Inwoners van Donetsk worden naar Rusland geëvacueerd
NOS NieuwsAangepast

NAVO verwacht grootscheepse aanval op Oekraïne, risico is 'zeer, zeer groot'

Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg acht het risico van een grootscheepse Russische aanval op Oekraïne "zeer, zeer groot". Tegen de Duitse publieke zender ARD zei de NAVO-topman dat alles erop wijst dat zo'n militair offensief ophanden is.

Ook de Britse premier Johnson zegt in een interview met de BBC dat Rusland een invasie voorbereidt. Russische militaire eenheden zouden het oogmerk hebben om de Oekraïense hoofdstad Kiev te omsingelen. Volgens Johnson zijn er aanwijzingen dat Moskou zich klaarmaakt voor "de grootste oorlog in Europa sinds 1945". "Mensen moeten zich realiseren hoeveel levens dat kan kosten", waarschuwt hij.

NAVO-baas Stoltenberg, die net als Johnson de jaarlijkse internationale veiligheidsconferentie in München bijwoont, zegt dat niets erop wijst dat Rusland zijn troepenmacht rond Oekraïne aan het afbouwen is, zoals de Russen zelf zeggen. "Er worden geen troepen teruggetrokken, maar er komen wel nieuwe bij." Volgens hem zijn er ook tekenen dat Rusland een voorwendsel zoekt om Oekraïne binnen te vallen.

Het Kremlin ontkent dat er invasieplannen zijn, en wijst erop dat de militairen die op verschillende plaatsen langs de grens met het buurland zijn gestationeerd, deelnemen aan militaire oefeningen.

'Aanval vanuit oosten en westen'

Volgens premier Johnson heeft president Biden tegen Westerse leiders gezegd dat Russische eenheden zowel vanuit de Donbas in Oost-Oekraïne als vanuit Belarus en het gebied ten noorden van Kiev het land zullen binnenvallen. Dat zou blijken uit informatie die de inlichtingendiensten hebben verzameld.

Voor later vandaag heeft Biden de Nationale Veiligheidsraad bijeengeroepen voor overleg. Het Witte Huis herhaalde in een verklaring dat Rusland "op elk moment" een aanval op Oekraïne kan starten. Volgens Westerse inlichtingendiensten hebben de Russen een troepenmacht van zo'n 150.000 militairen verzameld rond Oekraïne.

Bij Russische militaire oefeningen zijn gisteren, onder toeziend oog van president Poetin en zijn Belarussische collega Loekasjenko, onder meer intercontinentale ballistische raketten en kruisraketten getest:

Rusland test, met Belarus, nieuwe raketten

Gisteren zei de Duitse bondskanselier Scholz in München dat er in Europa "weer oorlog dreigt", al wees hij erop dat er nog diplomatieke oplossingen mogelijk zijn. Ook NAVO-chef Stoltenberg zei dat de diplomatie nog niet is uitgespeeld. "We willen dat Rusland van koers verandert en met ons om de tafel gaat zitten."

De NAVO heeft uit voorzorg wel personeel uit de hoofdstad Kiev verplaatst naar het westelijker gelegen Lviv en naar Brussel. Onduidelijk is om hoeveel mensen het gaat.

Vandaag hebben de Franse president Macron en zijn Russische ambtgenoot Poetin telefonisch contact over de situatie. Ook de Amerikaanse en Russische ministers van Defensie spreken met elkaar. En komende week staat er een ontmoeting tussen de ministers van Buitenlandse Zaken van de twee landen op het programma.

Situatie aan het front

Aan het front in Oost-Oekraïne is de situatie aan het escaleren, zeggen waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE). De OVSE meldt dat het staakt-het-vuren in de regio's Donetsk en Loegansk vrijdag meer dan 1500 keer werd overtreden, het hoogste aantal van dit jaar.

In Loegansk ging het om 975 overtredingen, in Donetsk om 591. In die regio's staan het Oekraïense leger en door Rusland gesteunde separatisten tegenover elkaar. Bij beschietingen door pro-Russische separatisten kwamen gisteren twee Oekraïense militairen om het leven, meldde het regeringsleger.

Inwoners uit de regio worden naar Rusland geëvacueerd:

Inwoners Donetsk vertrekken naar Rusland

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl