liveblog
NOS NieuwsAangepast

EU akkoord over nieuwe sancties • Kremlin geeft aanzienlijke verliezen toe

liveblog gesloten

27.000 Oekraïners ingeschreven in Nederland

Ruim 27.000 Oekraïners hebben zich sinds het begin van de invasie op 24 februari bij een Nederlandse gemeente ingeschreven, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek. Een groot deel, ruim een derde van de vluchtelingen, is minderjarig. Van de volwassenen die naar Nederland kwamen is 80 procent vrouw. De meeste vluchtelingen hebben zich ingeschreven in de grotere steden.

Mensen die vanuit Oekraïne naar Nederland zijn gekomen, mogen zich direct als ingezetene inschrijven bij de gemeente waar ze verblijven. De meeste vluchtelingen deden dat in Rotterdam. Ruim 1500 Oekraïners schreven zich daar in.

Daarna volgen Amsterdam (1000) en Groningen en Eindhoven (beide 500). In Westland, Hilversum en Den Haag zijn ruim 400 mensen uit Oekraïne ingeschreven. Renswoude heeft met 14 per 1000 inwoners het hoogste aantal inschrijvingen per aantal inwoners.

Pink Floyd neemt single op voor Oekraïne

Pink Floyd-bandleden David Gilmour en Nick Mason brengen voor het eerst in jaren onder de naam Pink Floyd weer een nieuw nummer uit. De release van Hey Hey, Rise Up! is vrijdag. De opbrengsten gaan naar organisaties die zich inzetten voor Oekraïense noodhulp.

In het nummer is de Oekraïense zanger Andrij Chlyvnjoek te horen. Gilmour trad eerder op met hem en zag op zijn Instagram-pagina een video waarin hij als soldaat een oud Oekraïens strijdlied zingt. Dit lied heeft hij verwerkt in het nummer dat hij en Mason uitbrengen.

In het nummer is Pink Floyd-zanger Roger Waters niet te horen: hij leeft al jaren in onmin met de andere bandleden.

Gitarist David Gilmour bij een optreden in Chili

Oekraïne: 4676 mensen via humanitaire corridors geëvacueerd

In totaal zijn vandaag 4676 mensen uit Oekraïense steden en dorpen geëvacueerd via tien humanitaire corridors, meldt vicepremier Iryna Veresjtsjoek.

Volgens haar zitten tussen de geëvacueerden 1205 inwoners uit Marioepol. Zij zijn naar Zaporizja gebracht, op ruim 200 kilometer van de havenstad.

Een uit Marioepol gevlucht meisje komt met haar hond aan in Zaporisja

Europese Unie akkoord over nieuwe sancties

De EU-lidstaten zijn akkoord over een nieuw pakket sancties tegen Rusland, meldt EU-voorzitter Frankrijk.

Het sanctiepakket bestaat onder meer uit een importverbod op Russische steenkool. Die industrie is volgens de Europese Commissie goed voor 4 miljard euro per jaar.

Het is voor het eerst dat de EU sancties instelt tegen de Russische energiesector. Russische kolen zijn echter veel minder belangrijk voor de EU dan Russische olie en gas. Die inkomstenbronnen voor Rusland blijven nog buiten schot, hoewel Estland en Litouwen binnen afzienbare tijd geen Russisch gas meer zullen afnemen.

Andere sancties die opgelegd worden zijn onder meer een verbod voor Russische schepen in alle Europese havens. Een uitzondering wordt gemaakt voor schepen die essentiële goederen zoals voedsel vervoeren.

De deal werd beklonken in een vergadering van EU-ambassadeurs en wordt waarschijnlijk uiterlijk morgen officieel aangekondigd.

Kremlin-woordvoerder: 'Aanzienlijke verliezen onder militairen'

De Russen hebben in Oekraïne aanzienlijke verliezen geleden, heeft Kremlin-woordvoerder Dmitri Peskov erkend bij Sky News.

"We hebben een aanzienlijk aantal troepen verloren en dat is een tragedie", zei Peskov. Rusland is terughoudend met het melden van doden door de oorlog. Waar aan Oekraïense zijde wordt gesproken over mogelijk duizenden Russische doden, houdt Rusland het op honderden.

Peskov zei verder onder meer dat de Russische terugtrekking uit de omgeving van Kiev "een teken van goede wil" is. Hij bestempelde de beelden van burgerdoden in onder meer Boetsja opnieuw als 'nepnieuws' en ontkende Russische betrokkenheid bij de dood van de slachtoffers.

Nobelprijswinnaar Moeratov aangevallen in trein in Rusland

De Russische journalist en Nobelprijswinaar Dmitri Moeratov is met rode verf besmeurd in een trein in Rusland, meldt Novaja Gazeta, de krant waarvan hij oprichter en hoofdredacteur is.

Op foto's is een met verf besmeurde Moeratov te zien en een treincoupé die onder de verf zit. Volgens onbevestigde berichten bevat de verf aceton.

Vluchtelingenwerk: Oekraïners keren nog niet terug

Vluchtelingenwerk Nederland zegt bijna geen signalen van Oekraïense vluchtelingen in Nederland te hebben gehad die terugkeren naar hun land. "De afgelopen dagen hoorden we over mensen die vanuit Polen terugkeren naar Oekraïne", zegt Martijn van der Linden van Vluchtelingenwerk Nederland in het NPO Radio 1-programma Nieuws en Co.

"Maar dat gaat dan om kortdurend familiebezoek. En die keren dan weer terug", zegt hij. "Er is nu geen reden om aan te nemen dat er grote groepen Oekraïners terugkeren, integendeel."

Van der Linden zegt dat het voor veel mensen ook niet mogelijk is om terug te keren. "Iedereen heeft de verschrikkingen gezien op de plekken waar de Russen zich hebben teruggetrokken", zegt hij.

Het aantal vluchtelingen dat in Nederland aankomt, loopt nog steeds op, maar niet meer zo veel als in het begin. Maar dat is volgens Van der Linden geen reden voor burgemeesters om minder aandacht te schenken aan het vinden van genoeg opvangplekken.

VN schorst Rusland als lid van Mensenrechtenraad

De Algemene Vergadering van de VN heeft gestemd voor schorsing van Rusland als lid van de VN-Mensenrechtenraad. De stemming was een initiatief van de Verenigde Staten.

93 landen in de Algemene Vergadering stemden voor de schorsing, 24 landen stemden tegen. 58 landen onthielden zich van een stem. Voorafgaand aan de stemming sprak de Oekraïense VN-ambassadeur de Algemene Vergadering toe. Hij noemde onder meer de vondst van gedode burgers in de plaats Boetsja als bewijs van de "Russische verschrikkingen".

De VN-vertegenwoordiger van Rusland veroordeelde de stemming. Rusland besloot na de stemming zelf de Mensenrechtenraad te verlaten. De Russische regering zegt tegen staatspersbureau Ria Novosti dat de schorsing een politiek gemotiveerde beslissing is en noemt die illegaal.

De Mensenrechtenraad is opgericht in 2006 en bestaat uit vertegenwoordigers van 47 landen. De raad vergadert in Genève. Rusland is de tweede lidstaat van de Mensenrechtenraad die wordt geschorst, na Libië in 2011.

Bom op theater in Marioepol: hoe de Russen minstens tientallen burgers doodden

De Russen hebben vorige maand het theater in Marioepol gebombardeerd, terwijl er geen Azov-strijders in het gebouw aanwezig waren. Dat blijkt uit een reconstructie van de NOS en Nieuwsuur op basis van gesprekken met vijf ooggetuigen en berichten en video's op sociale media.

Lees de volledige reconstructie hieronder:

NAVO wil meer militaire hulp sturen, details ontbreken

De NAVO-landen hebben overeenstemming bereikt over aanvullende militaire hulp aan Oekraïne. Wat die hulp precies inhoudt, is nog onduidelijk.

"We zijn het erover eens dat we onze steun aan Oekraïne moeten blijven versterken" zei NAVO-secretaris-generaal Jens Stoltenberg na een bijeenkomst in Brussel met ministers van Buitenlandse Zaken.

De bondgenoten willen volgens hem op middellange en lange termijn meer doen "om de moedige Oekraïners te helpen hun land te verdedigen en de indringers terug te dringen".

Stoltenberg bleef echter vaag over welke extra wapens door de NAVO-landen aan Oekraïne zullen worden geleverd. "Maar wees gerust dat de geallieerden een verscheidenheid aan wapensystemen leveren", zei hij.

Naspelen bevrijding Nederland in Limburg gaat niet door

Het Limburgse evenement Weekend at War gaat dit jaar niet door vanwege de oorlog in Oekraïne. Bij het evenement in Simpelveld wordt de bevrijding van Nederland in de Tweede Oorlog nagespeeld door acteurs.

"Zoals iedereen zijn we geschokt en bedroefd over de wreedheden die plaatsvinden in Oekraïne als gevolg van de Russische invasie. We zijn van mening dat het op dit moment ongepast is om de bevrijding van Nederland te vieren terwijl er elders in Europa een oorlog is uitgebroken", aldus de organisatie achter het evenement dat op 2 en 3 juli zou plaatsvinden.

Dichtbij de locatie worden momenteel Oekraïense vluchtelingen opgevangen en dat zou het geheel nog pijnlijk maken, is bij 1Limburg te lezen. Vanwege de coronacrisis ging het evenement de afgelopen twee jaar ook al niet door.

Finland geeft in komende weken uitsluitsel over NAVO-lidmaatschap

Finland geeft binnen enkele weken uitsluitsel over toetreding tot de NAVO. Dat heeft de Finse minister van Buitenlandse Zaken Pekka Haavisto vanuit Brussel laten weten.

Finland en Rusland delen een grens van zo'n 1300 kilometer. De Finnen hielden lidmaatschap altijd af omdat het land neutraal wilde blijven, maar de afgelopen weken wordt de roep om lid van de NAVO te worden sterker onder de Finnen.

Volgens Haavisto toont de invasie in Oekraïne aan dat Rusland in toenemende mate bereid is risico's te nemen bij militaire operaties en is het land in staat om in korte tijd 100.000 soldaten te mobiliseren voor een oorlog in een buurland.

"Dan komen we in een situatie terecht waarin wij mogelijk samenwerking nodig hebben", zei Haavisto over de NAVO.

Zwitserland bevroor zo’n 7,4 miljard euro aan Russisch vermogen

Zwitserland heeft tot nu toe voor ongeveer 7,5 miljard Zwitserse franken (ongeveer 7,4 miljard euro) aan bankrekeningen en bezittingen van Russen bevroren, laat de regering weten.

Naast het bevriezen van bankrekeningen liet de regering ook beslag leggen op woningen in vier regio's. De regering maakte niet bekend om welke regio's het gaat.

Het land is populair bij oligarchen, die hun geld bewaren bij Zwitserse banken. Hoewel Zwitserland zich in veel conflicten neutraal opstelt, heeft de regering sinds 28 februari verschillende sancties opgelegd aan Rusland.

Na het Verenigd Koninkrijk heeft Zwitserland recent de meeste sancties opgelegd aan Rusland volgens Castellum, een database waarop alle sancties worden bijgehouden.

Ook Estland stopt met Russisch gas

Estland stopt voor het eind van dit jaar met het importeren van Russisch gas. Dat meldt de Estse premier Kaja Kallas. In plaats van Russisch gas schakelt het land over op vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Het land gaat daarvoor samenwerken met Finland.

In de herfst nemen Estland en Finland samen een drijvende gasterminal in gebruik.

"We moeten zo snel mogelijk stoppen met het kopen van gas bij het regime van Poetin, dat het geld gebruikt in de oorlog tegen Oekraïne", zei de premier.

Estland is niet het eerste land dat van het Russisch gas afgaat. Afgelopen weekend maakte Litouwen al bekend niet langer Russisch gas af te willen nemen.

WHO maakt noodscenario voor mogelijke aanvallen met chemische wapens

De Wereldgezondheidsorganisatie WHO bereidt een noodplan voor dat gebruikt kan worden in geval van een mogelijke aanval in Oekraïne met chemische wapens. "Vanwege de onzekerheid van de huidige situatie zijn er geen garanties dat de oorlog niet verergert", zei regionaal directeur van de WHO in Europa Hans Kluge in een persconferentie vanuit Lviv.

De WHO maakt een plan voor "alle mogelijke scenario's die de Oekraïense bevolking kunnen treffen", zegt Kluge. "Van het behandelen van een groot aantal slachtoffers tot chemische aanvallen."

Hij wilde geen verdere details geven. WHO-incidentendirecteur Heather Papowitz zei in dezelfde persconferentie dat Oekraïne een industrieel land is met "chemische gevaren". En dat deze chemische doelen geraakt kunnen worden door allerlei verschillende aanvallen.

Rusland: Oekraïne stelt onacceptabel vredesakkoord voor

De Russische buitenlandminister Lavrov

Volgens de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov heeft Oekraïne een "onacceptabel" vredesvoorstel gedaan. Toch zal Rusland blijven onderhandelen, aldus Lavrov. Rusland stelt dat het Westen de onderhandelingen vertraagt door wapens te leveren aan Oekraïne en door Rusland te beschuldigen van het plegen van oorlogsmisdaden. Het voorstel dat Oekraïne gisteren deed week af van punten waarop de landen eerder overeenstemming hadden bereikt, aldus Lavrov.

Het Oekraïense leger gaat er intussen van uit dat Rusland opnieuw de aanval zal openen op Kiev, als Russische troepen erin slagen om de oostelijke regio's Donetsk en Loegansk onder controle te krijgen. Dat zegt de plaatsvervangend stafchef. "Het is waarschijnlijk dat de vijand het doel van een tweede aanval op Kiev nog niet heeft opgegeven, die dreiging bestaat."

Rusland kondigde vorige week aan dat het de militaire activiteiten rond Kiev drastisch ging verminderen. Sindsdien hebben de Russen zich inderdaad teruggetrokken uit het noorden van Oekraïne en wordt de hoofdstad niet langer bestookt door Russisch raketvuur.

Volgens een Oekraïense presidentieel adviseur richten de Russische raketaanvallen zich nu vooral op het oosten van Oekraïne, waar de Russen Oekraïense troepen proberen te omsingelen. De belegerde zuidelijke stad Marioepol houdt voorlopig stand, maar in de stad speelt zich een humanitair drama af.

Dit is de actuele situatie in Oekraïne:

Loekasjenko: speciale operatie uitgevoerd in Oekraïne

Belarus heeft een "speciale operatie" uitgevoerd in Oekraïne zodat Belarussische vrachtwagenchauffeurs terug naar hun land konden, heeft president Loekasjenko tegen Belarussische staatsmedia gezegd. "Het punt is bereikt dat die schurken onze mensen daar begonnen vast te zetten, vooral chauffeurs die daar toevallig waren. Ik heb Oekraïners gewaarschuwd dat we gedwongen zijn om deze mensen te bevrijden."

Belarus moet betrokken worden bij vredesonderhandelingen tussen Oekraïne en Rusland, zei Loekasjenko. Hij verwacht in de komende dagen gesprekken te voeren met de bevriende Russische president Poetin. "Omdat jullie, vooral westerse landen, ons in dit conflict hebben getrokken, moet Belarus gehoord worden bij de onderhandelingen."

Op 24 februari trokken tienduizenden Russische troepen Oekraïne binnen via Russisch en Belarussisch grondgebied. Loekasjenko heeft altijd gezegd dat Belarus niet militair deelneemt of zal deelnemen aan de oorlog in Oekraïne. Toch hebben de Europese Unie en de Verenigde Staten Belarus meegenomen in de sancties tegen Rusland.

Oekraïense buitenlandminister vraagt NAVO, G7 en EU weer om steun

De Oekraïense buitenlandminister Koeleba heeft de NAVO, G7 en EU in Brussel opnieuw om steun gevraagd in de oorlog tegen Rusland. "Oekraïne stelt een eerlijke deal voor: de wereld geeft ons alle steun die we nodig hebben en wij vechten en verslaan Poetin in Oekraïne", aldus Koeleba.

"Ik kwam hier vandaag om de drie belangrijkste zaken te bespreken: wapens, wapens en wapens", twitterde hij:

Koeleba vroeg de NAVO-landen opnieuw om een boycot op Russisch olie en gas. EU-buitenlandchef Borrell zei dat er vandaag of morgen een vijfde sanctiepakket tegen Rusland komt, waarin het importeren van Russische kolen geleidelijk wordt stopgezet. Een verbod op olie en gas zou de al gestegen prijzen verder verhogen.

Op de top kwam het ook tot een omhelzing met minister Hoekstra van Buitenlandse Zaken:

Hoekstra knuffelt Oekraïnse collega Kuleba op NAVO-top

Voetbalstadion Irpin, nabij Kiev, getroffen door Russische vuur

  • ITV
  • ITV
  • ITV
  • ITV
  • ITV

24.700 Oekraïners in opvang, 1800 meer dan maandag

In de opvanglocaties van veiligheidsregio's worden op dit moment 24.708 mensen uit Oekraïne opgevangen, meldt het ministerie van Justitie en Veiligheid. Dat zijn er 1801 meer dan afgelopen maandag. Er zijn in totaal 33.925 bedden beschikbaar, ruim 2000 meer dan maandag.

Inmiddels hebben zich 27.934 Oekraïners geregistreerd bij de gemeenten. Dat zijn er bijna 6200 meer dan in het begin van de week.

Dat het aantal geregistreerde Oekraïners hoger is dan het aantal mensen in de opvang, komt doordat er ook geregistreerde mensen in particuliere opvang verblijven of op een manier onderdak hebben geregeld.

'Duitsland onderschepte gesprekken Russen over burgerdoden Boetsja'

De Duitse inlichtingendienst heeft radioverkeer onderschept van Russische militairen waarin wordt gesproken over burgerdoden in de Oekraïense plaats Boetsja. Dat meldt het Duitse weekblad Der Spiegel. In de plaats ten noordwesten van de hoofdstad Kiev werden afgelopen weekend veel doden gevonden nadat Russische troepen zich hadden teruggetrokken.

Lees verder:

Beelden uit de buurt van Mykolajiv, in het zuiden van Oekraïne

Correspondent David Jan Godfroid was gisteren in een dorp op zo'n 20 kilometer ten noordoosten van de stad Mykolajiv, in het zuiden van Oekraïne. Het dorp is ongeveer twee weken geleden heroverd op de Russen, die nu ten zuiden van Mykolajiv zitten.

Hij maakte daar deze foto's:

  • NOS/David Jan Godfroid
    Oekraïense militairen met vernietigd Russische pantservoertuig
  • NOS/David Jan Godfroid
    Heroverde tijdelijke brug, door Russen gebouwd
  • NOS/David Jan Godfroid
    Oekraïense militair met vernietigde Russische vrachtwagen die met mortieren was geladen
  • NOS/David Jan Godfroid
    Raket in wegdek in Mykolajiv
  • NOS/David Jan Godfroid
    Heroverde Russische loopgraaf
  • NOS/David Jan Godfroid
    Oekraïense militair met Russische veldkeuken
  • NOS/David Jan Godfroid
    Russische rantsoenen

Burgemeester Marioepol: meer dan 100.000 mensen moeten worden geëvacueerd

Meer dan 100.000 mensen moeten nog altijd dringend worden geëvacueerd uit Marioepol, zegt de burgemeester. Hij noemt de situatie in de stad een humanitaire catastrofe. "De overgebleven 100.000 mensen bidden voor hun redding, een volledige evacuatie in noodzakelijk", zei hij op de nationale televisie.

Inwoners van Marioepol zitten vast zonder elektriciteit en met een tekort aan voedsel en water. Volgens de burgemeester zijn zo'n 5000 burgers omgekomen. Ook zouden 40.000 mensen naar Rusland zijn gedeporteerd. De cijfers zijn niet geverifieerd.

Het Internationale Rode Kruis probeert met bussen en auto's mensen uit het gebied weg te krijgen. Duizend mensen die de stad waren ontvlucht zijn zo opgevangen.

Oekraïense vluchtelingen worden per bus geëvacueerd

Verbod op import van kolen uit Rusland in EU moet half augustus ingaan

De Europese Unie wil het verbod op de invoer van Russische kolen half augustus laten ingaan, zeggen EU-bronnen tegen persbureau Reuters. Het besluit wordt mogelijk vandaag bekrachtigd. Het verbod zou volgens het oorspronkelijke plan een maand eerder ingaan, maar onder druk van Duitsland is de maatregel uitgesteld. Dat land is de belangrijkste importeur van Russische kolen in de EU.

Het stoppen van de import van Russische kolen is onderdeel van het vijfde sanctiepakket van de EU. Het is voor het eerst dat de EU de import van energie volledig stopzet sinds de Russische invasie in Oekraïne. De olie- en gasimport, die voor Moskou veel belangrijker zijn, blijven voorlopig onaangetast. Volgens de Europese Commissie gaat de importstop Rusland jaarlijks zo'n 4 miljard euro kosten.

EU-lidstaten kopen vooral Russische kolen op basis van kortetermijncontracten. De Europese Commissie had in eerste instantie een uitloopperiode van drie maanden voorgesteld, maar volgens de bronnen is er nu voor gekozen om die periode met een maand te verlengen. Dat betekent dat maatregelen half augustus van kracht zullen worden als ze deze of begin volgende week worden bekrachtigd.

NYT: Oekraïense militairen lijken in video gevangen Russen te doden

In een video die maandag online is verschenen lijken Oekraïense militairen gevangengenomen Russische soldaten te doden, meldt The New York Times, dat de beelden heeft geverifieerd. Volgens de krant speelde het incident zich af langs de weg in een dorp ten westen van Kiev, niet ver van Boetsja waar volgens Oekraïne zeker 300 burgers door de Russen zijn vermoord.

"Hij leeft nog. Film deze plunderaars. Kijk, hij leeft nog. Hij hapt naar adem", zegt een man naast een Russische soldaat, die een jas over zijn hoofd heeft getrokken en kennelijk gewond is. Vervolgens schiet een Oekraïense soldaat twee keer op de Rus. Als hij blijft bewegen schiet de soldaat nog een keer, waarna de Rus stopt met bewegen.

In de video zijn zeker drie andere, vermoedelijk, Russische soldaten te zien, schrijft de krant. Een van hen heeft een duidelijke hoofdwond en zijn handen zijn achter zijn rug vastgebonden. Alle drie dragen ze camouflagekleuren en hebben ze een witte band om hun arm, die Russische militairen dragen. Twee Russische luitenants zouden gevangen zijn genomen.

Vermoedelijk zijn de Russen rond 30 maart in een hinderlaag gelopen terwijl ze zich terugtrokken uit dorpen rond Kiev. De Oekraïners zijn te herkennen aan hun blauwe armbanden. Een Oekraïense nieuwszender plaatste eerder een video over de nasleep van de hinderlaag van 30 maart. Daarin wordt gesproken van het "Georgische legioen", verwijzend naar een paramilitaire eenheid van Georgische vrijwilligers.

Shell schrijft tot 5 miljard dollar af op Russische bezittingen

Door het volledige vertrek uit Rusland schrijft olie- en gasconcern Shell tussen de 4 en 5 miljard dollar af op zijn activiteiten in het land. Het bedrijf meldde eerder nog een afschrijving van rond de 3,4 miljard dollar. Volgens Shell heeft de verhoging geen invloed op de opbrengsten.

Shell besloot begin vorige maand te stoppen met het aankopen van Russische gas en zijn tankstations in Rusland te sluiten. Dat gebeurde na felle kritiek op de aankoop van 725.000 vaten Russische olie met een relatief hoge korting een week eerder. Het bedrijf sprak later zijn spijt uit over die aankoop.

Rutte bezoekt noodopvang Utrecht: 'Bijzonder dat de stad zo de verantwoordelijkheid neemt'

Premier Rutte toont zich onder de indruk van de opvang van vluchtelingen in Utrecht. Hij bracht gisteravond een bezoek aan de Jaarbeurs, waar een noodopvang voor Oekraïense vluchtelingen is. Even later ging hij langs bij het oude pand van Holland Casino, waar ongeveer 200 mensen worden opgevangen voor wie in het overvolle aanmeldcentrum in Ter Apel geen plaats meer was.

De premier zegt bij RTV Utrecht dat hij "ontzettend lieve mensen" heeft ontmoet. Hij doelt daarbij niet alleen op de vluchtelingen, maar ook op de vrijwilligers die de boel draaiende houden. Rutte benadrukt hoe belangrijk het is dat de Oekraïners even tot rust kunnen komen in de Jaarbeurs voordat ze vanuit daar naar een permanentere plek voor opvang worden gebracht. In het Holland Casino noemde hij het "bijzonder dat een stad als Utrecht zo de verantwoordelijkheid neemt".

Utrecht was, samen met Amsterdam, een van de eerste steden die in actie kwamen toen het aanmeldcentrum in Ter Apel volliep. De stad heeft een actieve organisatie van vrijwilligers die vluchtelingen in contact brengen met buurtbewoners zodat ze samen cursussen en trainingen kunnen volgen en activiteiten organiseren. "Zo leren de deelnemers elkaar al doende beter kennen. Samen leven, samen leren, samen werken", aldus de organisatie Plan Einstein.

Premier Rutte eet mee tijdens een werkbezoek aan de noodopvang-hub in de Jaarbeurs

Oekraïne: onderzoek naar 4820 mogelijke oorlogsmisdaden

Oekraïne onderzoekt momenteel 4820 veronderstelde oorlogsmisdaden door Russische troepen. Het aantal gedode kinderen bij de Russische invasie is volgens Oekraïne 167.

'Rusland gebruikt gevaarlijk nieuw soort mijn'

Russische troepen gebruiken steeds vaker een nieuw type mijn in Oekraïne, schrijft The New York Times. In tegenstelling tot traditionele mijnen ontploft de POM-3 zodra mensen in de buurt komen. Experts vrezen dat dit zal leiden tot nog meer burgerslachtoffers.

De POM-3 wordt volgens de krant eerst de lucht in geschoten aan een raket gericht op vijandelijke gebied. Vervolgens valt het explosief aan een parachute terug op de grond, waar het vastplakt. De sensoren kunnen onderscheid maken tussen langslopende mensen en dieren. Zodra de mijn afgaat, schiet er een explosief omhoog en ontploft dat in de lucht. De fragmenten van de mijn kunnen al dodelijk zijn op een afstand van 15 meter.

"Deze mijnen veroorzaken een bedreiging waar we geen antwoord op hebben", zegt een explosievenopruimingsexpert tegen de Amerikaanse krant. Volgens hem zal er een speciaal type robot in moeten worden gezet om de mijnen veilig te kunnen ruimen.

Rusland: Amerikaanse sancties raken Russische burger

De sancties die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan twee grote Russische banken zijn "een klap voor de Russische bevolking en de gewone burger". Dat zegt de Russische ambassadeur in de VS tegen het Russische persbureau Tass.

Washington kondigde gisteren sancties aan tegen onder meer de Sberbank, die verantwoordelijk is voor een derde van de banktegoeden in Rusland. Ook de Alfabank wordt geraakt. Dat is qua grootte de vierde financiële instelling van het land.

Geen atleten uit Rusland en Belarus bij Boston Marathon

Atleten uit Rusland en Belarus mogen deze maand niet meedoen aan de Boston Marathon, heeft de organisatie besloten. Hardlopers met de Belarussische of Russische nationaliteit mogen wel meelopen als ze in een ander land wonen dan hun thuisland, maar ze mogen dan niet onder hun eigen vlag uitkomen.

"Zoals zo veel andere mensen zijn we geschokt en verontwaardigd door de gebeurtenissen in Oekraïne", schrijft de organisatie in een verklaring. "We vinden dat hardlopen een wereldwijde sport is. Daarom moeten we doen wat we kunnen om de mensen in Oekraïne te steunen."

De 126ste editie van de Boston Marathon wordt gehouden op 18 april.

Oekraïners krijgen drone-les in de VS

Een groep Oekraïense soldaten wordt in de Verenigde Staten opgeleid om drones te kunnen besturen die Washington aan Kiev levert. Volgens woordvoerder Kirby van het ministerie van Defensie gaat het om "een erg klein" aantal soldaten dat een training krijgt in de VS.

Amerika heeft deze week honderd Switchblade-drones aan Oekraïne geleverd. Volgens Kirby zijn de Oekraïeners nog niet bekend met het systeem. "Er is dus een beetje training voor nodig. Het systeem is niet heel complex, dus ze hebben niet veel training nodig."

De Switchblades zijn in feite op afstand bestuurbare vliegende bommen. Ze worden op een doelwit afgestuurd en tot ontploffing gebracht. Het originele model was zo klein dat het in een rugzak paste. De Amerikanen gebruiken ze in Afghanistan. Er is ook een grotere variant waarmee gepantserde voertuigen kunnen worden vernietigd. Welk model naar Kiev is gestuurd, wil het Pentagon niet zeggen.

Zelensky: uitblijven olie-embargo kost levens

De Oekraïense president Zelensky roept Westerse politici op om zo snel mogelijk een handelsverbod in te stellen voor Russische olie. Ook blijft hij erop hameren dat Russische banken volledig moeten worden uitgesloten van het internationale betalingsverkeer.

Zolang Rusland geld blijft verdienen aan de export van olie, hoeft het de vredesbesprekingen niet serieus te nemen, zei Zelensky in een videoboodschap. "De vraag is hoeveel Oekraïense mannen en vrouwen er nog moeten worden gedood door het Russische leger voordat sommige politici - en we weten over wie het gaat - besluiten gaan nemen." Volgens de Amerikaanse minister Yellen van Financiën zal een invoerstop hoogstwaarschijnlijk leiden tot een enorme stijging van de prijzen wereldwijd, wat de VS en zijn bondgenoten zou schaden.

De Verenigde Staten kondigden gisteren nieuwe sancties aan tegen Russische banken en onder anderen de dochters van president Poetin. Volgens Zelensky is dat "spectaculair" nieuws, maar gaan de maatregelen niet ver genoeg.

Protestactie in Tbilisi

In de Georgische hoofdstad Tbilisi hebben demonstranten voor het parlementsgebouw gedemonstreerd tegen de oorlog in Oekraïne. Betogers gingen met vastgebonden handen op de grond liggen, een verwijzing naar de lijken die zijn gevonden in Boetsja. Onder de demonstranten waren ook Russen.

Liggend protest in Georgië verwijst naar gebeurtenissen in Boetsja

'Bijna 5000 Oekraïners geëvacueerd in een dag'

Uit Oekraïense steden zijn gisteren 4892 mensen geëvacueerd. Dat meldt vicepremier Veresjtsjoek op Telegram. Het aantal is hoger dan dat van dinsdag. Toen werden 3846 mensen uit verschillende steden in Oekraïne naar veiliger gebied gebracht.

De meeste mensen die gisteren werden geëvacueerd (3686) reisden van Marioepol en Berdjansk, steden aan de kust van de zee van Azov, naar Zaporizja, in het binnenland.

Geëvacueerde mensen staan te wachten bij een opvangcentrum in Zaporizja

'Zeker 5000 burgers omgekomen in Marioepol'

Volgens de burgemeester van Marioepol zijn sinds het begin van de invasie zeker 5000 inwoners van zijn stad gedood. Onder hen zijn 210 kinderen, zei hij. Eind maart werd het aantal doden al rond de 5000 geschat, maar volgens burgemeester Boytsjenko zijn het er inmiddels meer.

Russische troepen in de belegerde havenstad zouden onder meer ziekenhuizen hebben aangevallen. Bij een van die luchtaanvallen zouden vijftig mensen levend zijn verbrand. Ook zei burgemeester Boytsjenko dat zeker 90 procent van de infrastructuur van de stad is verwoest.

Russen weg uit Borodjanka, lichamen en raketten blijven achter

Het Russische leger heeft het gebied rond Kiev grotendeels verlaten. Steeds duidelijker wordt welke schade er is aangericht. Sander van Hoorn was in Borodjanka, op 50 kilometer van Kiev. De verwoesting is er enorm en het zoeken naar slachtoffers begint net.

Russen weg uit Borodjanka, lichamen en raketten blijven achter

Nieuw blog

Welkom in het liveblog van donderdag 7 april over de oorlog in Oekraïne. Het blog van gisteren is hier terug te vinden.