Marktkooplieden starten hun handel langzaam weer op
NOS Nieuws

Inwoners Kiev gaan weer naar buiten, maar blijven bezorgd

Inwoners van Kiev wagen zich voorzichtig weer naar buiten, nu Russische troepen zich uit de omgeving van de stad hebben teruggetrokken. Verslaggever David Jan Godfroid is nu vier dagen in de Oekraïense hoofdstad en merkt het verschil. "Je ziet het echt in de straten, het wordt drukker."

Rusland kondigde deze week aan dat het zijn militaire activiteiten bij Kiev drastisch gaat verminderen. De bekendmaking wekte achterdocht bij de Oekraïners, die bang zijn dat de teruggetrokken troepen zich hergroeperen en vervolgens elders in het land worden ingezet.

Feit is dat de Russen zich inmiddels aan het terugtrekken zijn uit het noorden. Vanavond maakte staatssecretaris Malyar van Defensie zelfs bekend dat "de hele omgeving van Kiev is bevrijd van de bezetters". Ook is Kiev al enkele dagen niet meer bestookt door Russisch raketvuur.

Voor de bevolking van Kiev is het aanleiding om het leven weer mondjesmaat op te pakken, merkt verslaggever Godfroid. Hij was vandaag op een markt die net weer open is na vier weken dicht te zijn geweest.

De markt in Kiev komt weer een beetje tot leven: 'Het wordt nooit meer zoals voor de oorlog'

"Nog lang niet alle verkopers staan er weer", zegt Godfroid. "Maar er komen wel wat klanten. Je ziet dat de handel langzaam weer op gang komt."

De mensen op straat zijn blij dat ze weer naar buiten zijn gegaan, maar blijven wel voorzichtig. Veel inwoners zeggen dat ze bang zijn dat de Russen toch weer terugkomen.

"De afgelopen dagen is het rustig geweest qua oorlogsgeweld", zegt Godfroid. "Maar een week geleden lag Kiev nog echt onder vuur."

Verder speelt mee dat de inwoners van Kiev bezorgd zijn om hun landgenoten elders in het land. "Kiev kan veilig lijken, maar mensen hebben ook familieleden in de Donbas, in Marioepol", zegt de verslaggever. "Daar zijn de Russen nog lang niet weg."

Op het marktplein is de oorlog nog niet helemaal weg

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl