liveblog
NOS NieuwsAangepast

Israël keurt tweede boosterprik voor 60-plussers goed • Twitteraccount Congreslid geblokkeerd om desinformatie

liveblog gesloten

Dit liveblog is nu gesloten

Dit liveblog is nu gesloten. De komende dag zijn we er weer met een nieuw corona-liveblog. Goedenacht!

Twitteraccount Congreslid geblokkeerd om desinformatie

Twitter heeft het persoonlijke account van het Amerikaanse Congreslid Marjorie Taylor Greene permanent geblokkeerd. De Republikeinse politica uit Georgia heeft volgens Twitter te vaak desinformatie verspreid over het coronavirus, iets dat volgens de regels van het sociale mediaplatform niet is toegestaan.

Welk bericht ertoe heeft geleid dat Twitter haar account heeft gesloten, is niet bekendgemaakt. Zaterdag schreef Greene dat doden als gevolg van vaccins vroeger serieus werden genomen, maar dat tegenwoordig "een extreem hoog aantal sterfgevallen door vaccinaties wordt genegeerd terwijl het aantal door de overheid opgedrongen vaccinatieplichten toeneemt".

Op Telegram heeft Greene, een uitgesproken aanhanger van oud-president Trump, fel gereageerd op het besluit van Twitter, dat ze "on-Amerikaans" noemt. "Twitter is een vijand van Amerika en kan niet tegen de waarheid. Dat is prima. Ik zal Amerika laten zien dat we ze niet nodig hebben en dat het tijd is om onze vijanden te verslaan", schrijft ze.

Het Congreslid, dat eerder onder vuur lag vanwege onder meer racistische uitspraken en het verspreiden van complottheorieën van QAnon, werd al eerder tijdelijk verbannen van Twitter. Toen ging het om periodes van twaalf uur tot een week. Nu is haar persoonlijke Twitter-account permanent gesloten. Haar officiële account, waarop ze informatie deelt over haar werk in het Congres, blijft open.

Israël keurt tweede boosterprik voor 60-plussers goed

Een tweede boosterprik komt beschikbaar voor inwoners van Israël van 60 jaar en ouder. Ook medisch personeel komt in aanmerking. Dat maakte premier Naftali Bennett vandaag bekend. Voor mensen met een verzwakt immuunsysteem en ouderen in verpleeghuizen was een vierde dosis overigens vorige week al goedgekeurd.

Een deskundigenpanel dat de regering adviseert, erkende vorige week dat er nog veel onduidelijk is over de omikronvariant en de vierde prik. Toch is een nieuwe boosterprik volgens hen nodig voor ouderen, van wie velen in augustus voor het laatst een vaccin toegediend kregen. Zij hebben inmiddels niet meer genoeg antistoffen, redeneren de experts.

Ondanks de snelheid van de boostercampagne in Israël kampt het land toch met een grote omikronuitbraak. Premier Bennett waarschuwde eerder vandaag dat het land vanwege de omikronvariant binnenkort vermoedelijk tienduizenden besmettingen per dag zal hebben.

Ook boosterprik voor 1997 en 1998

Mensen die geboren zijn in 1997 en 1998 kunnen een afspraak maken voor een boosterprik, heeft demissionair minister De Jonge bekendgemaakt. Eerder vandaag werd ook al aangekondigd dat mensen uit 1995 en 1996 aan de beurt zijn.

Om in aanmerking te komen voor een boosterprik, moet de laatste inenting of een coronabesmetting wel ten minste drie maanden geleden zijn. De afspraak kan via de website van de GGD worden gemaakt.

Grote drukte bij Westerpark vanwege demonstratie in Amsterdam

Demonstranten tegen de coronamaatregelen verlieten het Museumplein en liepen vervolgens in een stoet door de stad naar het Westerpark. Daar is een bijeenkomst van Forum voor Democratie gaande. Aan het einde van de middag verlieten ze het park.

Grote drukte bij Westerpark vanwege demonstratie in Amsterdam

17.531 positieve tests, gemiddelde stijgt

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 17.531 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 1880 meer dan gisteren.

Gemiddeld stijgt het aantal positieve coronatests ook: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 14.436 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 19 procent meer dan de zeven dagen daarvoor.

6 overleden covid-patiënten

Bij het RIVM werden 6 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 35 doden per dag, tegen 36 doden per dag een week eerder.

In het weekend worden minder sterfgevallen doorgegeven aan het RIVM. Daardoor zijn op zondag en maandag deze cijfers vrijwel altijd lager dan in de rest van de week.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

  • NOS
  • NOS
    Aantal positieve tests

1675 coronapatiënten in het ziekenhuis

In de ziekenhuizen zijn 112 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 17 nieuwe patiënten bij.

In de ziekenhuizen nam de bezetting toe. Er liggen nu 1675 mensen met corona in het ziekenhuis (gisteren: 1660), van wie 475 op de IC (gisteren: 472), meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding. Momenteel liggen er 13 patiënten in Duitsland op de IC.

Manifestatie in Westerpark is toegestaan, maximum overschreden

In het Westerpark - waar veel demonstranten vanuit het Museumplein naartoe zijn gelopen - vindt vanmiddag een manifestatie van Forum voor Democratie plaats. In tegenstelling tot de betoging van eerder vandaag op het Museumplein is deze manifestatie wel toegestaan door de gemeente Amsterdam.

Wel zegt de gemeente op Twitter dat het maximale aantal deelnemers van 2000 mensen in het Westerpark is overschreden.

Demonstranten aangekomen bij Westerpark

Demonstranten die eerder vanmiddag in Amsterdam nog op het Museumplein waren, zijn inmiddels aangekomen bij het Westerpark waar Forum voor Democratie een bijeenkomst organiseert. Op beelden van livestreams oogt het druk in en rondom het park.

De politie kan nog niets zeggen over aanhoudingen rond de verboden demonstratie op het Museumplein. Er volgt later op de dag een update.

NOS
Drukte bij de ingang van het Westerpark

Grimmige situatie in coronastoet Amsterdam

De politie in Amsterdam is op enkele plekken slaags geraakt met demonstranten. Eerder vandaag waren naar schatting van journalisten ongeveer 2000 mensen bijeen op het Museumplein. Rond 13.00 uur vertrok de massa richting het Westerpark, nadat burgemeester Halsema een noodbevel had afgekondigd.

Op beelden op Twitter is te zien dat de politie wapenstokken gebruikt om de menigte uiteen te drijven.

Voor zover bekend viel er tijdens de demonstratie, die verboden was, een gewonde. Het lijkt erop dat het slachtoffer is geraakt door een steen.

Lionel Messi positief getest

Lionel Messi is positief getest op corona, zo heeft zijn club Paris Saint-Germain bekendgemaakt. De Argentijnse topvoetballer is in isolatie gegaan en houdt zich aan het protocol van zijn club.

Messi is niet de enige speler van de Parijse club die positief is getest. Ook Juan Bernat, Sergio Rico en Nathan Bitumazala hebben een positieve testuitslag.

Museumplein moet leeg, zegt gemeente

Burgemeester Halsema heeft een noodbevel afgekondigd voor het Museumplein in Amsterdam. Dat betekent dat niemand er meer mag zijn. "De politie treedt gefaseerd op tegen personen die het demonstratieverbod negeren. Iedereen moet het Museumplein verlaten", twittert de gemeente.

Op basis van observaties van livestreambeelden, door een NOS-verslaggever ter plaatse en persbureau ANP waren er naar schatting 2000 mensen op het plein aanwezig ondanks een eerder aangekondigd verbod.

Op beelden is te zien dat de menigte in delen het Museumplein verlaat, maar ook wordt tegengehouden door de politie. De massa is hoogstwaarschijnlijk onderweg naar het Westerpark. Daar heeft Forum voor Democratie later vanmiddag een bijeenkomst gepland.

Politie treedt op tijdens demonstratie in Amsterdam

Politie fouilleert preventief bij demonstratie op Museumplein

Politie fouilleert preventief bij demonstratie op Museumplein

Honderden mensen op Museumplein ondanks demonstratieverbod

Op het Museumplein hebben zich honderden mensen verzameld. Daar zou om 12.00 uur een demonstratie tegen de coronamaatregelen van start gaan. Maar burgemeester Halsema heeft de demonstratie verboden omdat er het vermoeden was dat er gewapende mensen op af zouden komen.

Het gebied op en rond het plein is een veiligheidsrisicogebied van 11.00 uur tot 23.00 uur. Dat betekent onder meer dat iedereen er gefouilleerd kan worden en zich moet kunnen legitimeren.

Ook de marechaussee is uit voorzorg aanwezig. De mobiele eenheid (ME) van de politie was eerder vandaag aan het staken in Amsterdam. Van tevoren had de ME al aangegeven paraat te staan bij ernstige ongeregeldheden.

Geboortejaren 1995 en 1996 aan de beurt voor boosterafspraak

Iedereen die geboren is in 1995 en 1996 mag een afspraak maken voor een boostervaccinatie. Voorwaarde is wel dat de boosterprik drie maanden na de laatste prik of besmetting gezet wordt.

Mondkapje verplicht voor Engelse middelbare scholieren

Middelbare scholieren in Engeland moeten na de kerstvakantie weer een mondmasker dragen. De maatregel geldt in ieder geval tot 26 januari, zegt de Britse minister Zahawi van Onderwijs. In Schotland, Wales en Noord-Ierland was een mondkapje al langer voorgeschreven voor scholieren.

De minister zegt verder dat regulier onderwijs de norm is maar dat er niet kan worden ontkomen aan onderwijs op afstand wanneer het aantal besmettingen onder leerlingen en docenten stijgt.

De maatregel is genomen om de verspreiding van de omikronvariant tegen te gaan.

Aantal coronagevallen in België in week verdubbeld

Het aantal positieve gevallen in België is in een week tijd verdubbeld. Op 23 december werden er 7490 gevallen geregistreerd, een week later waren dat er 14.992. De omikronvariant is sinds vorige week dominant in België.

Het aantal patiënten in de Belgische ziekenhuizen neemt af. Gisteren lagen er 1750 coronapatiënten in de Belgische ziekenhuizen, van wie 527 op de IC's. Op Kerstavond lagen er nog 2052 patiënten in de ziekenhuizen.

De maatregelen in België zijn niet zo streng als in Nederland. Mede om die reden trokken veel Nederlanders de afgelopen tijd de grens over om te winkelen in steden als Antwerpen en Gent.

Isolatieperiode na besmetting in Frankrijk verkort voor gevaccineerden

Gevaccineerde mensen in Frankrijk die besmet zijn, hoeven voortaan niet meer tien maar zeven dagen in thuisisolatie te blijven. De regering hoopt hiermee de druk van de pandemie op de samenleving en de economie te verlichten.

Minister Véran van Volksgezondheid zegt dat de isolatie kan worden opgeheven als iemand na vijf dagen een negatieve testuitslag heeft. Ongevaccineerden moeten nog wel tien dagen in afzondering blijven. Zij mogen dat na zeven dagen opheffen met een negatieve uitslag.

Volledig gevaccineerde mensen die in nauw contact zijn geweest met een besmet persoon hoeven niet meer in quarantaine. Maar zij moeten zich wel zes dagen lang om de dag laten testen. Ongevaccineerden moeten zeven dagen in quarantaine.

Streep door trainingskamp Feyenoord door coronagevallen

Het trainingskamp van Feyenoord in Spanje is geannuleerd door "meerdere coronagevallen binnen de staf en selectie", aldus de voetbalclub. Hoeveel spelers en stafleden van de Rotterdamse club besmet zijn en om wie het precies gaat, is niet bekendgemaakt.

Wie positief getest is, zit in isolatie. Toch vindt de club het geen goed idee om overmorgen met de rest van de staf en spelers naar Jerez te vliegen. Er bestaat dan een risico op meer besmettingen.

De oefenwedstrijd tegen Club Brugge volgende week zaterdag gaat mogelijk wel door.

Welkom

Goedemorgen en welkom in een nieuw coronaliveblog. Volg hier het coronanieuws uit binnen- en buitenland van zondag 2 januari. Het liveblog van gisteren kun je hier terugvinden.