Manny Duku (l) in actie in het duel met Ipswich Town
NOS Voetbal

Nederlandse spits Duku stunt met Maidstone United in FA Cup: 'Maak je niet vaak mee'

Het werd een basisdebuut om nooit te vergeten. De Nederlandse spits Manny Duku boekte zaterdag met Maidstone United de overwinning van zijn leven. De Engelse club van het zesde niveau boekte namelijk een 2-1 overwinning op Championshipclub Ipswich Town in de vierde ronde van de FA Cup.

"Dit is een hele grote stunt. We zijn in de geschiedenisboeken gekomen", lacht Duku bij Langs de Lijn op NPO Radio 1.

98 plekken. Zover staan Ipswich Town, de nummer twee van het Championship en Maidstone United, de nummer vier van de National League, uit elkaar.

Als je dan ook nog eens kijkt naar de statistieken van de wedstrijd, 13 schoten op doel van thuisploeg Ipswich en 2 van Maidstone, zou je toch mogen verwachten dat Ipswich makkelijk zou winnen. Maar het blijft voetbal.

"Wij hebben twee keer op doel geschoten en twee keer gescoord", vertelt de Nederlandse spits. "Zij gaan misschien wel naar de Premier League na dit seizoen. Dit maak je niet vaak mee als speler. Dat we dit soort teams al tegenkomen en dan ook nog verslaan."

Net bij Maidstone

Voor Duku is het een prachtig begin bij zijn nieuwe club Maidstone. Begin december speelde de Amsterdammer nog op Gibraltar voor Manchester 62 en zaterdag maakte hij zijn basisdebuut voor de semiprofs op het zesde niveau.

Het was flink aanpoten tegen Ipswich, vertelt hij. "Voor mij was het heel zwaar. Ik heb mijn laatste volledige wedstrijd bijna twee maanden geleden gespeeld. Daarnaast is de fitheid van Ipswich natuurlijk veel beter dan die van ons. De vermoeidheid begon dan ook wel in te slaan in de tweede helft. De laatste tien minuten van de wedstrijd voelden als nog een hele helft."

Manny Duku in duel met Ipswich-verdediger Axel Tuanzebe

De 31-jarige spits, die al vijftien Britse teams op zijn cv heeft staan, kan terugkijken op een prachtige prestatie. "Dit is zo'n groot moment voor de club. Volgens mij heeft een club van het zesde niveau nog nooit de vijfde ronde gehaald."

Dat is overigens niet helemaal waar. In het seizoen 1977/1978 lukte dat ook. Toen won Blyth Spartans met 2-3 van Stoke City en behaalde zo de vijfde ronde.

"Toen ik op mijn 22ste naar Engeland vertrok, wilde ik mijn droom achterna. Nou, dit staat in de top drie van mooiste momenten, misschien wel op één."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl