NOS Nieuws Binnenland Buitenland Aangepast

OMT-lid: niet alle coronamaatregelen van tafel • Standaard PCR-test bij opname Radboudumc

 • Welkom in het coronablog van maandag 3 januari
 • OMT-Lid Marc Bonten zegt dat het niet voor de hand ligt dat de maatregelen volgende week sterk worden versoepeld
 • Patiënten die worden opgenomen in het Radboudumc krijgen vanaf donderdag standaard een PCR-test
 • Een boswachter van het Goois Natuurreservaat maakt zich zorgen over natuurschade vanwege de coronadrukte
 • Boosterprik voor 2001 en 2002
Liveblog gesloten
 • Liveblog gesloten

  Dit liveblog is gesloten. Overdag zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus. Fijne nacht!

 • OMT-lid Bonten: lockdown niet in één keer van tafel

  Het ligt niet voor de hand dat de coronamaatregelen, waaronder de lockdown, volgende week worden versoepeld. Dat heeft Marc Bonten gezegd in Nieuwsuur.

  Bonten is lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet over de coronamaatregelen adviseert. Hij noemt voorzichtigheid noodzakelijk vanwege de besmettelijke omikronvariant. Mensen moeten daarom volgens hem niet te veel hoop hebben dat alle maatregelen van tafel kunnen.

  Vrijdag komt het OMT weer bijeen. Als er ruimte is voor versoepelingen zal het OMT zeggen: doe dat in kleine stapjes, denkt Bonten.

 • Forse toename coronabesmettingen Curaçao: avondklok verruimd

  De avondklok in Curaçao wordt uitgebreid na een forse toename van het aantal coronabesmettingen, maakte de minister-president Gilmar 'Pik' Pisas vandaag bekend.

  Sinds anderhalve maand gold de avondklok van drie uur 's nachts tot half vijf 's ochtends, nu moeten alle gelegenheden om 01.00 uur de deuren sluiten. De tijd waarop ze weer open mogen blijft hetzelfde.

  Een andere aangekondigde maatregel is het verminderen van het aantal mensen dat aanwezig mag zijn tijdens een binnen-evenement naar vijftig. Buiten is dat aantal 75 en wordt het dragen van een mondkapje aangeraden. Het maximaal aantal gasten dat in een restaurant aan tafel mag zitten wordt verkleind naar vier. Die regel geldt overigens alleen als de bezoekers niet tot dezelfde familie behoren.

  Zondag zijn in Curaçao 4039 besmettingen geregistreerd. Een week eerder waren dat er nog 1131, en een week daarvoor betrof het 216 besmettingen.

 • Duizenden coronabetogers op de been in Duitse steden

  Duizenden demonstraten protesteren vanavond in verschillende steden in het noorden en oosten van Duitsland tegen de coronamaatregelen. Er zijn ook voorstanders van het coronabeleid op de been.

  In het Saksische Freiberg braken honderden betogers door een linie van de politie. Daarna rukten ze op naar het centrum terwijl ze onder meer 'wij zijn met meer' en 'vrijheid, geen dictatuur' riepen.

  In Rostock in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren zijn duizenden betogers op de been. In totaal waren vijf demonstraties aangekondigd van voor- en tegenstanders. De politie houdt volgens de omroep NDR beide kampen uit elkaar. Demonstranten die protesteren tegen wat zij noemen 'de vaccinatiedictatuur' maken een luidruchtige wandeling door het centrum.

  In de stromende regen liepen zo'n 2000 tegenstanders van het coronabeleid door zowel Schwerin als Neubrandenburg. Zo'n 60 mensen protesteren in Neubrandenburg voor het coronabeleid van de Duitse regering. Deze demonstraten pleiten voor een algemene vaccinatieplicht.

 • Bij opname krijgen patiënten Radboudumc standaard coronatest

  Patiënten die worden opgenomen in het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen krijgen vanaf donderdag standaard een PCR-test.

  Het ziekenhuis onderstreept op de website dat een positieve uitslag geen belemmering vormt voor een opname. De test is er alleen voor om erachter te komen of patiënten onopgemerkt het coronavirus bij zich dragen. Zo kan verspreiding in het ziekenhuis worden voorkomen.

 • Hoger onderwijs over voortduren sluiting

  De gedeeltelijke heropening van het onderwijs roept gemengde reacties op. Vakbonden in het basis- en voortgezet onderwijs zijn blij, organisaties in het mbo en hoger onderwijs vinden het een tegenslag.

  Studenten in het hoger onderwijs moeten voorlopig nog online onderwijs volgen. "Helaas heeft het kabinet na advies van het OMT moeten besluiten dat het nog niet verantwoord is. Dit is natuurlijk opnieuw een tegenslag voor onze medewerkers en studenten", zegt voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten.

  Op 14 januari is er een nieuw weegmoment van de regering. Tot die tijd kunnen tentamens fysiek doorgaan en blijven practica en laboratoriumwerk mogelijk.

 • Boswachter slaat alarm: 'Coronadrukte zorgt voor natuurschade'

  Boswachter Mirjam de Hiep van het Goois Natuurreservaat maakt zich zorgen over de staat van de natuur in het gebied. Ze schreef daarom een open brief aan Mark Rutte waarin ze oproept de natuur te beschermen tegen de overvloed aan bezoekers in het coronatijdperk.

  De Hiep zegt dat de natuur tijdens de lockdown overspoeld wordt door bezoekers, waardoor er schade ontstaat,. Het grootste probleem is volgens de boswachter dat mensen zich niet aan de regels houden. Honden lopen los, afval wordt achtergelaten in de natuur en wandelaars verlaten de paden, zegt De Hiep tegen NH Nieuws.

  "Ik heb reeën zien rondrennen omdat er gevoetbald werd op de plekken waar zij altijd liggen te herkauwen", zegt De Hiep. "Dieren die zich nu klaar moeten maken voor de winter worden verstoord en gaan het zo deze winter niet redden. Ik heb nog nooit zoveel gewonde reeën moeten afschieten of oprapen als dit jaar."

  De Hiep staat op namens alle boswachters in Nederland en hoopt zo dat er meer aandacht voor dit probleem komt in Den Haag.

 • Passagiers cruiseschip met vliegtuig naar huis na uitbraak

  Zo'n 3000 negatief geteste passagiers van het cruiseschip Aida Nova dat in Lissabon is gestrand, zijn vandaag van het schip gehaald en naar het vliegveld gebracht. Op het schip brak een paar dagen geleden corona uit, de cruise is daarom afgebroken.

  Bekijk hieronder beelden van de vertrekkende passagiers:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Passagiers van Duits cruiseschip gehaald vanwege coronauitbraak
 • 2001 en 2002 kunnen boosterafspraak maken

  Mensen die geboren zijn in 2001 en 2002 kunnen online een afspraak maken voor een boosterprik, schrijft demissionair minister De Jonge op Twitter.

  Om in aanmerking te komen voor een booster, moet de laatste inenting of een coronabesmetting wel minstens drie maanden geleden zijn.

 • Wederom corona-uitbraak bij skileraren, Tirol wil extra maatregelen

  Voor de tweede keer in korte tijd is er een corona-uitbraak onder skileraren in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Deze keer gaat het om zeventien instructeurs van een skischool in St. Anton am Arlberg die positief testten, melden Oostenrijkse media.

  Drie dagen geleden werden ook besmettingen vastgesteld onder een andere groep skileraren, van wie de meesten uit Nederland komen. Deze mensen bewogen in en rondom het wintersportoord Kirchberg in Tirol en verbleven in hetzelfde gebouw. Leden van de groep zijn bij de ontdekking geïsoleerd, ook degenen die niet positief testten.

  De deelstaat heeft nu met de Tiroler Vereniging van Skileraren afgesproken dat alle leraren zo snel mogelijk een booster krijgen, meldt de Tiroler Tageszeitung. Ook wordt aanbevolen om 2G+ in te voeren voor de skileraren. Dat betekent dat ze niet alleen gevaccineerd moeten zijn, maar ook meerdere keren per week moeten testen.

  In Tirol zijn veel coronabesmettingen. Het weekgemiddelde ligt volgens Oostenrijkse media op ongeveer 430 per 100.000 inwoners. Landelijk is dat circa 250.

 • Foutje bij sms-dienst: honderden mensen voor dichte priklocaties

  Vanwege een storing in de sms-dienst voor de boosterprik stonden gisteravond honderden mensen voor dichte priklocaties in Alkmaar. De afspraken waren eigenlijk geannuleerd, maar als gevolg van een landelijke storing werd het bericht daarover niet verstuurd.

  "Ik vind het echt schofterig. Ik heb wel gewoon een sms gekregen dat ik een afspraak had, maar afzeggen is kennelijk te veel moeite. Ik heb zeventig kilometer voor niks in de auto gezeten", zegt gedupeerde Richard van Steenbergen tegen NH Nieuws.

  Zo'n tweehonderd gedupeerden konden uiteindelijk dezelfde avond terecht bij een priklocatie in Hem. De GGD onderzoekt wat er precies fout ging.

 • LSVb: langere sluiting hogeschool en universiteit zeer schadelijk

  Het is zeer schadelijk voor de mentale gezondheid van studenten om de hogescholen en universiteiten gesloten te houden. Dat stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in reactie op de bekendmaking dat mbo's en het hoger en universitair onderwijs na de reguliere kerstvakantie nog niet open mogen.

  "De verlenging van deze lockdown is een harde klap voor studenten. Dit betekent weer een periode van eenzaamheid, depressieve klachten en concentratieproblemen, zonder duidelijk eindpunt. De veerkracht van veel jongeren is op", zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene.

  De vakbond pleit daarom voor opening na de kerstvakantie. "Veel onderwijsinstellingen zullen nu besluiten om de komende onderwijsperiode volledig online te geven. Het is niet te doen om steeds te wisselen tussen fysiek en online onderwijs. Dat betekent voor studenten dus dat ze de komende maanden weer thuiszitten."

  Vandaag besloot het demissionair kabinet dat de basisscholen en middelbare scholen volgende week weer open mogen.

 • Lange rijen in Israël voor vierde boosterprik

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Boosterprikken en lange rijen in Israël
 • Opkomst bij boosterprik lager dan bij eerste prik, zegt De Jonge

  De opkomst bij de boostercampagne is lager dan gehoopt, zegt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. "We zien dat we de 80 procent maar in een enkele leeftijdsgroep halen. De Jonge wil het liefst dat in elke leeftijdsgroep zeker 90 procent ook de boosterprik haalt.

  Tegen de omikronvariant ben je met twee prikken onvoldoende beschermd, zei de minister. Ook legde hij een link tussen de opkomst en de mogelijkheden om de samenleving verder te openen: "Hoe meer boosters, hoe meer ruimte om 14 januari een volgende stap te nemen."

  Kijk naar wat De Jonge hierover zei:

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  De Jonge: 'Opkomst boosterprik moet echt in alle leeftijdsgroepen omhoog'
 • Arie Slob over de opening van het basis- en voortgezet onderwijs

  Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

  Slob: 'Basis- en voorgezet onderwijs weer open,