NOS Nieuws Buitenland Aangepast

'Ondanks sancties hogere olie-inkomsten Rusland' • Parlementslid Oekraïne teleurgesteld in Rutte

 • Welkom in het liveblog van donderdag 12 mei over de oorlog in Oekraïne
 • In beeld: de verwoeste Azovstal-fabriek
 • Parlementslid Oekraïne had meer verwacht van speech Rutte
 • VN: 1000 burgerdoden rondom Kiev
Liveblog gesloten
 • Liveblog afgesloten

  We sluiten dit blog weer voor de nacht. Vanaf morgenochtend is het laatste nieuws weer te vinden in een nieuwe editie van het liveblog.

 • Steunpakket VS van 40 miljard dollar voorlopig geblokkeerd

  Een steunpakket van 40 miljard dollar van de Verenigde Staten aan Oekraïne is voorlopig geblokkeerd door de Republikeinse senator Rand Paul uit Kentucky. Hij eist dat er een toezichthouder komt die in de gaten houdt waar het geld naartoe gaat, meldt CNN.

  De Amerikaanse senaatsleider Chuck Schumer en Republikeinse leider Mitch McConnell drongen er juist op aan dat het pakket snel goedgekeurd wordt, ook al zijn ze het in grote lijnen wel met Paul eens over het instellen van een toezichthouder.

  Wat Paul eist is een wijziging van het wetsvoorstel, een tijdrovende klus die zou betekenen dat het steunpakket nog even op zich laat wachten. Senaatsvoorzitter Schumer moet nu stappen ondernemen om ervoor te zorgen dat het steunpakket alsnog onder de huidige voorwaarden kan worden aangenomen. Dit gaat naar verwachting een aantal dagen duren, waarna het steunpakket alsnog wordt goedgekeurd.

 • Pussy Riot-artiest: 'Rusland heeft denazificatie nodig'

  De recent uit Rusland ontsnapte leider van de anti-Kremlin punkband Pussy Riot, Maria Aljochina, zegt dat niet Oekraïne maar Rusland denazificatie nodig heeft. Tijdens een repetitie voor een concert in Berlijn zei ze tegen persbureau Reuters dat de Russen goed moeten nadenken over de oorlog. Ook moet er volgens de artiest een tribunaal komen tegen de Russische president Poetin en de legerleiders.

  Kremlin-woordvoerder Dmitry Peskov wilde geen commentaar geven op de uitspraken van Aljochina. Ze vluchtte deze week uit Rusland, waar ze in huisarrest zat, door zich te verkleden als maaltijdbezorger. Vermomd wist ze weg te glippen uit haar verblijf en uit de handen van de de Russische politie te blijven.

  Aljochina is van mening dat veel Russen verandering willen, maar dat ze bang zijn om in de gevangenis te belanden als ze zich daarover uitspreken. Volgens haar staat er bijvoorbeeld tien jaar gevangenisstraf op het delen van foto's uit het Oekraïense dorpje Boetsja, waar Russische soldaten meerdere burgers om het leven brachten.

 • Parlementslid Oekraïne teleurgesteld in speech Rutte

  Premier Rutte was vandaag de tweede buitenlandse regeringsleider die het Oekraïense parlement toesprak sinds de oorlog.

  De speech eindigde met een staande ovatie. Maar Nieuwsuur spreekt een teleurgesteld Oekraïens parlementslid. Want hoewel de premier zijn steun uitsprak, hield hij zich over een eventueel EU-lidmaatschap op de vlakte.

  "Ik had meer verwacht, er is een duidelijk signaal nodig over het toetreden tot de EU", zegt Jevhenja Kravtsjoek. "Dat is belangrijk voor het Oekraïense volk. Het is cruciaal voor ons land om volledig lid te worden van de EU."

 • In beeld: de verwoeste Azovstal-fabriek

  Persbureau Reuters heeft recente foto's gepubliceerd van de Azovstal-fabriek in Marioepol, waar al weken hevig wordt gevochten. Op het terrein, dat zo'n 11 vierkante kilometer groot is, proberen Oekraïense strijders de Russische troepen op afstand te houden. Het terrein van de fabriek is omsingeld door de troepen van Poetin, en een groot deel van de gebouwen is verwoest door de beschietingen.

  Het Azov-bataljon heeft gisteren foto's vrijgegeven van gewonde Oekraïense strijders die vastzitten op het terrein in de havenstad. Ze worden wel behandeld, maar er zijn geen mensen en middelen om goede zorg te blijven geven. Het is onduidelijk hoeveel militairen er nog in het complex zijn.

  1/6 Reuters
  2/6 Reuters
  3/6 Reuters
  4/6 Reuters
  5/6 Reuters
  6/6 Reuters
 • Oekraïne: leger beschadigt Russisch schip in Zwarte Zee

  Het Oekraïense leger claimt dat het een logistiek schip van de Russische marine heeft beschadigd. Er zou brand zijn uitgebroken op de Vsevolod Bobrov. Het schip lag in de buurt van het Slangeneiland in de Zwarte Zee, een plek die op dit moment het toneel is van gevechten tussen Rusland en Oekraïne. Het gloednieuwe schip is volgens maritieme nieuwssite Fleetmon niet gezonken, maar teruggebracht naar de haven van Sebastopol. Het Oekraïense leger heeft verder geen details gegeven.

 • 'Olie-inkomsten Rusland stegen met 50 procent ondanks boycot'

  Ondanks de westerse sancties zijn de olie-inkomsten van Rusland dit jaar met 50 procent gestegen. Dat meldt Bloomberg op basis van cijfers van de International Energy Agency (IEA) waarin de eerste maanden van 2022 zijn vergeleken met dezelfde periode een jaar eerder. De olieprijs is in die periode verdubbeld, door de aantrekkende economie en internationale onrust.

  Moskou verdiende dit jaar ongeveer 20 miljard dollar per maand, wat neerkomt op een export van 8 miljoen vaten per dag. Europa is bezig met een volledig importverbod van Russische olie, maar zover is het nog niet. Verder kopen Aziatische landen, waaronder China en India, onverminderd Russische olie.

  Een Russisch olieveld in Krasnojarsk Reuters
 • Honkbal met handtekening Zelensky levert 50.000 dollar op

  Een honkbal waar de handtekening van de Oekraïense president Zelensky op staat is voor 50.000 dollar geveild. Een deel van dat geld gaat volgens de Amerikaanse veiling RR Auction naar humanitaire hulp voor gevluchte Oekraïners.

  Het winnende bod voor de Rawlings Major League honkbal is drie keer hoger dan werd verwacht. De koper blijft anoniem maar het zou gaan om een man die gesigneerde honkballen verzamelt. Hij is blij dat een groot deel van de opbrengst naar Oekraïne gaat.

  De honkbal werd in 2019 gesigneerd door Zelensky toen hij in New York was voor een vergadering van de Verenigde Naties. De Amerikaanse honkballenverzamelaar Randy Kaplan had dat gevraagd aan de Oekraïense ambassadeur bij de Verenigde Naties, die de bal doorgaf aan de president.

  Kaplan verzamelt sinds de jaren 90 honkballen met handtekeningen van wereldleiders, en het is zeldzaam dat hij er eentje veilt. Hij heeft onder meer honkballen met handtekeningen van de paus, Barack Obama en Nelson Mandela.

  De gesigneerde honkbal RR Auction
 • Rusland ontbiedt Nederlandse diplomaat op ministerie van Buitenlandse Zaken

  De Nederlandse zaakgelastigde in Rusland, Martijn Elgersma, is vandaag ontboden bij het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken. Volgens de Russische autoriteiten moest de diplomaat op het matje komen vanwege "illegale commerciële activiteiten" op het terrein van het Nederlandse consulaat in Sint-Petersburg.

  Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigt dat Elgersma is ontboden, maar de precieze reden blijft onduidelijk. Volgens een woordvoerder van het ministerie ligt er een klacht tegen de partner van een Nederlandse diplomaat in Rusland. Om welke diplomaat het gaat, zegt de woordvoerder niet. Het ministerie zoekt uit wat er precies aan de hand is.

  Dat Elgersma werd ontboden en niet de Nederlandse ambassadeur in Rusland, had ermee te maken dat de ambassadeur momenteel op dienstreis is. Elgersma neemt als zaakgelastigde de honneurs waar.

 • VN-Mensenrechtenraad wil onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne

  De VN-Mensenrechtenraad stelt een onderzoek in naar mogelijke mensenrechtenschendingen in Oekraïne door Russische troepen. In een speciale vergadering stemde een grote meerderheid van het VN-orgaan, dat zetelt in het Zwitserse Genève, voor extra toezicht op de mensenrechtensituatie in het land. Alleen de vertegenwoordigers van China en Eritrea stemden tegen. Verder waren 33 leden voor, 12 landen onthielden zich van stemming.

  De Mensenrechtenraad van de VN is opgericht in 2006 en bestaat uit vertegenwoordigers van 47 landen. Rusland werd vorige maand geschorst als lid van de raad, op initiatief van de Verenigde Staten. Het Kremlin besloot zich daarna definitief terug te trekken uit de Mensenrechtenraad. Tsjechië neemt de plek van Rusland in, werd eerder deze week bekendgemaakt.

 • Langer geen Russisch gas door Yamal-pijpleiding

  Rusland zal ook de komende tijd geen gas leveren via de Yamal-pijpleiding door Polen. Volgens Gazprom is het onmogelijk om de gaslevering te hervatten, vanwege de sancties die het Kremlin heeft opgelegd aan de beheerder van het Poolse deel van de pijpleiding. Rusland stopte eind april met het leveren van gas aan Polen en Bulgarije via de Yamal-route, en dat blijft dus voorlopig zo.

  De Yamal-pijpleiding loopt van Rusland via Belarus en Polen naar Duitsland. De Duitse energieautoriteiten lieten vandaag weten dat een streep door de gaslevering via deze route de Duitse energievoorziening niet in gevaar brengt. Volgens een woordvoerder gaat het grootste deel van het gas naar Polen en gebruikt Duitsland nauwelijks gas uit de pijpleiding.

  De Poolse minister van Klimaat herhaalde vandaag dat Polen het gat kan opvangen. Vorige maand zei zij al dat er geen zorgen zijn over een gasgebrek in Polen, omdat de gasopslagen van het land nog voor 76 procent gevuld zouden zijn.

 • Eerste Russische militair voor de rechter in Oekraïne

  Een 21-jarige Russische sergeant moet in Oekraïne voor de rechter verschijnen omdat hij wordt beschuldigd van moord. Hij is de eerste Russische militair die in Oekraïne terechtstaat sinds het begin van de oorlog.

  De sergeant zou op 28 februari een ongewapende inwoner van een Oekraïens dorp in de regio Soemy hebben gedood. Het Oekraïense persbureau Interfax meldt dat de 62-jarige Oekraïner aan het fietsen was toen hij werd doodgeschoten, op enkele tientallen meters van zijn huis. Volgens de openbaar aanklager van Oekraïne, Iryna Venediktova, ligt er voldoende bewijs tegen hem. Als de rechter hem schuldig acht, kan hij een celstraf krijgen van maximaal levenslang.

  Volgens Venediktova zit de Russische sergeant op dit moment al vast in Oekraïne. "We beginnen een proces, niet bij verstek, maar direct tegen de persoon die een burger heeft vermoord. Dat is een oorlogsmisdaad."

  Momenteel loopt een groot onderzoek naar oorlogsmisdaden in Oekraïne. Venediktova zei vorige maand dat er zo'n 6000 plaatsen zijn in het land waar zulke misdaden hebben plaatsgevonden. Tientallen Nederlandse marechaussees ondersteunen het onderzoek.

 • Rutte tegen Oekraïense parlement: 'Deze oorlog gaat om onze gezamenlijke toekomst'

  "Deze oorlog gaat om onze gezamenlijke toekomst." Dat zei premier Rutte vanochtend in een videotoespraak voor het Oekraïense parlement. De beelden werden enkele uren later pas naar buiten gebracht.

  Rutte zei dat hij vooral wilde overbrengen dat Nederland achter Oekraïne staat. "En we blijven achter jullie staan totdat vrede, vrijheid en democratie zijn hersteld in jullie land. Er kan geen andere uitkomst zijn."

 • NAVO: Finnen krijgen een warm welkom, Rusland ziet dreiging

  Secretaris-generaal Stoltenberg van de NAVO heeft gezegd dat de Finnen "een warm welkom" zullen krijgen. "Het toetredingsproces zal soepel en snel gaan."

  Rusland is niet te spreken over de plannen en zegt dat die een bedreiging vormen voor de Russen. De uitbreiding van het militaire bondgenootschap maakt Europa en de wereld zeker niet veiliger, zegt een woordvoerder van het Kremlin.

  Ook Finnen op straat steunen de aanvraag:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  'De oorlog heeft alles veranderd, ook de wil om toe te treden tot de NAVO'
 • VN: 1000 burgerdoden rondom Kiev

  In en om de Oekraïense hoofdstad Kiev zijn de afgelopen weken meer dan duizend lichamen van burgers geborgen. Dat zei Michelle Bachelet, de commissaris van de Verenigde Naties voor de mensenrechten vandaag in toespraak. In de meeste gevallen is er volgens Bachelet waarschijnlijk sprake van oorlogsmisdaden.

  "Het aantal moorden is schokkend", zegt de VN-commissaris. Daarmee doelt ze op de mogelijke executies ten noorden van Kiev.

  De Mensenrechtencommissie van de VN besluit vandaag of er officieel onderzoek komt naar de gebeurtenissen in februari en maart in Kiev en andere regio's