liveblog
NOS VoetbalAangepast

Pavlidis is acht uit acht, evenaart record • Blik gaat op Oranje, maar niet bij Clasie


Tot over twee weken!

Het eredivisievoetbal heeft even een pauze, want er komt een interlandbreak aan. Morgen verzamelt het Nederlands elftal zich in Zeist.

Vrijdag 13-10 speelt Oranje in de EK-kwalificatie thuis tegen Frankrijk, om 20.45 uur. Maandag 16-10 speelt Oranje in en tegen Griekenland.

De eredivisie is zaterdag 21 oktober weer terug. En dan zijn wij ook terug met een nieuw liveblog.

Veel plezier met Oranje en tot over twee weken!

Het programma van speelronde 9 in het weekend van 21 en 22 oktober

SPA-PSV | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van Sparta Rotterdam - PSV

Arsenal wint van Man City, Aké schlemiel

Het bleef lang 0-0 in de topper in de Engelse Premier League tussen Arsenal en Manchester City. Tot de 86ste minuut.

Martinelli vuurde op het doel van Ederson, maar toen zat net Nathan Aké in de weg. Via het hoofd van de Oranje-international vloog de bal binnen.

Door de zege van Arsenal op Man City passeren de Londenaren de regerend kampioen uit Manchester. Maar Arsenal, dat zo snakt naar een landstitel, staat nog geen eerste. De eerste plek in Engeland is namelijk voor hun grootste rivaal: Tottenham Hotspur.

De stand in de Premier League

Stand na speelronde 8

De stand in de eredivisie na speelronde 8

Uitslagen van speelronde 8

De uitslagen van speelronde 8

Clasie: 'Heb nooit bedankt voor Oranje, maar weekend vrij ook prima'

Olij gaat morgen naar Oranje en Veerman gaat ook naar Zeist, maar andere uitblinkers van dit weekend - Jerdy Schouten en Jordi Clasie - zijn er niet bij in de komende interlandperiode. Niet geselecteerd.

Is dat niet iets wat Clasie graag zou willen? Wat nou als Koeman hem vanavond nog belt?

"Ik ga er niet vanuit dat hij mij belt, maar ik heb nooit bedankt voor het Nederlands elftal", vertelt Clasie na de 1-2 zege van AZ bij Ajax. Toch vindt Clasie een weekend vrij volgende week ook niet verkeerd.

Bekijk hieronder wat hij erover zegt:

Clasie: 'Heb nooit bedankt voor Oranje, maar weekend vrij ook prima'

Balverlies Van Dijk en misser Gravenberch kosten Liverpool punten

Liverpool heeft in de Premier League voor de derde keer dit seizoen punten gemorst. De Reds bleven bij Brighton & Hove Albion, de komende tegenstander van Ajax in de Europa League, steken op 2-2.

Bij Brighton stonden Bart Verbruggen en Joël Veltman in de basis en was Jan Paul van Hecke invaller. Bij Liverpool viel Ryan Gravenberch in en stond aanvoerder Virgil van Dijk in de basis. Een zachte pass van de verdediger op ex-Brighton-speler Alexis Mac Allister betekende balverlies en de eerste tegengoal.

Lees het hele verslag via onderstaande link:

SPA-PSV | 90+4' Klaar!

Een eenvoudige overwinning van PSV op Sparta. De 0-4 zege is ook niet geflatteerd, het is volkomen terecht. Ze deden 30 doelpogingen, waarvan 11 schoten op doel gingen en daarvan gingen er vier in.

Lees hier via onderstaande link het wedstrijdverslag:

SPA-PSV | 88' Goal PSV!

En ook nog de 0-4! De goal is van Luuk de Jong. Uit een strafschop. Hoewel: uit de rebound van de strafschop die hij zelf miste. Olij pakte 'm eerst nog.

De penalty werd veroorzaakt door Lozano, die de diepte in werd gestuurd en van de sokken werd gelopen. De Mexicaan valt als vervanger van Lang prima in.

Sparta - PSV: 0-4

SPA-PSV | 80' Goal PSV!

En daar is de beslissing: Vertessen schiet de 0-3 binnen in de rebound na een kopbal van Til. Het gaat erg makkelijk allemaal bij PSV na rust. Ze komen geen seconde meer in de problemen.

Sparta - PSV: 0-3

Steijn: 'Geen signalen dat ik ontslagen word'

Steijn: 'Binnenkort bak koffie met Van Gaal, dat lijkt me logisch'

Vijf punten na zes eredivisieduels. Nooit eerder beleefde Ajax zo'n slechte start van de competitie. Trainer Maurice Steijn weigert echter de handdoek te gooien. "Opgeven? Nee, dat verdient deze club niet."

Toch erkende Steijn dat het zondagmiddag weer niet goed was in de met 1-2 verloren ontmoeting met AZ. Zelfs een donderspeech van de geplaagde trainer in de Ajax-kleedkamer tijdens de rust mocht niet baten.

'Geen signalen voor ontslag'

Steijn kon er niet omheen dat de slechte resultaten ook door een gebrek aan kwaliteit in de selectie komen. "Soms heeft dat ermee te maken, maar het is aan mij en de staf om het maximale eruit te halen. We geven zo duidelijk mogelijk aan hoe we willen spelen."

Steijn ziet naar eigen zeggen nog altijd perspectief. "Ik ga er alles aan doen. We spelen beter dan voorheen, maar je hebt een resultaat nodig. Ik heb in ieder geval geen signalen dat ik ontslagen word."

Lees verder via onderstaande link:

SPA-PSV | 72' PSV draait

Sparta begon nog met een goed gemoed aan de tweede helft, maar na de twee schitterende goals van PSV is die moed weggezakt. PSV heeft sindsdien controle over de wedstrijd en tikt zich zo nu en dan heel aardig naar voren. De spil in het hele gebeuren is Schouten. Met zijn overzicht en rust aan de bal komt PSV goed aan voetballen toe.

Dat het nog 0-2 staat is een klein wonder, want Lozano en Tillman konden allebei de wedstrijd al beslissen. Intussen is Bosz aan het wisselen geslagen.

Sparta - PSV: 0-2

Frimpong scoort weer

Jeremie Frimpong meldt zich morgen met een goed gevoel bij Oranje. De verdediger van Bayer Leverkusen won vanmiddag met 3-0 van FC Köln en scoorde 2-0.

De rechtsback scoorde afgelopen donderdag in de Europa League ook al tegen Molde FK.

SPA-PSV | 59' Goal PSV!

Zo, een schitterende goal van Bakayoko. De tweede in korte tijd voor PSV. De buitenspeler kapt naar binnen naar zijn linkerbeen en schiet hard en met een curve raak in de linkerbovenhoek: 0-2 voor PSV.

Sparta - PSV: 0-2

Bakayoko viert de 0-2 met Ramalho

SPA-PSV | 51' Goal PSV!

En daar is de goal! Sparta krijgt net een reuzekans, maar PSV komt nu op 0-1, dankzij Tillman. Goed uitgespeelde aanval via Lozano, De Jong en uiteindelijk Tillman.

Sparta - PSV: 0-1

Tillman viert de 0-1

SPA-PSV | 49' Sparta weer link

Oef, daar schrikt Sparta een beetje van hoe groot de kans is die ze krijgen. Neghli vindt zichzelf plots oog in oog terug voor de neus van Benitez, maar zijn schot is onzuiver. Hobbelt zo voorlangs.

Hopelijk een voorbode voor een leuke tweede helft.

Sparta - PSV: 0-0

SPA-PSV | 46' Gaan we weer!

We spelen weer op Het Kasteel. Zonder wissels.

Sparta - PSV: 0-0

Topper in Engeland: Arsenal-Manchester City

In de Premier League is een van de grootste wedstrijden van het seizoen aan de gang: Arsenal heeft Manchester City op bezoek. Het staat nog 0-0.

Bij Manchester City staat Nathan Aké in de basis.

SPA-PSV | 45+4' Rust in Rotterdam

Het is rust in Rotterdam. PSV is beter, verdient misschien wel een doelpunt (ze raakten twee keer de lat) en voetballen beter. Ze verloren wel Lang na ruim een half uur (blessure).

Sparta - PSV: 0-0

SPA-PSV | 41' Goal PSV? Nee

De Jong viert de 0-1 met Tillman

Goal voor PSV! Luuk de Jong kopt de bal schitterend in de kruising, zeer subtiel. Maar al snel krijgt scheidsrechter Higler de VAR in zijn oortje. Er is een overtreding geweest van Tillman, wel ver voordat de aanval waaruit de goal kwam werd ingezet. Na de worsteling die Tillman heeft met Kitolano wordt de bal nog even achteruit gespeeld, en daarna gaat PSV pas aanvallen.

Higler kijkt op het scherm en keurt de goal af.

Sparta - PSV: 0-0

Luuk de Jong kijkt naar scheidsrechter Higler die de 0-1 afkeurt

SPA-PSV | 35' Lang geblesseerd eraf

Nee, het gaat niet met Noa Lang. Het is de linker hamstring, zo lijkt het. Hij wordt gewisseld. Zorgen voor Bosz, al kan hij gewoon Lozano erin zetten nu, maar het zijn vooral ook zorgen voor bondscoach Ronald Koeman. Lang zou zich morgen melden in Zeist voor de interlandperiode met het Nederlands elftal, maar of dat nu nog gaat gebeuren...

Sparta - PSV: 0-0

Lang gaat geblesseerd naar de kleedkamer

SPA-PSV | 34' Olij houdt Sparta staande

Nick Olij gaat snel naar de grond op een inzet van Tillman. Prima redding. Olij haalt Sparta overeind, terwijl PSV sterker en sterker wordt. De bezoekers zijn dwingender gaan spelen. En zetten Sparta goed vast. De thuisploeg komt er nauwelijks meer uit. Het is overleven tot de rust.

Sparta - PSV: 0-0

AJA-AZ | Samenvatting & reacties

Bekijk de samenvatting van Ajax - AZ

FOR-TWE | Samenvatting

Bekijk de samenvatting van Fortuna Sittard - FC Twente

Even terug naar Zwolle: steward mishandeld en onrust in omloop

Bij de wedstrijd tussen PEC Zwollen en Feyenoord waren er volgens de thuisclub meerdere supporters met een tijdelijk stadionverbod aanwezig. Ze zijn aangesproken en hebben het stadion verlaten, op één persoon na. Deze persoon werd opnieuw aangesproken door een steward. Deze steward is vervolgens door meerdere personen ernstig mishandeld.

Door inzet van de politie werden enkele uitgangen van het stadion gesloten. Dit leidde tot grote drukte in de omloop. "We vinden het als club zeer vervelend dat door deze situatie het overgrote deel van de supporters hier last van heeft gehad en zich onveilig heeft kunnen voelen", schrijft PEC op de site.

De club meldt verder dat de situatie de komende dagen verder wordt geëvalueerd en onderzocht.

SPA-PSV | 22' Blessure Lang?

Lang gaat zo gewisseld worden, lijkt het, of toch niet? Lang communiceert met de bank, wijst naar zijn hamstring, gefrustreerd. Hij lijkt geblesseerd. Het ziet er niet goed uit. Lang loopt met een verbeten gezicht door Het Kasteel.

Sparta - PSV: 0-0

SPA-PSV | 18' Olij in Oranje

Noa Lang draait een voorzet gevaarlijk in. De bal suist zo over wat hoofden naar de verre hoek, maar Nick Olij let op. Hij moet snel reageren en heeft klem. Zekerheidje. Olij keept overigens in een oranje tenue, dat doet-ie altijd, en zo is hij alvast gewend aan wat hem komende week te wachten staat. Olij meldt zich morgenmiddag voor het eerst in zijn carrière in Zeist bij het Nederlands elftal.

Olij is de eerste Spartaan sinds 1996 die een uitnodiging ontvangt voor Oranje. John Veldman was 27 jaar geleden zijn voorganger.

Bekijk hier wat Olij van zijn Oranje-selectie vindt:

Sparta-keeper Olij geselecteerd voor Oranje: 'Superblij mee, mooie beloning'

SPA-PSV | 10' Weer lat PSV

PSV blijft gevaarlijk. Uit een corner kopt Boscagli op de lat. Dat is al de tweede keer in minder dan tien minuten tijd.

Sparta - PSV: 0-0

SPA-PSV | 7' PSV bijt van zich af

Oei, daar komt Sparta goed weg. PSV heeft zich snel hersteld van de brutale eerste minuten van Sparta. Zojuist combineert PSV vliegensvlug door de Rotterdamse defensie en puntert Tillman naar de hoek. Maar daar lag Olij al klaar, de man die keept in een oranje tenue, en zich morgen meldt in Zeist bij het Nederlands elftal.

Even later bijna een schitterende goal van Lang, die in een keer met rechts vanaf een meter of twintig op doel schiet. Snoeihard op de lat.

Sparta - PSV: 0-0

Lang schiet op de lat

SPA-PSV | 2' Sparta brutaal

Sparta begint brutaal thuis tegen het ongeslagen PSV. Ze dringen gelijk aan, willen de bal en zijn duidelijk niet bang voor de Eindhovenaren.

Sparta - PSV: 0-0

SPA-PSV | 1' Aftrap!

Sparta en PSV hebben afgetrapt voor het toetje van dit eredivisieweekend. PSV is de koploper en won alles, Sparta staat zevende.

Sparta - PSV: 0-0

SPA-PSV | Opstellingen

De opstelling van Sparta tegen PSV
De opstelling van PSV tegen Sparta

AJA-AZ | 90+6' Afgelopen in Amsterdam!

Het is klaar in Amsterdam. AZ verslaat Ajax met 2-1.

AJA-AZ | 90+5' Nog laatste corner

Nog een allerlaatste corner dan voor Ajax... Nee, hoor, het eindigt met een pegel van Mikautadze die hoog over vliegt.

Ajax - AZ: 1-2

FOR-TWE | 90+6' Klaar!

Het is afgelopen in Sittard. FC Twente wint met gemak: 0-3.

AJA-AZ | 90' 5 minuten extra

De opleving die Ajax had, is maar van korte duur. Of was het eigenlijk gewoon enthousiast geschreeuw van de thuisfans. Ajax heeft in elk geval geen grote kans meer gekregen. AZ houdt makkelijk stand. Clasie loopt te stofzuigeren voor zijn eigen defensie en vindt dan vaak de juiste pass.

Ajax speelt intussen met Akpom voorin en haalde Medic eruit. Alles-of-niets is het idee.

Ajax - AZ: 1-2

FOR-TWE | 88' Goal FC Twente

En daar is ook de 0-3 voor FC Twente. Van Wolfswinkel kopt binnen. Wedstrijd beslist, al was het dat al wel want Fortuna speelt met tien man na de rode kaart voor Belkheir.

Fortuna Sittard - FC Twente: 0-3

AJA-AZ | 83' Kansen Odgaard

Nou het wordt eerder 1-3 dan 2-2, lijkt het nu. Odgaard krijgt in drie minuten twee gigantische kansen, maar Odgaard spaart Ajax. En dus mag Ajax nog een beetje hopen op in ieder geval het redden van de eer.

Ajax - AZ: 1-2

FOR-TWE | 82' Rood Fortuna

Belkheir krijgt rood. De Fortuna-aanvaller liep de hard door op doelman Unnerstall. Direct rood, na ingreep van de VAR. Fortuna verder met tien man en had al een 0-2 achterstand.

Fortuna Sittard - FC Twente: 0-2

AJA-AZ | 77' Duel komt tot leven

Wat een energieke bedoeling ineens in de Arena. De goal van Van den Boomen heeft het geslagen, het door de knieën gezakte Ajax, plots nieuw leven gegeven. De Ajacieden rennen en vliegen plots alle kanten op, maar met verstand is het allemaal niet. In de tegenaanval zijn ze nu nog kwetsbaarder. AZ loert.

Zojuist krijgt Pavlidis dé kans op de beslissing. Maar nadat hij Gorter opspeelde kon hij niet meer zuiver voorgeven.

Ajax - AZ: 1-2

Mijnans en Bergwijn in duel

AJA-AZ | 73' Goal Ajax!

Uit het niets toch een goal voor Ajax! Invaller Van den Boomen zet Ajax op 1-2. Zijn schot, op goed geluk genomen, vliegt na een touché binnen.

Een golf van energie gaat door de Johan Cruijff Arena. Kan het dan toch nog?

Ajax - AZ: 1-2

AJA-AZ | 62' AZ rustig

AZ lijkt zich niet echt in te spannen tegen Ajax. Een vreemde constatering, maar het lijkt er wel op. Ajax maakt het spel, althans, dat proberen ze, maar AZ vangt ze zorgeloos op eigen helft op. Zodra ze de bal veroveren zoekt AZ de flanken en wordt het direct gevaarlijk. Met Wolfe, Lahdo, Van Brederode. Aan de bal vindt AZ vervolgens zorgvuldig de weg naar voren. En Ajax heeft het er maar moeilijk mee.

De thuisploeg lijkt het alleen maar met strijd op te kunnen lossen, maar dat zie je eigenlijk nauwelijks. De frustratie in het stadion en bij de spelers neemt toe. Een deel van het publiek in de Johan Cruijff Arena roept: "Wij willen Ajax zien."

Ajax - AZ: 0-2

Taylor treurt

AJA-AZ | 58' Goal AZ!

Een schitterende goal van AZ. Dani de Wit tikt van dicht bij binnen na een vloeiende aanval. Het is 0-2.

Ajax verspeelt de bal midden op het veld en AZ, dat rustig wacht op een mogelijkheid, is er snel vandoor. Lahdo dribbelt een paar man voorbij en via Van Brederode (mooie pass met buitenkant rechts) en Mijnans komt de bal terecht bij De Wit.

Ajax - AZ: 0-2

De Wit viert de 0-2

AJA-AZ | 46' Gaan we weer in Amsterdam!

In Amsterdam zijn Ajax en AZ begonnen aan de tweede helft. Eén wissel aan de kant bij Ajax:

  • Rensch eruit;
  • Gaaei erin.

Rensch kreeg in de eerste helft een lelijk cakeje van Dani de Wit en kan niet verder.

Ajax - AZ: 0-1

FOR-TWE | 47' Goal Twente!

Nou, het is al gauw gedaan met de ambities van Fortuna. Want het is een doelpunt voor Twente! De tweede helft is nauwelijks twee minuten bezig. Regeer pegelt de bal in de verre kruising.

Fortuna Sittard - FC Twente: 0-2

FOR-TWE | 46' Gaan we weer!

In Sittard is de tweede helft begonnen! Kijken of Fortuna nog iets voor elkaar krijgt na rust.

Fortuna Sittard - FC Twente: 0-1

AJA-AZ | Het verschil tussen Ajax en AZ?

Of hij medelijden heeft met collega-trainer Maurice Steijn bij Ajax? "Medelijden niet. In ons beroep heb je soms mindere tijden. Maar ik kan me voorstellen dat hij zich niet heel prettig voelt", stelde AZ-coach Pascal Jansen daags voor de wedstrijd van AZ tegen Ajax.

AZ-coach Jansen heeft geen medelijden met Steijn: 'Maar hij zal zich niet prettig voelen'

Lees hier hoe Jansen en AZ zich voorbereidde op het duel met Ajax en hoe ze omgingen met de onrust na de wedstrijd tegen Legia Warschau:

PEC-FEY | Samenvatting & reacties

Bekijk de samenvatting van PEC Zwolle - Feyenoord

AJA-AZ | Pavlidis evenaart record

Vangelis Pavlidis scoorde vlak voor rust zijn tiende van het seizoen. Hij heeft nu in alle wedstrijden dit eredivisieseizoen gescoord.

De Griekse spits is de tweede speler ooit die vanaf de eerste 8 eredivisiewedstrijden van een seizoen heeft gescoord. Alleen Feyenoorder Pétur Pétursson kreeg het voor elkaar in de eerste acht wedstrijden van het seizoen 1979/1980.

AJA-AZ | 45+4' Rust in Amsterdam

De scheidsrechter fluit voor de rust en het thuispubliek fluit voor het vertoonde spel. En de 0-1 achterstand.

