NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

15-jarige krijgt toestemming vaccinatie van rechter • Winkeliers voor invoering coronabewijs

 • Welkom in het coronablog van dinsdag 4 januari
 • Een 15-jarige heeft van de rechter toestemming gekregen voor de tweede coronavaccinatie, moeder is tegen
 • Non-food winkeliers zijn toch voor de invoering van een coronatoegangsbewijs
 • Volgens het bijwerkingencentrum valt het aantal meldingen van gezwollen lymfeklieren na de booster op
Liveblog gesloten
 • Boosterprikken zonder afspraak in Leeuwarden

  Een vaccinatielocatie in Leeuwarden kan niet meer genoeg mensen vinden om vaccins aan te geven. Daarom zijn ze vandaag begonnen met het zetten van boosterprikken zonder afspraak. Zeker 1100 mensen hebben daar gebruik van gemaakt volgens directeur Margreet de Graaf van de GGD Fryslân.

  De Graaf verwacht niet dat Limburgers in de auto stappen voor een prik in het noorden:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Iedereen welkom voor boosterprik in Leeuwarden: 'Ik verwacht niet dat Limburgers in de auto stappen'
 • 15-jarig meisje mag volledige vaccinatie van rechter zonder toestemming moeder

  Een 15-jarig meisje heeft van de rechtbank toestemming gekregen voor haar tweede coronavaccinatie. Het meisje had een e-mail naar de rechter gestuurd waarin ze om toestemming vroeg voor de vaccinatie, die haar moeder haar had verboden.

  De moeder is bang voor gezondheidsschade bij haar dochter door de prik, en weigerde daarom de tweede injectie. Bij de eerste vaccinatie vroeg de GGD niet of beide ouders toestemming hadden gegeven, en daarom kreeg ze het vaccin. Bij de tweede vaccinatie vroeg de GGD zoals gebruikelijk wel of de ouders toestemming hadden gegeven. Omdat het meisje toegaf dat haar moeder dat niet wilde, werd haar de prik geweigerd.

  Het meisje wil de tweede prik omdat ze zichzelf, haar moeder, haar oma's en anderen wil beschermen tegen corona. Ook vindt ze meedoen met vriendinnen als ze dingen ondernemen waarvoor een QR-code nodig is belangrijk, is te lezen in een uitspraak van de rechtbank die vandaag gepubliceerd is.

  De vader van de puber vindt overigens dat zijn dochter zelf mag kiezen of ze de vaccinatie krijgt.

 • Winkeliers voorstander van invoering coronabewijs winkels, voorheen fel tegen

  Non-food winkeliers zijn toch voor de invoering van een coronatoegangsbewijs om zo uit de crisis te komen, meldt brancheorganisatie INretail.

  Dat is opvallend omdat de bracheorganisatie vrij recent nog fel tegenstander was van de invoering van zo'n bewijs. Het plan werd "absurd en zinloos" genoemd. Het belangrijkste argument daarvoor was dat het coronatoegangsbewijs een onwerkbare situatie voor winkels zou veroorzaken. Onder meer omdat voor controle tienduizenden extra medewerkers nodig zouden zijn.

  Een andere manier om ervoor te zorgen dat winkels weer open kunnen is het toelaten van minder bezoekers in de winkels, aldus INretail. Voor de winkels die beide maatregelen niet in kunnen invoeren "kunnen we open op afspraak".

 • Twijfelaars booster, campagne 'op stoom'

  Iets eerder dan verwacht kunnen nagenoeg alle volwassenen een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Sinds vandaag kunnen ook 18-jarigen bellen voor een afspraak. Maar gaat het prikken snel genoeg?

  In het onderstaande artikel worden vier vragen beantwoord over de boostercapagne. Een van die vragen is of iedereen nou staat te springen om een booster te nemen.

 • Ook na boosterprik kwartier wachten

  Mensen die een boosterprik krijgen moeten na de vaccinatie toch een kwartier wachten voordat ze de priklocatie mogen verlaten, heeft het ministerie van Volksgezondheid besloten. Dat is dezelfde wachttijd als bij de eerste twee prikken.

  Vanwege het versnellen van het priktempo wilde het ministerie weten of de wachttijd geschrapt kon worden. Het liet daarom het RIVM en Bijwerkingencentrum Lareb onderzoek doen. Dat leidde tot de conclusie dat het kwartier wachten toch nodig is.

  Een gevaarlijke allergische reactie kan optreden vlak nadat iemand de prik heeft gekregen. Volgens het ministerie is het op zo'n moment van belang dat er mensen aanwezig zijn met medische kennis.

 • Bijwerkingencentrum: 'Opvallend vaak meldingen van gezwollen lymfeklieren na booster'

  Volgens directeur Agnes Kant van Bijwerkingencentrum Lareb valt het relatief hoge aantal meldingen van gezwollen lymfeklieren na de boosterprik op. Ook pijn op de prikplek, de arm, is een bijwerking die opvallend vaak wordt genoemd door boosteraars.

  Kant zei in het Radio 1 programma Nieuws en Co dat dit twee oorzaken kan hebben: dat mensen vaker melding doen of dat de bijwerkingen daadwerkelijk vaker voorkomen bij een derde injectie. De directeur vermoedt het laatste. "Waarom dat zo is. Dat is nog niet helemaal helder. Dat moeten we nog beter uitzoeken", vertelt ze.

  Over de rest van de bijwerkingen, zoals je niet lekker voelen, koorts en hoofpijn kan Kant niet zeggen of ze vaker voorkomen dan bij de eerste twee prikken. Er komen veel meldingen binnen bij Lareb, maar er worden deze periode ook veel vaccinaties gezet. Dus het stijgende aantal meldingen valt binnen de verwachting.

  Een andere oorzaak van het stijgende aantal meldingen van bijwerkingen kan het soort vaccin zijn. Kant vertelt dat er op dit moment veel geprikt wordt met Moderna. Bij dat vaccin komen niet ernstige maar wel vervelende, bijwerkingen relatief vaak voor, volgens Kant. Ze heeft wel een advies voor boosteraars: "Mensen moeten er gewoon rekening mee houden, dat als je die prik krijg je een paar dagen niet lekker kan zijn."

  Nederland is binnen de Europese Unie koploper als het aankomt op het melden van bijwerkingen van het coronavaccin. Dat bleek in augustus uit een analyse die werd gedaan door BNR van cijfers van de EU-database EudraVigilance.

 • 'Vierde coronaprik leidt tot vervijfvoudiging van antistoffen'

  Een vierde coronavaccinatie van BioNTech/Pfizer zorgt na een week voor een vervijfvoudiging van de hoeveelheid antistoffen in iemands lichaam. Dat meldt de Israëlische premier Bennett, op basis van de eerste onderzoeksresultaten naar een tweede boosterprik. Het land is gisteren begonnen met het toedienen van een vierde prik aan 60-plussers voor wie de boosterprik langer dan vier maanden geleden is.

  Tot nu toe is er wetenschappelijk weinig bekend over de noodzaak en de effectiviteit van een vierde prik. Volgens Bennett laat de Israëlische studie zien dat een tweede booster er mogelijk toe leidt dat de kans op een ernstig ziekteverloop wordt verkleind. Het Israëlische onderzoek is gebaseerd op 150 mensen, die werkzaam zijn voor een medisch centrum.

  Israël is het eerste land dat de bevolking een vierde vaccinatie aanbiedt. In Nederland wordt er rekening gehouden met het scenario waarbij er nog twee of drie vaccinatierondes nodig zijn, maar op dit moment is het nog onduidelijk of dat nodig is.

  Hoeveel vaccinaties zijn er nodig en hoe wenselijk is het om vijf of zes prikken te krijgen? In dit artikel gaan twee immunologen in op de (onzekere) toekomst van het vaccineren.

 • RIVM: 18.616 positieve tests gemeld

  Tot 10.00 uur vanochtend zijn bij het RIVM 18.616 nieuwe positieve tests gemeld. Gemiddeld stijgt het aantal positieve tests. Er zijn 19 nieuwe doden gemeld. Eerder vandaag werden al de weekcijfers bekend. Het aantal besmettingen stijgt, maar dat is nog niet per se terug te zien in de ziekenhuizen.

  1/2 NOS
  2/2 NOS
 • 40 procent van gevaccineerden kreeg tot nu toe boosterprik

  Zo'n 40 procent van alle volledig gevaccineerden heeft een boosterprik gehad. Dat komt neer op een derde van alle volwassen Nederlanders.

  In totaal zijn er 4,5 miljoen boostervaccinaties gezet, maakt het RIVM vandaag bekend. 3,8 miljoen van die prikken is door de GGD gezet. Andere vaccinaties zijn gezet door huisartsen en ziekenhuizen.

  Volgens het RIVM hebben 131.000 mensen met een ernstige afweerstoornis hun derde vaccinatie gekregen.

 • Zweedse koning en koningin hebben corona

  De Zweedse koning Carl XVI Gustaf en koningin Silvia zijn positief getest op het coronavirus. "De koning en koningin, die volledig zijn ingeënt met drie injecties, hebben milde symptomen en voelen zich gezien de omstandigheden goed", aldus het paleis in een verklaring.

  De koning en koningin zitten in zelfisolatie, meldt de verklaring verder, Er wordt hard aan gewerkt om uit te zoeken met wie ze de afgelopen tijd in contact zijn geweest.

  Een dag voor Sinterklaas testte prinses Beatrix positief op covid-19. Ze liet zich testen omdat ze milde klachten had. Ook de voormalig koningin van Nederland had haar boosterprik ten tijde van de besmetting al gehad. 11 december maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat Beatrix hersteld was.

 • Bezetting ziekenhuizen daalt nog, aantal besmettingen stijgt

  De coronabesmettingen stijgen weer na een maand van dalende cijfers, meldt het RIVM. Afgelopen week werden 113.554 positieve tests geregistreerd, tegen 84.398 een week geleden. Dat is een toename van zo'n 35 procent.

  De toename gaat volgens het RIVM hand in hand met de besmettelijkere omikronvariant. Die is in Nederland inmiddels dominant. De toename kan niet worden verklaard doordat er vaker is getest.

  Het aantal mensen dat met corona in het ziekenhuis belandt, daalt nog. Afgelopen week werden nog steeds minder mensen opgenomen dan een week eerder, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Op de verpleegafdelingen waren dat er 995, tegen 1101 een week eerder. Op de intensive care daalde het aantal opnames van 182 naar 152.

 • Man bijt agent na controle bij Rotterdamse sauna

  Een man van 32 jaar uit Schiedam is gisteravond gearresteerd nadat hij een agent in zijn bovenbeen had gebeten. Hij bezocht met zeven andere bezoekers een sauna in Rotterdam. Dat mag volgens de huidige coronamaatregelen niet.

  Rond 21:00 uur kreeg de politie de melding dat de sauna aan de Beijerlandselaan geopend was. Toen agenten het gesprek aangingen en de aanwezigen wilde controleren op hun identiteitsbewijs werd de man uit Schiedam agressief. Hij sloeg een agent in zijn gezicht, bespuugde hem, beet hem dus in zijn been en riep hem volgens de politie verwensingen toe. De gemeente neemt maatregelen tegen de sauna.

 • WHO: meer aanwijzingen dat omikron milder is

  De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) ziet meer aanwijzingen dat de omikronvariant mildere symptomen veroorzaakt dan eerdere coronavarianten. Dat heeft een woordvoerder van de WHO vandaag laten weten.

  Uit onderzoek blijkt volgens de WHO dat omikron vooral de bovenste luchtwegen aantast, "in tegenstelling tot de andere varianten die zware longontstekingen kunnen veroorzaken", aldus de WHO-functionaris. "het kan goed nieuws zijn, maar er is echt meer onderzoek nodig om dat aan te tonen."

  De mildere symptomen kunnen er volgens de Wereldgezondheidsorganisatie de oorzaak van zijn dat het aantal sterfgevallen relatief laag blijft terwijl de besmettingscijfers in veel landen hard oplopen.

  De organisatie verwacht dat de omikron in enkele weken op veel plaatsen dominant zal zijn. Dat kan vooral een probleem worden in landen waar een groot deel van de bevolking nog niet is gevaccineerd.

 • 1706 coronapatiënten in het ziekenhuis, 37 minder dan gisteren

  In de ziekenhuizen zijn 151 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 28 nieuwe patiënten bij.

  De bezetting in de ziekenhuizen is afgenomen. Er liggen nu 1706 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1743), van wie 477 op de IC (gisteren: 488), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Van hen liggen er 13 patiënten in Duitsland op de IC.

  1/3 NOS
  2/3 NOS
  3/3 NOS
 • Boosterprik zonder afspraak bij XXL-locatie Leeuwarden

  Het is vanaf vandaag mogelijk om zonder afspraak een boostervaccinatie te halen bij de XXL-priklocatie in het WTC Expo in Leeuwarden, meldt de Veiligheidsregio Fryslân. Het is de enige vaccinatielocatie in Nederland waar mensen zonder afspraak een boosterprik kunnen halen.

  De vrije inloop in Leeuwarden is tussen 8.00 en 21.00 uur. Mensen moeten mogelijk wel wat langer wachten, schrijft Omrop Fryslân. Op de website van de GGD en op matrixborden langs de weg wordt bijgehouden hoe druk het is.

  Volgens GGD Fryslân wordt de capaciteit van de locatie niet volledig benut, waardoor er ruimte is voor de vrije inloop. Bij de XXL-priklocatie zijn voor deze week 30.000 afspraken voor een boosterprik gemaakt, liet een woordvoerder aan persbureau ANP weten. Er is capaciteit voor 130.000 vaccinaties.