NOS Nieuws Buitenland Aangepast

Biden kondigt sancties aan tegen Rusland • EU: 'We maken het Rusland zo moeilijk mogelijk'

 • Welkom in het liveblog over de crisis in Oost-Oekraïne.
 • Buitenlandminister VS zegt ontmoeting met Russische collega af
 • De EU en de VS leggen Rusland sancties op.
 • De Britten hadden al eerder sancties afgekondigd tegen Rusland.
 • Navalny reageert op Russische acties in Oost-Oekraïne 'Dit zal slecht aflopen'.
Liveblog gesloten
 • We gaan verder in een nieuw liveblog

  Lees hier over de laatste ontwikkelingen in Oost-Oekraïne.

 • Buitenlandminister VS zegt ontmoeting met Russische collega af

  De Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken heeft de ontmoeting met zijn Russische collega Lavrov geannuleerd. De twee zouden later deze week met elkaar spreken in Genève, maar volgens Blinken heeft dat geen zin meer na de Russische acties in Oost-Oekraïne. Blinken sprak vandaag met zijn Oekraïense collega Kuleba in Washington en hield daarna een persconferentie.

  Verder zei Blinken dat als de situatie in Oekraïne verder escaleert, de Verenigde Staten en hun bondgenoten de sancties tegen Rusland opvoeren. De woorden van Blinken gaan iets verder dan die van president Biden, die eerder vanavond zei verdere sancties niet uit te sluiten.

  Blinken noemde de toespraak die de Russische president Poetin gisteren hield, waarin hij de onafhankelijkheid van twee pro-Russische regio's in Oekraïne erkende, "extreem verontrustend". Verder laat Poetin daarmee volgens hem zien dat hij Oekraïne ziet als "ondergeschikt aan Rusland".

 • President Zelensky roept reservisten op

  De Oekraïense president Zelensky roept reservisten op om zich te melden "voor een speciale periode", maar zegt tegelijkertijd dat hij een algemene mobilisatie uitsluit. Volgens de president moet het Oekraïense leger in ieder geval paraat staan om eventuele veranderingen in de situatie in het land aan te kunnen.

  Zelensky zei in een toespraak dat hij nog steeds een diplomatieke oplossing nastreeft in het hoog opgelopen conflict met Rusland. Dat heeft aangekondigd troepen naar Donetsk en Loegansk in het oosten van Oekraïne te sturen. Ook kondigde hij een programma aan van "economisch patriottisme", waarin onder meer lokale productie wordt gestimuleerd en de belastingen op benzine worden verlaagd.

 • Verslag uit de Donbas van Nederlandse verslaggever ter plaatse

 • 'Oekraïense militair gedood in Donetsk'

  In de regio Donetsk is een Oekraïense militair gedood, zegt een adviseur van het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken op Telegram. Dat meldt het Oekraïense persbureau Interfax, een dochterbedrijf van de gelijknamige Russische nieuwsgroep. De militair zou zijn beschoten door Russische huurlingen.

  Volgens de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) nemen de vijandelijkheden in het gebied in het algemeen toe, tweet een journalist van The Moscow Times:

  De OVSE-observatiemissie in het oosten van Oekraïne registreerde in de afgelopen 24 uur 579 overtredingen van het staakt-het-vuren in de regio Donetsk. In Loegansk ging het om 333 schendingen van de wapenstilstand.

  Het staakt-het-vuren tussen het Oekraïense leger en pro-Russische separatisten in Oost-Oekraïne is afgesproken in de akkoorden van Minsk uit 2014 en 2015. De OVSE-waarnemers zijn ongewapende burgers die er toezicht op houden.

 • Inwoners van Donetsk reageren wisselend op erkenning door Rusland

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Hoop, angst en onzekerheid in de straten van Donetsk
 • Oekraïense minister was in VS voor overleg met Biden

  President Biden heeft eerder vandaag een ontmoeting gehad met de Oekraïense minister Kuleba van Buitenlandse Zaken. De Amerikaanse president heeft Kuleba in het Witte Huis op de hoogte gebracht van de sancties die de Verenigde Staten willen opleggen aan Rusland.

  De Oekraïense Buitenlandminister sprak in het Pentagon ook met zijn Amerikaanse ambtsgenoot Austin. Kuleba noemde de Verenigde Staten in dat gesprek "de belangrijkste veiligheidspartner van Oekraïne". Oekraïne is een vreedzaam land, zei hij. "We zijn niet op zoek naar oorlog. Maar als ons een oorlog wordt opgelegd door president Poetin dan zullen we onszelf verdedigen en zijn we meer dan dankbaar voor alle hulp die jullie ons kunnen bieden."

  Minister Austin maakte vanavond na de toespraak van president Biden bekend dat het Pentagon gevechtshelikopters laat verplaatsen naar meerdere locaties "aan de oostgrens van de NAVO". Zo gaan er twaalf helikopters van Griekenland naar Polen en twintig van Duitsland naar de Baltische staten.

 • Bezorgde Russen en Oekraïners in Nederland

  Oekraïners en Russen in Nederland kijken bezorgd naar de situatie in Oost-Oekraïne. Ze hebben veel contact met familie en vrienden daar.

  Oud-voetballer Evgeniy Levchenko komt uit Donetsk. Net als de Rus Vladimir Chorcordin zit hij niet te wachten op oorlogsgeweld:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Een Rus en een Oekrainer in Nederland over hun zorgen
 • VS-correspondent: de Amerikaanse sancties in het kort

 • Biden: 'Dit is het begin van een Russische invasie'

  President Biden heeft een eerste pakket aan sancties tegen Rusland aangekondigd. De sancties zijn onder meer gericht tegen twee grote banken van Rusland. Zij krijgen geen geld meer uit het Westen. Ook leden van de Russische elite en hun familieleden worden door de sancties getroffen, zei Biden. Verder werken de Amerikanen samen met Duitsland om de gaspijpleiding Nord Stream 2 voorlopig te blokkeren, zei de Amerikaanse president in een toespraak.

  De president sprak van het begin van een Russische invasie van Oekraïne. "Wat denkt Poetin in godsnaam dat hem het recht geeft om zogenaamde landen te erkennen op grondgebied dat bij zijn buren hoort? Dat is een duidelijke schending van de internationale wetgeving", aldus Biden, doelend op het Russische besluit om de twee zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loegansk te erkennen.

  De president noemde in zijn toespraak ook de Russische aanwezigheid in Belarus, bij de grens met Oekraïne, waar troepen uit Moskou militaire oefeningen houden. Zolang die troepen zich niet terugtrekken, worden Amerikaanse militairen die al in Europa waren gestationeerd, verplaatst naar Estland, Letland en Litouwen, ten noordwesten van Belarus. Op die manier kunnen ze de Baltische staten, tevens NAVO-leden, "versterken", zei Biden.

  Volgens Biden zijn de stappen die de Verenigde Staten nu zetten "volledig defensief" van aard. "We hebben geen intentie om tegen Rusland te vechten." Volgens de president staan de Verenigde Staten en Westerse bondgenoten nog steeds open voor een diplomatieke oplossing, maar als de situatie verder escaleert, sluit hij aanvullende sancties niet uit. "Als Rusland een volgende stap zet, hebben wij ook een volgende stap klaarstaan."

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  President Biden: 'Wie geeft Poetin in Godsnaam het recht om dit te doen?'
 • Verklaring Biden later dan gepland

  De update van president Biden over de situatie in Oost-Oekraïne is uitgesteld. Biden zou aanvankelijk om 20.00 uur Nederlandse tijd met een verklaring komen, dat werd vervroegd naar 19.00 uur, maar de president heeft zich nog altijd niet laten zien. Amerikaanse media zeggen dat het Witte Huis nog niet met een nieuwe tijd is gekomen.

 • Woordvoerder Kremlin: 'Sancties zijn onwettig'

  Een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft geen goed woord over voor de sancties van Westerse landen tegen Rusland. "We denken dat de sancties onwettig zijn", zegt Maria Zakharova volgens het Russische staatspersbureau TASS. Volgens haar vormen zulke maatregelen het enige instrument dat het Westen kan inzetten tegen Rusland, "om onze ontwikkeling te remmen".

 • Oorlog in Oekraïne: onvermijdelijk of is er nog een weg terug?

  Nu de Russische president Poetin de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk en Loegansk heeft erkend, lijkt een oorlog tussen Rusland en Oekraïne dichterbij gekomen. In onderstaand artikel vertellen twee Oost-Europadeskundigen en een diplomaat wat er de komende dagen kan gebeuren en of er nog een diplomatieke oplossing mogelijk is.

 • Von der Leyen: 'We maken het voor het Kremlin zo moeilijk mogelijk'

  Voorzitter Von der Leyen van de Europese Commissie sluit niet uit dat de EU meer maatregelen neemt tegen Rusland, als de situatie in Oost-Oekraïne verder escaleert. Vanmiddag stemden de EU-ministers van Buitenlandse Zaken unaniem in met een sanctiepakket dat nog deze week van kracht moet worden. De maatregelen zijn gericht tegen personen en bedrijven die betrokken zijn bij de "schendingen van het internationale recht door het Kremlin", zegt Von der Leyen in een verklaring.

  Zo worden banken geraakt die het Russische militaire apparaat financieren. Ook wordt de mogelijkheid voor de regering in Moskou beperkt om kapitaal aan te trekken op de financiële markt van de EU. Verder wordt de handel tussen de EU en Donetsk en Loegansk verboden.

  "We maken het voor het Kremlin zo moeilijk mogelijk om zijn agressieve beleid voort te zetten", aldus Von der Leyen. "Als Rusland de crisis die het heeft veroorzaakt, blijft verergeren, zijn we klaar om verdere acties te ondernemen."

 • Rusland gaat diplomaten weghalen uit Oekraïne

  Rusland gaat ambassadepersoneel en andere diplomaten evacueren uit Oekraïne, heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken in Moskou bekendgemaakt. Rusland doet dat naar eigen zeggen om de veiligheid van het personeel te kunnen waarborgen. Diplomaten zouden worden bedreigd.

  Een datum voor de evacuaties is niet genoemd, alleen dat het op zeer korte termijn gaat gebeuren.