eredivisieblog
NOS Voetbalā€¢ā€¢Aangepast

Eredivisiezondag: ode aan Kiprich, pijnlijke missers, vuurwerk, rentree en remises

liveblog gesloten

Ode aan een cultheld

Daarmee zit ook deze voetbalzondag erop, althans wat dit liveblog betreft. Voor overige uitslagen verwijzen we graag naar de berichtgeving op NOS.nl en de NOS-app.

We besluiten dit liveblog met misschien wel het hoogtepunt van deze zondag: het eerbetoon dat de tovenaar van Tatabanya, JĆ³szef Kiprich, kreeg van de supporters in zijn Kuip. De Hongaar is niet meer zo goed ter been, maar de liefde van Het Legioen is nog net zo groot als toen hij de ene na de andere treffer maakte voor Feyenoord. Detail: Kiprich had zeker raad geweten met de strafschop die Feyenoord vandaag kreeg.

Bedankt voor het volgen van dit liveblog! Fijne avond!

De Kuip eert Feyenoord-clubicoon Kiprich

Miedema maakt eerste treffer sinds knieblessure

Vivianne Miedema heeft het net weer gevonden voor Arsenal. De 27-jarige spits opende in de Engelse competitie, de Women's Super League, in de 60ste minuut de score op bezoek bij Liverpool (0-2 winst).

Het was voor Miedema haar eerste goal sinds haar rentree eind oktober van een zware knieblessure.

FA Cup | Afgelopen

Het zit erop in Wales, waar Manchester United het FA Cup-treffen met Newport County met 4-2 wint.

Manchester United-coach Erik ten Hag voor het FA Cup-treffen met vierdedivisionist Newport County.

FA Cup | 90'+4 Hojlund beslist duel voor United

Nee hoor, deze stunt gaat Erik ten Hag niet overkomen. Rasmus Hojlund beslist het duel met vierdeklasser Newport County in blessuretijd. Manchester United gaat verder in de FA Cup.

FA Cup | 86' Bal rolt weer in Newport

Terwijl de medische assistentie doorgaat op de tribune is het spel hervat bij Newport County (4) - Manchester United. Als Ten Hag de komende minuten overleeft, dan moet het in de volgende ronde uit naar de winnaar van Bristol City (2) en Nottingham Forest.

Liverpool speelt thuis tegen Watford (2) of Southampton (2). Maidstone United, de stuntploeg van het zesde niveau, mag zich opmaken voor een uitduel tegen Sheffield Wednesday (2) of Coventry City (2).

VOL-FOR | Samenvatting en wedstrijdverslag

Bekijk de samenvatting van FC Volendam - Fortuna Sittard

Fortuna Sittard heeft door een 0-1 uitzege op FC Volendam voorlopig afstand genomen van de degradatiezone in de eredivisie.

De Volendammers verzuimden daarentegen om belangrijke punten te pakken in de strijd tegen degradatie. Zij staan op de voorlaatste plek in de eredivisie en hebben nog steeds evenveel punten (12) als hekkensluiter Vitesse.

FA Cup-duel onderbroken vanwege medisch incident

De wedstrijd in Newport ligt stil, vanwege een incident op de tribune met een van de supporters. De medische staf van beide clubs ius de tribune opgerend. Laten we hopen dat het meevalt.

Ondertussen in Wales: spanning bij Newport County - Man United (2-3)

Tot besluit van dit liveblog kijken we nog even mee met Newport County- Manchester United. Want dat is de moeite waard. Kort na rust kwam de vierdeklasser uit Wales zelfs op 2-2, maar zojuist heeft Antony met zijn eerste treffer dit seizoen voor 3-2 gezorgd.

In 2019 reikte het bescheiden Newport County zelfs tot de vijfde ronde van de FA Cup, waarin het met 4-1 ten onder ging tegen Manchester City. Kan het dit keer stunten tegen die andere grootmacht uit Manchester?

De spelers van Newport County vieren de 2-2 tegen Manchester United in de FA Cup.

De stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie

VOL-FOR | Afgelopen

Dat Volendamse slotoffensief viel vies tegen en dus mag Fortuna de eerste uitoverwinning in de eredivisie dit seizoen vieren. Fortuna schurkt aan tegen het linkerrijtje na de zege, Volendam blijft voorlaatste met evenveel punten als hekkensluiter Vitesse.

EINDSTAND: FC Volendam - Fortuna Sittard 0-1

Fortuna Sittard viert de 1-0 tegen FC Volendam.

Ondertussen in Wales: Ten Hags United heeft het lastig

Manchester United heeft het intussen niet makkelijk in het FA Cup-duel tegen Newport County, de nummer 16 van League Two (oftewel het vierde niveau in Engeland). Bij rust leidt de ploeg van trainer Erik ten Hag, die zeker geen B-ploeg heeft opgesteld, met 2-1. Zo zien we de comeback van Lisandro Martinez en ook Casemiro is terug bij United.

Bruno Fernandes en Kobbie Mainoo waren binnen 15 minuten trefzeker, Bryn Morris maakte de 2-1 voor de club uit Wales.

Manchester United in actie tegen Newport County (vierde niveau) in de FA Cup.

VOL-FOR | 85' Volendam vol op de aanval

Nu is het dan toch tijd voor Robert MĆ¼hren, die in het veld komt voor middenvelder Milan de Haan. Bij Fortuna is zojuist Halilovic uit het veld gegaan voor Ɩzyakup.

Gaat het nog spannend worden? Jazeker! Want op aangeven van Plat komen Semedo en Zeefuik beiden een paar centimeter te kort om de 1-1 te maken. En daarna is invaller Ɩzyakup heel dicht bij de 2-0 voor Fortuna, maar hij schiet de bal naast.

In een minuut meer opwinding, dan in de voorgaande 85 minuten. Het is nooit te laat...

FC Volendam - Fortuna Sittard 0-1

VOL-FOR | 79' Booth raakt de paal!

Er komt nu toch echt wat stemming aan De Dijk, zeker als Zach Booth de bal uit een moeilijke hoek tegen de buitenkant van de paal ramt. Is er dan toch nog wat mogelijk voor Volendam?

FC Volendam - Fortuna Sittard 0-1

VOL-FOR | 76' Debutant Semedo en Maulun zijn de invallers

Debutant Vivaldo Semedo (vandaag 19 jaar geworden) en Maulun zijn de twee invallers die Regillio Simons het veld instuurt. Ze komen voor aanvoerder Mirani en Twigt.

Joey Veerman - vandaag op de tribune in Volendam - is vast net zo nieuwsgierig als wij.

PSV'er Joey Veerman op de tribune bij Volendam - Fortuna Sittard.

VOL-FOR | 70' Slotfase nadert, tijd voor MĆ¼hren?

De slotfase nadert en we zien ook wel wat urgentie in het spel van Volendam. Of vindt Fortuna het wel prima, plooit het terug en wacht rustig op wat Volendam bedenkt. Want ondanks al het balbezit komt de thuisploeg maar niet in de zestien van de Limburgers, laat staan in de buurt van de gelijkmaker.

Misschien wordt het tijd om Robert MĆ¼hren - ooit erkend goalgetter - van de bank te roepen. En dat is inmiddels ook gebeurd, hij is begonnen aan de warming-up. Nee, wacht...inmiddels is MĆ¼hren weer gaan zitten onder zijn oranje dekentje.

FC Volendam - Fortuna Sittard 0-1

Robert MĆ¼hren op de bank bij Volendam.

FEY-TWE | Reacties Gimenez, Vlap en beide trainers

Eerder vandaag speelden Feyenoord en FC Twente met 0-0 gelijk in De Kuip. Dat had ook zomaar 1-1 kunnen zijn, als Michel Vlap voor rust niet iets te enthousiast voor de bal was gaan lopen en als Santiago Gimenez na rust niet gemist had van elf meter.

Beide spelers wisten dat zelf maar al te goed.

'PSV denkt aan St. Juste'

PSV heeft zijn oog laten vallen op Jeremiah St. Juste van Sporting Portugal. Volgens het Eindhovens Dagblad moet de 27-jarige verdediger bij de eredivisiekoploper de strijd aangaan met AndrƩ Ramalho, die door de blessure van Armel Bella-Kotchap geen concurrentie op zijn positie heeft.

St. Juste komt momenteel weinig aan spelen toe in Portugal. De voormalig jeugdinternational speelde eerder voor sc Heerenveen, Feyenoord en FSV Mainz.

Jeremiah St. Juste

VOL-FOR | 50' GOAL FORTUNA

En dan is daar opeens een doelpunt in Volendam, al lijkt de maker het zelf nog niet helemaal te geloven. Inigo Cordoba loopt een voorzet bij de tweede paal in het doel van Volendam, maar de vraag is of Sierhuis hem onderweg met de hak nog heeft aangeraakt.

Cordoba twijfelt zelf en kijkt naar de assistent-scheidsrechter, maar die houdt de vlag omlaag. En na uitvoerig VAR-beraad zien de betrokkenen geen reden om die beslissing terug te draaien. Het is 1-0 voor Fortuna.

FC Volendam - Fortuna Sittard 0-1

  • NOS
    Het moment waar iedereen in Volendam naar kijkt: Sierhuis lijkt de bal net niet te raken en dus staat Cordoba niet buitenspel.
  • NOS
    Terwijl de VAR naar de treffer kijkt, legt Sierhuis uit dat hij de bal Ć©cht niet geraakt heeft.
  • Pro Shots
    IƱigo Cordoba is blij met het besluit van de VAR en viert zijn treffer tegen Volendam voor de tweede keer.

VOL-FOR | 48' Hoogstandje Zeefuik (op eigen helft)

Vooruit, deze nemen we mee. Lequincio Zeefuik - in de belangstelling van AZ - dolt tegenstander (en mede-spits) Kaj Sierhuis op zijn eigen helft en zet zo een aanval op van Volendam. En daarmee krijgt hij het publiek toch op de banken.

FC Volendam - Fortuna Sittard 0-0

VOL-FOR | Tweede helft

Een wissel zien we na rust in Volendam. Fortuna-trainer Danny Buijs geeft nieuweling Kristoffer Peterson de kans in plaats van Arianit Ferati. Wie weet speelt de Zweed wel wat klaar op de Volendamse kunstgras. In zijn tijd bij Heracles lukte dat vrij aardig...

FC Volendam - Fortuna Sittard 0-0

VOL-FOR | Rust

De eerste helft zit erop bij Volendam-Fortuna Sittard. Het staat 0-0. Dat was het.

FC Volendam - Fortuna Sittard 0-0

Ondertussen in Engeland: Liverpool door, rellen bij West Brom

Liverpool heeft zich geplaats voor de vijfde ronde van de FA Cup. Thuis was de ploeg van afscheidnemend coach Jurgen Klopp (die een fraai eerbetoon kreeg) met 5-2 te sterk voor tweededivionist Norwichg City. Virgil van Dijk keek de eerste helft toe vanaf de bank, maar kopte na rust de vierde van Liverpool binnen. Ryan Gravenberch speelde de hele wedstrijd en tekende in de 94ste minuut voor het slotakkoord.

Eerder op de dag werd het treffen tussen Wolverhampton Wanderers en West Bromwich Albion ontsierd door supportersgeweld. Na de 0-2 van Wolvesin de 78ste minuut betraden tientallen West Brom-fans het veld en zochten de confrontatie met het uitvak en Wolves-aanhangers op de hoofdtribune. De wedstrijd lag ruim een half uur stil.

Zojuist is Manchester United begonnen aan hun vierderondewedstrijd in Wales tegen Newport County

  • AFP
    De derby tussen West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers werd ontsierd door supportersrellen.
  • AFP
    Supportersrellen bij het FA Cup-duel tussen West Bromwich Albion en Wolverhampton Wanderers.

VOL-FOR | 25' Nog geen kansen in Volendam

We hebben alle tijd om wat berichten van de internationale velden te delen, want in de eerste 25 minuten in Volendam is nog niets noemenswaardigs gebeurd.

FC Volendam - Fortuna Sittard 0-0

Calvin Twigt van Volendam in de achtervolging op Justin Lonwijk van Fortuna Sittard.

Noppert 'doodziek' na nieuwe fout: 'Op dit moment zit alles tegen'

Ruim een jaar geleden keepte hij nog de sterren van de hemel bij Oranje tegen Lionel Messi en consorten. Nu lijkt Heerenveen-doelman Andries Noppert vaker dan hem lief is de kluts kwijt. In het duel met AZ beleefde hij opnieuw een dieptepunt.

En dan is Noppert er niet de man naar om om de hete brij heen te draaien.

Noppert 'doodziek' na nieuwe fout: 'Op dit moment zit alles tegen'

Ondertussen in La Liga: Girona weer lijstaanvoerder in Spanje

Girona mag zich in ieder geval tot donderdag koploper in de Spaanse competitie noemen. Met Daley Blind, die de hele wedstrijd speelde, werd op bezoek bij Celta de Vigo een 0-1 overwinning geboekt.

Ondertussen in de eredivisie vrouwen: PSV doet goede zaken

Vrouwen PSV verslaan ADO en profiteren van gelijkspel bij Ajax-Fortuna

De vrouwen van PSV hebben in de thuiswedstrijd tegen ADO Den Haag een 3-1 overwinning geboekt. De ploeg van coach Roeland ten Berge blijft dankzij de winst in de race voor de tweede plaats, die recht geeft op Champions League-voetbal.

Twente-trainer Oosting bevestigt interesse in spits: 'Boadu zou mooi zijn'

Myron Boadu in beter tijden voor AS Monaco.

Staat Myron Boadu voor een terugkeer naar Nederland. Als het aan FC Twente-trainer Joseph Oosting ligt wel. Na afloop van het duel met Feyenoord bevestigde de trainer de interesse in de spits van AS Monaco, die in het verleden bij AZ furore maakte.

Oosting bevestigt interesse FC Twente in Boadu: 'Zou mooi zijn'

GAE-NEC | Samenvatting en wedstrijdverslag

Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - NEC

Go Ahead Eagles en NEC hebben in een vermakelijk duel in Deventer elkaar op gelijke hoogte gehouden. Hoewel Tjaronn Chery bij zijn terugkeer in de eredivisie meteen de winnende treffer leek te maken, gooide een strafschop alsnog roet in het eten: 2-2.

FEY-TWE | Samenvatting en wedstrijdverslag

Bekijk de samenvatting van Feyenoord - FC Twente

Feyenoord heeft in de eredivisie puntenverlies opgelopen tegen FC Twente. De landskampioen beet zich in De Kuip stuk op de stugge defensie van de club uit Enschede: 0-0. Eredivisietopscorer Santiago GimƩnez miste vlak na rust een strafschop voor Feyenoord.

VOL-FOR | Aftrap

De bal rolt bij Volendam -Fortuna Sittard, het duel tussen de nummer 17 en de nummer 12 van de eredivisie. En het is de wedstrijd van Volendam-coach Regillio Simons, die in 1999 nog een bekerfinale speelde met Fortuna Sittard. In dat elftal, onder leiding van Bert van Marwijk, speelden ook onder anderen Mark van Bommel en Kevin Hofland trouwens.

Maar dat was toen, nu moet Simons vooral proberen Volendam uit de degradatiezone te loodsen.

FC Volendam - Fortuna Sittard 0-0

Regillio Simons in het shirt van Fortuna Sittard voor het seizoen 1998/1999.

GAE-NEC | Afgelopen

Ook in Deventer zit het erop. Een zeer enerverend duel eindigt in 2-2, waardoor Go Ahead de voorsprong van een punt op NEC handhaaft. Het was de wedstrijd van Tjaronn Chery en toch ook wel van scheidsrechter Oostrom, die twee makkelijke strafschoppen gaf.

Go Ahead Eagles - NEC 2-2

FEY-TWE | Afgelopen

En dan zit het erop in De Kuip. Feyenoord en FC Twente delen de punten: 0-0. En dat zal vooral in Eindhoven en in Amsterdam met gejuich worden begroet.

Eindstand: Feyenoord - FC Twente 0-0

FEY-TWE | 90'+5 Komt er nog een winnaar?

In De Kuip zitten we inmiddels in de de vijfde van de zes aangekondigde extra minuten. Feyenoord probeert het wel, maar ontbeert vandaag vernuft. Sterker, de beste kans was net voor Twente, waar ƜnĆ¼var uit een spaarzame tegenstoot maar net naast mikt.

Feyenoord - FC Twente 0-0

GAE-NEC | 88' GOAL GO AHEAD EAGLES

Victor Edvardsen houdt het hoofd koel en schiet Go Ahead op 2-2 tegen NEC!

Go Ahead Eagles - NEC 2-2

GAE-NEC | 86' Strafschop Go Ahead Eagles

En ook na de treffer van Chery is het nog niet gedaan, want in de tegenaanval wordt invaller Breum door Proper ten val gebracht. Ook nu lijkt er niet veel aan de hand, maar weer wijst Oostrom naar de stip. En de VAR is het daarmee eens.

GAE-NEC | 83' GOAL NEC

Wat een terugkeer op de Nederlandse velden voor Tjaronn Chery! De bal wordt gemist door twee spelers op de middenlijn en dan is Chery met een enorme sprint iedereen te snel af. Oog in oog met doelman De Lange schuift hij de bal vervolgens prima binnen!

Go Ahead Eagles - NEC 1-2

FEY-TWE | 80' Tijd dringt in De Kuip

De tijd begint te dringen in De Kuip, waar Feyenoord na rust de enige ploeg is die nog aanvalt. Maar misschien komt daar nog verandering in, want Twente-topscorer Sem Steijn (niet helemaal fit) komt voor de laatste tien minuten nog in de ploeg.

Ook Gijs Besselink mag nog even meedoen, Daan Rots en Carel Eiting verlaten het veld.

Feyenoord - FC Twente 0-0

GAE-NEC | 74' GOAL GO AHEAD EAGLES

Aanvoerde Bas Kuipers doet het voor Go Ahead Eagles. Bobby Adekaniye toont zich net als vorige week een prima aangever en de toch niet zo heel erg grote Kuipers kopt de bal bij de tweede paal in het doel. Het is de vierde treffer al dit seizoen van de linksback.

Go Ahead Eagles - NEC 1-1

GAE-NEC | 70' Daar is Chery!

De rentree van Tjaronn Chery op de Nederlandse velden is een feit. Hij komt in de ploeg bij NEC voor Hansen. Maar voor we van zijn kunsten kunnen genieten zien we eerst een levensgrote kans voor Victor Edvardsen. Hij kan de bal vanuit een moeilijke hoek net niet in de goal krijgen en wordt begroet door een breed lachende Jasper Cillessen.

Go Ahead Eagles - NEC 0-1

FEY-TWE | 72' Hancko mikt naast

Na de wissel van Gernot Trauner zojuist (Thomas Beelen kwam voor hem in de ploeg) draagt David Hancko de aanvoerdersband bij Feyenoord. En de Slowaak gaat voorop in de strijd. Nu manoeuvreert hij zichzelf in een goede positie om het doel van Twente onder vuur te nemen, maar met rechts schuift hij de bal naast.

Feyenoord - FC Twente 0-0

GAE-NEC | 65' Geel voor beide banken

Laten we even kijken in De Adelaarshorst, waar de gemoederen niet meer bedaard zijn sinds de discutabele 1-0 van NEC in de blessuretijd van de eerste helft. Sindsdien zien we weinig kansen, maar wel veel opwinding. Zojuist meldde arbiter Oostrom zich zelfs aan de zijlijn om e3en gele kaart uit te delen aan iemand in de staf van zowel Go Ahead als NEC. Opmerkelijk.

Go Ahead Eagles - NEC 0-1

FEY-TWE | 60' Grote kans Gimenez

In de tweede helft heeft Feyenoord duidelijk de overhand, want net zagen we ook misschien wel de eerste echt goede aanval van de Rotterdammers. Nota bene Hancko wordt vrijgespeeld en haalt de achterlijn. Zijn voorzet op de inglijdende Gimenez levert echter net geen doelpunt op.

Intussen hebben we ook wissels gezien aan beide kanten. Bij Twente zijn Van Hoorenbeeck en Taha in de ploeg gekomen voor Hilgers en Brenet. Bij Feyenoord zien we Lingr en Minteh voor Van den Belt en PaixĆ£o. En in de rust is Dilrosun ook al gekomen voor Nieuwkoop.

Alles op de aanval dus bij Feyenoord, bij Twente is het nu een kwestie van tegenhouden.

Feyenoord - FC Twente 0-0

GAE-NEC | Tweede helft

Ook in Deventer rolt de bal weer voor de tweede helft van Go Ahead Eagles - NEC. Bij de bezoekers, die met 1-0 voor staan, zit laatste aanwinst Tjaronn Chery vandaag al op de bank.

Hieronder kun je lezen waarom de baltovenaar terugkeerde naar Nederland.

Go Ahead Eagles - NEC 0-1

FEY-TWE | 49' Tumult nog niet gedaan

En nog is het niet gedaan met het tumult in De Kuip. Bij de corner na de gemiste strafschop krijgt Gimenez de vuist van Unnerstall in het gezicht en weer schreeuwt het publiek om een strafschop. Die komt er dit keer niet.

Feyenoord - FC Twente 0-0

FEY-TWE | 48' Gimenez mist strafschop

Gimenez gaat zelf achter de bal staan, maar schiet slap en vindt Unnerstall op zijn weg. En ook de rebounds van Hancko en Timber zijn een prooi voor de Twente-doelman. Het blijft 0-0!

Feyenoord - FC Twente 0-0

Lars Unnerstall stopt de strafschop van Santiago Gimenez.

FEY-TWE | 46' Strafschop Feyenoord

De tweede helft is nog maar net begonnen of scheidsrechter Allard Lindhout wijst naar de stip. Twente-aanvoerder Robin Prƶpper zou een duwtje hebben gegeven aan Santiago Gimenez. De VAR kijkt er nog even naar en geeft zijn instemming.

  • NOS
    Robin Prƶpper loopt in de rug van Santiago Gimenez en scheidsrechter Allard Lindhout wijst naar de stip...
  • NOS
    De VAR beoordeelt het incident en bekrachtigt de beslissing van Lindhout.

GAE-NEC | 45'+5 GOAL NEC

In Deventer wordt nog gevoetbald. Sterker, het is de laatste minuten van de eerste helft een gekkenhuis op De Adelaarshorst. Eerst dacht Go Ahead op voorsprong te komen via Victor Edvardsen, maar de arbitrage zag in aanloop van die treffer een speler buitenspel staan. En dus ging de treffer niet door.

En vervolgens, diep in blessuretijd, krijgt NEC een makkelijk gegeven strafschop. Sano wordt heel licht geraakt door Llansana, die daar ook nog eens weinig aan kan doen. Maar arbiter Ingmar Oostrom en de VAR blijven bij hun oordeel: strafschop. De penalty wordt door Mattsson, in de belangstelling van FC Kopenhagen, koeltjes binnengeschoten.

Go Ahead Eagles - NEC 0-1

FEY-TWE | Rust

De eerste helft zit erop in De Kuip, war het nog 0-0 staat bij Feyenoord-Twente.

Feyenoord - FC Twente 0-0

FEY-TWE | 45' Bijna toch Feyenoord via Nieuwkoop

Op slag van rust krijgt Feyenoord een uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Hartman geeft de bal prima voor, maar die wordt gemist door Gimenez en vervolgens door de glijdende Nieuwkoop bij de tweede paal in het zijnet gewerkt.

Wat een kans!

Feyenoord - FC Twente 0-0

FEY-TWE | 40' Feyenoord komt beetje in de wedstrijd

Feyenoord speelt niet best tegen Twente, maar aan het einde van deze eerste helft komen er toch voorzichtig wat kansen. De beste was zojuist voor topscorer Gimenez, die vanaf de rand van de zestien rakelings naast schoot. Het is duidelijk dat het gevaar moet komen vanaf links, waar Hartman en PaixĆ£o voor gevaar zorgen.

Nieuwkoop en Van den Belt op rechts ogen nog niet echt ingespeeld. Dat zien ook bondscoach Ronald Koeman, met fraaie zonnebril.

Feyenoord - FC Twente 0-0

Bondscoach Ronald Koeman in De Kuip bij Feyenoord-FC Twente.

GAE-NEC | 38' Oplappen in Deventer

In Deventer ligt het spel even stil omdat een klein wondje boven het oog van Bram Nuytinck gedicht moet worden. De verdediger kreeg een schoen in zijn gezicht in een duel waarbij het hoofd laag en de schoen hoog was.

Voor Eagles-trainer zijn de zorgen groter. Niet alleen is zijn ploeg vandaag duidelijk de mindere van NEC, ook moest hij middenvelder Linthorst al vroeg wisselen na een ongelukkig duel met Sano. En aangezien spelmaker Rommens ook al geblesseerd is, wordt de spoeling dun op het middenveld.

Go Ahead Eagles - NEC 0-0

FEY-TWE | 27' Treffer Twente afgekeurd

Een vlijmscherpe uitbraak leek het van FC Twente, besloten met de openingstreffer. Als alle Feyenoorders op de helft van de tegenstander staan, ontsnappen Brenet en Vlap en stormen met zijn tweeƫn op het doel van Bijlow af. Brenet legt de bal af en Vlap schuift hem in het doel,

Maar dan blijkt dat Vlap een pas voor de bal stond. En daar zal hij vast nog weleens aan herinnerd worden...

Feyenoord - FC Twente 0-0

  • NOS
    Michel Vlap vergeet achter de bal te blijven bij de uitbraak van FC Twente tegen Feyenoord.
  • NOS
    En dus gaat het feets van Vlap en Brenet niet door.

HEE-AZ | Samenvatting en wedstrijdverslag

Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - AZ

Het was zondag weer geen beste middag voor Andries Noppert. De doelman die op het WK in Qatar nog het doel verdedigde voor het Nederlands elftal gaf met een flater een bijna zekere overwinning van zijn sc Heerenveen weg tegen AZ: 2-2.

Dat gebeurde in een duel dat werd ontsierd door vuurwerk op het veld.

FEY-TWE | 15' Grote kans Twente

FC Twente speelt dan met een zeer geĆÆmproviseerd elftal, maar in het eerste kwartier pakt de verrassende tactiek van trainer Joseph Oosting prima uit. De club uit Enschede is zuinig op de bal, speelt verzorgd en als er dan een keer een kansje komt.

Net wist Kjolo met een knappe dieptepass gelegenheidsspits Daan Rots te bereiken. Die draaide om zijn as en had de hoek voor het uitkiezen, maar schoof de bal net naast. Feyenoord oogt in deze openingsfase wat apathisch.

Feyenoord - FC Twente 0-0

Michal Sadilek in de achtervolging op Thomas van den Belt.

GAE-NEC | 12' Millimeterwerk

NEC is sterk begonnen in Deventer tegen Go Ahead Eagles en had zojuist ook op 1-0 kunnen komen. De Eagles stuntelen in de opbouw, waardoor Hansen met de bal naar de achterlijn kan dribbelen, waar de Japanner Sano al staat te wachten. Maar wonder boven wonder, wordt de bal op de doellijn nog weggewerkt.

Go Ahead Eagles - NEC 0-0

Kodai Sano heeft de bal voor het binnenwerken, maar hij wordt toch net de voet dwars gezet.

FEY-TWE en GAE-NEC | Aftrap

De bal rolt in De Kuip bij Feyenoord - FC Twente en in Deventer bij Go Ahead Eagles - NEC.

Feyenoord - FC Twente 0-0

Go Ahead Eagles - NEC 0-0

Joszef Kiprich wordt geƫerd voor het duel van Feyenoord met FC Twente.

HEE-AZ | 89' GOAL AZ

Hoe is het mogelijk? Een minuut voor tijd geeft Heerenveen de zege tegen tien AZ'ers alsnog uit handen. En de manier waarop is buitengewoon opmerkelijk: doelman Noppert kan de bal gewoon oppakken, maar schiet hem in plaats daarvan wild tegen zijn eigen aanvoerder Bochniewicz aan. En dan ziet hij de bal tergend langzaam over de eigen doellijn rollen.

sc Heerenveen - AZ 2-2

Aziƫ Cup | Afgelopen

Rafael Struick met een spelfoutje op zijn shirt tegen Australiƫ.

De achtste finale van de Aziƫ Cup tussen Australiƫ en Indonesiƫ zit erop. Australiƫ wint met 4-0 en gaat door naar de kwartfinales. Vlak voor tijd kreeg ADO-aanvaller Pascal Struick nog een gele kaart na een opstootje. En dan blijkt dat hij al een hele wedstrijd onder een pseudoniem speelde.

Het wedstrijdverslag lees je hieronder.

sc Heerenveen - AZ 2-1

Aziƫ Cup | Australiƫ maakt het af tegen Indonesiƫ: 4-0

Vlak voor tijd gooit Australiƫ de achtste finale van de Aziƫ Cup tegen Indonesiƫ helemaal in het slot: eerst is het Irvine die alsnog zijn derde van het toernooi maakt en in blessuretijd kopt Souttar ook nog de 4-0 tegen de touwen.

Het was een prachtig avontuur voor Indonesiƫ, maar het sprookje eindigt vandaag in Al Rayyan.

Aziƫ Cup: Australiƫ - Indonesiƫ 4-0

TWE-FEY | De plannen van Oosting

FC Twente-trainer Joseph Oosting heeft in Rotterdam inmiddels was uitleg gegeven over zijn opmerkelijke basiself. Brenet zal als hangende rechtsbuiten gaan spelen, Rots in het centrum van de aanval en Vlap op rechts.

Oosting kampt met een tekort aan spitsen: Ugalde is op weg naar Moskou en Van Wolfswinkel is niet helemaal fit. Daarom heeft Oosting ook de spits van Twente onder-18 meegenomen naar De Kuip. En dat is niet zomaar iemand: Lucas Vennegoor of Hesselink, zoon van oud-topspits Jan Vennegoor of Hesselink.

HEE-AZ | Haye op het veld in Heerenveen, Indonesiƫ nog met 2-0 achter

Inmiddels is Thom Haye in de ploeg gekomen bij Heerenveen, net als Daniel Karlsbakk trouwens. 'Zijn Indonesiƫ' staat met nog een kwartier te spelen nog altijd met 2-0 achter tegen Australiƫ in de achtste finales van de Aziƫ.

AZ wisselt ook nog een keer: Ruben van Bommel lost Myron van Brederode af.

sc Heerenveen - AZ 2-1

HEE-AZ | 62' AZ speelt met vuur

Heerenveen heeft nu al een paar kansen gehad om AZ definitief de nekslag te geven. Zo kreeg Brouwers nog een goede schietkans. En net was Bazoer veel te laconiek in het uitverdedigen en dat leverde een goede kans op voor Walemark. De Zweed kreeg de bal tot twee keer toe echter niet voorbij Owusu-Oduro.

En dus mag AZ blijven hopen en waarom ook niet: net zagen we Poku met zijn snelle passen richting Noppert snellen, onderweg kapte hij nog een tegenstander uit, maar zijn schot eindigde op de voeten van Noppert.

sc Heerenveen - AZ 2-1

GAE-NEC | Opstellingen

Ook om 14.30 uur begint in Deventer een duel om eens goed voor te gaan zitten. Go Ahead Eagles en NEC ontmoeten elkaar namelijk voor de tweede keer in een week. In de KNVB-beker was NEC in Nijmegen de beste, kan Go Ahead in Deventer revanche nemen en zo de zesde plak in de eredivisie verdedigen?

Het verschil tussen beide clubs op de ranglijst is slechts een punt. Dit zijn de opstellingen.

HEE-AZ | 51' GOAL HEERENVEEN

Luuk Brouwers zwaait met beide handen en een brede glimlach naar het publiek, want hij heeft zojuist de 2-1 van Heerenveen op het bord gezet tegen AZ. De treffer komt trouwens vooral op conto van Sahraoui, die dit duel nog nauwelijks aan bod was geweest, maar nu zijn man simpel uitspeelt en de bal op een presenteerblaadje legt voor Brouwers.

De middenvelder schiet de bal simpel en onhoudbaar achter Owusu-Oduro.

sc Heerenveen - AZ 2-1

Luuk Brouwers viert de 2-1 namens Heerenveen tegen AZ.

FEY-TWE | De tovenaar van Tatabanya vandaag terug in De Kuip

Joszef Kiprich keert vandaag terug in De Kuip! En de tovenaar van Tatabanya, cultspits van het kampioenselftal van 1993, is nog altijd mateloos populair in Rotterdam.

HEE-AZ | Tweede helft

De bal rolt weer in Heerenveen. AZ-trainer Maarten Martens heeft een wijziging doorgevoerd: Dani de Wit is achtergebleven in de kleedkamer, verdediger Wouter Goes zijn vervanger. Dat heeft natuurlijk alles te maken met de rode kaart van Denso Kasius kort voor rust.

Aanvallend gokt hij op pijlsnelle Ernest Poku. De aanvaller komt in het veld voor Mayckel Lahdo.

sc Heerenveen - AZ 1-1

FEY-TWE | Zerrouki en Minteh terug van Afrika Cup

Algerije en Gambia werden afgelopen week in de groepsfase al uitgeschakeld en dat is een meevaller voor Feyenoord: Ramiz Zerrouki en Yankuba Minteh zijn er weer bij. Beiden beginnen op de bank trouwens.

FEY-TWE | Opstellingen

Om 14.30 uur begint in De Kuip de kraker tussen Feyenoord en FC Twente, de nummers twee en drie in de eredivisie. Feyenoord heeft nu nog een marge van vijf punten in de race om dat felbegeerde tweede ticket in de Champions League.

Kan FC Twente de druk echt opvoeren? Dat moet dan wel met een elftal vol (aanvallende) verdedigers. Topscorer Sem Steijn begint op de bank, spits Manfred Ugalde zit niet vanwege zijn aanstaande overgang naar Spartak Moskou niet bij de selectie.

Bij Feyenoord zien we Thomas van den Belt in de basis in plaats van Calvin Stengs, Bart Nieuwkoop blijft na het geslaagde experiment tegen PSV hangend op de rechterflank.

HEE-AZ | Rust

De eerste helft zit erop in Heerenveen. De elf van Heerenveen en de tien van AZ gaan aan de thee met een 1-1 tussenstand.

sc Heerenveen - AZ 1-1

Aziƫ Cup | Australiƫ op 2-0

Het sprookje van Indonesiƫ bij de Aziƫ Cup lijkt te eindigen in de achtste finales. Op slag van rust maakt Martin Boyle namelijk 2-0 voor het favoriete Australiƫ.

Aziƫ Cup: Australiƫ - Indonesiƫ 2-0

HEE-AZ | 40' RODE KAART AZ

We zagen al een paar stevige overtredingen in dit duel, maar wat Kasius doet bij Bochniewicz is volkomen onnodig. Hij stapt met zijn noppen vooruit op het been van de glijdende Pool. Arbiter Van der Eijk zegt eerst nog dat het een ongelukiige botsing was, maar de VAR roept hem toch naar het scherm.

En dan kan Van der Eijk niet anders dan rood trekken. AZ moet verder met tien man.

sc Heerenveen - AZ 1-1

  • Pro Shots
    Denso Kasius gaat op het been van Pawel Bochniewicz staan en krijgt daar een rode kaart voor.
  • ANP
    Scheidsrechter Sander van der Eijk beweegt Denso Kasius naar de kleedkamer na zijn charge op Pawel Bochniewicz.

HEE-AZ | 35' Blundertjes bij Heerenveen

Het is best vermakelijk in Heerenveen, waar beide ploegen vandaag liefst volle kracht vooruit gaan. Vooral Heerenveen moet echter oppassen, dat het zichzelf niet de das omdoet. Zo kreeg Pavlidis net een enorme kans, nadat Brouwers de bal in de opbouw vanuit de eigen zestien zomaar in de voeten van Van Brederode had geschoven.

En ook Heerenveen-doelman Andries Noppert lijkt niet altijd op de WK-doelman van Oranje: net liet hij zich knullig in de luren leggen door Pavlidis, maar ook deze keer kwam Noppert en Heerenveen met de schrik vrij.

sc Heerenveen - AZ 1-1

HEE-AZ | 24' GOAL HEERENVEEN

Amper drie minuten na de 1-0 van AZ maakt Heerenveen alweer gelijk. Oud-Feyenoorder Walemark geeft de voorzet, die door oud-Feyenoorder Clasie in het eigen doel wordt gewerkt.

sc Heerenveen - AZ 1-1

Patrik Walemark krijgt de felicitaties voor de gelijkmaker van Heerenveen tegen AZ.

HEE-AZ | 20' GOAL AZ

Wat een schitterende treffer van Vangelis Pavlidis! Kasius geeft een afgemeten voorzet en Pavlidis kopt hem fraai met een boogje over doelman Andries Noppert in het doel.

De twintigste al van de Griekse spits. En belangrijker: de 1-0 voor AZ in Friesland.

sc Heerenveen - AZ 0-1

Vangelis Pavlidis viert de 1-0 van AZ op bezoek bij sc Heerenveen.

Aziƫ Cup | Australiƫ op 1-0 tegen Indonesiƫ

In Qatar is Australiƫ inmiddels op 1-0 gekomen tegen Indonesiƫ. Jackson Irvine, de boomlange middenvelder van FC Sankt Pauli, dacht even zijn derde van deze Aziƫ Cup te maken. Maar wel met enig fortuin: Irvine probeerde eigenlijk een voorzet te geven, maar de bal werd via een Indonesisch been van richting veranderd tot in het eigen doel. Sterker, de treffer komt op naam van Elkan Baggott, de Indonesische verdediger.

Overigens is er naast de zes Indonesiƫrs nog een speler met een Nederlands paspoort actief in deze wedstrijd: Jordan Bos, opgegroeid in Australiƫ, maar inmiddels uitkomend voor Westerlo in Belgiƫ is linksback bij de ploeg van bondscoach Graham Arnold (oud-Roda JC en NAC).

Aziƫ Cup: Australiƫ - Indonesiƫ 1-0

HEE-AZ | 6' De bal rolt weer

De bal rolt weer in Heerenveen. Het duel wordt hervat in de zesde minuut.

sc Heerenveen - AZ 0-0

HEE-AZ | Spelers terug op het veld, wedstrijd om 12.45 uur hervat

De spelers van Heerenveen en AZ zijn terug op het veld. Zometeen zal de wedstrijd hervat worden.

HEE-AZ | Cambuur-fans betrokken?

De wedstrijd ligt nog altijd stil in Heerenveen, waar medewerkers bezig zijn om de grasmat zo goed en zo kwaad als het kan te herstellen. Het vuurwerk zou overigens niet alleen door fans uit Alkmaar zijn gegooid, maar ook door fans van Cambuur. Er was inderdaad gele rook te zien en ook zou een Cambuur-vlag zijn getoond in het uitvak.

Medewerkers zijn bezig de grasmat te herstellen.

HEE-AZ | 5' Duel tijdelijk gestaakt vanwege vuurwerk op het veld

Na vijf minuten wordt de wedstrijd in Heerenveen tijdelijk stilgelegd, omdat er vuurwerk op het veld wordt gegooid vanuit het uitvak van AZ. Volgers van beide clubs zullen niet echt verrast zijn door de actie, want ook bij de voorgaande twee ontmoetingen werd de wedstrijd door toedoen van de supporters al onderbroken.

Aziƫ Cup | Vijf Nederlanders in basis bij Indonesiƫ

AZ-doelman Rome-Jayden Owusu-Oduro speelt in Friesland met een petje vanwege de laagstaande zon. Hij neemt opnieuw de plaats in van Matthew Ryan, die over tien minuten in Al Rayyan in Qatar met Australiƫ begint aan de achtste finale van de Aziƫ Cup tegen Indonesiƫ.

Bij Indonesiƫ staan vijf spelers met een Nederlandse achtergrond in de basis: Sandy Walsh, Shayne Pattynama, Ivar Jenner, Justin Hubner en Rafael Struick. Routinier Marc Klok begint op de bank.

Meer lezen over de Nederlanders bij Indonesiƫ? Dat kan hieronder! En wil je de wedstrijd live volgen? Ook dat kan, via het Youtube-kanaal van de Aziƫ Cup.

HEE-AZ | Aftrap

Dani de Wit zorgde voor een valse start door iets te vroeg in te lopen, maar in tweede instantie is de aftrap bij Heerenveen-AZ verricht.

sc Heerenveen - AZ 0-0

HEE-AZ | Spelers op het veld

Aanvoerders Sven van Beek en Jordy Clasie hebben elkaar de handen geschud in het Abe Lenstra-stadion. We gaan zo beginnen!

Wereldburgers #2: het bijzondere verhaal van Dick Advocaat

Al minstens tien keer zou Dick Advocaat gestopt zijn als trainer, toch gaat de Hagenaar nog ƩƩn keer aan de slag, op CuraƧao. En als hij dan aan de bak gaat, wil de trainer het ook goed doen. Daarom mikt hij met het eiland op het WK van 2026, zei hij tijdens zijn presentatie als bondscoach op CuraƧao.

Nee, hij is niet naar het Caribische eiland gekomen om op het strand te liggen. "Dat kan wel, maar dat kan ook in Spanje", vertelt Advocaat. Nee, er moet worden gepresteerd met CuraƧao. "Naar het WK 2026 is een realistisch project", stelt de bondscoach.

Wereldburgers # 1: het bijzondere verhaal van Manny Duku

Het werd een basisdebuut om nooit te vergeten. De Nederlandse spits Manny Duku boekte zaterdag met Maidstone United de overwinning van zijn leven. De Engelse club van het zesde niveau boekte namelijk een 2-1 overwinning op Championshipclub Ipswich Town in de vierde ronde van de FA Cup.

"Dit is een hele grote stunt. We zijn in de geschiedenisboeken gekomen", lacht Duku bij Langs de Lijn op NPO Radio 1.

HEE-AZ | Wistjedatjes...

- AZ kan na 26 uitduels met Heerenveen bogen op een positieve balans: het won 13 keer en verloor 10 keer. Bovendien won het de laatste 7 (!) keer. Vorig seizoen werd het 0-2 via Dani de Wit en Tijjani Reijnders.

- Vangelis Pavlidis bezorgde AZ dit seizoen in Alkmaar met een hattrick de 3-0 zege.

- Heerenveen verloor 3 van zijn laatste 4 duels. AZ wist maar 1 van de laatste zes competitiewedstrijden te winnen.

- Arbiter: Sander van der Eijk

AZ-topscorer Vangelis Pavlidis warmt zich op voor het duel met sc Heerenveen.

HEE-AZ | Opstellingen

Om 12.15 uur trappen sc Heerenveen en AZ deze eredivisiezondag op gang. Bruno Martins Indi ontbreekt vandaag bij AZ met fysieke klachten. Bij de thuisclub valt op dat spelmaker Thom Haye ontbreekt in de basis, naar verluidt vanwege transferperikelen.

Maar het zou natuurlijk ook kunnen dat Haye vanaf 12.30 uur de wedstrijd Australiƫ-Indonesiƫ wil volgen in de achtste finales van de Aziƫ Cup. Haye is namelijk een van de Nederlandse spelers die voor Indonesiƫ in aanmerking hoopte te komen. Zijn naturalisatieproces werd echter niet op tijd afgerond voor deze Aziƫ Cup.

De opstelling van Heerenveen tegen AZ
De opstelling van AZ tegen sc Heerenveen

De stand in het land

De stand in de eredivisie

Even terug naar gisteren: zakelijke zege PSV, Ajax met moeite langs Heracles

Koploper PSV voegde zaterdag weer drie punten aan het totaal toe met een zakelijke 2-0 zege op Almere City. Ook Ajax won, maar zakelijk was de 4-2 in Almelo tegen Heracles niet.

Bekijk hieronder de samenvattingen van de negentiende speelronde van de eredivisie, die van vrijdag tot en met zondag afgewerkt wordt. We beginnen met de laatst gespeelde wedstrijd.

Bekijk de samenvatting van PSV - Almere City
Bekijk de samenvatting van Heracles Almelo - Ajax
Bekijk de samenvatting RKC Waalwijk - Sparta Rotterdam
Bekijk de samenvatting van Excelsior - FC Utrecht

Welkom!

De 19de speelronde in de eredivisie gaat zondag verder met vier wedstrijden. We beginnen in Friesland met sc Heerenveen tegen het dolende AZ. Daarna gaat nummer drie FC Twente in De Kuip proberen om het gat met Feyenoord te verkleinen.

Ook om 14.30 uur neemt nummer zes Go Ahead Eagles het op tegen nummer zeven NEC. Het verschil tussen beide ploegen is slechts een punt. En we sluiten de dag af met Volendam - Fortuna Sittard.

Welkom bij het liveblog!