liveblog
NOS NieuwsAangepast

Oekraïne wil gevangenenruil voor soldaten Marioepol • Rusland wil excuses van Polen

  • Welkom in het liveblog van woensdag 11 mei over de oorlog in Oekraïne
  • Britse premier: we steunen Zweden en Finland bij Russische inval
  • Vrouwen van soldaten in Azovstal-fabriek praten met de paus
  • VS keurt militair hulppakket van 40 miljard goed
liveblog gesloten

31 Europese energiebedrijven op Russische sanctielijst

31 energiebedrijven uit de Europese Unie, de Verenigde Staten en Singapore zijn door Rusland op een sanctielijst gezet. Vooral Gazprom Germania, de voormalige Duitse divisie van het Russische staatsgasbedrijf Gazprom wordt hierdoor geraakt. Ook EuRoPol, de eigenaar van het Poolse gedeelte van de Yamal-gaspijpleiding die Russisch gas naar Europa vervoert, staat op de sanctielijst.

De sancties verbieden Russische bedrijven om te handelen met bedrijven op de zwarte lijst. Ook hoeven de bedrijven hun verplichtingen aan de gesanctioneerde ondernemingen niet meer na te komen en zijn schepen van die ondernemingen niet meer welkom in Russische havens. Dat staat in het decreet dat president Poetin heeft ondertekend.

Na de Russische inval werden door westerse landen veel sancties tegen Rusland ingesteld. De buitenlandse tegoeden van de Russische centrale bank werden bevroren en transacties met enkele grote Russische banken verboden. Ook is de export van strategisch belangrijke goederen, zoals halfgeleiders, naar Rusland verboden.

Finland voorbereid op NAVO-lidmaatschap en oorlogssituatie

Morgen zet Finland naar verwachting de eerste stap richting NAVO-lidmaatschap. Ze zijn daar op alle mogelijke rampscenario's voorbereid. Toch zijn ze extra kwetsbaar voor eventuele Russische agressie door de gemeenschappelijke grens van meer dan 1300 kilometer.

In onderstaande video zie je welke voorbereidingen het land al heeft genomen.

Finland is voorbereid op NAVO-lidmaatschap, en ook op een oorlogssituatie

Oekraïne wil gevangenenruil met gewonde soldaten Marioepol

Oekraïne wil de zwaargewonde soldaten uit de belegerde Azovstalfabriek in Marioepol ruilen voor Russische krijgsgevangenen. Dat heeft de Oekraïense vicepremier Iryna Veresjtsjoek op Telegram laten weten.

Volgens Veresjtsjoek werkt de Oekraïense regering aan verschillende opties en is "geen van hen perfect". "Maar we zijn niet op zoek naar een ideale optie, maar naar een werkende."

Er is nog geen akkoord over de uitwisseling. De onderhandelingen lopen nog.

Rusland wil excuses van Polen over besmeurde ambassadeur

Rusland wil dat Polen formeel excuses maakt voor een incident waarbij de Russische ambassadeur bespat werd met een rode vloeistof. Maandag werd Sergey Andreyev op een begraafplaats in Warschau tijdens een ceremonie voor gesneuvelde Sovjet-soldaten in de Tweede Wereldoorlog overgoten met een rode vloeistof, waarschijnlijk verf.

Hier is te zien hoe de ambassadeur besmeurd wordt:

Russische ambassadeur Polen besmeurd met rode vloeistof

In Moskou is de Poolse ambassade met rode verf besmeurd, zoals te zien is in onderstaande tweet.

Vrouwen militairen Azovstal-fabriek tegen paus: 'Laat ze alsjeblieft niet sterven'

Twee vrouwen van militairen die vastzitten in het complex van de Azovstal-fabriek in Marioepol spraken vandaag in Rome met paus Franciscus na zijn audiëntie op het Sint-Pietersplein. "U bent onze laatste hoop, ik hoop dat u hun leven kunt redden", zei de 27-jarige Kateryna Prokopenko tegen de paus.

De vrouwen hadden een brief gestuurd naar het Vaticaan en zeggen tegen CNN dat ze verbaasd waren toen ze door de paus uitgenodigd werden. "We vertelden de paus over onze echtgenoten, over de gewonde soldaten, de doden die niet begraven kunnen worden. We hebben hem om hulp gevraagd bij het opzetten van een humanitaire corridor", zei Joelia Fedosjoek (29).

