Jordy Clasie baalt

Dramatische Europese avond voor AZ: verlies bij Zrinjski na 3-0 voorsprong

AZ heeft zich in de eerste groepswedstrijd in de Conference League geblameerd. De formatie van trainer Pascal Jansen leidde bij Zrinjski Mostar halverwege met 3-0, maar was in de tweede helft geen schim van zichzelf. De Bosniërs scoorden daarin liefst vier keer: 4-3.

De in de eredivisie nog foutloze Alkmaarders, twaalf punten uit vier duels, maakten zo een desastreuze start in groep E. Daarin versloeg Legia Warschau het Engelse Aston Villa met 3-2. AZ ontvangt de Polen op donderdag 5 oktober.

Zrinjski Mostar, de voormalige club van de Kroatische voetbalicoon Luka Modric, had voor rust veel te veel ontzag voor AZ. Dat resulteerde in liefst drie tegengoals. Myron van Brederode opende na tien minuten de score, nadat Mayckel Lahdo hem in stelling had gebracht.

De dominante Alkmaarders, vorig jaar halvefinalist, gingen vrolijk door met aanvallen en werden na iets meer dan een halfuur beloond. Sven Mijnans schoot een rebound binnen, na een door doelman Marko Maric gekeerde kopbal van Dani de Wit.

Op slag van rust kon AZ voor de derde keer juichen en dit keer was De Wit de gevierde man. Zonder zich bovenmatig in te hoeven spannen, leek de ploeg van trainer Pascal Jansen op rozen te zitten.

De 1-3 van de net ingevallen Zvonimir Kozulj kort na de pauze, waarbij AZ-keeper Mathew Ryan zich verkeek op de vrije trap vanaf links, gaf de Bosniërs toch weer enige hoop op een bevredigend resultaat.

Myron van Brederode viert zijn treffer in Mostar

Wedstrijd op z'n kop

AZ bleef aanvankelijk overeind, maar in een tijdsbestek van drie minuten ging het helemaal mis. Nadat AZ-spits Vangelis Pavlidis de paal had geraakt, zetten Josip Corluka en Aldin Hrvanovic de wedstrijd helemaal op z'n kop.

Tien minuten voor tijd zakte de huidige nummer twee van de eredivisie volledig door het ijs na het tweede doelpunt van Kozulj, die een rebound binnentikte: 4-3.

AZ, dat zich via de voorrondes geplaatst had voor de groepsfase, kwam die klap ook niet meer te boven en droop gedesillusioneerd af. Het is de eerste Nederlandse ploeg ooit die in een Europese wedstrijd na een voorsprong met drie doelpunten verschil alsnog verliest. Een historische afgang.