NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

EU akkoord over nieuwe sancties • Kremlin geeft aanzienlijke verliezen toe

Liveblog gesloten
 • 27.000 Oekraïners ingeschreven in Nederland

  Ruim 27.000 Oekraïners hebben zich sinds het begin van de invasie op 24 februari bij een Nederlandse gemeente ingeschreven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een groot deel, ruim een derde van de vluchtelingen, is minderjarig. Van de volwassenen die naar Nederland kwamen is 80 procent vrouw. De meeste vluchtelingen hebben zich ingeschreven in de grotere steden.

  Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, mogen zich direct als ingezetene inschrijven bij de gemeente waar ze verblijven. De meeste vluchtelingen deden dat in Rotterdam. Ruim 1500 Oekraïners schreven zich daar in.

  Daarna volgen Amsterdam (1000) en Groningen en Eindhoven (beide 500). In Westland, Hilversum en Den Haag zijn ruim 400 mensen uit Oekraïne ingeschreven. Renswoude heeft met 14 per 1000 inwoners het hoogste aantal inschrijvingen per aantal inwoners.

 • Pink Floyd neemt single op voor Oekraïne

  Pink Floyd-bandleden David Gilmour en Nick Mason brengen voor het eerst in jaren onder de naam Pink Floyd weer een nieuw nummer uit. De release van Hey Hey, Rise Up! is vrijdag. De opbrengsten gaan naar organisaties die zich inzetten voor Oekraïense noodhulp.

  In het nummer is de Oekraïense zanger Andrij Chlyvnjoek te horen. Gilmour trad eerder op met hem en zag op zijn Instagram-pagina een video waarin hij als soldaat een oud Oekraïens strijdlied zingt. Dit lied heeft hij verwerkt in het nummer dat hij en Mason uitbrengen.

  In het nummer is Pink Floyd-zanger Roger Waters niet te horen: hij leeft al jaren in onmin met de andere bandleden.

  Gitarist David Gilmour bij een optreden in Chili EPA
 • Oekraïne: 4676 mensen via humanitaire corridors geëvacueerd

  In totaal zijn vandaag 4676 mensen uit Oekraïense steden en dorpen geëvacueerd via tien humanitaire corridors, meldt vicepremier Iryna Veresjtsjoek.

  Volgens haar zitten tussen de geëvacueerden 1205 inwoners uit Marioepol. Zij zijn naar Zaporizja gebracht, op ruim 200 kilometer van de havenstad.

  Een uit Marioepol gevlucht meisje komt met haar hond aan in Zaporisja AFP
 • Europese Unie akkoord over nieuwe sancties

  De EU-lidstaten zijn akkoord over een nieuw pakket sancties tegen Rusland, meldt EU-voorzitter Frankrijk.

  Het sanctiepakket bestaat onder meer uit een importverbod op Russische steenkool. Die industrie is volgens de Europese Commissie goed voor 4 miljard euro per jaar.

  Het is voor het eerst dat de EU sancties instelt tegen de Russische energiesector. Russische kolen zijn echter veel minder belangrijk voor de EU dan Russische olie en gas. Die inkomstenbronnen voor Rusland blijven nog buiten schot, hoewel Estland en Litouwen binnen afzienbare tijd geen Russisch gas meer zullen afnemen.

  Andere sancties die opgelegd worden zijn onder meer een verbod voor Russische schepen in alle Europese havens. Een uitzondering wordt gemaakt voor schepen die essentiële goederen zoals voedsel vervoeren.

  De deal werd beklonken in een vergadering van EU-ambassadeurs en wordt waarschijnlijk uiterlijk morgen officieel aangekondigd.

 • Kremlin-woordvoerder: 'Aanzienlijke verliezen onder militairen'

  De Russen hebben in Oekraïne aanzienlijke verliezen geleden, heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov erkend bij Sky News.

  "We hebben een aanzienlijk aantal troepen verloren en dat is een tragedie", zei Peskov. Rusland is terughoudend met het melden van doden door de oorlog. Waar aan Oekraïense zijde wordt gesproken over mogelijk duizenden Russische doden, houdt Rusland het op honderden.

  Peskov zei verder onder meer dat de Russische terugtrekking uit de omgeving van Kiev "een teken van goede wil" is. Hij bestempelde de beelden van burgerdoden in onder meer Boetsja opnieuw als 'nepnieuws' en ontkende Russische betrokkenheid bij de dood van de slachtoffers.

 • Nobelprijswinnaar Moeratov aangevallen in trein in Rusland

  De Russische journalist en Nobelprijswinaar Dmitri Moeratov is met rode verf besmeurd in een trein in Rusland, meldt Novaja Gazeta, de krant waarvan hij oprichter en hoofdredacteur is.

  Op foto's is een met verf besmeurde Moeratov te zien en een treincoupé die onder de verf zit. Volgens onbevestigde berichten bevat de verf aceton.

 • Vluchtelingenwerk: Oekraïners keren nog niet terug

  Vluchtelingenwerk Nederland zegt bijna geen signalen van Oekraïense vluchtelingen in Nederland te hebben gehad die terugkeren naar hun land. "De afgelopen dagen hoorden we over mensen die vanuit Polen terugkeren naar Oekraïne", zegt Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk Nederland in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

  "Maar dat gaat dan om kortdurend familiebezoek. En die keren dan weer terug", zegt hij. "Er is nu geen reden om aan te nemen dat er grote groepen Oekraïners terugkeren, integendeel."

  Van der Linden zegt dat het voor veel mensen ook niet mogelijk is om terug te keren. "Iedereen heeft de verschrikkingen gezien op de plekken waar de Russen zich hebben teruggetrokken", zegt hij.

  Het aantal vluchtelingen dat in Nederland aankomt, loopt nog steeds op, maar niet meer zo veel als in het begin. Maar dat is volgens Van der Linden geen reden voor burgemeesters om minder aandacht te schenken aan het vinden van genoeg opvangplekken.

 • VN schorst Rusland als lid van Mensenrechtenraad

  De Algemene Vergadering van de VN heeft gestemd voor schorsing van Rusland als lid van de VN-Mensenrechtenraad. De stemming was een initiatief van de Verenigde Staten.

  93 landen in de Algemene Vergadering stemden voor de schorsing, 24 landen stemden tegen. 58 landen onthielden zich van een stem. Voorafgaand aan de stemming sprak de Oekraïense VN-ambassadeur de Algemene Vergadering toe. Hij noemde onder meer de vondst van gedode burgers in de plaats Boetsja als bewijs van de "Russische verschrikkingen".

  De VN-vertegenwoordiger van Rusland veroordeelde de stemming. Rusland besloot na de stemming zelf de Mensenrechtenraad te verlaten. De Russische regering zegt tegen staatspersbureau Ria Novosti dat de schorsing een politiek gemotiveerde beslissing is en noemt die illegaal.

  De Mensenrechtenraad is opgericht in 2006 en bestaat uit vertegenwoordigers van 47 landen. De raad vergadert in Genève. Rusland is de tweede lidstaat van de Mensenrechtenraad die wordt geschorst, na Libië in 2011.

 • Bom op theater in Marioepol: hoe de Russen minstens tientallen burgers doodden

  De Russen hebben vorige maand het theater in Marioepol gebombardeerd, terwijl er geen Azov-strijders in het gebouw aanwezig waren. Dat blijkt uit een reconstructie van de NOS en Nieuwsuur op basis van gesprekken met vijf ooggetuigen en berichten en video's op sociale media.

  Lees de volledige reconstructie hieronder:

 • NAVO wil meer militaire hulp sturen, details ontbreken

  De NAVO-landen hebben overeenstemming bereikt over aanvullende militaire hulp aan Oekraïne. Wat die hulp precies inhoudt, is nog onduidelijk.

  "We zijn het erover eens dat we onze steun aan Oekraïne moeten blijven versterken" zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg na een bijeenkomst in Brussel met ministers van Buitenlandse Zaken.

  De bondgenoten willen volgens hem op middellange en lange termijn meer doen "om de moedige Oekraïners te helpen hun land te verdedigen en de indringers terug te dringen".

  Stoltenberg bleef echter vaag over welke extra wapens door de NAVO-landen aan Oekraïne zullen worden geleverd. "Maar wees gerust dat de geallieerden een verscheidenheid aan wapensystemen leveren", zei hij.

 • Naspelen bevrijding Nederland in Limburg gaat niet door

  Het Limburgse evenement Weekend at War gaat dit jaar niet door vanwege de oorlog in Oekraïne. Bij het evenement in Simpelveld wordt de bevrijding van Nederland in de Tweede Oorlog nagespeeld door acteurs.

  "Zoals iedereen zijn we geschokt en bedroefd over de wreedheden die plaatsvinden in Oekraïne als gevolg van de Russische invasie. We zijn van mening dat het op dit moment ongepast is om de bevrijding van Nederland te vieren terwijl er elders in Europa een oorlog is uitgebroken", aldus de organisatie achter het evenement dat op 2 en 3 juli zou plaatsvinden.

  Dichtbij de locatie worden momenteel Oekraïense vluchtelingen opgevangen en dat zou het geheel nog pijnlijk maken, is bij 1Limburg te lezen. Vanwege de coronacrisis ging het evenement de afgelopen twee jaar ook al niet door.

 • Finland geeft in komende weken uitsluitsel over NAVO-lidmaatschap

  Finland geeft binnen enkele weken uitsluitsel over toetreding tot de NAVO. Dat heeft de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto vanuit Brussel laten weten.

  Finland en Rusland delen een grens van zo'n 1300 kilometer. De Finnen hielden lidmaatschap altijd af omdat het land neutraal wilde blijven, maar de afgelopen weken wordt de roep om lid van de NAVO te worden sterker onder de Finnen.

  Volgens Haavisto toont de invasie in Oekraïne aan dat Rusland in toenemende mate bereid is risico's te nemen bij militaire operaties en is het land in staat om in korte tijd 100.000 soldaten te mobiliseren voor een oorlog in een buurland.

  "Dan komen we in een situatie terecht waarin wij mogelijk samenwerking nodig hebben", zei Haavisto over de NAVO.

 • Zwitserland bevroor zo’n 7,4 miljard euro aan Russisch vermogen

  Zwitserland heeft tot nu toe voor ongeveer 7,5 miljard Zwitserse franken (ongeveer 7,4 miljard euro) aan bankrekeningen en bezittingen van Russen bevroren, laat de regering weten.

  Naast het bevriezen van bankrekeningen liet de regering ook beslag leggen op woningen in vier regio's. De regering maakte niet bekend om welke regio's het gaat.

  Het land is populair bij oligarchen, die hun geld bewaren bij Zwitserse banken. Hoewel Zwitserland zich in veel conflicten neutraal opstelt, heeft de regering sinds 28 februari verschillende sancties opgelegd aan Rusland.

  Na het Verenigd Koninkrijk heeft Zwitserland recent de meeste sancties opgelegd aan Rusland volgens Castellum, een database waarop alle sancties worden bijgehouden.

 • Ook Estland stopt met Russisch gas

  Estland stopt voor het eind van dit jaar met het importeren van Russisch gas. Dat meldt de Estse premier Kaja Kallas. In plaats van Russisch gas schakelt het land over op vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Het land gaat daarvoor samenwerken met Finland.

  In de herfst nemen Estland en Finland samen een drijvende gasterminal in gebruik.

  "We moeten zo snel mogelijk stoppen met het kopen van gas bij het regime van Poetin, dat het geld gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne", zei de premier.

  Estland is niet het eerste land dat van het Russisch gas afgaat. Afgelopen weekend maakte Litouwen al bekend niet langer Russisch gas af te willen nemen.

 • WHO maakt noodscenario voor mogelijke aanvallen met chemische wapens

  De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bereidt een noodplan voor dat gebruikt kan worden in geval van een mogelijke aanval in Oekraïne met chemische wapens. "Vanwege de onzekerheid van de huidige situatie zijn er geen garanties dat de oorlog niet verergert", zei regionaal directeur van de WHO in Europa Hans Kluge in een persconferentie vanuit Lviv.

  De WHO maakt een plan voor "alle mogelijke scenario's die de Oekraïense bevolking kunnen treffen", zegt Kluge. "Van het behandelen van een groot aantal slachtoffers tot chemische aanvallen."

  Hij wilde geen verdere details geven. WHO-incidentendirecteur Heather Papowitz zei in dezelfde persconferentie dat Oekraïne een industrieel land is met "chemische gevaren". En dat deze chemische doelen geraakt kunnen worden door allerlei verschillende aanvallen.