Sosa krult een vrije trap bijna in de bovenhoek

UTR-FOR | 21' Goal Utrecht!

FC Utrecht komt op 1-0. En het is een mooie. Booth sneakt weg van zijn mandekker en Lammers ziet het. Met een steekpassje op maat bereikt Lammer Booth en die schuift 'm zo onder doelman Verrips door.

FC Utrecht - Fortuna Sittard: 1-0

FC Utrecht viert de 1-0

HEE-AJA | 21' Hlynsson raakt lat

Ajax is wakker geschrokken door de vroege 1-0 achterstand. De Amsterdammers nemen meer initiatief en dat leidt gelijk al tot een grote kans. Hlynsson haalt uit en via een touché vliegt de bal bijna binnen. Maar Heerenveen-goalie Van der Hart (oud-Ajax) wordt gered door de lat.

Even later redt Van der Hart ook op een schot van Taylor, Ajax wordt gevaarlijker.

Heerenveen - Ajax: 1-0

HEE-AJA | 21' Haye raakt lat

Heerlijke trap van Thom Haye, zeg. Met rechts, vanaf rechts mikt hij zijn vrije trap zo op de lat. Ramaj hoorde alleen de knal op het aluminium. Haye, die onlangs zijn aanvraag voor een Indonesisch paspoort afrondde en daarmee binnenkort mag uitkomen als Indonesisch international, loopt met de handen in zijn haren terug naar zijn positie. 2-0 tegen Ajax na twintig minuten, dat was wat geweest, voor nu was het nog even te mooi...

Heerenveen - Ajax: 1-0

HEE-AJA | 13' Goal Heerenveen!

Braude viert zijn assist op de 1-0

Hangen! Voor Heerenveen. Snelle 1-0 voor de thuisploeg. Sutalo zit er vreemd uit in dat duel en dan kunnen de Friezen eruit. Braude gooit de bal er maar eens in, hard en strak, en dan loopt zo Van Amersfoort de bal binnen. De Friezen spelen geconcentreerd verdedigend en komen er dapper uit als ze eenmaal de bal hebben. Na een eerste kans voor Sahraoui levert de tweede kans dus al de voorsprong op.

Heerenveen - Ajax: 1-0

Heerenveen viert de 1-0

HEE-AJA | 7' Ajax de bal, Friezen loeren

Een spelbeeld dat u niet zal verbazen: Ajax heeft de bal en Heerenveen loert op een mogelijkheid. Die kans kwam er zo even al, via Sahraoui, maar zijn schot vloog naast. Dat wordt nog een interessant duel daar op de flank tussen Sahraoui en Gooijer. Ook wordt het kijken hoe Sven van Beek Brian Brobbey gaat bespelen.

Heerenveen - Ajax: 0-0

UTR-FOR | 1' Aftrap in Utrecht

In de Galgenwaard zijn we ook begonnen!

FC Utrecht - Fortuna Sittard: 0-0

HEE-AJA | 1' Aftrap in Heerenveen

De bloeddruk opgepompt door een blaasorkest dat het Friese volkslied door het Abe Lenstra pompte, hebben Heerenveen en Ajax afgetrapt voor het tweede duel van deze zondag.

Heerenveen - Ajax: 0-0

Blazen voor Friesland

HEE-AJA | Warming-up in Heerenveen

  • Pro Shots
    Warming-up in Heerenveen
  • Pro Shots
    Warming-up in Heerenveen
  • Pro Shots
    Warming-up in Heerenveen
  • Pro Shots
    Warming-up in Heerenveen

GAE-PEC | 90+11' Klaar in Deventer!

Het is afgelopen op De Adelaarshorst. De IJsselderby eindigt in 1-1. Door een penalty in de allerlaatste seconden. Kersten maakte hands en verlaat het veld met zijn gezicht in zijn handen gedrukt.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 1-1

GAE-PEC | 90+9' Goal Eagles!

Hij zit! Het is 1-1!

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 1-1

GAE-PEC | 90+8' Penalty en hommeles

Het is een penalty voor Go Ahead! PEC wil het niet geloven en er ontstaan brandjes. Geruzie rond de stip. Wie gaat 'm nemen?

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-1

GAE-PEC | 90+6' Handsbal?

O, o, wordt daar een handsbal gemaakt door Kersten? In de allerlaatste seconden van de wedstrijd? Krijgt Go Ahead nog een penalty? Daar lijkt het wel op.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-1

GAE-PEC | 90+3' Keeper mee naar voren

De Lange gaat als vliegende Eagles-keep mee naar voren bij misschien wel de laatste hoekschop. Hij krijgt de bal ook nog, maar komt net niet tot een schot. En dan sprint hij geschrokken terug naar zijn eigen doel. Nog steeds staat PEC voor.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-1

GAE-PEC | 90' Vijf minuten door

Het bord van de vierde man gaat de lucht in: vijf minuten extra.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-1

GAE-PEC | 88' Waar blijft slotoffensief Go Ahead?

Het einde nadert, maar van een groot Eagles-offensief is nog geen sprake. Pomp de bal er een keer in zou je zeggen, want daar staat toch altijd maar weer de Zweedse krijger Victor Edvardsen. Bovenbenen en nek vol tattoos, blik op oorlog, klaar om die bal op te vreten. Maar dan moet hij 'm wel krijgen.

Overigens had hij wel dé kans van de wedstrijd, want hij miste de penalty in de eerste helft.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-1

Victor Edvardsen (links)

GAE-PEC | 83' Toch Eagles weer?

Daar komen de Eagles toch weer aan. Een verdediger eruit, aanvaller erin. Het wordt alles-of-niets, de Adelaarshorst schreeuwt het ook. Adekanye krijgt de eerste grote kans, maar zijn wilde pegel vliegt de tribunes in.

Moet gezegd dat PEC ook prima staat te verdedigen. Davy van den Berg grijpt net zelfs knap in, een uithaal van Eagles-debutant Tengstedt voorkomend.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-1

GAE-PEC | 77' Goal PEC!

Geklungel achterin bij de Eagles. Kuijpers laat 'm van zijn voet springen, Kramer grijpt niet grondig in en dus kan Thy alleen naar de goal lopen. Het stiftje over doelman De Lange is fraai. Tergend langzaam stuitert de bal binnen. 0-1 voor PEC!

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-1

De goal van Thy

GAE-PEC | 76' Van Polen dan? Nee

Dat was wat geweest: Bram van Polen die een kwartier voor tijd de bal in de kruising krult, in zijn 17de IJsselderby, in zijn 500ste wedstrijd voor PEC, in een wedstrijd die best wel braaf is. Maar nee, de bal vliegt net over de bovenhoek.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

GAE-PEC | 64' Eagles cirkelen boven PEC

De IJsselderby komt nu toch echt los, en dat is te danken aan de thuisploeg. De Eagles vliegen de duels in, geven geen grassprietje meer prijs en jagen op de 1-0. Adekanye is er vaak bij betrokken, met zijn dribbels. De fans op De Adelaarshorst leven mee, schreeuwend en tierend.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

GAE-PEC | 56' Leven in de tent

Ook na rust was het een beetje braaf, maar nu komt er eindelijk leven in de tent. Een flinke tackle van PEC-back McNulty zweet de boel op. De Adelaarshorst gilt het uit. Een Eagles-fan houdt ternauwernood zijn twee biertjes vast, schreeuwend om een gele kaart. Maar Higler houdt het vol: geen geel.

Uit de vrije trap die volgt, kopt Deijl bijna de 1-0 binnen voor de thuisploeg. Maar Schendelaar redt. Weer. Het duel komt tot leven.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

Adekanye snelt langs McNulty

GAE-PEC | 46' Gaan we weer

De tweede helft in de IJsselderby is begonnen. Zonder wissels. Kijken of het spektakel van de eerste helft tussen de nummer zes en acht van de eredivisie terug kan keren...

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

Klimt Gimenez in Rotterdamse derby uit vormdip?

Eerder op de dag krijgt u nog Ajax en PSV te zien, maar we blikken wel alvast even vooruit op de avondwedstrijd: de Rotterdamse derby tussen Feyenoord en Sparta (20.00 uur).

Wordt dat het duel waarin spits Santiago Gimenez uit zijn vorm terug vindt? Een periode waarin Gimenez in no-time een goddelijke status kreeg in De Kuip is wel voorbij. Nu gaat het toch vooral over het uitblijven van zijn o zo nodige goals. Dan spreekt men al gauw van een dip. Die ook in de cijfers is terug te vinden.

Lees verder via onderstaande link:

GAE-PEC | 45+5' Rust in Deventer

Het is tijd voor thee langs de IJssel. Go Ahead en PEC staan nog op 0-0. Het begin was zeer vermakelijk, ronduit hectisch, maar daarna kakte het toch een beetje in. Mogen we zeggen braaf? Het duel kan wel een doelpunt gebruiken.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

GAE-PEC | 45' Vijf minuten erbij

Door de bierdouche van Van Polen, de afgekeurde goal van Thy en het penaltymoment van Go Ahead viel het al te verwachten: we gaan vijf minuten langer door.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

GAE-PEC | 42' Eagles zoekend

Hoe gaat het bij de Eagles? Daar zakt het een beetje in, in vergelijking met het begin van de wedstrijd. Zonder Rommens (enkelblessure) en Willumsson (geschorst) blijkt scoren toch moeilijk. Wat ook niet helpt, is dat de ploeg van Rene Hake slordig is als het op de helft van Zwolle aan de bal komt. Iets meer vernuft zou geen kwaad kunnen.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

GAE-PEC | 36' Namli jaagt de boel aan bij PEC

Aanjager bij PEC Zwolle is Younes Namli. De Deense rechtsbuiten zwiert en danst over het veld. Met een strakke voorzet, een pegel van afstand of een sierlijke draai waarmee hij zichzelf vrij speelt. De linkspoot wisselt het rustig af. Zijn schot van een meter of 25 vliegt net wel hoog over, maar hij zorgt bij PEC voor actie. Zoals hij de laatste duels ook doet. PEC verloor vijf wedstrijden op rij niet. En Namli gaf drie assists en maakte één goal.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

GAE-PEC | 25' Goal PEC? Nee

Thy schiet de 1-0 binnen! Of toch niet? Namli haalt uit van een meter of 25, De Lange verwerkt het schot niet goed en Thy is er als de kippen bij om binnen te tikken. Maar de vlag is omhoog...

Higler zal contact leggen met de VAR over hoe en wat. Dit was op het randje namelijk. De VAR geeft na een minuutje uitsluitsel: het was inderdaad nipt buitenspel.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

Lennart Thy, scheidsrechter Dennis Higler en Xander Blomme wachten het VAR-oordeel af

GAE-PEC | 19' Eagles iets meer initiatief

Bijna twintig minuten onderweg op De Adelaarshorst en het is smullen. We zien aanvallend voetbal, felle duels, een gemiste penalty, een bierdouche voor de stoïcijnse Van Polen en twee ploegen die willen voetballen. Wie beter is? Mwa, PEC heeft iets meer de bal, zeggen de statistici, maar Go Ahead oogt wel iets gevaarlijker. Maar soms is het net te slordig.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

GAE-PEC | 10' Reijnders naast, mega kans

Oei, hoe krijg je 'm naast? Na een splijtende pass vindt PEC-aanvaller Reijnders zich ineens voor het doel van Eagles-keeper De Lange. Maar de linkervleugelaanvaller krijgt 'm net verkeerd op zijn voet: naast.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

GAE-PEC | 7' Penalty gestopt!

Schendelaar stopt de penalty! Zeer knappe redding van de doelman van PEC. Die andere Edvardsen, spits Victor, schiet 'm niet eens heel slecht in, maar Schendelaar is alert en maakt zijn foutje - als je de overtreding van zojuist zo kan noemen - goed.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

Schendelaar wordt bejubeld

GAE-PEC | 6' Penalty Go Ahead Eagles

Penalty Go Ahead Eagles, dat is snel! De Eagles spelen lekker, druk naar voren en plots staat Oliver Edvardsen 1-op-1 met doelman Schendelaar. De goalie is te laat en vloert 'm. Pingel dus.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

Schendelaar haalt Edvardsen neer: penalty

GAE-PEC | 5' Spelen weer

En we gaan weer verder. Het duel lag een paar minuten stil. Overleg is gevoerd, langs de kant, ook in het publiek is gekeken. Op zoek naar de dader wellicht? De spelers bleven op het veld. En even later wordt de wedstrijd hervat.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

GAE-PEC | 1' Bier over Van Polen heen

We hebben het 27 seconden volgehouden. En er ligt een beker op het veld. Een Go Ahead-fan gooit zijn beker met drank zo over PEC-aanvoerder Van Polen heen. Scheidsrechter Higler overlegt wat te doen.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

GAE-PEC | 1' Aftrap!

Opkomst van de spelers

We zijn begonnen in Deventer. Zwolle heeft afgetrapt op De Adelaarshorst.

Go Ahead Eagles - PEC Zwolle: 0-0

GAE-PEC | Warming-up in Deventer

  • Pro Shots
    Warming-up in Deventer
  • Pro Shots
    Warming-up in Deventer
  • Pro Shots
    Warming-up in Deventer
  • Pro Shots
    Warming-up in Deventer

Laatste IJsselderby Van Polen? 'Ajax-Feyenoord in klein, maar even intens'

Bram van Polen speelt straks zijn 500ste wedstrijd voor PEC Zwolle, en dan ook nog eens tegen de grote rivaal Go Ahead Eagles. De verdediger speelt zijn 17de IJsselderby - "Ajax-Feyenoord in het klein" - en is inmiddels 38 jaar. Hij speelt al sinds 2007 bij de Blauwvingers.

Denkt de PEC-veteraan al aan stoppen? Nog niet. Het hoofd zit nog vol herinneringen aan het gevecht tussen Deventer en Zwolle.

Laatste IJsselderby Van Polen? 'Ajax-Feyenoord in klein, maar even intens'

Dit gebeurde vrijdag en zaterdag: carnavalstricot en weer geen winst AZ

Vrijdag en zaterdag werden vier wedstrijden gespeeld, met toch wel opmerkelijk verlies voor NEC en puntenverlies voor AZ.

Hier vind je alle samenvattingen op een rij...

...of lees hier hoe hekkensluiter Vitesse verloor op bezoek bij Heracles...

...en hier hoe AZ Ajax voelt naderen...

...of hoe Twente in een mum van tijd Excelsior oprolde...

...en hieronder hoe RKC het carnavalsweekend feestelijk begon.

We gaan voetballen!

Gaat u zitten voor een volle eredivisiezondag, waarin we het land door sjezen van Deventer naar Utrecht en Heerenveen, van Volendam naar Rotterdam.

PSV, Feyenoord en Ajax betreden de arena. Zie hieronder het programma:

Uitslagen en programma van speelronde 21