De Oekraïense president Zelensky (l) ontmoet de Amerikaanse vicepresident Harris (r) in München
NOS NieuwsAangepast

Zelensky ziet nog ruimte voor diplomatie, bekritiseert Westen

De Oekraïense president Zelensky heeft de opstelling van het Westen tegenover Rusland op een veiligheidsconferentie in München bekritiseerd. Volgens Zelensky zijn de maatregelen die de VS en Europa nu nemen om een Russische invasie af te wenden te vergelijken met hoestsiroop, waar een vaccin nodig is. Hij zei ook: "Wij zullen ons land desnoods alleen verdedigen."

Zelensky roept de NAVO onder meer op om duidelijkheid te geven over toetreding van Oekraïne tot het militaire bondgenootschap. De status van Oekraïne binnen de NAVO ligt aan de basis van de spanningen met Rusland. Rusland wil niet dat Oekraïne lid wordt, maar volgens de NAVO en Oekraïne heeft Rusland niks met dat besluit te maken. Tegelijkertijd houdt de NAVO vol dat een lidmaatschap van Oekraïne nu niet aan de orde is.

In zijn oproep deed Zelensky ook een voorstel aan de Russische president Poetin: "Ik weet niet wat de Russische president wil. Daarom stel ik voor dat we elkaar ontmoeten."

Verhalen dat Oekraïne van plan is militaire actie in Oost-Oekraïne te ondernemen tegen separatisten wees Zelensky als "cynische leugens" van de hand.

De Amerikaanse vicepresident Kamala Harris is ook aanwezig bij de veiligheidsconferentie. Ze herhaalde dat de VS zeer strenge sancties in zullen stellen als Rusland Oekraïne binnenvalt en garandeerde Zelensky: "We nemen elke dreiging tegen uw land serieus."

Schending akkoord van Minsk

Eerder op de dag werd al duidelijk dat de spanningen blijven oplopen. Bij beschietingen door pro-Russische separatisten zijn twee Oekraïense militairen om het leven gekomen en vier gewond geraakt, meldde het regeringsleger. Ook zouden er parlementariërs en buitenlandse journalisten onder vuur genomen zijn.

Daarnaast zijn er volgens het Oekraïense leger huurlingen in Donetsk gearriveerd om met provocaties een Oekraïense reactie uit te lokken. De rebellen aan de andere kant beschuldigen Oekraïne er juist van het akkoord van Minsk uit 2015 niet te respecteren. Daarin werd onder meer vastgelegd dat er een einde zou komen aan het geweld en dat zware wapens zouden worden teruggetrokken.

Vorige week werd door Oekraïne, Rusland, Duitsland en Frankrijk nog urenlang onderhandeld over naleving van het akkoord, maar dat bleef vruchteloos.

Volgens waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) is het aantal geweldsincidenten tussen de separatisten en het Oekraïense leger de afgelopen dagen flink opgelopen.

In een poging de spanning in de regio te laten afnemen, zal de Franse president Macron morgen opnieuw telefonisch contact hebben met zijn Russische ambtgenoot Poetin, bevestigt het Kremlin. Zowel voor de veiligheid van Rusland als die van Europa is het cruciaal dat een Russische inval in Oekraïne wordt voorkomen, zegt de Franse regering.

Macron zal ook telefonisch overleggen met de Oekraïense president Zelensky. Die is aanwezig bij een veiligheidsconferentie in München. Tijdens die driedaagse conferentie staat de crisis in het oosten van Oekraïne bovenaan de agenda.

Het hoofd van de pro-Russische separatisten in de regio Donetsk, Denis Poesjilin, heeft vanmorgen in een video een algehele mobilisatie afgekondigd. Hij roept reservisten op zich zo snel mogelijk te melden. "Ik doe een beroep op alle mannen die een wapen kunnen vasthouden om hun kinderen, vrouwen en moeders te verdedigen", zei hij.

Kort daarop kwam de leider van de separatisten in Loegansk met een vergelijkbare boodschap.

Gisteren werd begonnen met de evacuatie van burgers uit Loegansk en Donetsk. Zo'n 700.000 mensen worden naar verluidt met bussen naar Rusland vervoerd en daar opgevangen.

Sommige mensen hadden maar spullen voor één dag bij zich:

Evacuaties uit Oekraïne versterken vrees voor Russische aanval

Duitsland heeft z'n burgers opnieuw opgeroepen om het land te verlaten, vanwege de oplopende spanningen. Ook Frankrijk deed een soortgelijke oproep.

Volgens het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken is "een militair conflict nu elk moment mogelijk". Vanaf komende maandag tot zeker het eind van de maand vliegt Lufthansa niet naar Oekraïne.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl