Ajax krijgt nieuwe tik met thuisnederlaag tegen AZ en blijft zestiende

Bekijk de samenvatting van Ajax - AZ

Ajax heeft zijn derde nederlaag in zes competitieduels geleden. De geplaagde Amsterdammers waren in de eigen Johan Cruijff Arena niet opgewassen tegen AZ: 1-2.

Door het resultaat gaat Ajax de interlandperiode in als de nummer zestien van de eredivisie met vijf punten uit zes duels. Nooit eerder begon de club zo slecht aan de eredivisie sinds de seizoenen 1964/1965 en 1988/1989, toen Ajax op zeven punten na zes duels stond.

AZ is de nummer twee van de competitie, achter het voorlopig ongenaakbare PSV.

Onder anderen Louis van Gaal, die als klankbord de raad van commissarissen van Ajax gaat helpen, en toekomstig RvC-voorzitter Michael van Praag zagen op de tribune dat de diep gevallen club uit Amsterdam een lange weg te gaan heeft om er weer bovenop te komen.

Futloos

Ajax speelde voor rust futloos en oogde verre van een team dat ten koste van alles de negativiteit van zich af wilde spelen. Een schril contrast met de manier van voetballen van traditionele concurrenten Feyenoord en PSV, die hun tegenstanders soms zwaar onder druk zetten.

AZ kwam in de Johan Cruijff Arena nauwelijks in de problemen. De ploeg van trainer Pascal Jansen toonde aan een ingespeelde ploeg te zijn en speelde de bal af en toe naar hartenlust rond, mede dankzij de door Ajax geboden ruimte.

Louis van Gaal neemt voorafgaand aan Ajax-AZ plaats op de tribune

Het was in de 45ste minuut uiteindelijk raak voor AZ toen Vangelis Pavlidis na een goede loopactie de 0-1 kiezelhard in het doel schoot. De Griek kon na een pass op maat van Mayckel Lahdo alweer zijn tiende eredivisietreffer van het seizoen maken.

Nauwelijks verbetering

Ook in de tweede helft toonde Ajax nauwelijks verbetering en was het AZ dat rustig op zoek ging naar een tweede treffer. Dani de Wit zorgde in de 57ste minuut voor de 0-2 na een prima uitgespeelde AZ-aanval, met voorbereidend werk van Sven Mijnans.

Bij de tweede goal van AZ werden de Amsterdamse problemen achterin goed blootgelegd: na een foute pass van Jakov Medic lag het wederom helemaal open bij Ajax.

Bekijk hieronder de reacties na Ajax-AZ:

Ajax leek vervolgens rijp voor een nieuwe grote tegenvaller, maar een gelukje gaf de club toch weer hoop. Branco van den Boomen zag in de 73ste minuut een schot via een AZ-been in het doel belanden, waarbij keeper Mathew Ryan kansloos was.

Prompt kwam er weer wat leven in het spel van de thuisploeg, maar daardoor kreeg AZ meer ruimte en waren de beste mogelijkheden vervolgens voor de bezoekers. Pavlidis en invaller Jens Odgaard (twee grote kansen) verzuimden de wedstrijd te beslissen, maar zagen de zege voor AZ uiteindelijk niet meer in gevaar komen.