Ajax - AZ: 0-1

FOR-TWE | 45+2' Rust in Sittard

In Sittard gaan ze aan de limo. FC Twente heeft een moeiteloze middag tot nu toe. Ugalde zette de bezoekers op 0-1 en er volgden nog wat kansen. Fortuna kreeg een enkele mogelijkheid, maar FC Twente is gewoon beter.

Fortuna Sittard - FC Twente: 0-1

AJA-AZ | 45' Goal AZ!

Pavlidis schiet de bal langs Gorter

Doelpunt voor AZ! Het is 0-1, dankzij Pavlidis. Zijn tiende goal van het seizoen. En de aanval was mooi hoor. De Johan Cruijff Arena was wat in slaap gesukkeld, maar wordt door Pavlidis ruw wakker geschud. Na een prima aanval, opgezet door Clasie en geassisteerd door Lahdo, schiet de AZ de 0-1 hard binnen hoog in de korte hoek.

Ajax - AZ: 0-1

AJA-AZ | 39' Van Axel Dongen eruit

De jonge basisdebutant Van Axel Dongen moet zich laten wisselen. De jongen uit de jeugdopleiding van de Amsterdammers is erg teleurgesteld. Hij heeft een flink en vervelend verleden met blessureleed.

Mikautadze vervangt hem.

Ajax - AZ: 0-0

Van Axel Dongen moet eraf

AJA-AZ | 37' Penalty Ajax?

Forbs gaat naar de grond! Penalty? Heel Ajax en de Arena wil het, maar de scheidsrechter doet niks. Bergwijn wil het nog wel eens zien, via de VAR, maar de videoscheids ziet er ook geen penalty in.

Ajax - AZ: 0-0

AJA-AZ | 36' Komt Ajax dan toch?

Er gebeurt wat! Ajax combineert nu eens goed en Brobbey is weg. Zijn voorzet trekt hij goed terug naar de aanstormende Bergwijn, maar het schot van de aanvoerder wordt geblokt. Ajax toont wat meer lef. AZ laat het nu juist een beetje gebeuren.

Ajax - AZ: 0-0

AJA-AZ | 30' Zzzz

Bent u er nog? Het is behoorlijk slaapverwekkend. Als Ajax de bal heeft, wordt het spel juist langzamer dan dat ze het versnellen. Het publiek begint een beetje te morren. AZ levert niet veel meer dan de thuisploeg. Ajax staat hoog, zet AZ vroeg onder druk als de Alkmaarders willen opbouwen en uit een puur gebrek aan creativiteit peren ook zij de bal maar naar voren. En dan staat daar de boomlange Medic.

Het is even doorbijten in deze fase. De wedstrijd heeft een doelpunt nodig, zeggen ze dan.

Ajax - AZ: 0-0

AJA-AZ | 19' Tam Ajax, AZ gevaarlijker

Bijna twintig minuten onderweg in de Arena en tja, wat kun je er eigenlijk van zeggen? Ajax heeft periodes best lang de bal, zoekend naar een gaatje in de Alkmaarse defensie maar het oogt niet dwingend. En een doelpoging hebben we nog niet gezien.

AZ daarentegen is daadkrachtiger. Zodra zij de bal hebben is de opdracht duidelijk: voorwaarts! Met Lahdo - die leuke duels uitvecht met Hato - en Van Brederode werd de ploeg van Jansen gevaarlijk.

Ajax - AZ: 0-0

FOR-TWE | 15' Goal FC Twente!

Goal voor FC Twente! Ugalde schiet de 0-1 binnen, al lijkt het wel heel erg op buitenspel. De VAR kijkt ernaar, maar de goal telt.

Voor de statistieken: het is de 1200ste uitgoal voor Twente in de eredivisie.

Fortuna Sittard - FC Twente: 0-1

AJA-AZ | 6' Eerste gevaar AZ

AZ sticht het eerste gevaar. Een schot vanaf een meter of zestien van Van Brederode, maar Gorter redt. Niet al te lastig. Het is nog even aftasten in het begin. Een beetje stroef.

Het is geen geheim dat Ajax het moeilijk heeft - tegen AEK bleven ze met pover spel steken op 1-1 - en bij AZ gaat het niet altijd vanzelf - al wonnen ze donderdag wel thuis van Legia Warschau.

Ajax - AZ: 0-0

Gorter redt

FOR-TWE | 1' Aftrap in Sittard

Ietsjes later, maar ook in Sittard zijn ze bezig!

Fortuna Sittard - FC Twente: 0-0

AJA-AZ | 1' Aftrap in Amsterdam!

Michael van Praag en Louis van Gaal op de tribune

Ajax en AZ, de topper tussen de nummer zestien en de nummer twee in de eredivisie, hebben afgetrapt in de Johan Cruijff Arena. En hoog bezoek op de tribune. Louis van Gaal neemt zojuist plaats naast Michael van Praag.

Ajax - AZ: 0-0

Van Gaal is in de Arena

AJA-AZ | Steijn en Jansen blikken vooruit

Steijn kijkt met vertrouwen uit naar AZ: 'Vasthouden aan dingen die goed zijn gegaan'
AZ-trainer Jansen kijkt niet naar verleden: 'Moeten het gewoon weer laten zien'

AJA-AZ | Warming-up in Amsterdam

  • Pro Shots
    De warming-up in Amsterdam
  • Pro Shots
    De warming-up in Amsterdam
  • Pro Shots
    De warming-up in Amsterdam
  • Pro Shots
    De warming-up in Amsterdam
  • Pro Shots
    De Johan Cruijff Arena eerder vandaag

AJA-AZ | Blind: 'Pijnlijk Ajax zo te zien'

Blind: 'Ajax is mijn club, dus het doet pijn om te zien hoe zaken daar gaan'

FOR-TWE | Opstellingen

De opstelling van FC Twente tegen Fortuna

AJA-AZ | Wat vindt Guus Hiddink eigenlijk van Ajax?

Hiddink ziet dat Ajax 'gigantisch in elkaar geklapt' is: 'Altijd attent blijven'

AJA-AZ | Opstellingen

Twee opvallende namen bij Ajax die er niet bij zijn: Sutalo en Berghuis zijn niet wedstrijdfit. Van Axel Dongen vervangt Berghuis op het middenveld. Medic vervangt Sutalo centraal achterin. Het verdedigende centrum van de Amsterdammers bestaat nu uit Medic en Ávila.

Bij AZ zien we tien dezelfde namen als afgelopen donderdag tegen Legia Warschau. Alleen Goed is vervangen door Bazoer, die tegen zijn oude club speelt.

De opstelling van AZ tegen Ajax

PEC-FEY | 90+4' Klaar in Zwolle!

Een makkelijke middag voor Feyenoord in Zwolle. Noem het sober, noem het zakelijk, noem het degelijk, noem het slim, Feyenoord gaat met drie punten terug naar Rotterdam.

PEC-FEY | 90' Vier minuten door

We gaan nog vier minuutjes door, maar er gaat niks meer gebeuren. Dit speelt Feyenoord rustig uit, een beetje sober, maar meer is ook niet nodig.

PEC-FEY | 81' Nieuwe energie Feyenoord

De wissels van Slot helpen: Feyenoord heeft weer wat nieuwe energie. Vooral Jahanbakhsh heeft er zin in. Eerst pegelt hij de bal vanaf rechts op de lat en werkt Geertruida de bal bijna binnen. Een minuut later krijgt Jahanbakhsh weer de bal op rechts, op dezelfde plek, maar nu hobbelt zijn schot voorlangs.

Timber is niet blij. Die had de bal graag gehad.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-2

PEC-FEY | 76' Beelen tegen oude club

Het kakt wat in bij Feyenoord en dus gooit Slot drie wissels erin:

  • Paixo, Stengs en Nieuwkoop eruit;
  • Sauer, Jahanbakhsh en Beelen erin

En dat is vooral voor Thomas Beelen een mooi moment. Hij valt in tegen zijn oude club. Overigens heeft Feyenoord nog een oud-PEC-speler op de bank zitten: Thomas van der Belt.

Eerder wisselde slot ook al:

  • Minteh eruit;
  • Zerrouki erin.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-2

PEC-FEY | 69' Grote kans Zwolle

Feyenoord verliest een beetje de druk op het doel van Zwolle en de thuisploeg komt er steeds meer uit. En dat wordt gelijk gevaarlijk. Huiberts krijgt de bal plots tussen de laatste linie en doelman Wellenreuther in en probeert 'm met een hakje erlangs te tikken. Maar Wellenreuther heeft een goede reflex.

Geen aansluitingstreffer voor PEC, maar ze worden wel iets gevaarlijker. Kunnen ze nog iets?

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-2

PEC-FEY | 62' Gimenez jaagt op hattrick

Het lijkt een kwestie van tijd voordat Gimenez zijn derde gaat maken. Feyenoord drukt Zwolle overtuigend achteruit, houdt constant druk en voetbalt zich met geduld naar kansjes. Zo net weer een voor Gimenez, die goed voor zijn man komt en naar de hoek knikt. Maar Schendelaar let op.

De jacht op de hattrick is in volle gang.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-2

PEC-FEY | 58' Penalty Feyenoord?

Weer een rappe aanval van Feyenoord en met een strakke voorzet vanaf links wordt Giménez bereikt om binnen te tikken, maar hij wordt neergelegd. Penalty, zegt scheidsrechter Van der Eijk.

Hij wijst naar de stip, maar even later herstelt hij zichzelf. Giménez zou buitenspel hebben gestaan op het moment van de voorzet. En dat klopt, zegt de VAR. Geen pingel. Maar duidelijk is wel dat Feyenoord het duel snel wil beslissen.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-2

PEC-FEY | 54' Goal Feyenoord!

Wat is Gimenez toch vlijmscherp, de spits schiet zonder aarzeling de 0-2 binnen. Zijn twaalfde goal van dit seizoen. Feyenoord komt geconcentreerd de kleedkamer uit na rust.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-2

Giménez viert zijn tweede van de dag

PEC-FEY | 46' Weer terug in Zwolle

Na het korte uitstapje naar Madrid, zijn we weer terug in Zwolle. De tweede helft is begonnen. Geen wissels bij Feyenoord, geen wissels bij Zwolle. We spelen weer!

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-1

PEC-FEY | Van Madrid naar Zwolle

Het verschil is best groot tussen Atlético Madrid-uit en PEC Zwolle-uit. Zo energiek en (toch wel) virtuoos als de Rotterdammers in Madrid speelden, zo nonchalant is het in Zwolle.

Zouden ze met hun hoofd nog een beetje in het Metropolitana zitten?

U kunt dat wel even doen nog, met het wedstrijdverslag van het duel in de Champions League (3-2):

En lees anders ook gelijk even terug wat Slot en uitblinker Hartman vonden van het optreden van Feyenoord:

Legia Warschau legt in verklaring schuld rellen opnieuw bij AZ

Legia Warschau geeft AZ en de Nederlandse autoriteiten in een uitgebreide verklaring op de website opnieuw de schuld van de rellen bij de wedstrijd in de Conference League. Voor en na de wedstrijd braken ongeregeldheden uit met Poolse fans en werden twee spelers van Legia opgepakt op verdenking van mishandeling van een steward van AZ. Ze zijn later weer vrijgelaten.

"Naar onze mening is het overduidelijk dat het verhaal in de verklaring van de Nederlandse zijde één doel heeft: de waarheid vermengen met leugens. Legia Warschau wordt de schuld gegeven voor het gebrek aan professionaliteit bij de organisatie van UEFA-competities", schrijft Legia Warschau in de verklaring, die in het Pools, Engels en Nederlands op de site is gezet.

"Als Legia Warschau verzekeren we dat we er alles aan zullen doen om deze zaak volledig op te helderen. We zullen de eer van de club, de spelers en medewerkers verdedigen op basis van feiten en zo gedetailleerd mogelijk de situatie ophelderen, die in geen enkele sportcompetitie zou mogen plaatsvinden."

In Polen is de verontwaardiging groot over de gang van zaken in Alkmaar. De Poolse premier Morawiecki heeft zich onder anderen uitgelaten over de gebeurtenissen rond de wedstrijd. De plaatsvervangend minister van Buitenlandse Zaken Pawel Jablonski had zaterdag en gesprek met Daphne Bergsman, de Nederlandse ambassadeur in Warschau, waarin hij opnieuw aandrong op een onderzoek.

PEC-FEY | 45+2' Rust in Zwolle

Ze gaan aan de thee in Zwolle. Heel aardige wedstrijd zo. Feyenoord laat mooie dingen zien, de passes van Hartman bijvoorbeeld, of de vlijmscherpe Giménez, of de dirbbels van Minteh, en Zwolle is niet bang om eruit te komen. Maar zonder Thy en Druijf (ziek) blijkt het toch lastig om op het doel van Feyenoord te schieten.

Giménez loert op een tweede foutje van Schendelaar

PEC-FEY | 45' Twee minuten extra

We gaan twee minuten langer door. Kan Feyenoord nog wat? Ze komen er net met een schitterende aanval snel uit na Zwols balverlies. Stengs en Minteh combineren langs de PEC-spelers alsof ze er niet staan, maar dan schiet Minteh uit een wel erg lastige positie op doel. Niet de eerste keer deze eerste helft.

Met iets meer overzicht had Feyenoord misschien wel meer voor kunnen staan dan één goal.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-1

PEC-FEY | 37' Minteh raakt doelman op hoofd

Minteh en doelman Schendelaar gaan allebei naar de bal. Schendelaar met zijn handen, Minteh met zijn voeten. En Schendelaar blijft liggen. Geraakt aan het hoofd. Het gaat al snel weer, maar toch even wat lichte schrik, na wat er vorige week is gebeurd met RKC-doelman Vaessen.

Minteh komt bezorgd kijken hoe het gaat met Schendelaar, en ook Giménez komt een handje geven. En dan gaat iedereen verder.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-1

Schendelaar wordt behandeld na een botsing met Minteh

PEC-FEY | 30' Bijna weer Giménez

Half uur gespeeld in Zwolle en Feyenoord controleert. PEC doet zijn best, en soms komen ze in een hoopgevende positie, bij slordigheden van Feyenoord. Maar echt dicht bij het Feyenoord-doel raken ze dan ook weer niet omdat ze zelf te slordig zijn.

Achterin krijgt Zwolle maar moeilijk grip op Giménez, die net weer opduikt voor het Zwolse doel. Na een bekeken passje van Hartman.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-1

PEC-FEY | 21' Goal Feyenoord!

Giménez schiet de 0-1 binnen

Feyenoord scoort: 0-1! Wat doen ze allemaal achterin bij PEC Zwolle? Keeper Schendelaar vergeet even dat hij de bal in zijn handen mag pakken en maakt een soort balletsprong in plaats van een duik. Sierlijk, maar niet effectief. Giménez profiteert direct, die is het hele seizoen al vrij scherp. De Mexicaanse spits doet het nog wel heel stijlvol, voor het lege doel, met een halve omhaal.

Het is al de elfde goal van Giménez dit eredivisieseizoen.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-1

Giménez bedankt de hogere machten

PEC-FEY | 17' Gevaar Zwolle én Feyenoord

Zwolle laat zich voor het eerst zien, met een periode van balbezit, een kopballetje dat net naast vliegt en enkele corners op rij. In de rebound op een van die corners is Feyenoord er plots wel heen snel uit. Met 4 man, tegen 2 of 3. Giménez zet de watervlugge Minteh alleen voor de keeper maar Minteh krijgt er niet meer uit dan een slap rolletje. Hij raakt de bal eerst nog met het standbeen. Eerste echt grote kans voor Feyenoord.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-0

PEC-FEY | 12' Feyenoord zoekt 0-1

Met 82% balbezit kunnen we wel zeggen dat Feyenoord beter is in de eerste twaalf minuten. De Rotterdammers zetten Zwolle vroeg vast, in het doelgebied al zowat, en toch probeert PEC eruit te voetballen. Dat spreekt voor de Zwollenaren.

Feyenoord kreeg nog geen gigantische kans, maar de vraag is hoe lang PEC dit gaat volhouden. Feyenoord had al een penalty kunnen krijgen na drie minuten spelen.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-0

PEC-FEY | 3' Penalty Feyenoord?

Lam treuzelt enorm in de opbouw en daar maakt Minteh gebruik van. De Feyenoord-aanvaller plukt de bal van de voet van de Zwolle-verdediger en Giménez staat 1-op-1 met doelman Schendelaar. En dan loopt Lam de spits op zijn hakken. Penalty? Nee, zegt scheidsrechter Van der Eijk.

Giménez kan het niet geloven en slaat boos op het gras.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-0

PEC-FEY | 1' Aftrap!

PEC Zwolle en Feyenoord hebben de voetbalzondag in de eredivisie afgetrapt. Zwolle mist twee zieke spitsen, Feyenoord heeft superspits Giménez juist weer terug.

PEC Zwolle - Feyenoord: 0-0

PEC-FEY | Slot terug in Zwolle

Arne Slot

Arne Slot is vandaag op vertrouwd terrein, terug bij Zwolle, waar hij 326 wedstrijden speelde. In 2002 en 2012 promoveerde hij met Zwolle naar de eredivisie. In mei vorig jaar schreven we dit over Slots tijd in Zwolle:

"In 1995 krijgt Arend Martijn Slot als zeventienjarige een vaste plek in de selectie van FC Zwolle, zoals PEC destijds nog door het leven ging. Daarvoor maakte 'Arne' als vijftienjarige al zijn debuut tegen de amateurclub waar hij ooit begon, vierdeklasser VV Bergentheim. Als stunt kreeg de tiener de aanvoerdersband.

Slots eerste periode in Zwolle, onder Jan Everse, verloopt hobbelig. Veel blessures en veel bankzitten, volgens Everse kwam Slot fysiek nog veel tekort.

"Daar had hij wel moeite mee, want hij vond zichzelf wel goed hoor. Hij twijfelde niet over zijn eigen kwaliteiten", herinnert Everse zich. "Arne was jong en een beetje eigenwijs, dus ik zei: investeer in jezelf, anders blijf je altijd een twijfelgeval." Die boodschap kwam aan."

Lees hier hele verhaal via onderstaande link:

Zo ging het gisteren

Bekijk de samenvatting van Vitesse - Excelsior
Bekijk de samenvatting van Go Ahead Eagles - Heracles Almelo
Bekijk de samenvatting van Almere City - RKC Waalwijk
Bekijk de samenvatting van sc Heerenveen - NEC

PEC-FEY | Opstellingen

Feyenoord start met drie andere namen dan tegen Atlético Madrid.

  • Niet: Trauner, Zerrouki en Ueda
  • Wel: Nieuwkoop, Minteh en Giménez

PEC Zwolle heeft problemen voorin. Spitsen Thy en Druijf zijn er niet bij. Ze zijn allebei ziek.

De opstelling van PEC Zwolle tegen Feyenoord
De opstelling van Feyenoord tegen PEC Zwolle

PEC-FEY | Aankomst in het stadion

  • Pro Shots
    Het Mac3Park Stadium in Zwolle
  • Pro Shots
    Ueda zit weer op de bank nu Gimenez mag spelen
  • Pro Shots
    Yankuba Minteh begint in de basis
  • Pro Shots
    Santiago Gimenez begint in de basis
  • Pro Shots
    Zerrouki zit op de bank

De stand in de eredivisie

De stand in de eredivisie op de ochtend van 8 oktober 2023

Welkom!

Gaat er maar goed voor zitten, er ligt een fijne voetbalzondag voor u. Vier wedstrijden in de eredivisie, de hele top-4 komt in actie en de bovenste twee ploegen hebben een lastige uitwedstrijd.

  • 12.15 uur: PEC Zwolle-Feyenoord
  • 14.30 uur: Ajax-AZ
  • 14.30 uur: Fortuna Sittard-FC Twente (14.30u)
  • 16.45 uur: Sparta-PSV

Updates ontvangen? Tik op het belletje!

De uitslagen en het programma van speelronde 8