Louis van Gaal
NOS Voetbal

Van Gaal adviseur rvc Ajax: 'Leven in Portugal laat zich goed combineren met deze rol'

Ajax heeft Louis van Gaal binnen als adviseur van de Raad van Commissarissen. Hij gaat de club op die manier voorzien van voetbaltechnisch advies.

Van Gaal: "Ik wil Ajax graag helpen. Mijn leven speelt zich voor een groot deel af in Portugal en dat laat zich goed combineren met deze rol als externe adviseur."

Jan van Halst vervulde de functie van 'voetbalman' in de rvc van Ajax, tot hij onlangs aangesteld werd als interim algemeen directeur. Hij liet weten niet meer terug te keren in de rvc als Alex Kroes die functie in maart volgend jaar overneemt.

Weg omhoog

Van Gaal gaat die rol dus op afstand vervullen. "Ik stel graag mijn voetbalkennis in dienst van de rvc, zeker als straks Leo van Wijk en Michael van Praag benoemd zijn. De sportieve weg omhoog moet worden ingezet en daar kunnen en moeten we allemaal een bijdrage aan leveren."

Eerder gaf Van Gaal al aan dat hij geen actieve, dagelijkse rol wilde in Amsterdam. "Mijn gezondheid gaat voor", zei hij tegen de NOS.

Louis van Gaal met zijn vrouw Truus (links) op de tribune bij Ajax

De oud-bondscoach, die onlangs op de tribune zat tijdens Ajax-Feyenoord, heeft prostaatkanker en staat voortdurend onder behandeling. Hij vertelde recent de afgelopen periode opnieuw te zijn geopereerd.

Ajax gaat momenteel door een diep dal. De Amsterdammers staan op de vijftiende plaats in de eredivisie, weliswaar met twee wedstrijden minder gespeeld. Pier Eringa stapte vorige week op als voorzitter van de rvc op verzoek van de bestuursraad.

Sven Mislintat vertrok als directeur voetbalzaken. De Duitser was eerder in opspraak geraakt omdat hij zaken heeft gedaan met een spelersmakelaarskantoor dat aandelen heeft in een bedrijf waarvan hij zelf ook aandeelhouder is. Dat botst met de regels waar een beursgenoteerd bedrijf als Ajax zich aan dient te houden.

24 mei 1995: Louis van gaal met de Champions League

Van Gaal was tussen 1991 en 1997 hoofdtrainer in Amsterdam. Het was een succesvolle periode. Ajax won naast drie landstitels en een KNVB-beker ook de Champions League, de UEFA Cup en de wereldbeker. Ook werd de Nederlandse en Europese Super Cup veroverd.

In 2003 en 2004 was Van Gaal ook technisch directeur bij Ajax. In 2012 zou hij algemeen directeur worden, maar mede door tussenkomst van Johan Cruijff, die toen deel uitmaakte van de rvc, werd zijn aanstelling ongeldig verklaard.

NOS-analist Rafael van der Vaart gaf voor de Klassieker tussen Ajax en Feyenoord op 24 september al aan dat Louis van Gaal graag zou willen instappen bij Ajax. "Zijn handen jeuken", aldus de oud-Ajacied.

Van der Vaart: 'Situatie Mislintat onhoudbaar, handen Van Gaal jeuken om in te stappen bij Ajax'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl