Rusland heeft besloten tot invasie Oekraïne, maar praten is nog mogelijk, zegt Biden
Als Rusland ervoor kiest om Oekraïne nu binnen te vallen, is het land verantwoordelijk voor een catastrofale oorlog waarvoor het dan zelf gekozen heeft. Dat heeft de Amerikaanse president Biden gezegd. Hij benadrukte wel dat het voor Moskou nog niet te laat is om te deëscaleren door middel van diplomatiek overleg.
Rusland zal binnen enkele weken tot dagen een offensief inzetten tegen Oekraïne, met als doel de hoofdstad Kiev, zegt Biden. Hij is ervan overtuigd dat president Poetin daar al toe heeft besloten en baseert zich daarbij op de Amerikaanse inlichtingendiensten. De president erkent dat de VS daar vaker op heeft gewezen de laatste dagen, maar hij zegt dat te doen opdat iedereen weet waar Rusland mee bezig is.
Biden over de crisis rond Oekraïne:
"We zullen het Oekraïense volk steunen en Rusland rekenschap laten afleggen voor wat het doet in Oekraïne", waarschuwt Biden. Hij zegt dat er de afgelopen dagen veel overleg is geweest en dat de VS, NAVO-lidstaten en de EU bereid zijn om sancties op te leggen aan Rusland bij een invasie.
'Brand en explosie'
De Amerikanen zijn niet van plan om troepen te sturen naar Oekraïne, maar Biden zegt het land wel te ondersteunen met wapens, munitie en humanitaire en economische hulp.
Bidens verklaring volgt kort op meldingen dat er in de opstandige regio Loegansk een grote brand in een gaspijpleiding is uitgebroken na een zware explosie. Op Telegram-kanalen van separatisten, die dus op de hand zijn van Rusland, wordt gemeld dat Oekraïners daarvoor verantwoordelijk zijn. Andersom klinkt het verwijt dat juist de separatisten erachter zitten.
Er werd gisteren ook gemeld dat een auto is opgeblazen bij een regeringsgebouw in Loegansk. Een commandant van de separatisten claimde dat dat zijn wagen was.
De felle beschuldigingen over en weer zijn te zien in het licht van waarschuwingen, voornamelijk vanuit de Verenigde Staten, dat Rusland een aanleiding wil verzinnen voor een inval in Oekraïne. Tegenover de VN-Veiligheidsraad waarschuwde de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Blinken, voor bijvoorbeeld een nep- of echte aanval met chemische wapens.
Andersom zeggen de pro-Russische separatisten van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk dat Oekraïne een aanval voorbereidt. De leider van de separatisten heeft aangekondigd de gehele burgerbevolking - volgens de lokale autoriteiten 700.000 mensen - te evacueren naar de Russische stad Rostov. Vanavond zijn de eerste bussen met burgers daar al aangekomen.
Internationale waarnemers van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa (OVSE) meldden gisteren dat de wapenstilstand aan de frontlinie in Oost-Oekraïne de laatste tijd steeds vaker wordt geschonden. In de regio Loegansk werden 648 schendingen geregistreerd, dat waren er dinsdag nog 129. In Donetsk waren het er 222, tegenover 24 op dinsdag. Aan de frontlinie staan het Oekraïense leger en door Rusland gesteunde separatisten tegenover elkaar.
Onlogisch moment
Biden kwam ook nog terug op die Russische waarschuwingen voor een Oekraïens offensief in de Donbass-regio. Hij prijst de terughoudendheid die hij naar eigen zeggen ziet bij de Oekraïense troepen en noemt het een onlogisch moment voor Oekraïne om de regio aan te vallen als er zoveel Russische troepen aan de grens staan.
Het is de bedoeling dat de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Blinken en zijn Russische evenknie Lavrov elkaar op 24 februari nog spreken, mits er voor die tijd geen Russische invasie is geweest. Gebeurt dat wel, dan is de deur voor diplomatie wat Biden betreft gesloten.
In Oost-Oekraïne is het al bijna acht jaar oorlog. In deze video leggen we uit waarom de twee regio's daar, geleid door rebellen, een belangrijke rol spelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne: