liveblog
NOS NieuwsAangepast

OMT-lid: niet alle coronamaatregelen van tafel • Standaard PCR-test bij opname Radboudumc

  • Welkom in het coronablog van maandag 3 januari
  • OMT-Lid Marc Bonten zegt dat het niet voor de hand ligt dat de maatregelen volgende week sterk worden versoepeld
  • Patiënten die worden opgenomen in het Radboudumc krijgen vanaf donderdag standaard een PCR-test
  • Een boswachter van het Goois Natuurreservaat maakt zich zorgen over natuurschade vanwege de coronadrukte
  • Boosterprik voor 2001 en 2002
liveblog gesloten

Liveblog gesloten

Dit liveblog is gesloten. Overdag zijn we terug met een nieuw blog met het laatste nieuws over het coronavirus. Fijne nacht!

OMT-lid Bonten: lockdown niet in één keer van tafel

Het ligt niet voor de hand dat de coronamaatregelen, waaronder de lockdown, volgende week worden versoepeld. Dat heeft Marc Bonten gezegd in Nieuwsuur.

Bonten is lid van het Outbreak Management Team (OMT) dat het kabinet over de coronamaatregelen adviseert. Hij noemt voorzichtigheid noodzakelijk vanwege de besmettelijke omikronvariant. Mensen moeten daarom volgens hem niet te veel hoop hebben dat alle maatregelen van tafel kunnen.

Vrijdag komt het OMT weer bijeen. Als er ruimte is voor versoepelingen zal het OMT zeggen: doe dat in kleine stapjes, denkt Bonten.

Forse toename coronabesmettingen Curaçao: avondklok verruimd

De avondklok in Curaçao wordt uitgebreid na een forse toename van het aantal coronabesmettingen, maakte de minister-president Gilmar 'Pik' Pisas vandaag bekend.

Sinds anderhalve maand gold de avondklok van drie uur 's nachts tot half vijf 's ochtends, nu moeten alle gelegenheden om 01.00 uur de deuren sluiten. De tijd waarop ze weer open mogen blijft hetzelfde.

Een andere aangekondigde maatregel is het verminderen van het aantal mensen dat aanwezig mag zijn tijdens een binnen-evenement naar vijftig. Buiten is dat aantal 75 en wordt het dragen van een mondkapje aangeraden. Het maximaal aantal gasten dat in een restaurant aan tafel mag zitten wordt verkleind naar vier. Die regel geldt overigens alleen als de bezoekers niet tot dezelfde familie behoren.

Zondag zijn in Curaçao 4039 besmettingen geregistreerd. Een week eerder waren dat er nog 1131, en een week daarvoor betrof het 216 besmettingen.

Duizenden coronabetogers op de been in Duitse steden

Duizenden demonstraten protesteren vanavond in verschillende steden in het noorden en oosten van Duitsland tegen de coronamaatregelen. Er zijn ook voorstanders van het coronabeleid op de been.

In het Saksische Freiberg braken honderden betogers door een linie van de politie. Daarna rukten ze op naar het centrum terwijl ze onder meer 'wij zijn met meer' en 'vrijheid, geen dictatuur' riepen.

In Rostock in de deelstaat Mecklenburg-Voor-Pommeren zijn duizenden betogers op de been. In totaal waren vijf demonstraties aangekondigd van voor- en tegenstanders. De politie houdt volgens de omroep NDR beide kampen uit elkaar. Demonstranten die protesteren tegen wat zij noemen 'de vaccinatiedictatuur' maken een luidruchtige wandeling door het centrum.

In de stromende regen liepen zo'n 2000 tegenstanders van het coronabeleid door zowel Schwerin als Neubrandenburg. Zo'n 60 mensen protesteren in Neubrandenburg voor het coronabeleid van de Duitse regering. Deze demonstraten pleiten voor een algemene vaccinatieplicht.

Bij opname krijgen patiënten Radboudumc standaard coronatest

Patiënten die worden opgenomen in het Radboud universitair medisch centrum in Nijmegen krijgen vanaf donderdag standaard een PCR-test.

Het ziekenhuis onderstreept op de website dat een positieve uitslag geen belemmering vormt voor een opname. De test is er alleen voor om erachter te komen of patiënten onopgemerkt het coronavirus bij zich dragen. Zo kan verspreiding in het ziekenhuis worden voorkomen.

Hoger onderwijs over voortduren sluiting

De gedeeltelijke heropening van het onderwijs roept gemengde reacties op. Vakbonden in het basis- en voortgezet onderwijs zijn blij, organisaties in het mbo en hoger onderwijs vinden het een tegenslag.

Studenten in het hoger onderwijs moeten voorlopig nog online onderwijs volgen. "Helaas heeft het kabinet na advies van het OMT moeten besluiten dat het nog niet verantwoord is. Dit is natuurlijk opnieuw een tegenslag voor onze medewerkers en studenten", zegt voorzitter Pieter Duisenberg van de Vereniging van Universiteiten.

Op 14 januari is er een nieuw weegmoment van de regering. Tot die tijd kunnen tentamens fysiek doorgaan en blijven practica en laboratoriumwerk mogelijk.

Boswachter slaat alarm: 'Coronadrukte zorgt voor natuurschade'

Boswachter Mirjam de Hiep van het Goois Natuurreservaat maakt zich zorgen over de staat van de natuur in het gebied. Ze schreef daarom een open brief aan Mark Rutte waarin ze oproept de natuur te beschermen tegen de overvloed aan bezoekers in het coronatijdperk.

De Hiep zegt dat de natuur tijdens de lockdown overspoeld wordt door bezoekers, waardoor er schade ontstaat,. Het grootste probleem is volgens de boswachter dat mensen zich niet aan de regels houden. Honden lopen los, afval wordt achtergelaten in de natuur en wandelaars verlaten de paden, zegt De Hiep tegen NH Nieuws.

"Ik heb reeën zien rondrennen omdat er gevoetbald werd op de plekken waar zij altijd liggen te herkauwen", zegt De Hiep. "Dieren die zich nu klaar moeten maken voor de winter worden verstoord en gaan het zo deze winter niet redden. Ik heb nog nooit zoveel gewonde reeën moeten afschieten of oprapen als dit jaar."

De Hiep staat op namens alle boswachters in Nederland en hoopt zo dat er meer aandacht voor dit probleem komt in Den Haag.

Passagiers cruiseschip met vliegtuig naar huis na uitbraak

Zo'n 3000 negatief geteste passagiers van het cruiseschip Aida Nova dat in Lissabon is gestrand, zijn vandaag van het schip gehaald en naar het vliegveld gebracht. Op het schip brak een paar dagen geleden corona uit, de cruise is daarom afgebroken.

Bekijk hieronder beelden van de vertrekkende passagiers:

Passagiers van Duits cruiseschip gehaald vanwege coronauitbraak

2001 en 2002 kunnen boosterafspraak maken

Mensen die geboren zijn in 2001 en 2002 kunnen online een afspraak maken voor een boosterprik, schrijft demissionair minister De Jonge op Twitter.

Om in aanmerking te komen voor een booster, moet de laatste inenting of een coronabesmetting wel minstens drie maanden geleden zijn.

Wederom corona-uitbraak bij skileraren, Tirol wil extra maatregelen

Voor de tweede keer in korte tijd is er een corona-uitbraak onder skileraren in de Oostenrijkse deelstaat Tirol. Deze keer gaat het om zeventien instructeurs van een skischool in St. Anton am Arlberg die positief testten, melden Oostenrijkse media.

Drie dagen geleden werden ook besmettingen vastgesteld onder een andere groep skileraren, van wie de meesten uit Nederland komen. Deze mensen bewogen in en rondom het wintersportoord Kirchberg in Tirol en verbleven in hetzelfde gebouw. Leden van de groep zijn bij de ontdekking geïsoleerd, ook degenen die niet positief testten.

De deelstaat heeft nu met de Tiroler Vereniging van Skileraren afgesproken dat alle leraren zo snel mogelijk een booster krijgen, meldt de Tiroler Tageszeitung. Ook wordt aanbevolen om 2G+ in te voeren voor de skileraren. Dat betekent dat ze niet alleen gevaccineerd moeten zijn, maar ook meerdere keren per week moeten testen.

In Tirol zijn veel coronabesmettingen. Het weekgemiddelde ligt volgens Oostenrijkse media op ongeveer 430 per 100.000 inwoners. Landelijk is dat circa 250.

Foutje bij sms-dienst: honderden mensen voor dichte priklocaties

Vanwege een storing in de sms-dienst voor de boosterprik stonden gisteravond honderden mensen voor dichte priklocaties in Alkmaar. De afspraken waren eigenlijk geannuleerd, maar als gevolg van een landelijke storing werd het bericht daarover niet verstuurd.

"Ik vind het echt schofterig. Ik heb wel gewoon een sms gekregen dat ik een afspraak had, maar afzeggen is kennelijk te veel moeite. Ik heb zeventig kilometer voor niks in de auto gezeten", zegt gedupeerde Richard van Steenbergen tegen NH Nieuws.

Zo'n tweehonderd gedupeerden konden uiteindelijk dezelfde avond terecht bij een priklocatie in Hem. De GGD onderzoekt wat er precies fout ging.

LSVb: langere sluiting hogeschool en universiteit zeer schadelijk

Het is zeer schadelijk voor de mentale gezondheid van studenten om de hogescholen en universiteiten gesloten te houden. Dat stelt de Landelijke Studentenvakbond (LSVb) in reactie op de bekendmaking dat mbo's en het hoger en universitair onderwijs na de reguliere kerstvakantie nog niet open mogen.

"De verlenging van deze lockdown is een harde klap voor studenten. Dit betekent weer een periode van eenzaamheid, depressieve klachten en concentratieproblemen, zonder duidelijk eindpunt. De veerkracht van veel jongeren is op", zegt LSVb-voorzitter Ama Boahene.

De vakbond pleit daarom voor opening na de kerstvakantie. "Veel onderwijsinstellingen zullen nu besluiten om de komende onderwijsperiode volledig online te geven. Het is niet te doen om steeds te wisselen tussen fysiek en online onderwijs. Dat betekent voor studenten dus dat ze de komende maanden weer thuiszitten."

Vandaag besloot het demissionair kabinet dat de basisscholen en middelbare scholen volgende week weer open mogen.

Lange rijen in Israël voor vierde boosterprik

Boosterprikken en lange rijen in Israël

Opkomst bij boosterprik lager dan bij eerste prik, zegt De Jonge

De opkomst bij de boostercampagne is lager dan gehoopt, zegt demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid. "We zien dat we de 80 procent maar in een enkele leeftijdsgroep halen. De Jonge wil het liefst dat in elke leeftijdsgroep zeker 90 procent ook de boosterprik haalt.

Tegen de omikronvariant ben je met twee prikken onvoldoende beschermd, zei de minister. Ook legde hij een link tussen de opkomst en de mogelijkheden om de samenleving verder te openen: "Hoe meer boosters, hoe meer ruimte om 14 januari een volgende stap te nemen."

Kijk naar wat De Jonge hierover zei:

De Jonge: 'Opkomst boosterprik moet echt in alle leeftijdsgroepen omhoog'

Arie Slob over de opening van het basis- en voortgezet onderwijs

Slob: 'Basis- en voorgezet onderwijs weer open,

Boosteraars Jaarbeurs weggestuurd door miscommunicatie over 'omvallende' hijskraan

Bij de Jaarbeurs in Utrecht zijn vanmorgen meerdere mensen weggestuurd die in de rij stonden voor een boosterpik. Ze kregen te horen dat een hijskraan dreigde om te vallen.

Volgens de GGD was er sprake van miscommunicatie. Het zou niet duidelijk zijn geweest wat er aan de hand was en uit voorzorg werden mensen weggestuurd. Er bleek verderop een ontruimingsoefening te zijn, meldt RTV Utrecht

Hoeveel mensen toch naar huis zijn gegaan en daarmee hun prik gemist hebben, is nog onduidelijk. De GGD roept deze mensen op om terug te komen naar de vaccinatielocatie zodat ze alsnog hun vaccin kunnen krijgen.

Deel scholen gaat vanaf volgende week maandag open

De middelbare scholen en basisscholen gaan weer open vanaf komende maandag. Dat heeft het demissionair kabinet besloten. Ook de buitenschoolse opvang is vanaf volgende week weer open.

Het Outbreak Management Team vindt de openstelling verantwoord, zei demissionair minister Slob van Onderwijs. Het mbo, de universiteiten en het hoger onderwijs moeten de deuren nog gesloten houden en gaan over tot online onderwijs.

"Het OMT ziet dat de besmettingen bij de jongsten zijn afgenomen", aldus Slob. Bij oudere jongeren is dat nog niet het geval. Daarom is er door de regering voor gekozen dat lessen op universiteiten en in het hoger onderwijs voorlopig online gegeven worden.

Op 14 januari wordt er een nieuwe afweging gemaakt.

RIVM meldt 14.623 positieve coronatesten

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 14.623 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 2881 minder dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 14.880 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 23 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

14 overleden covidpatiënten

Bij het RIVM werden 14 overleden covidpatiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 35 doden per dag, tegen 33 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

In de onderstaande grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

1743 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn 105 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdelingen. Op de IC's kwamen er 20 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1743 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1675), van wie 488 op de IC (gisteren: 475), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Momenteel liggen er 13 patiënten in Duitsland op de IC.

België koopt coronapillen van Pfizer en Merck

België heeft van de coronapillen van farmaceuten Pfizer en Merck elk 10.000 doses ingekocht, die elk uit meerdere pillen bestaan, heeft het Belgische ministerie van Volksgezondheid aan persbureau Reuters laten weten.

De gezondheidsautoriteiten hadden beide middelen eerder aangeraden. Het Europees Geneesmiddelenbureau EMA heeft de pillen nog niet officieel goedgekeurd, maar de coronapillen mogen van de toezichthouder wel worden ingezet in afwachting van goedkeuring.

Nederland heeft via een Europees inkoopprogramma en direct van de fabrikant al pillen gereserveerd, maar gaat ze voorlopig nog niet gebruiken. Het ministerie van Volksgezondheid vindt de eerste beoordeling van het EMA nog niet afdoende om er zeker van te zijn dat we "volledig zicht hebben op de best mogelijke inzet en mogelijke bijwerkingen". Het is niet bekend hoeveel pillen zijn gereserveerd. Er wordt ook nog onderhandeld over de prijs.

Nog negen mensen vast na demonstratie in Amsterdam

Van de 31 mensen die gisteren zijn aangehouden bij de verboden demonstratie in Amsterdam, zitten er nog negen vast. Zeven van hen worden ervan verdacht dat ze geweld tegen agenten hebben gebruikt, zegt een woordvoerder van de politie. De twee anderen worden van verschillende andere feiten verdacht, waaronder wapenbezit. De woordvoerder zegt dat de rest van de verdachten is heengezonden met een boete of strafbeschikking.

In Amsterdam werd ondanks het verbod gedemonstreerd tegen de coronamaatregelen. Op het hoogtepunt stonden er bijna 10.000 mensen op het Museumplein, zei een woordvoerder van burgemeester Halsema eerder.

Volgens de politiewoordvoerder zijn er online klachten binnengekomen over het optreden van de politie. Ze benadrukt dat dit niet om officiële klachten gaat; of die ook zijn ingediend, is nog niet bekend. Er is geen zicht op of er een officieel onderzoek komt. "Maar uiteraard evalueren we elke politie-inzet", zegt de woordvoerder. De speciale VN-rapporteur voor marteling, Nils Melzer, reageerde op Twitter ook op het politie-optreden. Hij vraagt mensen die bewijs van politiegeweld hebben, dit op te sturen.

Bij de demonstratie werd een man door een politiehond in zijn hand gebeten toen een groep demonstranten door een blokkade van agenten probeerde te breken. Er wordt een proces-verbaal opgemaakt vanwege het incident met de hond; een standaardprocedure, aldus de politie. De gebeten man is behandeld in het ziekenhuis. Bij de demonstratie zijn vier agenten gewond geraakt, met hen gaat het naar omstandigheden goed, zegt de woordvoerder.

Boosterprik voor 1999 en 2000

Mensen die geboren zijn in 1999 en 2000 kunnen nu een afspraak maken voor een boosterprik, maakt demissionair minister De Jonge bekend.

Om in aanmerking te komen voor een boosterprik, moet de laatste inenting of een coronabesmetting wel minstens drie maanden geleden zijn. De afspraak kan via de website van de GGD worden gemaakt.

Nieuw-Zeeland gaat Britse dj die coronaregels brak niet vervolgen

Nieuw-Zeeland gaat de Britse dj Robert Etheridge niet vervolgen voor het overtreden van de quarantaineregels. De dj, die ook bekendstaat als Dimension, was na een periode van tien dagen uit quarantaine gegaan zonder te wachten op de uitslag van zijn laatste coronatest. Die bleek positief, maar dat hoorde Etheridge pas nadat hij zich in het uitgaansleven van Auckland had gestort.

De dj heeft zijn excuses aangeboden. Hij benadrukte dat hij daarvoor drie keer negatief was getest en dat hij er niet meer op had gerekend een positieve uitslag te krijgen.

Etheridge was het eerste omikrongeval in Nieuw-Zeeland. De regering vreesde dat er een uitbraak zou volgen, maar vooralsnog zijn er geen besmettingen in verband gebracht met de dj.

Engelse middelbare scholieren krijgen zelftest na vakantie

Middelbare scholieren in Engeland krijgen een zelftest toegestuurd om zich te testen op corona voordat de scholen weer beginnen na de kerstvakantie. Hen wordt dringend gevraagd om twee keer per week een zelftest te doen. Scholen kunnen meer kits aanvragen bij de regering als ze dat nodig vinden.

In Wales, Schotland en Noord-Ierland werd middelbare scholieren al gevraagd om een paar keer per week een test af te nemen.

Onderwijsminister Zahawi belooft daarnaast luchtreinigers en CO2-monitors naar scholen te sturen. Met onder meer een vaccinatiecampagne, de zelftests en de apparaten voor schone lucht hoopt Zahawi dat de scholen ondanks de omikronvariant kunnen openblijven. "Onderwijs is onze eerste prioriteit", twitterde hij gisteren nog.

OMT komt bijeen voor onderwijsadvies, kabinet besluit daarna

Het demissionaire kabinet besluit vandaag of het onderwijs na de kerstvakantie, op 10 januari, weer open kan. Vorige maand sloten de scholen een week eerder dan gepland, uit vrees voor de omikronvariant van het coronavirus.

Eerst komt vanochtend het Outbreak Management Team bijeen om een advies te geven aan het kabinet. Het besluit wordt daarna genomen voor het hele onderwijs, dus van basisonderwijs tot aan de universiteiten.

De afgelopen dagen kwam van veel kanten kritiek op de gedwongen schoolsluiting. Zo deden Unicef en 59 andere organisaties donderdag een oproep aan het kabinet om de scholen na de kerstvakantie direct weer te openen. "Minderjarigen worden verantwoordelijk gemaakt voor de gezondheid van volwassenen, maar de belangen van kinderen zelf worden vergeten", aldus de organisaties.

Zestig middelbare scholen uit met name Amsterdam en Rotterdam stuurden afgelopen week een brandbrief, omdat ze steeds meer jongeren zien die "op welke manier dan ook de weg kwijt zijn". Ook besloten tientallen basisscholen in Amsterdam om kinderen uit groep 8 gewoon naar school te laten komen.

Onderzoek in Brazilië naar uitbraken op cruiseschepen

De autoriteiten in Brazilië onderzoeken of rederijen van cruiseschepen zich wel aan de coronaregels houden. Dat gebeurt nadat afgelopen week op drie cruiseschepen in totaal 172 coronabesmettingen werden vastgesteld.

"Het niet volgen van de gezondheidsprotocollen en coronamaatregelen zal leiden tot boetes", waarschuwt gezondheidsinstantie Anivsa. Ook meldt de organisatie dat de activiteiten van de rederijen aan banden kunnen worden gelegd, mocht blijken dat ze zich inderdaad niet aan de regels houden. Voor nu roept Anvisa op tot een "tijdelijke onderbreking van het cruiseseizoen" in Brazilië.

Twee van de drie schepen worden uitgebaat door een dochteronderneming van het Zwitsers-Italiaanse bedrijf MSC Cruises. Het bedrijf stelt bij persbureau AFP dat een cruise "een van de veiligste vakantieopties in de wereld is". "Geen enkele sector in de reis- en toerisme-industrie heeft zo'n compleet en robuust protocol om de verspreiding van infectieziekten tegen te gaan."

Minister van Defensie VS positief getest

De Amerikaanse minister van Defensie is positief getest op het coronavirus. Lloyd Austin zegt dat hij milde symptomen heeft en dat hij de komende vijf dagen thuis blijft. Vanuit huis probeert hij deel te nemen aan bijeenkomsten, kondigde hij aan.

Austin meldt dat hij zichzelf had laten testen vanwege de symptomen. Hij heeft president Biden twee weken geleden voor het laatst gezien, meer dan een week voor de symptomen begonnen. Die ochtend was hij nog negatief getest. Austin is volledig gevaccineerd en ontving begin oktober zijn boosterprik.

Defensieminister Austin van de VS

Twitteraccount Congreslid geblokkeerd om desinformatie

Twitter heeft het persoonlijke account van het Amerikaanse Congreslid Marjorie Taylor Greene permanent geblokkeerd. De Republikeinse politica uit Georgia heeft volgens Twitter te vaak desinformatie verspreid over het coronavirus, iets dat volgens de regels van het sociale mediaplatform niet is toegestaan.

Welk bericht ertoe heeft geleid dat Twitter haar account heeft gesloten, is niet bekendgemaakt. Zaterdag schreef Greene dat doden als gevolg van vaccins vroeger serieus werden genomen, maar dat tegenwoordig "een extreem hoog aantal sterfgevallen door vaccinaties wordt genegeerd terwijl het aantal door de overheid opgedrongen vaccinatieplichten toeneemt".

Op Telegram heeft Greene, een uitgesproken aanhanger van oud-president Trump, fel gereageerd op het besluit van Twitter, dat ze "on-Amerikaans" noemt. "Twitter is een vijand van Amerika en kan niet tegen de waarheid. Dat is prima. Ik zal Amerika laten zien dat we ze niet nodig hebben en dat het tijd is om onze vijanden te verslaan", schrijft ze.

Het Congreslid, dat eerder onder vuur lag vanwege onder meer racistische uitspraken en het verspreiden van complottheorieën van QAnon, werd al eerder tijdelijk verbannen van Twitter. Toen ging het om periodes van twaalf uur tot een week. Nu is haar persoonlijke Twitter-account permanent gesloten. Haar officiële account, waarop ze informatie deelt over haar werk in het Congres, blijft open.

Van harte welkom!

Goedemorgen en van harte welkom in een nieuw coronaliveblog. Volg hier het coronanieuws uit binnen- en buitenland van maandag 3 januari. Het liveblog van gisteren kun je hier terugvinden.