President Poetin
NOS NieuwsAangepast

Poetin stuurt militairen naar Donetsk en Loegansk voor 'vredesmissie'

De Russische president Poetin heeft een 'vredesmissie' aangekondigd in de Oekraïense afvallige regio's Donetsk en Loegansk. "De strijdkrachten worden geïnstrueerd om de vrede daar te handhaven", zei Poetin gisteravond in een toespraak, waarvan het Kremlin ook een letterlijke weergave in het Engels heeft gepubliceerd.

Dat betekent dat Rusland officieel militair actief wordt in Oekraïne. Eerder vanavond erkende Poetin de onafhankelijkheid van de zelfverklaarde Volksrepublieken Donetsk (DNR) en Loegansk (LNR). In een verklaring schrijft het Kremlin dat de vredesmissie volgt op een verzoek van de DNR en LNR.

Russische troepen zullen de grenzen tussen de republiekjes en de rest van Oekraïne bewaken. Ook zijn er afspraken gemaakt over het vestigen van militaire bases van Rusland in de regio's. Daarnaast zal Rusland de DNR en LNR financieel gaan ondersteunen.

Het is nog onduidelijk wanneer Rusland militair actief wordt in Oost-Oekraïne en hoe groot de omvang van de militaire inzet zal worden. Op Telegram circuleren beelden van militaire colonnes die onderweg zouden zijn naar de regio.

Bekijk hier de toespraak van president Poetin:

Poetin spreekt natie toe: 'het is tijd om een langverwachte beslissing te nemen'

Rusland heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oost-Oekraïne in 2014 altijd ontkend betrokken te zijn bij het conflict. Berichten over militaire betrokkenheid bij het conflict werden de afgelopen jaren ontkend.

Rusland heeft naar verluidt ruim 150.000 militairen rond Oekraïne samengetrokken. Volgens westerse inlichtingendiensten zijn zij daar gestationeerd voor een grootschalige invasie van Oekraïne. Onder meer Nederland riep inwoners de afgelopen dagen op Oekraïne zo snel mogelijk te verlaten vanwege de oorlogsdreiging.

NAVO-chef Jens Stoltenberg achtte gisteren het risico van een grootscheepse Russische aanval op Oekraïne "zeer, zeer groot". Rusland zou niet alleen de Donbas willen binnenvallen, maar ook de Oekraïense hoofdstad Kiev willen omsingelen.

Op deze kaart zie je dat maar een deel van de oblasten (provincies) door de separatisten wordt bestuurd:

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl