liveblog
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw volle treinen vandaag naar Antwerpen • Parijs verplicht mondkapje op straat

liveblog gesloten

Gommers betreurt uitspraak dat corona 'peanuts' is voor jongeren

Intensivist Diederik Gommers betreurt uitspraken die hij heeft gedaan in een online interview over de impact van de coronamaatregelen op jongeren. In het bijna 20 minuten durende gesprek zei Gommers "de hele covid is peanuts" en "alle jongeren worden er helemaal niet ziek van". Op Instagram laat hij weten dat het daarmee niet zijn bedoeling is om minachtend te doen over het virus.

Files door verlichte boerderijenroute

Een verlichte boerderijenroute in de omgeving van het Utrechtse Leusden, Woudenberg en Renswoude heeft zo veel bezoekers getrokken, dat de organisatie vroegtijdig de stekker uit het initiatief heeft getrokken. Volgens RTV Utrecht stond het op lokale wegen al snel muurvast.

Langs de boerderijen was vanavond een route uitgestippeld waar mensen met de auto van 18.00 uur tot 20.30 uur langs konden rijen. Als letterlijk lichtpuntje in donkere dagen hadden boerderijen en tuinders hun erf versierd met verlichting. Mensen mochten tussendoor niet uitstappen en konden de boerderijen alleen vanuit de auto bekijken.

Om 19.30 uur liet de organisatie echter al weten dat het te druk was. Er werd verzocht om niet meer aan te sluiten en als het kon, naar huis te gaan.

Mondkapje weer verplicht op straat in Parijs

Vanaf vrijdag is het dragen van een mondkapje op straat verplicht in Parijs. Wie dat niet doet, riskeert een boete van 135 euro, heeft het stadsbestuur besloten. In Frankrijk geldt al een mondkapjesplicht voor publieke binnenruimtes en het openbaar vervoer.

Parijs voert de maatregel nu ook op straat weer in vanwege het oplopend aantal besmettingen in Frankrijk. Vandaag registreerde het land meer dan 200.000 positieve tests in een dag tijd, het hoogste aantal sinds het begin van de coronapandemie. De Franse hoofdstad kende in eerdere fases van de pandemie ook al een mondkapjesplicht op straat.

Ook vandaag was het druk in de trein naar Antwerpen

Drukte in de trein naar Antwerpen: 'Lekker shoppen'

'Coronamaatregelen in Nederland te voorzichtig'

De Belgische viroloog Marc Van Ranst noemt de maatregelen in Nederland te voorzichtig. "Als wij in België zenuwachtig worden, is het al pure paniek in Nederland", zegt Van Ranst. "Als er in Nederland meer IC-bedden waren, was er nu waarschijnlijk geen lockdown."

Of het demissionaire kabinet harder aan de IC-capaciteit had moeten werken? "Het is makkelijk om te zeggen: er hadden nu meer bedden moeten zijn. Een bed neerzetten is niet moeilijk. Maar je moet wel de verpleegkundigen en artsen vinden. Anders houdt het op." De viroloog heeft daarom wel begrip voor de maatregelen in Nederland, hoewel hij dus ook vindt dat ze te voorzichtig zijn.

Lees hier meer over de verschillen tussen België en Nederland in de corona-aanpak:

'Isolatietijd in VS verkort uit vrees voor verstoring essentiële diensten'

De aanbevolen isolatietijd in de Verenigde Staten na een coronabesmetting is verkort uit vrees dat essentiële diensten anders verstoord zullen raken. Dat zeggen bronnen tegen de Amerikaanse krant The Washington Post.

Gezondheidsdienst CDC adviseerde deze week om de isolatietijd na een asymptomatische coronabesmetting te halveren van tien naar vijf dagen. Daarna moet dan nog vijf dagen een mondkapje worden gedragen.

Het CDC paste het advies aan op basis van het nieuwe inzicht dat mensen het besmettelijkst zijn twee dagen voordat ze ziekteverschijnselen hebben en de twee tot drie dagen daarna. Dat betekent volgens CDC-topvrouw Rochelle Walensky dat de kans op overdracht vijf dagen na een positieve test beperkt is.

Maar volgens bronnen van The Washington Post heeft vooral de vrees dat essentiële diensten in de knel zouden raken door personeelstekorten meegespeeld om het besluit te nemen. Het besluit zou gevolgd zijn op koortsachtig overleg tussen topfunctionarissen in het kerstweekend.

Gezondheidsfunctionarissen vrezen dat tienduizenden brandweerlieden, agenten en supermarktmedewerkers thuis zouden komen te zitten, nu het aantal coronabesmettingen in de VS ook snel oploopt.

Zorgpersoneel in Canada

In buurland Canada mogen besmette zorgmedewerkers die geen ziekteverschijnselen vertonen in de provincie Quebec aan het werk blijven, om een tekort aan personeel in de zorg te voorkomen. Vakbonden maken zich zorgen over die beslissing. Zorgpersoneel wordt zo nog verder aan risico's blootgesteld, stellen ze.

Kabinet houdt rekening met twee extra boosterrondes volgend jaar

Het kabinet houdt er rekening mee dat er volgend jaar drie boosterrondes nodig zijn voor vaccinatie tegen het coronavirus (de ene die nu al loopt en nog twee extra), en ten minste een in 2023. Demissionair minister De Jonge schrijft aan de Tweede Kamer dat hij samen met het RIVM zo goed mogelijk in kaart probeert te brengen hoeveel vaccins er nodig zijn.

"Dat is niet eenvoudig aangezien we hierbij met een groot aantal, deels nog onbekende, variabelen rekening moeten houden. Het kabinet kiest daarom zoveel mogelijk voor zekerheid."

De Jonge meldt aan de Kamer dat Nederland boven op de al eerder gekochte doses nog eens een kleine zes miljoen doses vaccin van BioNTech/Pfizer bestelt. Dat zouden dan vaccins kunnen zijn die zijn aangepast aan de omikronvariant.

Ziekenhuizen onderzoeken of CT-scans behandelingen kunnen verbeteren

De Nederlandse academische ziekenhuizen doen onderzoek naar hoe CT-scans kunnen helpen bij het gerichter en sneller behandelen van coronapatiënten. De onderzoekers proberen een verband te leggen tussen informatie uit de scans van ongeveer duizend patiënten en hun ziekteverloop. Ze kijken daarbij naar bijvoorbeeld de opnameduur, behandelvorm en eventueel ontstane complicaties. Bij een CT-scan wordt een opname gemaakt van het lichaam van een patiënt, waarop onder meer afwijkingen in de longen gezien kunnen worden.

Met de resultaten van het onderzoek hopen de ziekenhuizen antwoord te krijgen op de vraag of op basis van informatie die uit de CT-scans komt vroegtijdige keuzes voor een gerichte behandeling gemaakt kunnen worden. Niet iedere patiënt heeft namelijk evenveel baat bij dezelfde medicijnen. Zo dienen ziekenhuizen ontstekingsremmers toe die een positief effect lijken te hebben op de afweer, maar niet iedere ernstig zieke coronapatiënt reageert hier even goed op. De ziekenhuizen willen daarom nauwkeuriger kunnen inschatten bij wie deze medicijnen goed werken, wat weer een positief effect heeft op de behandeling.

Aan het onderzoek werken wetenschappers van alle academische ziekenhuizen in Nederland mee. Het Maastricht UMC+ coördineert het onderzoek, waar een subsidie van bijna 800.000 euro aan is verstrekt van de Nederlandse organisatie voor gezondheidsonderzoek en zorginnovatie.

WHO-baas optimistisch over 2022

De Wereldgezondheidsorganisatie is hoopvol dat het ergste van de coronapandemie in 2022 achter de rug zal zijn. WHO-baas Tedros Adhanom Ghebreyesus zei in een persbijeenkomst optimistisch te zijn dat volgend jaar het jaar kan zijn waarin de acute fase van de pandemie over kan zijn.

De WHO maakt zich nog wel zorgen over de omikronvariant die wereldwijd steeds meer om zich heen grijpt. Gecombineerd met de deltavariant kan omikron voor een golf aan besmettingen zorgen, zei Tedros. Ook benadrukte de WHO-baas nogmaals dat het eerlijk verdelen van vaccins over landen wereldwijd de sleutel tot het einde van de pandemie blijft.

Landen hebben volgens hem de doelstellingen van het aantal te doneren vaccins aan armere landen grotendeels niet gehaald. Als er al gedoneerde vaccins aankwamen, waren ze bijna over de datum, zegt Tedros. Dat het doel om 40 procent van de wereldbevolking dit jaar te vaccineren niet is gehaald, is volgens hem een schande. "Het kost levens en het geeft het virus de kans om ongecontroleerd te blijven circuleren en muteren."

Antwerpse ondernemers blij met dagjesmensen uit Nederland

Waar de Antwerpse gouverneur Nederlanders heeft opgeroepen om niet naar België te komen, zijn ondernemers in Antwerpen juist blij met de dagjesmensen. Volgens de VRT spreken de meeste ondernemers van 20 procent meer omzet dan verwacht. Een vereniging van horeca-uitbaters zegt dat Nederlanders de eindejaarsomzet hebben gered.

"We bereiken weer normale omzetten", zegt de voorzitter van horecavereniging vzw Groenplaats. "We kijken dan naar de cijfers van 2019, van voor corona dus. Het is echt sinds de Nederlanders naar hier zijn gekomen dat we die omzetten weer halen, ondanks het feit dat de horeca nog altijd om 23.00 uur dicht moet. Op dit moment zorgen Nederlanders gemakkelijk voor 20 tot 30 procent van onze omzet, denk ik."

De afgelopen dagen zorgen Nederlanders die hier de lockdown willen ontvluchten voor drukte in onder meer Antwerpen. Demissionair minister De Jonge riep vandaag op om vooral niet naar België te reizen voor een dagje uit. "Het is niet zo moeilijk om te bedenken dat als het hier niet verstandig is om naar een drukke winkelstraat te gaan, dat het daar ook niet verstandig is. Ik doe een dringende oproep: blijf thuis."

Volle terrassen in Antwerpen

Supermarkten behaalden recordomzet in kerstweek

Supermarkten hebben nog nooit zo veel omzet behaald in een week tijd als de kerstweek dit jaar. Onderzoeksbureau NielsenIQ kwam tot een totale omzet van 1,06 miljard euro, meldt persbureau ANP. Dat is 3,7 procent meer dan vorig jaar in dezelfde week.

Het onderzoeksbureau denkt dat de lockdown en de sluiting van de horeca mensen massaal hebben doen besluiten om hun kerstlekkernijen in te kopen bij de supermarkt.

Het is de derde keer dat bij supermarkten meer dan 1 miljard euro in een week is uitgegeven. De vorige recordweek was eerder dit jaar in de week voor Pasen. Daarvoor was het de week in aanloop naar Kerst vorig jaar.

Schotland roept op: vier jaarwisseling niet in Engeland

De Schotse regering heeft inwoners opgeroepen om de jaarwisseling niet in Engeland te vieren. Daar gelden momenteel veel minder strengere coronamaatregelen dan in Schotland. De Britse premier Johnson besloot om voor Engeland geen nieuwe beperkingen op te leggen, terwijl in Schotland 'niveau 4' van kracht is, wat neerkomt op een lockdown.

De Schotse vicepremier heeft tegen de BBC gezegd dat het verkeerd zou zijn om daarom tijdens de jaarwisseling naar Engeland te trekken. "Omdat we een ernstige situatie onder controle moeten proberen te krijgen. We vragen iedereen om daarin hun verantwoordelijkheid te nemen." Hij roept Schotten op om de jaarwisseling thuis te vieren.

Toch melden Britse media dat Engelse horecabedrijven zoals pubs zich al opmaken voor zeker 100.000 extra klanten op Oudejaarsavond, zegt correspondent Arjen van der Horst. "Eerlijk gezegd zal de Engelse horeca die extra gasten wel verwelkomen. Ze hebben een lastig jaar achter de rug en ik denk dat er wel kroegen zijn die daar heel blij mee zijn."

20.000 60-plussers vervroegen boosterafspraak

Rond de 20.000 60-plussers hebben na een sms van de GGD hun afspraak voor een boosterprik vervroegd. De GGD wil hen graag zo snel mogelijk een oppepprik geven vanwege de omikronvariant.

In een eerdere fase van de boostercampagne konden mensen pas zes maanden na hun laatste prik of een doorgemaakte coronabesmetting een boosterprik krijgen. Toen het demissionaire kabinet die termijn inkortte naar drie maanden, had een deel van de 60-plussers al een afspraak gemaakt voor in januari. Mensen van zestig jaar en ouder die hun afspraak na 9 januari gepland hadden, kregen daarom dit weekend een sms van de GGD met daarin instructies voor het vervroegen van de afspraak. De gezondheidsdienst stuurde dat bericht naar zo'n 45.000 mensen.

De GGD stuurde eenzelfde sms eerder ook naar 75-plussers die een afspraak na 9 januari hadden staan, maar die oproep heeft tot weinig verplaatste afspraken geleid. Ook een deel van de mensen die elk jaar in aanmerking komen voor de griepprik, kreeg een sms van de GGD om de boosterafspraak te vervroegen. Het gaat om mensen die een verhoogd risico lopen door bijvoorbeeld een longaandoening als bronchitis.

Versneld nieuwe coronamaatregelen in Griekenland

Griekenland voert versneld nieuwe coronamaatregelen in. Die zouden eigenlijk op 3 januari ingaan, maar de Griekse overheid heeft de regels naar voren geschoven vanwege het oplopend aantal besmettingen de laatste dagen. Gisteren werd met bijna 22.000 positieve tests het hoogste aantal tot nu geregistreerd.

De nieuwe beperkingen houden in dat vanaf morgen horeca en andere uitgaansgelegenheden om middernacht de deuren sluiten. Bezoekers moeten een vaste zitplaats hebben en mogen met maximaal zes personen aan een tafel zitten. Muziek is niet toegestaan. Alleen op Oudejaarsnacht geldt een uitzondering, dan mogen uitgaansgelegenheden tot 02.00 uur open zijn, wel met dezelfde beperkingen.

Een andere maatregel die Griekenland invoert is het beperken van de publiekscapaciteit in sportstadions. Daar mag 10 procent van de maximale capaciteit worden benut, met maximaal 1000 personen per locatie. Op de werkvloer moet de helft van het personeel thuiswerken.

Vorige week maakte de overheid al bekend dat de mondkapjesplicht in supermarkten, het openbaar vervoer en voor horecapersoneel aangescherpt wordt. Voortaan is een extra beschermend mondkapje of een dubbel chirurgisch masker verplicht. De maatregelen gelden in ieder geval tot 16 januari.

15.804 positieve tests, stijging dag na storing

Bij het RIVM zijn tot 10.00 uur vanmorgen 15.804 nieuwe positieve tests gemeld. Dat zijn er 6622 meer dan gisteren. Gisteren was er sprake van een technische storing waardoor de gegevens niet volledig zijn doorgekomen bij het RIVM.

Gemiddeld daalt het aantal positieve coronatests juist: in de afgelopen zeven dagen werden gemiddeld 12.390 positieve tests per dag geregistreerd. Dat is 8 procent minder dan de zeven dagen daarvoor.

Bij het RIVM werden 51 overleden covid-patiënten gemeld. De afgelopen zeven dagen registreerde het RIVM gemiddeld 39 doden per dag, tegen 46 doden per dag een week eerder.

In de onderstaande twee grafieken zie je de ontwikkeling van het aantal positieve tests en het aantal doden:

1978 coronapatiënten in het ziekenhuis, aantal ongeveer gelijk gebleven

In de ziekenhuizen zijn 182 nieuwe coronapatiënten opgenomen op de verpleegafdeling. Op de IC's kwamen er 29 nieuwe patiënten bij.

Er liggen nu 1978 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 515 op de IC in Nederland, meldt het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Daarnaast liggen nog 13 patiënten in Duitsland op de IC, waarmee het totale aantal komt op 528 IC-patiënten.

Gisteren lagen 2006 mensen met corona in het ziekenhuis, van wie 535 op de IC. 14 van hen liggen op de IC in Duitsland.

De Jonge waarschuwt voor te snelle versoepeling lockdown

Demissionair minister De Jonge van Volksgezondheid waarschuwt voor een te snelle versoepeling van de huidige lockdown, die voorlopig geldt tot en met vrijdag 14 januari. De coronacijfers dalen, "maar pas op: juich niet te vroeg", zei hij na coronaoverleg met premier Rutte.

Volgens De Jonge is het nog te vroeg om het effect van de harde lockdown te berekenen. Hij spreekt wel van "lichtpuntjes", maar dat gaat over de verwachting dat omikron minder ziekmakend is. Komende maandag besluit het kabinet of de scholen na de kerstvakantie weer open kunnen.

Verder roept De Jonge iedereen op niet te gaan winkelen in Antwerpen, Aken of Keulen. "Het is niet zo moeilijk om te bedenken dat als het hier niet verstandig is om naar een drukke winkelstraat te gaan, dat het daar ook niet verstandig is. Ik doe een dringende oproep: blijf thuis."

Belgische spoorwegen zetten langere treinen in naar Antwerpen

Het Belgische spoorwegbedrijf NMBS verdubbelt de capaciteit van sommige treinen tussen België en Nederland, meldt de VRT. Dat doet de NMBS vanwege het hoge aantal passagiers. Het gaat om de treinen tussen Antwerpen en Roosendaal.

Er komen meer wagons aan de rijdende treinen om meer zitplaatsen te creëren. "We moeten denken aan de veiligheid van alle treinreizigers", zegt een woordvoerder van de Belgische spoorwegen op NPO Radio 1 in Blok & Toine. De woordvoerder deelt de oproep van de NS om alleen naar België te reizen als het noodzakelijk is.

De langere treinen blijven rijden zolang dat nodig is. Extra treinen inzetten is niet mogelijk voor de Belgische spoorwegen omdat ze al op de maximale capaciteit zitten.

Veel Nederlanders brengen een bezoek aan Antwerpen voor een dagje uit. De NS raadde reizigers eerder vandaag af om de trein naar België te pakken, tenzij het echt noodzakelijk is. Door de grote drukte is het onmogelijk voldoende afstand te houden. Ook op de wegen naar het zuiden is het druk.

Grote drukte op station Antwerpen-Centraal met dagjesmensen uit Nederland

Mensen tussen 36 en 38 jaar aan de beurt voor boosterprik

Mensen die tussen de 36 en 38 jaar oud zijn, geboren in 1983 en 1984, mogen een afspraak maken bij de GGD voor een boosterprik. Dat meldde demissionair minister De Jonge op Twitter. De afspraak kan online gemaakt worden sinds 11.00 uur vanochtend.

Ruim een miljoen volwassenen hebben vorige week een boosterprik gekregen. Het RIVM schat dat bijna 21 procent van alle volwassenen een boostervaccinatie heeft laten zetten. Het gaat om ruim 3 miljoen mensen.

RIVM-onderzoek naar zelftests: geen verschil tussen delta en omikron

Ook het RIVM heeft eerder zelftests getoetst op het detecteren van een besmetting met de omikronvariant; in dat onderzoek is geen verschil te zien tussen het detecteren van een besmetting met de deltavariant en een besmetting met omikron. Het RIVM verwijst naar dat onderzoek als reactie op een bericht van de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA; eerste gegevens van hun onderzoek laten zien dat de antigeentests mogelijk minder gevoelig zijn bij het opsporen van een omikronbesmetting.

"Het RIVM heeft de zelftests die in Nederland te koop zijn onderzocht met behulp van een gekweekt levend omikronvirus", zegt Chantal Reusken, viroloog bij het RIVM. De FDA bericht over onderzoek met levend virus in monsters van patiënten.

