Net geen late gelijkmaker via eigen doelpunt: Ajax onderuit in Heerenveen

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - Ajax

Ajax heeft een pijnlijke nederlaag geleden op bezoek bij sc Heerenveen, 3-2. De Amsterdammers dachten in de slotminuut nog een punt te redden, maar na beraad met de VAR kwam er geen tweede eigen doelpunt van de Friezen op het scorebord.

Na een 3-0 achterstand kwam Ajax in het laatste half uur terug tot 3-2.

Diep in blessuretijd leek nog de 3-3 te vallen, maar grensrechter en de VAR oordeelden dat de bal via Heerenveen-verdedigers Sven van Beek en Syb van Ottele niet over de doellijn was geweest.

Net geen 3-3.

Ajax had al vijftien jaar niet meer verloren in het Abe Lenstra Stadion, maar kwamen er zondagmiddag lang niet aan te pas tegen de dappere Friezen, die voor het eerst sinds 1 december weer eens wonnen.

Trainer John van 't Schip kon niet beschikken over de geblesseerden aanvoerder Steven Bergwijn en verdediger Devyne Rensch, waardoor Carlos Forbs en Borna Sosa op de linkerflank startten bij Ajax.

De verdediging, met name over links, van Ajax bleek al snel kwetsbaar. Uit de goede kans opende de thuisploeg na elf minuten de score. Pelle van Amersfoort kopte een strakke voorzet knap binnen voor de 1-0.

Bekijk hier de reacties van Sven van Beek, Jordan Henderson, Pelle van Amersfoort en trainers John van 't Schip en Kees van Wonderen:

Ook na dat doelpunt vond Heerenveen de gaten in de Amsterdamse defensie, die veel overtredingen nodig had om de ploeg van trainer Kees van Wonderen bij het doel weg te houden.

Thom Haye raakte langs de uitgestrekte vingers van Ajax-doelman Diant Ramaj de lat uit een vrije trap. Na een snelle uitbraak werd daarna ook de lat aan de andere kant van het veld aangetikt: op aangeven van Brobbey schoot Kristian Hlynsson tegen de dwarsligger.

Na weer een kans van Hlynsson (gered door Mickey van der Hart) was het weer aan Heerenveen. De ruimte achter de verdediging werd goed benut door Luuk Brouwers, waarna Osame Sahraoui in twee pogingen de bal langs Ramaj kreeg, 2-0.

Vlak na rust weer raak

Wat Van 't Schip ook bedacht had in de rust, vlak na rust werd de opgave van Ajax nog zwaarder. De nerveus ogende Sutalo leverde de bal in tijdens de opbouw.

Ramaj kon de inzet van Luuk Brouwers nog keren, maar Van Amersfoort stond op de juiste plek om er 3-0 van te maken.

Met het inbrengen van aanvaller Chuba Akpom, die in de thuiswedstrijd eerder dit seizoen (4-1) twee keer scoorde tegen Heerenveen, kwam er meer snelheid in de aanval van Ajax.

Eigen goal geeft Ajax hoop

Met wat hulp van Pawel Bochniewicz kwam de spanning weer wat terug in de wedstrijd. De Poolse verdediger werkte een lage voorzet van Brian Brobbey ongelukkig in het eigen doel.

Met nog een half uur op de klok voerde Ajax de druk op. Na slim opzij leggen van Tristan Gooijer tekende Akpom voor de aansluitingstreffer. Maar verder dan 3-2 kwam Ajax niet en leed, omdat Van Beek net geen eigen doelpunt maakte, de eerste eredivisienederlaag onder trainer Van 't Schip.