NOS Voetbal

In Oekraïne wordt niet meer gevoetbald, maar topclubs spelen wel benefietduels

Met gebogen hoofd luisterde Erling Haaland vanavond eerbiedig naar het volkslied van Oekraïne. En met de spits van Borussia Dortmund hielden velen de adem in, terwijl anderen juist luidkeels meezongen.

Liefst 35.000 toeschouwers waren afgekomen op het benefietduel van Borussia Dortmund met Dinamo Kiev vanavond. De uitslag (2-3) deed er niet toe. Wel de gedeelde tranen en eensgezindheid onder de aanwezigen,

En de 400.000 euro die opgehaald werd voor de slachtoffers van de oorlog.

Benefietduel Dortmund - Dinamo Kiev levert 40.000 euro op voor oorlogsslachtoffers

Sinds 12 december 2021 is niet meer gevoetbald in de Oekraïense Premier Liga. De tweede seizoenshelft moest namelijk nog beginnen, toen de Russische tanks het land binnentrokken.

De oorlog ontwrichtte het voetbal compleet. Stadions en trainingscomplexen werden getroffen door granaten, buitenlandse sterren ontvluchtten halsoverkop het land en Oekraïense spelers werden onder de wapens geroepen.

Voor topclubs Sjachtar Donetsk en Dinamo Kiev heeft president Volodymyr Zelensky een uitzondering gemaakt. De spelers van die clubs kregen toestemming om het land te verlaten om met hun clubs benefietduels te spelen tegen Europese clubs.

Zo speelde Sjachtar al vriendschappelijk tegen Fenerbahçe, Antalyaspor en Lechia Gdansk. Dinamo Kiev oefende al tegen Legia Warschau, Galatasaray, CFR Cluj en dus Borussia Dortmund. Woensdag staat een duel met Dinamo Zagreb op het programma.

Competitie voorbij, WK nog niet

De oefenduels hebben een humanitair doel, maar zijn ook bedoeld om Oekraïense internationals wedstrijdritme te laten opdoen. Oekraïne maakt namelijk nog kans op deelname aan het WK in Qatar, al is nog altijd geen besluit genomen of en wanneer het play-offduel met Schotland gespeeld zal worden.

Om sportief perspectief te houden is het spelen van oefenduels noodzakelijk. Dinsdagavond besloten de clubs in de Oekraïense hoogste klasse namelijk gezamenlijk om de competitie definitief te stoppen.

De stand na 18 wedstrijden zal de eindstand zijn, al wordt dit seizoen geen kampioen uitgeroepen. Ook is nog geen besluit genomen over de toewijzing van tickets voor deelname aan Europese bekertoernooien in het volgende seizoen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl