Demonstranten in Berlijn roepen op tot vervolging van Russen die verantwoordelijk zijn voor de doden in Boetsja
NOS Nieuws

'Duitsland onderschepte gesprekken Russen over burgerdoden Boetsja'

De Duitse inlichtingendienst heeft radioverkeer onderschept van Russische militairen waarin wordt gesproken over burgerdoden in de Oekraïense plaats Boetsja. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel.

In de plaats ten noordwesten van de hoofdstad Kiev werden afgelopen weekend veel doden gevonden nadat Russische troepen zich hadden teruggetrokken. Volgens de Oekraïners zijn er zeker 300 lichamen van burgers geborgen. Tientallen zouden zijn geëxecuteerd. Sommige doden lagen wekenlang op straat, bleek uit onderzoek van onder meer The New York Times.

Der Spiegel zegt dat er duidelijke verbanden zijn tussen het radioverkeer en een aantal slachtoffers die waren gefotografeerd. Zo praat een militair in een van de gesprekken over iemand die in Boetsja van zijn fiets is geschoten.

Westen beschuldigt Rusland

Oekraïne en het Westen achten Rusland verantwoordelijk voor de slachtoffers in Boetsja en spreken van oorlogsmisdaden. President Zelensky ging bij zijn bezoek aan de stad een stap verder, en noemde het genocide.

Het Kremlin ontkent bij hoog en bij laag erbij betrokken te zijn. Minister van Buitenlandse Zaken Lavrov zei dat de beelden van de lichamen zijn geënsceneerd om de Russen in een kwaad daglicht te stellen.

De Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov over de gebeurtenissen in Boetsja:

Lavrov: 'Beelden Boetsja in scène gezet door Oekraïne'

Andere opnames van de Duitse inlichtingendienst zouden vergelijkbare gebeurtenissen in andere Oekraïense steden aantonen. Waar die gesprekken precies zouden hebben plaatsgevonden, is niet duidelijk.

De inlichtingendienst zou de opnames gisteren hebben gepresenteerd in het Duitse parlement. De bron van het radioverkeer is niet bekend en de Duitse regering wil niet reageren op het bericht.

De lokale autoriteiten in Boetsja meldden dat er 57 mensen werden gevonden in een haastig gegraven greppel achter een kerk:

Massagraf aangetroffen in Boetsja

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl