NOS Voetbal

Wel of niet over de lijn? Onbegrip bij Ajax, Van Beek blij: 'Niet weer de wereld over'

Wel of niet over de lijn? Dat was de grote vraag die na de eredivisiewedstrijd sc Heerenveen-Ajax (3-2) zorgde voor onbegrip en opluchting.

De bal ging in de slotminuut richting het Friese doel en was, op het moment dat Pawel Bochniewicz hem wegwerkte, niet volledig over de doellijn. Tenminste, zo oordeelde de grensrechter aan de zijlijn. De VAR in Zeist kon uit verschillende camerabeelden geen bewijs vinden dat het wel een doelpunt was.

En dus kwam er geen gelijkmaker van Ajax en bleef het bij een overwinning voor Heerenveen: 3-2.

'Honderd procent doelpunt'

Na het bekijken van de herhalingen uitte Ajax-middenvelder Jordan Henderson zijn onbegrip. "Snap jij het wel? Ik weet niet wie er bij de VAR naar kijkt, maar ik snap niet waarom hier geen doelpunt wordt gegeven. Als je naar de beelden kijkt is het honderd procent een doelpunt."

De Engelsman baalde ook van het spel van zijn ploeg: "We waren, zeker in de eerste helft, niet goed genoeg. Ons spel was echt teleurstellend. Om dan na een 3-0 achterstand toch nog een punt kunnen pakken, is heel groot. Meer hadden we vandaag niet verdiend, maar dat de 3-3 niet telt is heel verwarrend."

Toen het verlossende oordeel van de VAR doorkwam in het Abe Lenstra Stadion gingen de armen van Heerenveen-verdediger Sven van Beek de lucht in. Hij gaf het laatste zetje aan de bal en ontsnapte dus aan een eigen doelpunt.

'Weer de wereld over?'

"Ik dacht eerst ook: zit-ie? Ga ik hier weer de wereld mee over?", zei de recordhouder eigen doelpunten in de eredivisie (acht stuks) na afloop. "Maar volgens mij tikte hij (collega-verdediger Syb van Ottele) hem eerst nog aan, dus was het misschien ook geen eigen doelpunt van mij geweest."

Bekijk hier de reacties van Heerenveen-spelers Sven van Beek en Pelle van Amersfoort:

En dus stond Van Beek opgelucht en blij voor de camera. "We konden het in de afgelopen wedstrijden steeds niet over de streep trekken, nu tegen Ajax wel. Ik denk dat het een mooie wedstrijd was voor iedereen. En drie punten tegen Ajax, hoe mooi wil je het hebben?"

Op de vlakte

Beide trainers bleven op de vlakte over het moment van wel, of net geen, 3-3. Heerenveen-coach Kees van Wonderen dacht in eerste instantie dat de bal wel over de lijn was: "Maar als het dan zo lang duurt bij de VAR, weet je dat het millimeterwerk is. Gelukkig viel het voor ons de goede kant op."

John van 't Schip, die zijn eerste eredivisienederlaag leed als Ajax-trainer, maakte er liever niet veel woorden aan vuil. "Ze hebben besloten dat het geen goal is, dus dan kunnen we hoog of laag springen. Het zal altijd een discussie blijven of deze er in zat. Maar ze hebben besloten dat het geen goal is, dus dan is het geen goal."

Bekijk hier de reacties van Ajax-trainer John van 't Schip en Heerenveen-trainer Kees van Wonderen:

"Gezien de tweede helft hadden we wel een punt verdiend", oordeelde Van 't Schip. "Maar we moeten het niet aan laten komen op zo'n laatste moment. het eerste uur was gewoon niet goed."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl