Blijdschap bij Magnus Mattsson
NOS Voetbal

Gewilde NEC-uitblinker Mattsson schildert en maakt muziek: 'Wil bovenal goed mens zijn'

  • Dean van het Laar

    redacteur NOS Sport

  • Dean van het Laar

    redacteur NOS Sport

Goedgemutst komt er rond het middaguur een blonde jongen de kantine van NEC binnenlopen. Met zijn trainingsjasje aan schudt hij de handen van de aanwezige pers. "Goedemiddag", klinkt het luidkeels.

Met een guitige blik gaat de Deense middenvelder zitten en hij stelt zich in vloeiend Nederlands voor. "Ik ben Magnus", zegt hij waarna een stevige handdruk volgt. Magnus is Magnus Mattsson. Topscorer, creatief brein en daarmee de smaakmaker van NEC.

Want met tien goals en vier assists voert hij dit seizoen zowel de topscorerslijst als de lijst met meeste assists aan bij de club. En dat is verrassend. Dit is namelijk al zijn derde seizoen in Nijmeegse dienst. In de voorgaande twee jaargangen kwam hij telkens niet verder dan vier goals per seizoen.

Belangstelling Kopenhagen

Nu heeft hij halverwege het seizoen dat doelpuntenaantal al ruimschoots verdubbeld. En dat is niet onopgemerkt gebleven, want FC Kopenhagen heeft een bod op hem uitgebracht. De Deense topclub verkocht buitenspeler Hakon Arnar Haraldsson voor vijftien miljoen euro aan het Franse OSC Lille en heeft dus wel wat te besteden.

Of het in de buurt komt van de verlangde vijf miljoen euro is niet bekend. Wat wel als een paal boven water staat, is dat het allemaal even goed valt voor Magnus Mattsson, zowel op als naast het veld.

Magnus Mattsson scoort makkelijk voor NEC

Neem zijn kijk op het leven. Voor de buitenwereld is Mattsson (24) een goede voetballer, maar voor zijn omgeving en voor zichzelf probeert hij bovenal een goed mens te zijn. "Ik ben heel open naar mensen toe, en ben heel nieuwsgierig naar alles wat het leven te bieden heeft."

"In dat opzicht vind ik de Nederlandse cultuur heel erg leuk. Jullie zijn een stuk directer dan de Denen. Ik maak in de lift bijvoorbeeld altijd een praatje met mijn buurvrouw, terwijl de Denen vrijwel direct hun telefoon erbij zouden pakken. Mensen lachen altijd als ik ze spreek, en dat geeft mij ook energie."

Creatieve hobby's

Zijn nieuwsgierigheid zorgt er ook voor dat hij in contact komt met veel creatieve hobby's. Zo maakt hij muziek en pakt hij regelmatig de kwasten erbij om een schilderij te maken.

"Ik vind het leuk om creatief bezig te zijn. Er is zoveel om te ontdekken. Bovendien helpt het me om het voetbal te relativeren. Als het niet goed gaat op het veld, dan is het heerlijk om thuis op deze manier je gedachten te verzetten. Over tien jaar is mijn voetbalcarrière klaar en dan hoop ik nog zestig jaar te leven. Dus dan wil ik vooral een goed mens zijn."

Tekst gaat verder onder de video:

Buiten het veld zorgen zijn hobby's voor balans, maar ook binnen het veld is er het een en ander veranderd. Allereerst is er de positiewisseling. Mattsson speelde de afgelopen twee seizoenen als linksbuiten, maar staat dit jaar wekelijks opgesteld op de positie van aanvallende middenvelder.

Dat past hem als gegoten. "Ik was de eerste twee jaar misschien een beetje vergeten hoe het is om te scoren. Ik was meer met andere dingen bezig. Dit seizoen kom ik vaker voor de goal, schiet ik vaker en heb ik meer vertrouwen in mezelf gekregen."

Transformatie

Verder is er nog een eervolle vermelding weggelegd voor Mark Otten, een van de assistent-trainers bij NEC. Sinds de zomer trekken de twee met elkaar op en hebben ze een plan gemaakt waardoor Mattsson zich verder moest ontplooien als de speler die we vandaag de dag zien.

"We evalueren mijn doelen iedere week met elkaar. En dat gaat steeds beter. Ik ben effectiever voor het doel geworden. Waar ik eerder bijvoorbeeld vijf kansen nodig had om te scoren, schiet ik er nu een stuk meer binnen de palen. Daar heb ik de afgelopen maanden hard aan gewerkt."

Prachtige passeeractie's Magnus Mattsson

Zo is de speler van acht goals in twee seizoenen getransformeerd tot de spelmaker en topscorer van vandaag de dag. Mattsson hoopt zijn goede vorm aan het einde van het seizoen te bekronen met een stap hogerop.

"Ik zit hier nu drie seizoenen en het voelt als het juiste moment om een stap te maken. Een voorkeur heb ik niet, daar heb ik mijn zaakwaarnemer voor. Voor mij is het zaak om die ballen binnen te blijven schieten en zo hoog mogelijk met NEC te eindigen."

Krachttraining

Daarmee sluit Mattsson het gesprek af. Met zijn aanstekelijke optimisme schiet hij van z'n stoel en baant hij zich een weg naar de gym, al lijkt dat niet z'n favoriete onderdeel. "Kutkrachttraining", besluit hij op z'n beste Nederlands.

Je ziet het met een glimlach aan, want het valt aan hem af te zien: Magnus Mattsson gaat het dit seizoen voor de wind.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl