Dani de Wit (links) met doelpuntenmaker Vangelis Pavlidis

AZ revancheert zich na blamage en wint nu wel in Conference League: 1-0 tegen Legia

AZ heeft zich gerevancheerd voor de blamage van de eerste speelronde van de Conference League. Toen verspeelde de ploeg van Pascal Jansen een 3-0 voorsprong tegen Zrinjski Mostar (3-4), donderdagavond wonnen de Alkmaarders met 1-0 van Legia Warschau.

De zege op de recordkampioen van Polen betekent dat AZ weer helemaal terug is in de strijd om Europees te overwinteren. Alle clubs in poule E hebben na twee speelrondes evenveel punten.

Aanvoerder Jordy Clasie was na afloop van de wedstrijd tegen Legia Warschau in de Conference League (1-0 winst) tevreden over het resultaat, maar plaatste wel kritische kanttekeningen bij het optreden van de Alkmaarders.

"We speelden niet onze beste wedstrijd. Het tempo was ook te laag aan onze kant. Het belangrijkste zijn echter de punten. We staan nu allemaal op drie. We doen weer mee in de groep", zei hij tegenover Veronica.

Stand in poule E

De Alkmaarders begonnen niet scherp aan het duel in eigen huis, gezien een snelle uitbraak van de Polen. Tomáš Pekhart dacht na zeven minuten al de 0-1 binnen te knallen, maar werd teruggefloten wegens buitenspel.

Het was geen voorbode voor de rest van de eerste helft, die zonder spectaculair spel kabbelend naar de rust ging. AZ had iets meer de bal in de eerste 45 minuten, maar zodra de Alkmaarders bij het Poolse doel kwamen, werden ze onzorgvuldig. De bezoekers uit Polen kregen niet veel meer voor elkaar.

Er vielen welgeteld twee kansen te noteren voor rust en die waren voor AZ. De opgestoomde back David Moller Wolfe schoot vol op de schenen van de Poolse doelman Kacper Tobiasz en op slag van rust peerde Vangelis Pavlidis de bal in het zijnet.

Pavlidis schiet de bal in het zijnet

De Polen, hartstochtelijk toegezongen door de aanwezige Legia-fans in Alkmaar, kwamen duidelijk frisser uit de kleedkamer dan AZ. Ze sneden meerdere keren ogenschijnlijk eenvoudig door de Alkmaarse defensie.

Toch was het enige doelpunt voor AZ. Dani de Wit kopte de bal voor de voeten van de Griekse spits, die vervolgens geen moeite had Tobiasz het nakijken te geven.

Het moegestreden Legia had niet veel meer in te brengen tegen de Alkmaarders. Zelfs een rode kaart voor Mayckel Lahdo in de 65ste minuut bracht de zege voor AZ niet meer in gevaar. Legia Warschau kwam niet veel verder dan een zacht rollertje van Blaz Kramer recht in de handen van doelman Mathew Ryan.

Ongeslagen reeks

Zo werd de reeks met ongeslagen Europese groepswedstrijden in eigen huis verlengd. De laatste keer dat AZ thuis een groepsduel verloor in Europa was op 20 oktober 2016: een 1-2 nederlaag tegen Maccabi Tel Aviv in de Europa League. Daarna volgden, inclusief de zege van vanavond, negen overwinningen en vier gelijke spelen.