Volgens de viroloog kunnen er twee oorzaken zijn dat een test minder gevoelig is bij het detecteren van een omikronbesmetting. "Ten eerste kan het virus zodanig zijn veranderd dat de tests minder goed werken, maar dat verwachten we niet. De spike-eiwitten van omikron zijn wat veranderd, maar die antigeentesten zijn niet gericht op de spike-eiwitten, maar op de mantel van het virus, die nauwelijks is veranderd."

Het kan ook zijn dat de plek waar je het virus het best kunt aantonen is veranderd, zegt Reusken. "Dat de tests bijvoorbeeld iets minder gevoelig zijn in de neus. Dat is de FDA nog aan het onderzoeken."

De FDA benadrukt dat de zelftests gewoon gebruikt kunnen worden. Het ministerie van Volksgezondheid veranderde begin deze maand het testprotocol; bij milde klachten kan je ook thuis een sneltest doen. Bij aanhoudende milde klachten is het advies om opnieuw een zelftest te doen. Als de klachten erger worden, is het advies om een PCR-test te laten afnemen bij de GGD.

Weer zwaar jaar voor filmsector: bioscopen in totaal zes maanden dicht

De filmsector heeft weer een zwaar jaar achter de rug door de coronacrisis. In 2021 waren de bioscopen in totaal zes maanden dicht en de rest van het jaar kon gemiddeld maar een derde van de zalen worden gevuld.

Daar kwam de avondlockdown nog bij in november en december, waardoor bioscopen vanaf 17.00 uur moesten sluiten. De laatste twee weken van het jaar moesten de bioscopen helemaal sluiten vanwege de nieuwe lockdown.

In 2020 moesten de bioscopen vijftien weken hun deuren sluiten en konden ze door de maatregelen de rest van de maanden maar een beperkt aantal bezoekers ontvangen. Dit leidde tot een terugloop van 56 procent in het aantal bezoekers. Hoe groot de terugloop dit jaar precies was, is nog niet bekend.

Toch waren er dit jaar films die veel bezoekers trokken, zoals de uitgestelde Bond-film No Time To Die, de Nederlandse oorlogsfilm De Slag om de Schelde en Druk, een Deense arthouse film.

Na een maandenlange lockdown mochten bioscopen in juni weer beperkt bezoekers ontvangen

Robin Fransman, initiatiefnemer van Herstel-NL, overleden na coronabesmetting

Econoom Robin Fransman is gisteren in het ziekenhuis overleden aan de gevolgen van een coronabesmetting. De 53-jarige Fransman was uit overtuiging niet gevaccineerd en liet zich op sociale media kritisch uit over het coronavaccin. Ook was hij initiatiefnemer van Herstel-NL, een collectief dat zich tegen een harde lockdown keerde en begin dit jaar een plan presenteerde om de Nederlandse samenleving weer te heropenen.

Op 3 december maakte Fransman op Twitter bekend dat hij positief getest was op het virus. "Corona positief. Het werd ook een keer tijd", schreef hij. Niet veel later werd hij opgenomen in het OLVG Oost in Amsterdam, waar hij overleed. Op 8 december was hij voor het laatst actief op Twitter.

Robin Fransman was politicoloog en econoom, adjunct-directeur van Holland Financial Centre, hoofd Financiële sector bij Argumentenfabriek, toezichthouder bij de AFM, en aandelenanalist bij Van Lanschot bankiers. Hij schreef tal van artikelen en columns over financiële en economische zaken.

Vanaf morgen quarantaineplicht voor reizigers uit de VS

Voor reizigers vanuit de Verenigde Staten geldt vanaf 30 december een quarantaineplicht, ook als ze gevaccineerd zijn. Dat meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken. Ook blijft een negatieve coronatest verplicht. De maatregel is gebaseerd op een advies van de RIVM.

De VS veranderen van hoogrisicogebied naar zeerhoogrisicogebied. Voor het land geldt nog altijd code oranje. Reizigers uit een zeerhoogrisicogebied moeten tien dagen in quarantaine. Wel mogen reizigers na vijf dagen uit zelfisolatie na een negatieve testuitslag bij de GGD. Momenteel geldt alleen voor Saba, Sint-Eustatius, Hongkong en Macau een groen reisadvies.

In de VS werden maandag ruim 440.000 nieuwe coronabesmettingen gemeld. Dat is een recordaantal sinds het begin van de coronacrisis. Het aantal besmettingen is de afgelopen weken flink gestegen door de opmars van de omikronvariant.

NS raadt reizigers af trein naar België te pakken, voldoende afstand niet mogelijk

De NS raadt reizigers af om de trein richting Antwerpen en Brussel te pakken, tenzij het echt noodzakelijk is. Volgens het spoorbedrijf is het niet mogelijk om voldoende afstand te houden vanwege het grote aantal reizigers. Dit geldt voor zowel de Intercity Brussel als voor de regionale treinen. De dringende oproep geldt tot zondagavond.

Veel Nederlanders reizen tijdens de lockdown naar België om een dagje uit te gaan. Ook op de snelwegen naar het zuiden is het druk. Dinsdag zette de NS op de perrons medewerkers in om de passagiersstromen in goede banen te leiden, waardoor enkele keren passagiers achter moesten blijven vanwege een te volle trein.

Dit jaar opnieuw fors minder files vanwege coronacrisis

Door de coronacrisis waren er dit jaar 57 procent minder files dan in 2019, het laatste jaar voor corona, meldt de ANWB. Vooral in de ochtendspits was het dit jaar rustig. Weggebruikers ondervonden tussen 06.00 uur en 09.00 uur weinig hinder van files, meldt de verkeersdienst. Wel waren er dit jaar flink wat files door slecht weer.

Er waren iets meer files dan vorig jaar. In 2020 waren er 63 procent minder files dan in 2019. Een woordvoerder van de ANWB wijst erop dat er vorig jaar een langere lockdown was.

Drukte op de A12 in oktober door regen, ongelukken en een deels afgesloten snelweg

Kappersbranchevereniging: kappers moeten zo snel mogelijk weer aan het werk

Volgens kappersbrancheorganisatie ANKO moeten kappers zo snel mogelijk op een veilige en verantwoorde manier weer aan het werk. De ANKO zegt dat de consument de kapper mist en heropening noodlijdende ondernemers zou helpen die nu nauwelijks overheidssteun ontvangen.

De overheid bestempelt de kappersbranche als 'niet-essentieel', maar volgens de ANKO ziet de Nederlandse bevolking dat anders. "We weten allemaal dat de coronacrisis een negatief effect heeft op onze geestelijke gezondheid. Kappers dragen juist bij aan ons mentaal welzijn", zegt de voorzitter van de branchevereniging.

Ook zegt de brancheorganisatie dat heropening illegaal knippen achter de voordeur voorkomt, wat vermoedelijk alleen maar zal toenemen deze lockdown.

Duizenden zorgmedewerkers met long covid, vakbond begint meldpunt

Vakbond FNV begint vandaag een meldpunt voor zorgmedewerkers die na een coronabesmetting blijven kampen met ernstige gezondheidsklachten. Het gaat om duizenden mensen in de zorgsector.

Na bijna twee jaar ziekte krijgen medewerkers een oproep om een arbeidsongeschiktheidsuitkering (WIA) aan te vragen. Zij lijden dan verder inkomensverlies, boven op de 30 procent die zij er in hun tweede ziektejaar al op achteruit zijn gegaan.

Bij long covid houden mensen langere tijd na hun covidbesmetting last van klachten als zware vermoeidheid, geheugenproblemen en duizeligheid.

Ambulancemedewerker Roy kreeg corona en dreigt nu door long covid in WIA te belanden

'ME staakt zondag tijdens coronademonstratie'

De Mobiele Eenheid bereidt een staking voor tijdens een protest tegen de coronamaatregelen, die aanstaande zondag in Amsterdam plaatsvindt. Dat meldt Dagblad van het Noorden. De ME-staking is in stilte voorbereid en nog niet aangekondigd, maar de plannen werden door een verslaggever opgevangen tijdens een andere stakingsactie. De vicevoorzitter van de Nederlandse Politiebond (NPB), Albert Springer, bevestigt de plannen tegen De Telegraaf.

Volgens Springer is de situatie bij verschillende politieafdelingen "nijpend" door de hoge werkdruk. Daarom zijn vergaande acties gerechtvaardigd, zegt hij tegen De Telegraaf. "We doen het liever niet, maar het kan niet anders."

Volgens de krant wil de Amsterdamse burgemeester Halsema dat de ME zondag op volle sterkte aanwezig is, om te voorkomen dat het protest uit de hand loopt. Er zou rekening worden gehouden met een grote opkomst. Eerdere coronaprotesten liepen meermaals uit op ongeregeldheden.

Een woordvoerder van Halsema laat aan de krant weten een officiële aankondiging van de stakingsactie af te wachten.

Omikron zorgt voor recordaantal besmettingen Australië

In Australië is het aantal coronabesmettingen de afgelopen dagen fors gestegen, hoogstwaarschijnlijk veroorzaakt door de omikronvariant. In zowel de deelstaat New South Wales (waarin Sydney ligt) en Victoria (Melbourne en omgeving) is de afgelopen 24 uur een recordaantal besmettingen geregistreerd. In New South Wales steeg het aantal positieve tests binnen één dag van 6000 naar ruim 11.000, in Victoria werden 3700 gevallen gemeld, tegen iets meer dan duizend gisteren.

Het land wist het coronavirus lange tijd grotendeels buiten de deur te houden, onder meer door strenge reisregels. Op een bevolking van 26 miljoen inwoners zijn zo'n 2200 coronagerelateerde doden gemeld.

De snelle toename van coronabesmettingen leidt tot lange rijen bij testcentra, die de vraag niet kunnen bijbenen. In New South Wales moesten sommige mensen uren wachten voordat ze konden worden getest.

Een rij bij een testcentrum in Sydney, eerder deze week

Amerikaanse waakhond: sneltests mogelijk onnauwkeuriger bij omikron

Sneltests zijn mogelijk minder betrouwbaar bij een besmetting met de omikronvariant in vergelijking met andere varianten. Dat zegt de Amerikaanse medicijnwaakhond FDA in een waarschuwingsbericht. "De eerste gegevens laten zien dat antigeentests de omikronvariant detecteren, maar mogelijk met een verminderde gevoeligheid, waardoor de kans op een vals negatieve uitslag groter is", schrijft de FDA. De antigeentests worden in Nederland als zelftests verkocht en worden gebruikt bij een aantal commerciële testaanbieders.

Desondanks wordt het gebruik van de antigeentests niet afgeraden door de toezichthouder. Als iemand negatief test met een sneltest maar wel coronasymptomen heeft of in de buurt is geweest bij een besmet persoon, adviseert de FDA om een PCR-test te laten doen.

Belgische regering draait gedwongen sluiting cultuur terug, ook voor bioscopen

De Belgische regering heeft na een uitspraak van de Raad van State besloten de coronamaatregelen voor de cultuursector terug te draaien. Theaters, concertzalen en bioscopen mogen weer open met maximaal 200 bezoekers. Die moeten een vaste zitplaats hebben, een mondkapje dragen en een geldig coronatoegangsbewijs bij zich hebben.

De Raad van State besloot gisteren dat de sinds zondag geldende sluiting van theaters en concertzalen van tafel moest. Het rechtscollege vindt de beslissing disproportioneel en zegt dat de maatregel niet steunt op duidelijke gronden. Experts hadden bij de politiek niet aangedrongen op het sluiten van de cultuursector.

De uitspraak van de Raad van State geldt niet voor bioscopen, maar na digitaal overleg heeft de regering besloten wat de cultuursector betreft terug te vallen op de regels die golden voor de laatste verzwaring van het maatregelenpakket. Daardoor mogen ook de bioscopen weer open.

Goedemorgen

Welkom in het coronablog van woensdag 29 december. Hier lees je het binnen- en buitenlandse over het coronavirus. Het blog van gisteren is hier terug te lezen.