De vrouwen hopen dat de Oekraïense verdedigers van de fabriek, veelal leden van het omstreden Azov-bataljon, gered kunnen worden. De Azovstal-fabriek wordt constant aangevallen door de Russische militairen die het complex hebben omsingeld. De paus zei tegen de vrouwen dat hij zijn best zal doen en voor de mannen zal bidden.

De paus praat met vrouwen van soldaten die vastzitten in de Azovstal-fabriek

'VK steunt Zweden en Finland bij Russische inval'

Het Verenigd Koninkrijk zegt Zweden en Finland te steunen als ze ooit worden aangevallen door Rusland. De hulp kan ook bestaan uit het delen van militaire middelen, zei de Britse premier Boris Johnson tijdens een bezoek aan Zweden. De Zweedse premier Magdalena Andersson heeft gezegd dat die afspraak omgekeerd ook geldt voor hulp aan het VK.

Johnson ondertekende samen met Zweden en Finland nieuwe afspraken die door Groot-Brittannië worden omschreven als een "stapsgewijze verandering in de samenwerking op het gebied van defensie en veiligheid". Daarin staat onder meer dat er vaker inlichtingen gedeeld worden. Ook worden er meer gezamenlijke militaire trainingen gehouden.

Zweden en Finland overwegen om toe te treden tot het NAVO-bondgenootschap. Een besluit daarover wordt de aankomende dagen verwacht maar de procedure kan tot een jaar duren. Beide landen zijn bang dat ze kwetsbaar zijn in die tussenliggende periode, meldt persbureau Reuters.

VN-chef: Russische en Oekraïense voedingsmiddelen op markt brengen voor wereldwijde voedselvoorziening

De secretaris-generaal van de Verenigde Naties Antonio Guterres zegt dat de VN zich moet richten op het waarborgen van de wereldwijde voedselvoorziening nu het conflict in Oekraïne voortduurt. Guterres zegt dat er weinig perspectief is op een snelle beëindiging van de strijd in Oekraïne.

Om de voedselvoorziening veilig te stellen moeten zowel Oekraïense landbouwproducten als Russische levensmiddelen en meststoffen ondanks de oorlog weer op de wereldmarkt worden gebracht. "Om dat te laten gebeuren probeer ik het gesprek hierover te organiseren", zei Guterres na een ontmoeting met de Oostenrijkse bondspresident Van der Bellen.

De VN heeft ook besloten zich te concentreren op onderhandelingen over burgerevacuaties en hulptransporten in Oekraïne. Guterres zei verder dat de oorlog slecht is voor de strijd tegen klimaatverandering. De discussie daarover is volgens hem naar achteren geschoven vanwege het conflict.

Autoverkoop in Rusland met 79 procent gedaald

In april is de verkoop van nieuwe auto's in Rusland met 79 procent gedaald ten opzichte van dezelfde periode in 2021. Dat blijkt uit cijfers van de associatie voor Europese bedrijven in Rusland die zijn ingezien door de Moscow Times.

De verkopen van Volkswagen en Volvo gingen met meer dan 90 procent onderuit. Modellen van het Russische automerk Lada waren nog steeds het meest gewild, maar ook bij dat merk daalde de verkoop met 78 procent. De krimp in de sector begon direct toen het Westen sancties instelde vanwege de Russische invasie van Oekraïne. Dit is een van de eerste voorbeelden van de invloed van de sancties op de verkoop van een specifiek product.

Een groot aantal autofabrikanten is gestopt met de verkoop van auto's of onderdelen aan Rusland, waaronder Audi, Honda, Jaguar en Porsche. Onder andere Volvo en Volkswagen hebben hun productie in Rusland stilgelegd.

Toljatti, een Russische stad waar auto's van het merk Lada gemaakt worden

'Munitiedepots Oekraïne onder vuur'

Rusland heeft naar eigen zeggen zeker zeventien munitiedepots in Oekraïne vernietigd en commandoposten van het Oekraïense leger aangevallen.

"Raket- en artillerie-eenheden hebben 407 gebieden beschoten waar troepen en munitievoorraden werden opgebouwd en hebben dertien commandoposten, vier stellingen met OSS-AKM raketwerpers en veertien munitiedepots vernietigd", zegt het Russische ministerie van Defensie tegen het Russische persbureau TASS. Rusland beweert ook dat het negen Oekraïense drones heeft neergeschoten.

Pro-Russische autoriteiten willen annexatie Cherson

Pro-Russische autoriteiten in de Oekraïense regio Cherson gaan de Russische president Poetin vragen om het gebied te annexeren. Dat zegt een regionale functionaris tegen het Russische persbureau TASS. De functionaris zegt dat hij verwacht dat het gebied tegen het einde van het jaar bij Rusland hoort.

Cherson kwam snel na de invasie in handen van Rusland. De zuidelijk gelegen stad is strategisch belangrijk vanwege de ligging nabij de Krim. Bovendien ligt het op de route van Rusland naar Transnistrië, een zelfverklaard republiekje dat door pro-Russische separatisten is afgescheiden van Moldavië.

'Bijna 5 miljoen banen verloren in Oekraïne'

Sinds het begin van de oorlog in Oekraïne zijn in het land bijna 5 miljoen banen verloren gegaan. De Internationale Arbeidsorganisatie (IAO) waarschuwt bovendien dat er nog miljoenen banen verloren kunnen gaan als de oorlog verder escaleert.

Ook arbeidsmarkten in omringende landen kunnen worden ontwricht, zegt de IAO. De organisatie noemt specifiek Hongarije, Moldavië, Polen, Roemenië en Slowakije. "Als de oorlog aanhoudt, zouden Oekraïense vluchtelingen gedwongen worden langer in buurlanden te blijven", schrijft de IAO. "Dat zou de arbeidsmarkt en de sociale beschermingssystemen in deze buurlanden verder onder druk zou zetten, en de werkloosheid doen toenemen."

Pro-Russische separatisten: geen burgers meer in Azovstal-fabriek

Pro-Russische separatisten in Donetsk beweren dat er geen burgers meer in de belegerde Azovstal-fabriek in Marioepol zijn. "Als gevolg daarvan hoeven we niet langer terughoudend te zijn", zeggen ze tegen het Russische persbureau TASS.

De separatisten hebben naar eigen zeggen deelgenomen aan de aanvallen op de staalfabriek. Oekraïense autoriteiten zeiden gisteren dat er nog honderd burgers in de fabriek zich schuilhouden, en dat het Russische leger de fabriek heeft aangevallen.

In de fabriek zit ook een onbekend aantal Oekraïense strijders. In een persconferentie dit weekend benadrukten ze dat ze "blijven vechten tot het einde". "We zullen tegen de Russische bezetters blijven vechten zolang we leven."

'Rotterdamse haven krijgt steeds meer last van sancties'

De topman van de Rotterdamse haven verwacht dat het havenbedrijf de sancties tegen Rusland steeds meer gaat voelen. De haven begon de sancties in het midden van het eerste kwartaal al te voelen, maar de gevolgen zullen in de loop van het jaar significanter worden, zegt Allard Castelein in een interview met persbureau Bloomberg.

Castelein verwacht onder meer een flinke daling van de toevoer van Russische olie, nu grote gebruikers hebben aangekondigd de olie in de ban te doen.

De topman zegt dat het daarnaast veel tijd en menskracht kost om de scheepscontainers met bestemming Rusland te controleren; die containers stapelen zich op in de haven.

'Burgers gedood bij evacuatie regio Charkov'

Volgens lokale autoriteiten zijn meerdere burgers gedood tijdens een eerdere evacuatiepoging in Stary Saltiv, een plaatsje op 50 kilometer ten oosten van Charkov. Het dorp is inmiddels weer in handen van het Oekraïense leger.

"Ze werden neergeschoten met een automatisch geweer":

Burgers omgekomen bij evacuatie regio Charkov: 'Helaas ook kinderen'

Oekraïne stopt doorvoer deel Russisch gas naar Europa

Oekraïne heeft de doorvoer van een deel van het Russisch gas stilgelegd, schrijft persbureau Reuters. Het stilleggen werd gisteren al aangekondigd; volgens het gasnetwerkbedrijf hindert de oorlog het vervoer van het gas vanwege "inmenging bij technische processen door bezettingsmachten".

Het gaat om Russisch gas dat door Oekraïne wordt vervoerd via de Sokhranivka-route. De gasleiding loopt door de oostelijke regio Loegansk.

Het Oekraïense gasnetwerkbedrijf zegt dat het gas tijdelijk wordt omgeleid via een een andere route, maar het Russische staatsgasbedrijf Gazprom zegt dat dat technisch niet mogelijk is. Bijna een derde van het Russische gas dat naar Europa gaat wordt via de pijpleiding in Oekraïne vervoerd, schrijft Reuters.

Foto's van gewonde strijders in Azovstal-fabriek vrijgegeven

Het Azov-bataljon heeft foto's vrijgegeven van gewonde Oekraïense strijders die vastzitten in de belegerde Azovstal-fabriek in Marioepol. Leden van het ultranationalistische bataljon hebben zich samen met andere Oekraïense militairen verschanst in de fabriek.

In de fabriek worden gewonden wel behandeld, maar er zijn geen mensen en middelen om goede zorg te blijven geven. Het is onduidelijk hoeveel militairen er nog in het complex zijn.

  • Reuters
  • Reuters
  • Reuters

VS keurt militair hulppakket van 40 miljard goed

Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft een militair steunpakket voor Oekraïne van 40 miljard dollar (ongeveer 38 miljard euro) goedgekeurd.

Het steunpakket kreeg 368 stemmen voor en 57 stemmen tegen. Alleen Republikeinen stemden tegen de maatregel. Vanwege de overweldigende steun is het ook de verwachting dat de Senaat donderdag in grote meerderheid voor gaat stemmen.

Het pakket is flink hoger dan het oorspronkelijke voorstel van 33 miljard dollar van de Amerikaanse president Joe Biden. Het wetsvoorstel behelsde 11 miljard dollar aan wapens en uitrusting van de Amerikaanse militaire voorraden en bijna 20 miljard dollar voor het ministerie van Defensie.

Zelensky waakt voor 'enig gevoel van euforie'

De Oekraïense president Zelensky prijst in zijn dagelijkse videoboodschap de "bovenmenselijke kracht" van de Oekraïense troepen in de strijd tegen het Russische leger. Er wordt gevochten tegen "wat ooit beschouwd werd als het op een na sterkste leger ter wereld", aldus Zelensky.

Hij verwees naar eerder verschenen rapporten van de Oekraïense militaire leiding over terreinwinst in de buurt van de Oost-Oekraïense stad Charkov. Daar zou het leger dorpen hebben heroverd op Russische troepen en een tegenoffensief hebben ingezet. Volgens Zelensky worden de Russen "geleidelijk" verdreven uit het noordoosten van het land, dat voortdurend wordt aangevallen. "Al onze steden zullen worden bevrijd", zei Zelensky. "Cherson, Melitopol, Berdjansk. Marioepol en alle andere steden."

Toch waakte Zelensky in de video voor het toelaten van "enig gevoel van euforie" of "buitensporige emoties". "Het is niet nodig om morele druk te creëren waardoor wekelijks of zelfs dagelijks bepaalde overwinningen worden verwacht", zei hij.

VN-chef in Moldavië: diep ontroerd door verhalen vluchtelingen

VN-secretaris-generaal António Guterres heeft een bezoek gebracht aan een opvangcentrum voor vluchtelingen uit Oekraïne in Moldavië. "Het is onmogelijk om vluchtelingen te ontmoeten en niet diep ontroerd te zijn door hun verhalen", zei hij in de hoofdstad Chisinau.

"De oorlog is zinloos en moet eindigen", zei Guterres. Hij bezocht ook het huis van een Moldavische familie die vluchtelingen had opgevangen en bedankte hen voor hun vrijgevigheid.

Eerder had Guterres in een ontmoeting met de Moldavische president Maia Sandu zijn waardering uitgesproken voor de solidariteit van de Moldavische regering en het volk jegens de Oekraïense vluchtelingen. Moldavië telt 2,5 miljoen inwoners en heeft sinds het begin van de oorlog meer dan 450.000 vluchtelingen opgevangen.

Dode en gewonden bij aanval in de buurt van Zaporizja

Bij nieuwe Russische aanvallen in de buurt van de zuidoostelijke Oekraïense stad Zaporizja is gisteravond zeker één dode gevallen en zijn acht mensen gewond geraakt. Volgens de regionale overheid werden vooral woongebouwen getroffen, meldt Ukrayinska Pravda. Door de hevigheid van de beschietingen werd de levering van humanitaire hulp aan de stad tijdelijk onderbroken. De informatie kon niet onafhankelijk worden geverifieerd.

Nieuw liveblog

Welkom in het liveblog over de oorlog in Oekraïne van woensdag 11 mei. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.