NOS Voetbal

Feyenoord swingt niet, maar wint in Rotterdamse derby wel van Sparta

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - Sparta

Feyenoord heeft in eigen huis de stadsderby van Sparta Rotterdam gewonnen. De ploeg uit Rotterdam-Zuid was met 2-0 te sterk voor het team uit Rotterdam-West.

Door de overwinning blijft Feyenoord in het spoor van PSV, zij het op gepaste afstand. Het verschil tussen beide ploegen is na dit weekend nog steeds tien punten, omdat de Eindhovenaren eerder op zondag met 5-1 van Volendam wonnen.

De Rotterdammers traden aan zonder spits en topscorer Santiago Gimenez. Hij had te veel last van zijn kuit. Ayase Ueda was zijn vervanger. Ook ontbraken Gernot Trauner en Quinten Timber. Zij werden vervangen door Thomas Beelen en Ramiz Zerrouki.

Vanaf minuut één was duidelijk dat Sparta de Nieuwe Maas niet was overgestoken om aan te vallen. De ploeg van Jeroen Rijsdijk plooide flink terug en hoopte op de tegenstoot.

Hierdoor kon Feyenoord zijn stadgenoot omsingelen. De Spartaanse muur slechten was een probleem. Het spel was te stroperig, waardoor grote kansen uitbleven.

Bekijk hier de reacties van Mats Wieffer, Jeroen Rijsdijk en Arne Slot:

Er waren wel mogelijkheden. Een gevaarlijke voorzet van Quilindschy Hartman werd onschadelijk gemaakt door Sparta-verdediger Mike Eerdhuijzen. Calvin Stengs schoot van dichtbij naast en afstandsschoten van Hartman en Thomas Beelen verdwenen ook niet in het doel.

Sparta kreeg in de tussentijd een vrije trap op een gevaarlijke plek na hands van doelman Timon Wellenreuther, de vervanger van Justin Bijlow. De vrije trap - met muurligger Hartman - leverde niets op.

  • ANP
    De treffer van Geertruida in beeld
  • Pro Shots
    Muurligger Quilindschy Hartman heeft er lol in

De bedrijvige Yankuba Minteh zorgde ruim tien minuten na de pauze voor opwinding in de Kuip. Hij werd na een passeeractie aangetikt door de inglijdende Django Warmerdam. Na tussenkomst van de VAR werd een penalty gegeven. Bij afwezigheid van Gimenez werd deze benut door David Hancko (1-0).

Zes minuten later was het weer raak. Luka Ivanusec, die nog maar net in het veld stond, leverde een puntgave voorzet af bij Lutsharel Geertruida die de bal tamelijk atletisch in het doel werkte (2-0).

Ruim tien minuten voor tijd werd een treffer van Feyenoord Mats Wieffer afgekeurd, omdat hij de bal had gecontroleerd met de hand. In de slotfase deelde Sparta Rotterdam wat speldenprikjes uit, maar Feyenoord hoefde niet meer te vrezen voor puntverlies.

Feyenoord speelt donderdagavond opnieuw thuis, in de Europa League tegen AS Roma.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl