Een achtergelaten Russische tank in het dorp Nova Basan in het noorden van Oekraïne
NOS Nieuws

Zelensky: 'Rusland verplaatst daadwerkelijk troepen bij Kiev'

Volgens president Zelensky "trekken de bezetters zich langzaam maar zeker terug uit het noorden" van Oekraïne. Ook westerse diplomaten en militaire analisten melden aan The New York Times dat het Oekraïense leger succesvolle, maar beperkte tegenaanvallen heeft uitgevoerd ten oosten en noordoosten van Kiev.

Volgens Zelensky hebben Russische troepen daarbij "een complete ramp achtergelaten". Zo waarschuwt hij onder meer voor landmijnen in het gebied. Ook liet hij weten dat er "lastige gevechten" aan zitten te komen in het oosten van het land, waar de Russen hun troepen hergroeperen.

Rusland zei dinsdag zijn militaire activiteiten bij Kiev drastisch te verminderen. Volgens Rusland was dat besluit genomen om meer vertrouwen te kweken tussen Oekraïne en Rusland tijdens de onderhandelingen, maar analisten denken dat het ook een gevolg is van logistieke problemen en onverwacht grote weerstand van het Oekraïense leger.

Nog onzeker

Volgens analisten is er inderdaad sprake van vermindering van militaire activiteiten bij Kiev, maar ze waarschuwen dat het nog enkele dagen kan kosten om zeker te weten wat de Russische troepen aan het doen zijn. Oekraïne gaat uit van een hergroepering, niet van een terugtrekking.

Hoewel er dus positieve berichten zijn, lijken de raketaanvallen op verschillende steden door te gaan. Russische raketten hebben vanochtend twee steden in het midden van Oekraïne geraakt volgens het hoofd van de regio Poltava, Dmitry Lunin.

Daarbij zijn volgens hem wegen en woontorens geraakt. Er is niets bekend over slachtoffers.

Evacuatie in Marioepol

Ondertussen gaan de evacuatiepogingen in Marioepol door. Het Rode Kruis gaat een nieuwe poging doen om burgers uit de zwaar beschadigde havenstad te evacueren. Medewerkers hopen met een konvooi medische hulpmiddelen en voorraden te leveren aan de tienduizenden mensen die er vastzitten en hen de stad uit te helpen.

De hulporganisatie wil 54 bussen en vele auto's richting de stad sturen om de mensen eruit te krijgen. Gisteren lukte het de hulporganisatie niet om de stad te bereiken ondanks eerdere toezeggingen van Rusland dat het een staakt-het-vuren zou instellen en een humanitaire corridor mogelijk zou maken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl