NOS Nieuws

Nobelprijswinnaar Moeratov aangevallen in trein in Rusland, met rode verf besmeurd

De Russische journalist en Nobelprijswinaar Dmitri Moeratov is met rode verf besmeurd in een trein in Rusland, meldt Novaja Gazeta, de krant waarvan hij oprichter en hoofdredacteur is.

Op foto's is een met verf besmeurde Moeratov te zien en een treincoupé die onder de verf zit. Volgens onbevestigde berichten bevat de verf aceton.

De verf werd naar Moeratov gegooid toen zijn trein stilstond op een station in Moskou. De belager riep volgens hem: "Moeratov, deze is voor jou, van onze jongens". Mogelijk is Moeratov gewond geraakt aan zijn ogen.

De journalist is een van de oprichters van Novaja Gazeta. Deze krant wordt door het Amerikaanse Committee to Protect Journalists gezien als de enige kritische krant in Rusland die nog enige invloed heeft. Hij kreeg de Nobelprijs voor de Vrede vorig jaar samen met de Filipijnse journaliste Maria Ressa.

Novaja Gazeta besloot vorige maand niet meer te publiceren zolang Rusland oorlog voert met Oekraïne. Dat gebeurde omdat de redactie steeds meer problemen kreeg met mediawaakhond Roskomnadzor.

Ook kwam Moeratov in het nieuws omdat hij aankondigde zijn Nobelprijsmedaille te veilen en de opbrengst te doneren aan een Oekraïens vluchtelingenfonds.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl