TASS
NOS NieuwsAangepast

Separatistenleider kondigt evacuatie burgerbevolking uit Oost-Oekraïne aan

De leider van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk in Oost-Oekraïne heeft de burgerbevolking opgeroepen naar Rusland te evacueren. De pro-Russische Denis Poesjilin kondigde de volksverhuizing aan via sociale media. Buurregio Loehansk maakte kort daarna soortgelijke plannen bekend.

Oekraïne noemt de bewering dat een offensief tegen de zelfverklaarde republieken op handen is "losgezongen van de werkelijkheid". "Oekraïne is niet bezig met de voorbereiding of uitvoering van sabotage-acties", staat in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Maar Poesjilin stelt dat Oekraïne, "door het Westen bewapend", voorbereidingen treft om de opstandige regio binnen te vallen. "Ze staan klaar voor de strijd en kunnen elk moment proberen deze regio met geweld in te nemen."

Volgens hem zullen vrouwen, kinderen en ouderen voorrang krijgen bij de evacuatie. Er is volgens hem opvang geregeld in de Russische stad Rostov, vlak over de grens. Al met al moeten er zo'n 700.000 mensen de grens over geholpen worden, zeggen de separatisten.

President Poetin heeft zijn minister voor Noodhulp naar die regio gestuurd om onderdak te regelen voor de evacués. Ook moet hij zorgen dat ze eten en medische zorg krijgen.

NOS

In de hoofdstad Donetsk klonken sirenes. Waarom dat was is niet duidelijk, maar de separatisten zeggen dat een auto is opgeblazen vlak bij een regeringsgebouw in Donetsk. De leider van de pro-Russische milities claimt dat zijn wagen het doelwit was, meldt persbureau Interfax.

In Oost-Oekraïne is het al bijna acht jaar oorlog. In deze video leggen we uit waarom de twee regio's daar, geleid door rebellen, een belangrijke rol spelen in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.

Waarom het in Oost-Oekraïne onrustig is (en kan blijven)

De Volksrepubliek Donetsk verklaarde zich in 2014 samen met de Volksrepubliek Loehansk onafhankelijk na gevechten met het Oekraïense leger in de regio Donbas. Hun soevereiniteit wordt door geen enkel land erkend, maar ze krijgen wel steun vanuit Moskou.

In de regio wordt nog altijd gevochten tussen de separatisten en het Oekraïense leger. De partijen gaven elkaar de afgelopen week de schuld van de toegenomen beschietingen in het gebied. De aankondiging van Poesjilin wordt gezien als een nieuwe escalatie in dat conflict.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl